::50 ton kaler kelabu::

hari Sabtu aritu gi tengok wayang kat Miramar dengan Cik Aimi..
memula ingat nk gi tengok sorang je since enche asben jenis tak minat citer cenggini..
nasib Cik Aimi nak ikut, so ada aa geng..
yang bestnyer Cik Aimi boleh cakap Mandarin so sangat berguna aa..

kitaorang beli tiket dulu sesiap then gi lunch kat Toast Box..
its a Singaporean restaurant..
aku order tomyam seafood and Cik Aimi amik Laksa Singapore..
ok aa rasa dia.. tapi yang best nye, dia ado Milo denesor!
hahaha yes nama dia ada denesor tu ek..
takde aa beso mana tapi part milo tabur tu yg aku kalah tuu..
img1423921733844oh lupa nak ngabo, kitaorang tengok citer 50 Shades of Grey!
IMG_20150214_142154hehehehe.. kat Mesia dengo nyer kena ban kan?
MEMANG WAJIB laaa kena ban wehh..
giler aku rasa awkward tengok segala benda tak censor kat public cinema!

aku takley bayang laa orang-orang yang mai tengok dengan boipren tu..
dah aa time kitaorg pegi tu adalah hari Valentine, so bayangkan ramai kapel dalam panggung tu..
jamin lepas abih wayang, boipren pakat pebetui seluar.. abih lari parking masing-masing!

sangat graphic okkk..
segala teks and bulus nampak! jelas giler tundun segala nampak..
and i was seating 3 row from the front sebab panggung penuh!
so sila bayang betapa besoo and jelas benda-benda tu depan mata aku ek..

setiap kali ada je scene romen, i will do something on my phone..
yes aku adalah tradisional skit part romen-romen..
agak segan tengok with others even tepi-tepi aku adalah wanita..
awkward okk tengok teteks depan mata ko when there’s people (stranger) sitting next to you!

aku lak tak beli popcorn so agak meraban aku nak capai pebenda untuk mengurangkan rasa awkward tu..
makanye, sepanjang-panjang movie aku keep on texting my wassap grup, telling them the sex scene yang tengah ongoing!
hadap laa korang dengar aku citer hal teteks and some spanking! kahkahkah!

for me, the movie is ok laa..
just the censored part je aku rasa pelik sebab takde cut langsung..
Taiwan memang takde jabatan penapis laa.. freedom of speech sangat nihh..

i cant imagine Dakota berlakon macam tu depan all the camera crew..
but pandai depa ek, part abam Grey tak nampak apa pun okk…
nampak aa sejemput bulus time dia unzipped his pant and punggung but thats about it!
eksploitasi badan wanita sungguh!

i cant tell you how many bintang i can give laa sebab aku tak baca lagi buku dia..
but i did read on the web yang ramai komen tak best segala…

for me, i dont give a damn on that laa.. aku prefer enjoy the movie all the way to the end..
lagipun aku tak reti nak kritik movie kehapa sebab pada aku movie is movie..
and takyah berat-beratkan otak nak pikir coz i just want to enjoy the story je..
tu pasai aku suka tengok movie katun sebab malas nak berpikir sangat..
heheheh!
fifty-shades-of-grey
tapi citer dia adalah ending ala tergantung..
since the story has 3 books kannn…
so im expecting this to happen aa..

dia buat macam ni, bikin iols semangat nak baca buku kedua dia..
apakah sambungan alkisah spanking cik Annastasia dengan abam Grey?
wah wah wahh… sangat meramas cadar oiii!

::pasar vs kuih keria::

salah satu kuih peberet gua, kuih keria!
biasa laa bila darah klate ni..kuih ala ‘potong kaki’ jugakk yang paling sedap..

pagi Ahad enche asben ajak gi pasar..
boleh je suruh dia pi sendri and gave him a list tapi satgi aku akan dapat sayuq saja!
benda len takde sebab dia tak reti..

aku nak cari ikan, udang or sotong..harap ke si kurus aku memang kim salam laa..
benda-benda berbau and berdarah jangan harap dia nak pegang selagi benda tu tak jadi lauk!

so pegi aa ikut enche asben gi pasar..
beli sayuq segala..nek atas cari seafood lak
dapat ikan je..sotong tak cantik and udang lak depa dh kupas!
aku tak suka, aku suka yg berkulit..

then nampak keledek.. terus teringin kuih keria..
enche asben macam takmo beli tapi cik bini nakk jugak!
jangan brani nak ingkar bini nak makan ni ek..

so petang iols singsing lengan baju and mulakan projek..

KUIH KERIA

1 biji keledek saiz beso
tepung gandum
garam
gula

Cara-cara:

1.  Rebus keledek dan lenyek.
2.  Tambah tepung gandum and sikit garam.
3.  Uli sampai jadi bola and tak melekat.
4.  Bentukkan macam kuih keria and goreng.
5.  Untuk sira, masak atas api air + gula smpai (bubbling) pekat.
6.  Tutup api and campak masuk kuih keria tadi and kaco smpai gula jadi kering and salut kat kuih keria..
7.  Siapp!

aku dulu tak pandai nak sira gula tu..
asik laa fail!
last-last mama tunjuk cara yang betui, baru laa tau silap aku kat mana..
hahaha! dulu aku tak TUTUP api time campak kuih dalam air gula tu..
jadah mana laa benda tu nak kering nak salut!
bongok di situ!!

mendapat sambutan gak dengan si kurus gua..
banyak dia makan..
hehehe iols sukaaa!

ok bye..
nak gi masak untuk dinner lak..
a wife’s work never finish..

::datim wiken::

before i forget..last Sunday keluar dengan enche asben..
just d two of us..
since Sabtu kejadian nasi ayam masing-masing overdose and tak larat nak pick up our lazy bum to go out maka hari Ahad laa kita jengjalan ek..

sebelum keluar, aku buat charkueytiow dulu for brunch..
lewat gak kitaorang keluar..
lepas Asar baru keluar..nasib Asar pukui 3 lebih sekarang ni..

takde motip ekceli nak keluar ni..saja nak cuci mata..lagipun cuaca cantik and tak sejuk sangat..
enche asben ajak g Viewshow, dekat Taipei 101 nun..
cadangnye nak lepak sambil pekena french fries..
tengok entertainment free kat ruang legar between building kat situ..
ok la kan..

then we entered this one mall, baru rasanye..
enche asben nampak kedai eskrem, terus ajak try..
aku layankan je even tertelan-telan ayo liur tengok rega eskrem cenonet pun RM3!

image

image

tuu yg dalam cawan kekecik tu, each is NT30 (RM3+) ek..
eskrem enche asben pilih biasa laa dia, mango sokmo..itu dekat 25hinggit kot!
but since i dont wanna be a sourpuss and ruin d moment..
takpe laa sekali sekala datim dengan laki kan..takmo laa nak berkira sangat..

after that kitaorang sambung cuci mata and window shopping..
tapi dah terlajak masuk kedai NET ni, terbabas gak iols rembat 2 baju!
hehehe..nasib its on sales so ok la, a bargain la khen..

image

penat jalan, enche asben dah lapo..
mula nak gi makan benda ringan je, our feveret potato place tu..
tapi enche asben ajak gi Bellinis lak..
its a pasta western Restauran kat situ..
hmm ok laa..jom laa..

image

appertizer fruit salad

image

crispy calamari

image

vegetarian spagetti in tomato sauce

3 benda ni je kitaorang order..
ok laa just nice portion for us two..
licin!

image

mine – ice peach tea

image

him – lemonade cherry

total for our dinner dalam RM100+
hmm..
sekali sekala boleh laa..
it was fun datim with my halal boipren..
even tak jalan pepegang tangan, it is still the best wiken ever spend with him..

kbai..

::nasi ayam simple::

dah lama tingin nasi ayam since last week..
penangan tengok gambo orang la nih..
dasar budak gemok pantang tengok makanan sedap, harus laa nak!
and bila nak masak bombastik skit, aku perlukan time wiken je..
tup-tup last week opiser aku ajak enche asben and me pegi buffet dekat Alibaba Indian Restaurant..
so gagal di situ laa niat nasi ayam aku..

so wiken baru-baru ni tekad nak buat..
pepagi mangkit defroze ayam..
enche asben awal pagi dah keluar gi cycling dengan geng-geng beskal dia..
dah jadi rutin wiken lak dia skang dok cycling ni..

so bersilat laa iols sorang-sorang kat dapo..dengan tak mandi nye..sememeh!
lantak, biar sekali harung berlemoih kang mandi laa..

nasi ayam ni yg buat sedap dia adalah sup dia..sedap sup, sedap laa nasi ko..
ni aku buat bajet 2 orang makan lunch smpai dinner..
al malas memang gini aa ek..

NASI AYAM SIMPLE

Ayam potong kekecik
2 pot beras
1 Sup bunjut Adabi
Bawang beso*
Bawang putih*
Halia*
Butter skit + minyak masak skit
Serbuk/kiub pati ayam
Daun sup
Daun Pandan (simpul)

Kicap manis cap kipas udang
Garam gula secukup rasa
Bawang goreng (optional)

1. Blend bahan * and bahagi 2..satu utk masak sup, satu nasik..
2. Tumis bahan blend dalam piuk smpai wangi, campak sup bunjut buh air and campak ayam dalam tu and rebus smpai ayam masak.
3.  Kutip ayam keluar then tuang kicap n put aside sekejap kasi marinate.
4.  Now guna piuk rice cooker, tenggek atas dapo and buh butter skit dlm tu n some oil..nak buh myk sapi skit pun blh utk wangi..
5.  Tumis belen bahan blend tadi smpai wangi..Put some serbuk kunyit for color kalo suka and jangan lupa campak sekali daun pandan.
6.  Masukkan sup tadi and beras yg dah basuh..pandai-pandai bajet la sup korang banyak mana dengan beras ek..
7.  Transfer piuk masuk rice cooker and biar dia masak as usual..
8.  Sup tadi boleh la korang perasa garam and boleh gak buh serbuk pati ayam kalo suka and tabur bawang goreng and daun sup dalam tu..
9.  Ayam tadi pulak korang boleh goreng macam biasa or bako dalam oven pun buleh..up to u
9.  Hidang with salad and cili n kuah kicap dia..

CARA BUAT SOS CILI NASI AYAM

2 cili merah
1/2 biji tomato
Cuka
Gula

1.  Blend semua ni and masak atas dapo smpai pekat..

CARA BUAT KUAH KICAP NASI AYAM

1-2 ulas bawang putih (tumbuk)
Sup
Kicap manis cap kipas udang

1.  Campur sume and siap!

image

alhamdulillahh si kurus iols makan banyak bila buat menu ni..
sekali jalan 2 pinggan dia bantai..
suka betui bila masak orang makan bersungguh-sungguh macam gini..
baru aa semangat nak masak len kali..

ok next story lak ek..
kbai!