::sneak peak::

ok ari ni baru start keja balik..
hows your Merdeka holiday?
mine are not so patriotic i guess..
no fireworks, no celebration..
huraaaaa *cricket sound*
demit we are soo not Malaysian eh?

since i have these two big baby boys in my house, wiken tetap sama jer kena fed them..
tapi kali ni we take it to the next level ek..
lets go sight-seeing to another Wilayah?
huraay!

reli last minit plan.. ekceli si Asrol dah usulkan lama ke enche asben, tapi being a slowpoke, i always be the last to know!
esok nak pegi, malam tu baru kabo ke aku.. hoh!
being them, ah gamble2 jer aa.. sume takyah nak prepare ke hapa..
bawak je ayo mineral berbotol-botol, togak itu jer..
dasar jantan khenn.. sume nak selamba kodok jer in everything!
but being me, aku nak aa prepare makanan ke apa.. takut karang kebulur tengah jalan ke hapa kan..
Algeria ni mana ada RnR nak beli makanan ke hapa..

mula macam tak mendapat sambutan gak aku nak tapau itu ini..
tapi aku insist to do it..
and i was right!
there was a time kitaorang stranded kat atas bukit nak turun jalan jem, memasing kebulur gigil2..
hah! licin burger hotdog aku buat…
tau lapo kannn…

mula ingat nak buat spagetti..
tapi tu aa leceh la pulak nak handle benda berkuah nih..
tu yang aku tukar ke hotdog tu..

owh we went to Oran & Tlemcen..
Oran, the second largest city in Algeria after Algiers…
Tlemcen, the Islamic Culture city… town tu aa yang patut Menteri Kebudayaan kita pi aritu tapi tak mai *rolling eyes*

ekceli this will be my second visit sebab aku dah pi aritu ikut rombongan Bos..
even Asrol dah 3-4 kali kot sampai Oran..
both of us keep on bragging bout it, dah sampai ke Santa Cruz, watsoever kat Oran tu..
tensen enche asben.. dia mula nak pi tengok ada satu tempat just like Santa Cruz in Oran but smaller aa kat Algiers ni jer, tapi tup-tup si Asrol suggest why dont we just go to Oran terus!
then shot to Tlemcen for a while..
alang-alang tengah cuti kan..

that part i will tell you on the next entry..
gambo still in editing process..
berlambak!
nak pilih yang terbaek punyer..

ok aa gua nk releks sat..
haihh..
baru semalam stress sebab timbang berat dah naik balik 49kg…
tapi why my hand keeps shoving this dabel cheeseburger in my mouth??
HELP~!

Advertisements

::Tikjda trip::

*note: before aku proceed, entry kali ni banyak gambo.. so sila bertabah aa kalo loading lambat ke hapa ek..

since semalam tah kehapa laptop aku takley bukak blogspot..
rupanya problem plugins.. ceh! sib baik mak tak buta IT sangat kheeennn~!
tapi jenuh gak aa aku membentak-bentak dulu sambil google saban hari..

ok ari Jumaat lepas adalah trip to wilayah Bouira..
nak naik mountain yg katanyer still ado salji..Tikjda!
ekceli aku pun tak pasti apa ekceli nama tempat ni…sat kata Tikjda, sat kata National Park Djourjoura..
ahhh lantak!

tapi yang pastinyer adalah mak kena heret paksa ikut noks!
tak rela ekceli aku nak ikut sebab memikirkan perjalanan 2jam without proper R&R sepanjang jalan..
aku ni tangki kecik.. kang nk terkucil mana aku nak tala?
yang pegi sume lelaki.. depa sume ada bazooka, tala mana pun senang..

tapi enche asben dok paksa-paksa kata kang tinggai, aku bising2 pulak.. aik?
makanyer, ikut aa aku ngan diaorang.. isk! isk!
kemain aku tak minom hapa pun dari umah and sepanjang-panjang jalan!
kemain takut nak minom, satgi nak terwiwi kang, naya..

bertolak kui 10.30pagi lepas pick up sorang lagi Malaysian..
so berempat aa kami sume dalam keta..
berpandukan GPS si Asrol, maka tawakalillah aa.. mamat tu ekceli dia dah penah pi tapi tahun lepas..
skang dah lupa kedarat mana jalan nak masuk..
and last-last, kami termasuk jalan lama.. which took us longer to reach our destination laa..
tapi ok aa, it was smooth and pemandangan was not bad at all..

nak tangkap gambo adalah tersorok-sorok as owez aa.. sebab Gendarmerie (polis) merata-rata..
view dia adalah best giler ekceli… memang cantik laa..
and ada certain-certain area, wangiii sangat.. enche asben kata bau mai dari kebun pokok oren tetepi jalan tu..
dia tengah berbunga.. reli wangi siut! kalo memalam harus remang-remang tu..

owh and pertama kali aku lalu terowong batu weh!
reli BATU ek..tebuk bukit.. memang preserved as natural as it is..
panjang gak terowong tu.. dalam tu memang takde aa turap kehapa dinding dia.. memang biar gitu je..
very nice! tapi sebab tengah keta banyak, kena la laju kan.. dah la gelap dalam tu, tak kuasa aku nk snap gambo..
::nmpk sign tayar tu, kena pakai time winter::
sampai dalam kui 1.. memasing dah pegang perot, kelaparan!
nasib aa si Asrol tau satu restoran ni dia penah makan situ..
kemain toi mamat tu punyer diplomasi, request nak makan kat luar..
maka staff tu usung laa meja kosi bawak keluar untuk kami..hehehe~!
layanan VIP sungguh..
::jejaka-jejaka panca sitara::
tengok?
tepi lereng lagi placing meja kitaorang..membelakangkan gunung bersalji ok!
and korang tengok portion makanan Algeria.. pergghh selambak!
tu ado nasi, pasta, kentang grill and lamb! owh enche asben sorang je amik turkey coz he’s weird like that! hahahah…!
tapi amazingly, enche asben nyer pinggan je licin tak berbaki!
see? memang bela antu raya aa mamat ni.. makan banyak, tapi keding!
::nun gunung blakang tu tmpt kitaorg nk pi::
after memasing dah usap-usap perot sambil *burp!!*
maka mari aa sambung perjalanan ek..jauh lagi nihh…ko nampak je gunung tu dekat tet…
jalan adalah super sempit tapi ok aa.. still can manage..
bengkang bengkok tu adat laa.. tapi sebab taksub nau tengok scenery, takde pedulik dah jalan macam kehapa pun..

::jgn tak caya, still ado yg mai nk skiing & snowboarding::
time pi sana, kemain kitaorang jadi retis!
for real ok.
..
sume nak tangkap gambo ngan kitaorang!
yang ada anak-anak kecik, selamba soh anak-anak depa mai ke aku, cium pipi kiri kanan…
tak pepasai ramai anak angkat aku ngan enche asben time ni..hahhaaha!
hai laa aura anak.. mai laa melekat kat aku lekaih..
kot-kot aa lepas ni dapat rambut blonde, mata perang macam ni kan.. hiks!
korang tengok aa betapa mantapnyer baby yang enche asben dukung tu..
peha macam kenny roger!! nyum nyum!
enche asben kata kemain padat berat baby tu..heheheh!
macam pikul seguni beras..hahahha! *ok aku exaggerate lelebih nih* 
yang lelaki tangkap gambo ngan geng-geng enche asben aa..
malas aku nak selit ngan depa..
mak kan diva! *flip hair*
tapi reli aa.. asai jalan skit, ada orang request nak bergambo sama..
sampai aku malas nak wat eye contact aa ngan orang..
tapi part budak-budak, aku layan aa..coz they are soo CUTE!
so sambung perjalanan meng’explore’ sambil hiking…
kasut memasing usah citer aa.. boot aku lak bukan untuk snow.. memang basah sampai ke stokin dah..
enche asben ngan si Asrol lagi aa dok pakai Geox! giler wat pelasah kasut gitu..
hancur bercalar sana sini dah tu..
kitaorang nak jalan ke stadium atas tu.. kata Asrol ada stadium kat ujuuuunng sana..
tapi jalan kena block ngan salji, so u have to walk to go there..
huh? jalan kaki? me?
rasa nak buat-buat pitam jee time tu..
isk! isk! dah aa kena paksa mangkit pagi WIKEN, ni kena hiking pulak?
huwarrgghhh~!
::jalan kaki sampai ujung sana?? huwaarghh!::

bley tahan gak aa semput aku berjalan..
ada part jalan tu memang still covered with snow, ko kena jalan atas snow…
perghh rasa macam training askar dah aku rasa.. kaki jelus-jelus dalam snow tu, ko kena jalan angkat kaki tinggi-tinggi gitu.. 
terkejut otot-otot budak gemuk nih..
see? yang ni penghabisan aa terus tak brani nak cross..
giler.. satgi ko tersliding terus ke bawah.. sapo nak tolong?
makanya, keciwa mereka-mereka itu sebab dah dekat tet ekceli untuk sampai ke stadium tu..
aku tak ek… aku penat tak terkata, pikir nak tido je nih! hahahaha..
so kitaorang patah balik je laa…
masuk je keta, pergghhh lega nyer! 15-minit pertama je aku sedau..
yang lain aku dah membongkang ternganga tido…
tapi sampai kat highway china-made, hah kau, tersentap aku mangkit tido..
giler punyer gelombang highway weh..
melambung-lambung tet*k aku..
ada satu tahap, cramp perot aku terhenyak macam tu..
sampai umah, tengok-tengok period mai..!
perghh hebat toi highway cina buat ni.. 
dia punyer hentakan tu, terus bikin period aku mai awal…
syabas!
ok aku tade ending..
owh lupa perjalanan balik adalah 2jam je sebab dah jumpa jalan kuar ke highway tu aa..
bangkai punyer highway cina!
THE END!

:: tetiba tingat ::

dok blog-hopping tadi, tengok orang letak makanan2, tup-tup gua teringat benda alah ni..

::im drooling now juz by looking at this::

reli weh.. this is the BESTEST LASAGNA EVER! tak penah aku makan sesedap ini wehh… rasa nk repeat banyak-banyak kali! tapi tu aa kedai ni nun kat Oran.. huwarrghh! mencikkk…

driver aku aa suggest makan kedai ni time kitaorg kena gi Oran last time.. dia kata kawan dia recommend kedai tu.. mmg specialty depa pasta and italian food.. bila sebut2 italian food, aku kompom aa depa ada lasagna kan.. so otak sudah nekad terus! driver aku amik tah hapa steak ke hapa tah.. and staff aku sorang lagi amik piza.. ceh! apakehai nk pizza? tak adventurous betui budak algerian nih..

sampai2 je lasagna aku, pergghh.. the sauce, the portion adalah generes amat.. suapan pertama je, terus aku rasa bintang bulan berguguran.. SETAPNYERR~~
omg! i really feel like wanna cry (yes im THAT drama queen)

::nom nom nom::

then staff aku yg makan pizza tu, komplen pizza dia tak sedap…! kekekeke! kesian toi.. dah driver aku ckp dah kedai tu specialty dia adalah pasta.. lagi ko mintak pizza kann.. fadan ke muka.. makan dalam keterpaksaan..

aku kesian, aku kasi dia rasa lasagna aku… aku pun time tu dok makan bersilang ngan ayo jus so cepat toi kenyang, walhal memula makan, dah tekad nk try perabih kan sb sedap kannn.. dari kerugian, aku soh dia perabihkan baki tu.. it turned out dia pun ckp sedap giler! hhaahaha…see? i told u so..

hari akhir lepas abih hal-hal rasmi kat Tlemcen.. on the way back to Algiers, kitaorg kena bermalam sekali lagi di Oran.. fuh! laju otak aku terpikir lasagna tu.. tapi time sampai tu dah malam and aku amat2 penat dengan perjalanan 5 jam tadi dr Tlemcen.. nk bersiap kuar balik, fuh bukan aku laaa..  lagipun driver and my staff tu kena g anto Ambassador aku naik flight dr Oran ke Algiers mlm tu.. tah pukui bape tatau lagi tu.. so malas aku nk tunggu jadi aku pulun megi mlm tu and tido!

esok tu before went back to Algiers, aku suggest ke staff aku, jom lunch aku banje! aku nk LASAGNA tu lagi..heheheh! takde sorok2 dah memang aku teringin giler beb.. rupanyer staff aku ckp mlm tadi dia gi kedai tu sb nk lasagna tu jugak sb makan hok aku ari tu tak puas.. tapi kedai tutup dah time tu! kekeekek!

so utk tidak menghampakan and tidak membikin aku and dia kempunan before left Oran, maka berarak la kami bertiga ke kedai tu.. sib baik bukak..

kali ni aku bebetui nk makan sampai abih.. siap longgarkan belt suar dah! hahahahha!
eee geram aku weh sb mmg sedap.. rasa mcm nk emporter (take-away) je.. tetiba aku teringat ke enche asben.. dia pun suka lasagna.. reli aku rasa mcm nk tapau utk dia and kasi dia sama2 menjadi giler seperti aku ngan kelazatan lasagna kedai ni..  mana aci aku je meroyan! harus aa nk geng.. kekekeke!

tapi bila pikir balik benda ni hanya daging, takde ayam (enche asben tak suka sgt daging, dia takut kena mutton!) and perjalanan yg makan masa 4-5 jam dengan kelajuan driver giler aku tu tekan 180-200kmj.. tak gamak laak aku nk keras kejung kat seat blakang menjaga bungkusan lasagna Oran tu (^_^)

time bayo tu reli puas ati aa.. utk 3 orang makan tak sampai AD2000 pun (RM100).. aku siap give my compliment to the chef.. aku bebetui puas ati! kalo sesedap ni, ko cas aku 3ribu pun aku rasa aku masih tersenyum! lain aa kalo ko hidang aku rasa cam palat.. haa tu mmg mengundang naga aku laa..!

so alkisah from here, gua suka pi Oran! looking forward for this coming June for our Malaysia Week kat Sheraton Hotel, Oran.. yeayy!! if ada peluang, mmg nk seret enche asben ikut.. tak kiraa! nk paksa dia rasa lasagna tu jugak…kekekek!

::credit Mr. Google::

:: bila che sue outstation ::

wah wahh tak menahan toi tajuk gua ari ni..
bunyik mcm businesswoman lak kena outstesen2 nih..
kekekeke..
ok ok im fine u guys.. che sue idak menghilangkan diri membawa hati..
nope!

p/s~ni citer ni panjang jela2 so sila sediakan kuaci dulu before u read the rest of the entry..

aku ilang for 4 days sebab kena outstation secara mengejut dek enche bos.. aku baeekk nyer planning bila nanti enche bos udah gi ke Tlemcen utk opening ceremony islamic culture and perasmian pembukaan plant desalinization water kampeni mesia kat Souk Tleta, maka aku bley aa berjimba ria with my gurls kat opis..

ohh tidakk~!

tetiba enche bos baik ati pegi meng’offer’ PA nyer ini utk pergi membantu kampeni mesia ni buat apa2 yg patut…
*nagess!*
pepagi kamis ok dia menyampaikan berita ‘gumbira’ ini… terkujat aku!
WHAT? adoii… puff! ilang awan2 berjimba ria yg aku kait pepagi tadi ..hancuss..
isk! isk!

so terpaksa aa gua balik ke umah on the dot, packing my things for this trip..
tak dan aku nk meninggalkan status pun kat FB to tell my fren where im going coz it happen soo fast!

for tonite, we’re gonna stay in Oran first before headed to Tlemcen the next morning so i was thinking..

“oo takpe nanti stay one nite kat Sheraton Hotel kat Oran, ada aa wifi kot”

i was sooo wrong!

ada laa intenet tapi kena cas ke bilik.. ah tak kuasa aku..! bilik dah aa mahai nk mati lagi nk berkira intenet line.. mencipaan je jiwa aku tak dapat berFB mlm tu.. last2 gua tido awal mlm tu after abih meeting and the official stuff-thingy.. staff aku ajak berjimba mlm tu coz its wiken nite, pun aku rasa malas.. wahh amat haibat ati chesue menepis godaan!
wakakakakak! sungguh tak caya.. chesue kah ini??

so esok pepagi kui 9 dh check out utk bertolak ke Tlemcen.. its a one and a haf hour driving from Oran to Tlemcen.. ekceli i really-REALLY hate travelling in Algeria.. sbb takde TOILET bertamadun sepanjang perjalanan! HATE IT! dah aa tangki che sue cap ex5 je.. penat menahan tau..

time dari Algiers ke Oran, it took 3-4 hours gak to reach there.. nasib baik perot aku tak wat pangai bastet.. gua dah siap2 buang time kat umah.. juz mintak wiwi je time perjalanan tu.. so we stop at a pump station kat daerah mana tah..
omg! mencik aku ngan toilet depa ni..!!

memula driver aku soh aku masuk toilet kat dalam restaurant tu..dia kata situ ok skit coz last time dia penah bawak Puan aku kat situ.. so i tried.. masuk2 je aku dah nampak pemandangan ‘indah’ terapung2 dlm tu.. sial toi! i tried to flush it tapi rosak… eeee bongok toi! terbantut pengencingan aku siut..

terus aku kuar and kamikaze try the public toilet.. ada 3 toilet dlm tu.. and all takde flush! sume jenis jamban simbah.. adoii mencik ok! mencik!!! sib baik im doing the no.1 thingy.. if aku nk buat the no.2, sapo nk tolong ni? dah aa baldi takde.. cebuk kecik je ada secotet tepi pili..haiyooo!

aku meneruskan perjuangan aku sambil pejam mata.. buat2 tak nampak apa yg ada dlm lubang.. eeeeuww!!
after settle everything, sambung perjalanan ke Tlemcen..
kitaorg sampai dekat kui 11 pagi la kot.. terus gi umah tumpangan ni.. ekceli CEO kampeni mesia yg bos aku offer aku tu, Haji Rahman, aku kenai dah lama.. dia dah setuju utk sediakan penginapan aku coz aku kira under depa.. tapi aku kata aku nk tgk dulu camne rupa umah tumpangan ni, if selesa, its ok aa aku duk situ..

it turns out amat2 laa tak ok nyer..bilik ada 1 je.. and aku ngan 3 jejaka! toilet usah citer laa… jenis SIMBAH jugak! aaa dont get me started on the bathroom laa.. terus aku col pak aji tu ckp im not comfortable with the accommodation opis aku carik ni.. so dia offer duk umah dia je.. wife dia and anak2 dia pun aku kenai so ok la.. aku soh driver aku anto ke umah dia..

mlm tu enche bos aku soh join the opening ceremony islamic culture show tu.. so i did!
perghh sejuk bedi siuttt… i didnt know that Tlemcen adalah lebih sejuk dari Algiers.. that nite i think its nearly 8-10degree ok..and im wearing short-sleeves..bagus tak? kebal toi anak malaya nih…
festival abih lewat giler.. aku sampai umah pak aji balik dlm kui 12 lebih.. menguap tah berapa kali dah time tu.. ngan lapo nyer..

sib baik mak aji amat laa baek ati.. perangatkan balik lauk2 n kuarkan nasik.. ekceli dia dah ajak makan siang tu time aku sampai tu tapi aku terlalu penat jadi takde selera so aku tido then terus ke opening ceremony tu.. tu aa degil takmo dengar ckp orang tua.. fadan muka!

esok2 nyer mangkit awal utk bertolak kui 7 pagi ke tapak plant projek kampeni mesia tu..nun kat Souk Tleta, sejam lebih perjalanan dari Tlemcen.. tmpt tu tepi laut..ataih bukit.. and yes, SEJUK! projek kampeni ni adalah tapis air laut utk kegunaan harian.. join venture ngan algerian and singapore..

sepanjang jalan masuk tu penuh ngan askar segala jenis and squad bom pun ada
.. sb kedengaran President Algeria akan rasmi plant tu.. tapi last2 dua Menteri je yg rasmi… beria2 laaa depa ni!
peh tu aku tgk berselerak segala management.. caca marba sungguh laa… sampaikan aku kesian tgk bos aku, terkebelakang je dia sokmo.. tah sapa2 bala aa sibuk nk mengepit tepi Menteri.. even the Chairman of the company yg Malaysian side pun dok jalan je tetepi longkang.. malas nk menyelit2 tengah ramai orang yg sibuk tumpang populariti kat tepi menteri2 tu..

abih perasmian tu, the Malaysian kampeni bawak kitaorg g lunch dulu b4 we headed to Oran back sbb bos aku ada flight malam tu utk balik ke Algiers.. then balik ke Mesia for holidays..
reli hectic aa that few days.. aku rasa mcm nk terlentang tengah jalan je and let the car hit me.. penat!
dah aa aku reli-reli missed my budak busyuk kat umah tu..
tah hapa laa makan nyer tu time aku takde..
tak sabo nk balik umah!
owh by the way, dari site ke Oran balik adalah 3 hours ek… fuhh~!

rupanye malam tu kena stay one nite lagi kat Sheraton Oran sb its too late to drive back to Algiers and our driver oredi penat..huwarrghh!

malam tu aku tido sambil bukak lampu side table tu.. sb aku teringat2 bebukan.. ni penangan dok bercerita hantu ngan anak2 pak aji aa that one nite! hampehhh…
bilik tu adalah luas and katil pun luas.. aku lak kecik! aku tetiba terasa as if bila aku padam lampu sume, there’s something standing at the end of my bed staring at me! omg! cipannn aa mainan perahsaan ni!!

bukak lampu, tido bebetui tetengah katil sambil kangkang luas2 so that tiada ruang utk sesapa or something menyelit tepi aku..hahahah! bongok toi…

esok tu kui 10.30 pagi bertolak ke Algiers.. im soo happy!
tapi dalam happy2 tu aku ekceli cuak gak bila tgk meter driver aku bawak dok cecah 180 sat2 cecah 200! dah aa aku duk blakang sorang2 and takde seat belt.. mula aa otak aku imaginasi tinggi balik… aku dok terbayang if ekciden ni then tercampak berguling2, sure aku paling parah sb aku takde seat belt..sure aku jadi mcm bola pin-ball sb keta tu beso and aku beso kacang peas (ewah keciknyer ko che sue?!) sure melantun sana sini…
iskkk…tetiba ngeri tauu…

tapi bila dah sampai depan pintu umah…wahhh! tiada kata nk diucapkan tauu… dah plan dalam otak, time enche asben bukak pintu satg nk terkam je terus! winduuu..hahahha!
ting tong umah, tak berjawab.. sib baik aku bawak kunci umah.. so bukak aa sendri..
ciss! enche asben takde la pulakk..

terus col hp enche asben tanya mana dia..
hoi laa pulak dia gi bertandang umah opiser aku kt tingkat bawah dok ngajo bini nyer install skype, nk borak ngan anak2 kt mesia senang..uhukss!
ilang mood lomantik gua tauuu…
bila enche asben sampai umah, terus aku kaku awkward nk express my kewinduan tauu..heheheh!
ai kan femaluuu orangnyerr… wakakkak!
spontaneous action mana bley kuar dah time gini..sogan tau!

err tapi malam nyer citer takyah aa gua elaborate lelebih..hiks!
im happy to come home to him..
aaaa THERE’S NOTHING LIKE HOME…rite?
dah dah lepas ni aku takmo dah outstation sengsorang!
sengal gua…

note: malas aku nk bikin caption tiap gambo…sume ada dlm FB..