::eh dah Mac?::

cehh.. kemain ye yee jer aku konon nk sambung berkarya bulan Februari aritu..
ni dh masuk Mac, still kat takuk tuuu jugak! heheheh!
sorry laa u gais.. iols very the bizi like menteri..tp iols xrembat 2.6bil ek.. eh eh?! opss! jgn tangkap sayaa!

ok, mari update a bit laa.. ni pun bukan apaa, semalam ada sorang mesej tanya kenapa blog aku sunyi skang ni..
hihii terharu mek bila orang tanya gini… ada lagi rupanye orang baca blog aku yang merepek ni?
tapi tu laa, konon ingat boleh laa bermahakarya kat opis, huh! nan hadoo laaa..acik skang dah ada bos baru.. lady bos lak tu!
skit-skit minta kopi..sat kang minta air panas lak..sat-sat kang tanya kenapa bilik dia panas laa sejuk laa.. pelbagai lagi laa…
aku ni dah aa muka tak reti selindung.. kalo bengang, sure terpancarrr je kat muka tu! hahahah!
lantak aa kau bos, sila aa paham betapa iols ni dah rasa a bit annoyed dgn kehendak maharaja cina ko ni!

hope that answered it all lah ek..
owhh lagi pun iols bizi nak settlekan keja-keja tertangguh sebab beranak awal dulu pun iyer gak.. filing dah tinggi mcm gunung Fiji hahh!
kena settle lelekaih sebab mek dah nak balik for good next month.. wuhuuu!

haah laa.. acik dah kena panggil balikk after 7 years bertugas di oversea… suspen betui nak balik Mesia ni wehh dengan equinox segala bala tuu..
gerun memikirkan anak winter hamba tu karang berpeluh macam mana pulak kang dengan cuaca panas n kering lekat2 kat Mesia tuu..
skang kat Taiwan tengah Springwinter (spring yg rupa winter!! siap boleh snowing lg oii) dengan humidity yang 90% nyerr.. adoiii memang harus terkejut queen Arissa aku tu kang..

all in all..
everything is fine.. haih bila nak karang citer experience beranak ni??

demmm!

eerrr.. ok laa ek, nk sambung buat filing balik..ni iklan je ni..
heheheh!
kbai

Advertisements

::why Monday?::

kinapalaaah hari Senin je orang nyampah?
try my hard not to hate Monday..
tapi hari ni membakar hati betui!

pepagi opiser kabo report audit ada hal elaun aku..
eh eh? aku ni mana baca isi emel men forward je emel tu ke pegawai yang berkaitan untuk diaorang amik tindakan..
so pagi ni baru aku bukak n baca..

hok aloh! katanye ada pembayaran terlebih kat elaun iols!!
oii jangan memain dengan hal duit wehh..cuak gak jiwa gua pepagi Senin nih..

memula angin gak ati..
jadahh kena bayo balik kalo salah!
bila aku cek tangga gaji aku n elaun yang patut aku terima, dah betui dah..
elaun yang depa kata aku patut dapat tu untuk basic gaji RM1230 ke bawah..
agak-agak laa wehh..iols dh keja 10 tahun!
takkan gaji basic aku bawah level kerani sijil PMR kott!

ok lega part tu..
lantak aa ko kat situ, tunggu je aa pegawai aku balik dari cuti untuk jawab..
janji aku nye kes tu tak betui..
silly mistake tah sapa salah pandang tu..

next, minit mesyuarat AGM gua dah siap!!
fuhh kelegaan nye..
last week memang minggu aku asik nak jadi naga je..
mangsa dengar bebelan, grup Reunion Aprika gua laa..
hahaha!
ni hah rupa working space aku last week..

image

serabut aku nak siapkan minit tu..dengan nk compile laporan-laporan orang len..
benci toi bila report ko jadi lambat bila u have to wait for others!

tu blom kira report KPI..pun kena tunggu orang len nye report dulu gak..
last-last lembab sangat, aku yang buatkan report tu and wallah, siap hah sume..!

ini laa dia bila kena hadap orang len nye keja dulu bru ko boleh jalan..
stress macam gampang, i tell ya..
dah aa last week aku PMS mood rasa macam nak bertuko jadi Hulk!
bunyi tipon pun rasa nak menghempas-hempas segala barang..
apa laa dosa tipon tu, tak pepasai makan carutan aku..

minggu ni harap takde kejadian menaikkan darah pahlawan aku..
kalo idak satgi ado kelihatan satu makhluk bersilat depan MFTC Taipei ni kang!

:: cerita kangkung ::

for those who followed my Twitter, tau aa kisah kangkung aku nih..
sorry guys.. ini bukan citer lawak kangkung turun harga..
ini just my kenangan pasai kangkung saja..

since all around dok sebut kangkung..
teringat lak kisah nih..

mebi aku dah penah citer kot in my entry 2-3 tahun sudah..
not sure..
tapi anggap jer aa siaran ulangan ek..

ok time aku kat Algeria, kitaorang tiap bulan akan rotate sapa kena gi amik duit opis and beg diplomatik di Rome..
bila dengar Rome, sure korang ingat kitaorang berlumba-lumba nak volunteer diri kan?
hahahah..NOPE!
sume tolak-tolak..
sebabnyer kat sana korang kena kuar duit dulu for everything!~
and its in Euro pulak tu.. kira banyak kerugian matawang asing aa..
kat sini elaun in USD.. tapi bila ko nak beli Euro guna USD, dia convert to Dinar Algeria dulu then baru ke Euro..
and bila claim, u will get in USD..
see the different?

and citer amik duit opis tu lagi aa banyak keja..
amik duit bukan sikit-sikit..
puluh-puluh ribu USD!
gegar jiwa bila ko pi sorang-sorang nak menjaga sume tu..

opss..
merapik citer len..
tapi pokok pangkal nyer.. sume malas aaa nak pegi..
tambahan lagi, sapa kena pegi tu, sila aa jadi mat despatch gak..
tukang beli barang!

since Algeria ni tak banyak barang pilihan hati untuk seorang melayu sejati..
kat Rome tu aa tempat kitaorang cari..
and mostly benda yang tak wujud di Algeria, berlambak kat sana!
sangat heaven untuk orang-orang seperti kami ni..

kemain kan soping barang dapo kat Italy kauuu!
orang beli sayur kat Pasar Borong Selangor jer..
aku beli sayur nun kat Rome!

so nak jadi cerita..
bulan tu aku kena duty..
maka nye amik order aa apa bos and opiser nak..
tapi takley lelebih sebab aku dapat 20kg jer beg..
tu kena angkut beg diplomatik yang bapak berat lagi tuu..
duit lagi..
tinggal 10kg jer kot untuk dikongsi bersama..

opiser aku mostly tak minta apa sangat..
selalu aku belikan je taugeh and kucai for them..
but bos aku, haaa banyak kehendak dia..
takkan ko nak cakap NO kat bos..
so kali tu, dia minta aku belikan kangkung and cili api..
ada aa lagi yang dia minta belikan tapi aku tak ingat..

so berangkat laa aku ke pasar basah di Rome tu..
nek bas je weh.. sorang-sorang berpandukan apa yang opiser Rome cakap jer..
muka kena wat yakin aa.. walaupun aku a bit cuak..

sampai je pasar, start my enjin and start looking..
jumpa petola.. jumpa peria.. jumpa kuchai..
perghhhh peghak giler time tu rasa bila jumpa sayur-sayuran nih weh!
and sila aa percaya, aku beli gak petola tu seketui even rega satu adalah 1.5Euro..
kalo kat Mesia, aku dah mandi petola ngan rega gitu..

then lastly, aku cari kangkung..
dem!
aku baru teringat aku tatau apa nama english for kangkung!
time tu hp memang tak canggih nak google kehapa..
takde intenet punn hp tuu..
dan untuk tambah lagi perisa, aku LUPA caner rupa kangkung!!
aaaaaa….!!
berpusing-pusing aku dalam pasar tu belek sayur.. kot-kot it will jolt up my memory rupa kangkung caner kan..

tengah-tengah pilih sayur kat satu gerai ni..
mat bangla yang jaga..
dia tegor aku.. tanya aku orang mana, biasa aa muka asian obvious sangat khennn..
aku cakap la aku orang Malaysia..
tup-tup dia terai cakap melayu kauu…
katanyer dulu keja kat Mesia..
hhahhahah!
and guess what..?
tetiba dia offer aku nak kangkung tak?
YES dia sebut kangkung…!
ow em ji sangat…
kau baca pikiran aku ke abang bangla??

tuhan nak tolong sangat barangkali..
takmo kasi bos aku kempunan tak dapat kangkung mebi..
heheheheh!

rupanya kangkung depa tak letak kat display..
aku kena ke belakang untuk amik kangkung dalam basket lagi..
siap offer aku bendi bagai!
wuhuuuu!

cuba kalo abang bangla tak ramah ngan aku..
memang sampai tercabut lutut aa aku pusing pasar takkan jumpa kangkung tu..

time kuar dari pasar, dengan dua-dua tangan penuh beg plastik..
and a heavy bagpack on my back..
gua kuar dengan senyuman penuh kepuasan…

sure orang Itali heran tengok budak kecik mana aa kena dera ngan mak soh gi borong barang macam nak buat kenduri nih…
dah aa jauh aku kena menapak jalan kaki untuk ke bus stop!
aahhh tak peduli!
gua jumpa KANGKUNG beb!!

::asia-pacific culture day::

last week Taiwan ada buat 2013 Asia-Pacific Culture Day..

Malaysia ada join event ni..
kitaorang panggil UiTM Melaka to come and perform some traditional dance..
nasib aa depa nak mai sebab kitaorang takde bajet nak panggil pro dancer ke hapa..
event buat kat Huashan Creative Park near Bade Road..
pepagi aku dah kena terpacak kat sana sebab nak tangkap gambo performance Mesia..
event ni 2 hari, dari 28-29 September.. and Mesia dapat slot pertama sekali on the first day!
the crowd was not that much la sebab pagi wiken derr..
sapo nak mangkit weh tengok show kui 9pagi on Saturday!
even aku punnn berat bontot nak tinggalkan katil pagi tu..
demi tugas, demi negara je nih.. cewahh…!
but the show must go on..
wat ever it is.. kita tetap perform terbaek laa..
that morning, kita perkenalkan tarian dari 13 states!
and also kita buat wedding olok-olok..
siap kompang, siap pantun & tol.. and also tepung tawar pengantin!

yang bestnye, kita jemput the audience to come n try to tepung tawar pengantin..
kemain pakcik ni cekup beras tu segenggam..bohh! ditaburnyer ke pengantin!
hahahah..mandi aa korang ngan beras ari ni..
apa dia ingat nak kasi ayam makan ke pun!
klaka je tengok muka pengantin terkulat2..kekekek!
all in all..it was entertaining laa..
esok tu, Mesia perform lagi tapi kali ni sesi petang..
kali ni, again with the usual dances tapi takde dah wedding..
kita buat tradisional games lak.. congkak and batu seremban!
and also we show how to anyam ketupat…
kita ajak audience to participate..
ingat nak 7-8 orang je..
sekali berambat SEMUA nak naik stage!

tang batu seremban tu ok laa depa senang nak catch up cara men..
tapi tang congkak..bebal boleh tahan laa..
sukati lubang mana jer depa nk bedal..
lantak laa kau labuu..
bebudak ni sume tahun akhir course International Business tak salah aku..
sume pala giler and sporting..
aritu depa pi 101, boleh depan tu depa berjoget2 pulakk kat situ..
dah sume orang berkumpul tangkap2 gambo..
dah macam show pulak..
hehehheeh!
owh besides Msia, ada more than 10 negara gak yang buat performance..
aku tak tangkap sume aa..
yang mana menarik je and negara yang tak penah diketahui wujud! heheheh!
and most of it aku buh kat insta aku..
yang mana follow tu, dapat aa tengok a bit show yang aku videokan..
like this one..
Solomon Island..
it was a small island area2 Oceania..
belah Fiji and PNG nun..

then there were Palau, Kiribati and a few negara yang kekecik..
show depa menarik!
dah rupa hawaiian.. and yang kagum tu..
pinggang depa! even the chubby one can shake it like a vibrator!
hahahhaha..
last sekali aritu Thailand and that one..
hehehhee..
see for yourself laa..
we were expecting all the gojez2 thailand chicks..
tapi yang kuar..
alahaiii..
aku rasa Thailand lupa bawa seterika arini..
abih sume kekedut!
kah kah kah!
then ada solo dance..
aku dari jauh je tengok.. sekali tengok je aku dah tau ketulinan dia..
lady boy kauuu!
hahahahha..
all the men macam tak tauu je lagi..
all the wives, sume tengok sekali je dah tau tu lelaki!
reli aa.. hanya jauhari mengenal manikam sangat…
sori aku tak snap gambo.. malas! 
hahahhah!
last day, kitaorang kat MFTC ada buat jamuan aa skit untuk budak-budak tu..
sekali aa kasi sijil penghargaan..

so that is it!
haaaa lega siap gak entry ni..
owhh..before ending, sila aa tengok aku feeling jadi puteri Korea!
aritu booth Korea sebelah je booth Mesia..
depa kasi try baju-baju tradisional and feeling aa puas-puas..
hahahhaha…
ok dah.. sila muntah skang!