::settling down in Malaysia::

fuhh…
yeapp.. im nearly settling down now.. udah dapat penempatan, boss and all looks good..
even dapat bos yang aku memang nak elakkan sebab dulu dia penah maki aku, redho je aa aku! hahahah!
nasib baik dia tak ingat aku dah… almaklumlahh dekat 8 tahun tak balik Wisma..

kuarters pun dah dapat kunci segala.. even not to my expectation, cannot demand lelebih.. benci aku orang BPH ni, kerek!
demmit laa cakap takleh pilih-pilih konon and i have to downgrade my kuarters level to kelas F sebab dah dapat priority balik dari obersi so kira dah abih bagus aa dapat tu depa nak kasi *puihh!*
cakap je laa aku ni takde kabel dalam and tak kenai sesapa dalam tuuu…tu pasai dapat umah cabuk macam tu!

reli aku malas nak argue.. rembat je laa apa ada sebab pikir kan kontena dah nak sampai port and i have little child some more..
kalo berdua jer memang aku rejek je kuarters depa ni kasi and merempat mana-mana before buat rayuan lain..

aku tak paham toi mentaliti orang Malaysia ni.. oo since kerajaan dah kasi umah gitu so boleh aa memasing wat perangai macam beruk!
reli gais.. u shud see how the lif looks like.. penuh calar balar everywhere and conteng and button kena cucuh dengan rokok…
reli pipol?? REALLY!!
part calar balar tu.. korang ni genetik rimau ke apa? aku rasa lif kat Warta Bangi tu lagi lawa dari lif umah kuarters aku tu..

tu belom kira rupa persekitaran tingkat aku tu.. adoii semak mata!
jiran belah kanan bela kucen i see, ada nampak bekas makan kat depan pintu.. and belah kiri ada penuh junk depan umah! siap ada alatan gym, cage kucen, dapo gas segala bala!!
oh tuhann sabokan laa mata aku..
yang kucen tu, u better not peeing or pooping in front of my house!
its level 4, how the hell that cat nak pi turun bawah berak ke hapa? reti guna lif ke pun? nk cakap dia berak dalam umah, pintu owner dia shut close.. harus aa pi keja sume tu..
tak tau aa aku kot-kot kucen tu reti tekan doorbell nak masuk berak.. i have no clue..

takat ni yang menyejukkan jiwa aku skit adalah rupa dalam umah je laa kot..
itu pun banyak rosak still! lepas settle masukkan api air sume baru nampak apa kerosakkan.. kipas tak jalan laa, lampu bilik tamu tak nyala laa.. paip dalam bilik air leaking laa..
hoihhh!
nasib baik aa laki aku boleh handle everything.. dia aa pi kejar orang maintenance sume..
cuci umah pun dia buat sorang-sorang since i cant sebab work.. dok laa dia kulu kilir beli paip laa kabel tv laa.. beli kepala mesin basuh laa.. macam-macam lagi..
thanks B..

aku tak brani nak amik cuti lagi since last week dah cuti untuk majlis Akikah Arissa..
itu nanti citer..hoihhh banyak nye benda aku nak citer!
heheheh lepas ni boleh berkarya balik selagi ICT tak block wordpress ek..
lagipun aku nak simpan cuti untuk time kontena sampai.. itu kena all out abih tuuu..
aku boleh bayangkan bertimbun baju-baju kena lipat and susun tuu.. ai ai aiii~~

takat ni beribu dah abih.. macam waterfall duit kuar wehh!
i cant even recall dah.. lantakkan malassss..
bayangkan aa aku memang kena start from zero untuk rumah..
belom kisah pengasuh ke hapa ni..
arrgghhhhh~

ok stop dulu.. nak karang citer beranak lak bley?
hehehhhee..

kbai

::eh dah Mac?::

cehh.. kemain ye yee jer aku konon nk sambung berkarya bulan Februari aritu..
ni dh masuk Mac, still kat takuk tuuu jugak! heheheh!
sorry laa u gais.. iols very the bizi like menteri..tp iols xrembat 2.6bil ek.. eh eh?! opss! jgn tangkap sayaa!

ok, mari update a bit laa.. ni pun bukan apaa, semalam ada sorang mesej tanya kenapa blog aku sunyi skang ni..
hihii terharu mek bila orang tanya gini… ada lagi rupanye orang baca blog aku yang merepek ni?
tapi tu laa, konon ingat boleh laa bermahakarya kat opis, huh! nan hadoo laaa..acik skang dah ada bos baru.. lady bos lak tu!
skit-skit minta kopi..sat kang minta air panas lak..sat-sat kang tanya kenapa bilik dia panas laa sejuk laa.. pelbagai lagi laa…
aku ni dah aa muka tak reti selindung.. kalo bengang, sure terpancarrr je kat muka tu! hahahah!
lantak aa kau bos, sila aa paham betapa iols ni dah rasa a bit annoyed dgn kehendak maharaja cina ko ni!

hope that answered it all lah ek..
owhh lagi pun iols bizi nak settlekan keja-keja tertangguh sebab beranak awal dulu pun iyer gak.. filing dah tinggi mcm gunung Fiji hahh!
kena settle lelekaih sebab mek dah nak balik for good next month.. wuhuuu!

haah laa.. acik dah kena panggil balikk after 7 years bertugas di oversea… suspen betui nak balik Mesia ni wehh dengan equinox segala bala tuu..
gerun memikirkan anak winter hamba tu karang berpeluh macam mana pulak kang dengan cuaca panas n kering lekat2 kat Mesia tuu..
skang kat Taiwan tengah Springwinter (spring yg rupa winter!! siap boleh snowing lg oii) dengan humidity yang 90% nyerr.. adoiii memang harus terkejut queen Arissa aku tu kang..

all in all..
everything is fine.. haih bila nak karang citer experience beranak ni??

demmm!

eerrr.. ok laa ek, nk sambung buat filing balik..ni iklan je ni..
heheheh!
kbai

::hello 2016::

fuhh..bulan Februari baru aku nk start blog balik *sapu2 sawang*
sori aa lama bebeno tinggalkan blog.. ati tu terkinja-kinja nak nulis tapi ada jerr halangan nye.. ni baru rasa ada mood skit..

officially, aku baru start keja balik bulan ni.. yes! aku cuti bersalin since November 2015.. i terberanak awal yuols..
tak nyenyabor si kenit nak kuar tengok dunia.. that topic i will write it later.. itu wajibulghunnah kena catat dalam blog for my future record tuu.. kot aa dah nyanyuk nak bercerita balik ke anak tak ingat, boleh rujuk blog ek..
hahahah…!

hmmm.. banyak ni nak citer wehh.. citer beranak, citer itu, citer ini..
dah start keja baru sedap skit nak taip blog sebab guna PC.. kat umah laptop iols memang kesuraman kat sudut.. malas betui nak plug in peh tu berbelit-belit laa nk tarik wayar itu ini.. nak cari posisi selesa pulak.. aaahhh tak kuasa..
kat opis jugak sedap kalo nak berkarya…
tapi tu aa, nama pun kat opis, time pree je aa boleh nak menaip blog pun..

eh ok laa.. perot meragam pulakkk!
jimbet betei… *kepit-kepit lari ke jamban*

:: lil bun 32 weeks ::

ok dah lama tak update tentang lil bun so here we go..

tadi ada check up bulanan and as usual laa rutin cek urine n blood pressure sume.. thank god Dr.Ling kata minggu ni takyah cek gula aku! hehehhe.. tapi kena sound gak laa sebab berat nek more than 1kg khenn..

bongok aa scale umah aku tunjuk 58.5kg gitu je..bila timbang kt spital jadi 60kg!! jadah sangat aihhh.. tu pun nurse sukarelawan yg dok amik data aku tu silap tulih dlm buku aku..dia tulih berat aku 80kg kauu!! tau aa skang aku dh rupa kenderaan muatan berat, agak-agak laa macik oii..

so today i got to see lil bun.. she’s growing so well now and weight at 1886 gram.. dah dekat 2kg! lil bun height just nice..amniotic fluid sedang elok..hok ni doktor kena cek since aku ada GDM so usually sapa ada kencing manis ni air ketuban akan jadi banyak which is not good katanye.. kedudukan placenta aku pun dah ke atas so lega di situ..

aku tanya gak since aku GDM so nanti aku kena induce ke? YES kata Dr.Ling.. erkk!
dia kata kalo boleh dia nak aku beranak at 38 or 39 weeks gitu.. so now i only got hmm.. 6-7 weeks?! hamaigadd cuak nye rasaa..
Dr.Ling sangat-sangat nak aku normal delivery.. dia siap cakap spital ni peratusan orang branak czer dia sangat rendah.. depa kalo boleh nak normal jugak-jugak..fuhh! *lap peluh kat dahi sat*

i oso hope that i can do it normal way..xmo laa bebelah, lambat nak baik nanti.. dah aa perot skang pun dh sedia tak comei with dark marks sana sini! and i have history of scars turn to keloid! plizz aaa takmooo tambah dahh parut yg ada..

hmm apa lagi ek update.. owhh kekerapan gi toilet adalah tinggi skang ek.. its like ko bru je wiwi 5minit tadi and now ko rasa nk kencing lagi!
not to forget heartburn yang perittt.. kadang-kadang rasa panas dia tu smpai ke telinga bagai..
last time aku dok togok susu sejuk je sebab google kata milk can reduce heartburn a bit.. tapi lama-lama tak tahan aku.. gi cari Gaviscon jugak!

owhh arini aku kena vaksin shot for tetanus.. this is for the baby also kata doktot.. the baby will get it thru mommy so dengan heavy heart aku relakan je laa..
ive done my own research and most of them said SAKIT! cibai aii nyesai mak cari info okkk…

terus aku tak keruan tadi.. dah aa nurse aku assemble jarum and ubat tu depan aku! mata siap berair sebab cuak terus nurse aku tanya kenapa? aku cakap laa aku tau shot ni sakit and aku takut!
nurse aku siap cakap if aku dah tau so she wont lie laa.. but she said dia akan buat sepelan yang boleh la..
and she DID! i didnt feel a thing!! jarum cucuk pun tak rasa langsungg.. maigod! berterima kasih banyak aku kat dia..hehehe!!

shot ni memang akan buat lengan ko sengal or rasa lenguh a bit la.. but stil can manage la.. reli aa nyesei baca kat intenet.. buat aku cuak lebih jerr! siap orang cakap sakit teruk laa.. boleh demam-demam bagai laa.. hohh!! esejeret lelebih korang ni tauuu..
kekecut ovary mak tau noksss!!

so there u go.. my next appointment will be every 2 weeks now.. makin dekat makin kena monitor rapat-rapat..

before i end this.. meh tengok anak memi menjuih bibiq anjelina jolie dia ek..

image

kbai bebeh!

:: 29 weeks now ::

today im offically 29weeks…
macam tak caya je dah masuk 3rd trimester!
mixed feeling right now.. cuak more than excited i think..
cuak sebab tak beli kehapa barang lagi ni.. hahahahah!
not that i dont buy anything langsung-langsung.. ada aa enche asben beli dah breast pump, botol-botol segala bala tu.. baju-baju pun ada aa skit time dia balik Mesia aritu..
tapi aku yang tak beli apa-apa lagi!

dia jadi macam tak reti nak start from where!
masuk kedai baby tu dah banyak kali dahh..
last-last yang aku beli, maternity panties! kah kah kah!

aku rasa sebab aku tunggu expo baby this October kott..
so rasa nak membeli kat kedai-kedai biasa tu mula tersangkut-sangkut je sebab my inner-pak aji kedekut suh tunggu expo jugakk..

soo..apakah perubahan setakat 29weeks ni?
fuhh.. let me tell u..

  • kulit jadi gelap at some part of the body – ketiak gua dah macam kuda belang kauu! and dont get me started on the tummy! even aku hari-hari sapu bio oil diligently, bawah tang area ari-ari tu macam ada kesan gelap tompok-tompok kecik.. aaaa! aku rasa aku garu while i sleep tanpa sedar aa wehh.. *tepuk dahi*

  • all the assets are doubling the size – yeapp! gonna shake that milkshake of mine now like nobody bisnes! ahahahha..
  • makin hari jalan dah macam mak itik or a penguin.. u choose! – sakit weh nak jalan lelebih time tu laa lil bun pilih untuk menggeliat or ber’summer sault berpusing then dia keraskan badan kat situ!
  • there is no comfortable way of sitting or sleeping – yeapp NO! serba tak kena rasa nak duduk or nak baring.. orang kata baring on your side lebih selesa..pbbthhh~ sama jerr mebi kurang aa kot dari terlentang tapi for me, lil bun sama je berkuntau in watever position aku pilih..
  • HEARTBURN! – arrrrghh ini paling aku benci.. pedih okkk sampai ke tekak rasa panas dia..and im bleaching like a badak non-stop kengkadang tu.. last-last if aku rasa tak selesa sesangat, aku muntahkan jer isi perot..
  • insomnia – im having this now.. susah giler nak tido skang.. tido lambat tapi nasib baik aa pagi mangkit tiada masalah..takde lak rasa payah nak mangkit ke or ngantuk berat pala ke..lagipun pepagi, lil bun dulu yang mangkit menendang sana sini.. caner laa ko nak mengantuk kalo dia dah berkuntau sana sini dalam tu…
  • pregnancy brain – hahaha im becoming Dory!~ cepat sangat lupa.. kadang-kadang aku pandang blank kat hp aku sebab aku lupa apa yang aku nak cari sebenarnye time bukak hp.. and tolong aa jangan suh aku bawa apa-apa esok ke hapa ke without peringat aku again pagi tu..
  • kentut busuk! – dont u ever-ever la nak kentut sana sini macam dedulu.. oh god! i iz die dengan kentut sendrii.. what did i just ate??? nak cakap tak berak, berak je hari-hari.. tapi still aa bauu, kusss semangatttt.. enche asben aa menjadi mangsa selalunye! hahaha! bertabah laa kekanda.. adinda kenot help it~
  • kenot see my vajayjay now – officially, i dont know how the hell down there looks like anymore.. perot dah halang pandangan.. i need a mirror! hahahah.. tiap kali nak menebas, dah rupa orang buta je aa, raba-raba and hope ive cleared most of the part.. otherwise, need to ask enche asben’s assistance aa tapi no tengkiu at the moment!! hahahaha~
  • gatal everywhere – oh god itchy segala tempattt.. lelebih lagi kat perot! nak garu takut rosak kulit perot nanti.. dah jadi rutin lepas mandi aku selaput abih badan dengan minyak bio oil and losen everywhere! and if kat umah, exposing my tummy ke sana sini adalah kelegaan! yeaah not a pretty sight, i know.. tapi enche asben bertabah je aa sebab bini dia kegatalan kalo baju tutup perot..
  • mimpi bukan-bukan – aku penah mimpi aku selamat kan ibu kucing and her 3 kittens dari dasar kolah bilik air! merapik-rapik mimpi mandi tengah shampoo rambut laa.. most of them aku tak ingat lepas mangkit, nama pun otak Dory skang ni..

hmm takat ni je aa dulu..
kadang-kadang rasa kelaka pun ada dengan perubahan ni.. kadang-kadang macam tak sangka im gonna be a mom soon!
and im gonna push a melon sized human being thru my vajayjay!! okk itu not a fun thought ek..

aku rasa sure ada je new mom-to-be yang macam aku gak..
pepagi mangkit pegang perot dulu and said thank god im stil pregnant *LOL*
yeapp.. paranoid okk! sebab rasa macam mimpi je im carrying a child in me..
7 years of waiting memang akan rasa macam ni wehh…
riso mangkit pepagi and perot leper and all this is just a dreammm…

but all and all.. im enjoying my pregnancy..
biar laa payah tiap kali nak mangkit dari katil enche asben kena tolakkan badan..
biar laa seksa kena ke toilet every 1 hour sebab nak terwiwi..
biar laa jalan macam itik and sakit in every step i take..
memi rela je just for u lil bun…

and im praying for my TTcian frens that they can have all this moment someday..
tasabar to share segala usaha and experience diaorang akan lalui just to be a mom..
hope for the best to you gais… u know who u are!