:: rewang kenduri penutup family Ahmad ::

dah berzaman baru nak cerita..
hehehee..
sila ignore kemalasan gua..

ok last month aku balik cuti mesia tu ekceli reason utama adalah kenduri..
adik bongsu enche asben kawen..
ekceli dah selamat nikah bulan 10 aritu..
ni kira kenduri nyambut menantu aa..
and since time nikah aku tak balik..
maka untuk nyambut menantu ni, wajibulghunnah aa acik balik..

touchdown KLIA ari Rabu..
baiki-baiki keta turbo Kelisa kitaorang tu dulu..
Jumaat shoot back to Keratong 1..
dah bizi aa gak time tu..
umah dah penuh ngan goody bag..

esok tu start merewang..
what i like about kampung enche asben adalah ini la..
skang mana ada sangat orang merewang untuk kenduri..
sume harap catering..

jumaat tu start potong-potong bawang..
lembu sembelih hari ni gak..
tumbang sekor untuk anak bongsu pak Ahmad..
depa sembelih kat ladang nun..
enche asben tak pi tengok.. jangan dibuat..
mat tu mabuk darah!
satgi ngan dia-dia tumbang..

kemain duk dekat ngan kepala lembu tu..
kengkonon brani aa tu..

owh selain lembu, ayam dalam 100 ekor..
enche asben kata dengan dia sekali kena tolong cuci..
eh ehh…? kat umah banyak alasan kata geli laa apa laa..
sini boleh lak buat..

::pakcik-pakcik blok tengah sibuk proses daging::

::blakang nun port masak::

::Ayah pasang lantai kt bangsal ni, port potong2 awas untuk masak::

seronok je tengok sume teratur jer..
umah in-law aku ni memang kemas sentiasa..
ayah memang jenis tak reti duk diam..
sama aa ngan mak..
adaa je depa nak sapu-sapu laa..sental sana sini laa..
tu berjangkit ke anak-anak depa..
korang pun sedia maklum kan enche asben gua adalah clean-freak..
yap..genetik!

for us the menantus.. jadi buruh dalam umah jer..
siapkan goody bag..
masak untuk kasi orang merewang makan…
buat kopi, wat teh tarik..
gitu aa..
non-stop ek!
for me laa non-stop..
aku takde anak nak kasi alasan untuk mengulat!

hari yang memenatkan i tell ya!
dari pagi sampai ke malam tak abih-abih aku kat dapo..
malam lepas Isyak ada tahlil dulu..
settle tahlil nak kekemas lak..
esok majlis!

::port mesin kelapa for santan::

Ahad pagi dah start sibuk untuk sesi memasak lauk kenduri..
again for the menantus, sibuk kerja dalam umah jer..
siapkan makanan dan minuman untuk yang mai merewang..
and masak lauk pengantin..
mak kata adik last, biar laa kakak-kakak dia buat lauk meja pengantin..

dah siap masak sume..
part nak menghias!
ah sudah sume bertolak-tolak kata tak reti..
hisshh… sampai sudah tak siap karang.. maka aku ngan tak yakin nyer volunteer laa..

::meja makan mengadap, hasil akak2 ipar buat::

janji berhias..
idak laa pakar sangat.. nasib aa ada sorang mek ni tolong..
ok laa janji naik skit seri lauk tu..

::hari kenduri::

alhamdulillah hari tak hujan weh..
cuaca sangat cantik, mendung jerr..
a day before memang hujan kaw-kaw!
sampai ayah terpaksa duk luar dalam hujan tu sambil pegang kemah takut kena terbang dek angin!
bila dah reda tu, enche asben and ayah dok tambak ngan pasir memana tempat yang berlecak..

pehh gua bukan nak puji laki sendri ek..
tapi sepanjang-panjang masa, aku mana nampak dia langsung dalam umah kalo siang..
berlenggeng jer kat luar ke sana sini sibuk membantu pakcik-pakcik merewang..
tak berhenti-henti ngan ayah wat keja..
adik bradik dia ada gak mengulat sekali sekala..
biasa aa alasan anak!

::para pengkompang nyambut kedatangan pengantin..nampak laki aku?::

tengok aa laki gua..
dah hari kenduri pun dia mana pakai lawa-lawa..
siap tuala kat tengkok lagik..
memang dah rupa penanggah amatur nih..
memula adik dia soh dia jadi pengapit..
tak kuasa katanyer.. karang sapo nak wat keje?
hehehe…

::adik ipar baru, Yati..welkam to Ahmad clan!::
::sedara mara belah pengantin pompuan::

sori gambo tuan tanah nan ado..
giler aku sibuk tak dan aih nak selfie!
dengan muka berlemuih aku rasa nak goreng telor pun boleh tu..

owh kenduri ni mama aku mai ngan adik, abang and kak ipar aku..
gigih kak ipar aku nak mai…
walaupun anak sulung dia tengah berchicken pox tu..
siann anak sedara aku sorang tu kena duk dalam keta jer..
dah muka macam alien!
adik dia skit jer kena and dah baik.. so boleh aa bawak keluar budak molot luas tu..
heheheheh!

dan seperti biasa..
ada aa sesi membungkuih lauk nak kasi ke sedara mara..
owh lauk aritu adalah kurma daging..
ayam masak kicap..
ado aa ikan masin apa tah..
and ado ikan pekasam gak..
ok aku ekceli tak tengok lauk apa lagi kat luar sana..
i iz sibuk wehh kat dalam tapi dengar citer ada kerabu perot!
kempunan kitaorang kat dalam ni tak merasaaaa…
wuwuwuwuw!

all in all..
penat tapi alhamdulilah aa kenduri berjalan dengan lancar..
even ada satu tong gas ilang!
dan lagi tu orang cilok.. hai la manusia..

abih jer kenduri, petang tu dah start kekemas..
pengkantin, sila pi berus periuk kuali ek..!
hahahhaa..
by Tuesday, dah settle weh kemas!
takde harap sapa pun.. memang adik bradik enche asben je yang settle kat luar nun..
dalam umah, as usual aa para menantus..

by Wednesday, umah dah start lengang, all started to leave..
aku ngan enche asben were the last one to leave..
lagipun kitaorang ada plan ke Johor so hari Khamis baru bertolak..
enche asben memang macam tu..
dia tak senang ati nak tinggal selagi dia rasa tak abih kemas ke hapa..
nanti kesian ke ayah nak buat sume katanyer..

ok citer Johor nenanti aah..
panjang pulok entry..
hehehehe..
lapooooo!

kbai!

:: im back bebeh! ::

holla eberiwan!
miss me?
hehhehe.. ok dengan rasmi nyer gua dah balik Tewan dahh..
semalam ekceli sampai dalam kui 5.20 pagi gitu..

flight adalah super full!
and as owez, gua tido-tido ciken jer aa bila ado orang len pulak duk tetengah kitaorang..
yes, aku suka duk tepi isle and enche asben suka dok tepi tingkap so ada orang len aa in between tu..
tah kehapa suka beno duk tepi tingkap enche asben aku tu, macamkan 24hours nak tengok awan..
terbongkang jer tido sepanjang jalan aku tengok…

yang aku lak, konon-konon beli aa head rest tu tapi hampeh sengal pulak leher akuu..
dasar village people sangat!
bantal sumbat perca kain mak aku buat gak yang best..

balik cuti kali ni yang almost 3 weeks ni agak padat gak aa..
sebab ada kenduri aa jadi packed..
seminggu dah abih kat belah mertua jer..
selebihnyer baru boleh nak buat plan..
tau je aa kenduri belah mertua aku ni jenis oldskol..
ada merewang segala.. orang blok felda tu mai masak segala..
jangan mimpi laa catering bagai ni.. nan adoo ek!
jadinyer, kerahan tenaga dari para anak-anak and menantu sangat-sangat diperlukan..
nasib aa mak mertua aku ado 4 anak jantan!

itu pun aku tak dan nak renew lesen and kad maybank..
jadah laa maybank tu.. time aku ada masa, pegi jer tang tu laaa nk system down!
samprit betui!!
yang JPJ jangan citer laa… ko mai kui 10pagi jer, beratus dah nombor ko kena tunggu..
kalo puluh-puluh gagah lagi kot nk tunggu..
takkkk kuwasaa mak, nokss..
banyak lagi agenda gua..

and as usual aa kan.. my mom adalah a bit clingy bila aku balik..
so memang kena heret kemana saja..
takpe laa, bukan kena pikul punnn..
dia bosan selama ni terperap jer kat umah kann..
adik aku jenis keja lewat baru balik..
dah balik, terbongkang tido kepenatan..
so time ada aku aa mama aku nak jejalan..
and yang pastinyer, dia nak roti canai hari-hari!

sinopsis percutian aku kali nih..

20 Nov – touch down KLIA
22 Nov – balik Keratong 1 (umah mertua)
23 Nov – merewang untuk tahlil and kenduri nyambut menantu
24 Nov – hari kenduri..
26 Nov – gi Rompin, urusan FIL
28 Nov – bertolak ke Johor (Gelang Patah)
29 Nov – gi Batam
30 Nov – balik dari Batam, gi Pasir Gudang umah adik enche asben.. then shot balik Bangi
1 Dis – kenduri kawen anak ex-bos lama, Amb. Dr. Hasrul di Putrajaya
2 Dis – bawa Mama and Adik tengok wayang
5 Dis – GIRL’S DAY OUT di Pavilion..
6 Dis – Mama’s Day.. saja bawa cari Hp baru untuk dia..
7 Dis – keluar ngan Pjotchan, sebab aritu tercicir dari Girls Day Out 🙂
8 Dis – last call, beli barang-barang and packing! malam shot ke KLIA
9 Dis – fly to Taipei @ 12.35pm.. babai Mesia!!

alkisah..
sattt jer dah kena balik Tewan..
tapi nasib aa Taiwan is not such a bad place..
otherwise memang berat jer bontot nak kena balik post..

so now, dah ada depan pc opis..
its time to calculate how big the damage ive caused to my pocket sepanjang cuti-cuti mesia aku nih!
fuhhhh! scary shit the figures wehhh..
hahahha.. oh well, bertabah jer aa..
esok ko balik for good, mendapat aa ko chesue oooii..

kbai!

::my wedding::

161107...sebelah siang wat semayang hajat n tahlil d umah…majlis nikah akan d lakukan d masjid mlm kang peh isyak…ekceli aku tak dan nk dedau ati…gemuruh jiwa or anything like the above…otak sarat sibuk pikir hal pelamin laaa..katering la…baju pengantin laa..hehehe..aku mmg 100% lepaskan bab ijab dan kabul ke hubby aku..


after isyak sume dah berkumpul kat masjid kg kota..segak je hubby aku menuju ke arah tok kadi..dengau aa tok kadi tu bercerita panjang lebor tah hapa2 citer nyer…aku tauu laki aku tak paham tuu…sb dia kecek klate…mcm ayam ckp ngan itik lak aku tgk…sengih2 kerang anguk2 jee dia..hahaha..aku tau sgt sure masuk tinga kanan kuar tinga kiri..


after selesai je 2 kali lafaz n d sahkan saksi-saksi….aku officially bukan under abah dah..this girl belongs to en azhar for eternity…bila tang doa d baca, syahdu lak ati..mcm tak percaya…huhuhu…sb pikirkan maskara guwee…tahan kan je air mata…kekekekke…nk chantek punyer pasai kannn…..lalalala~
mlm after nikah…stil tak ley bersama hubby…biasa aa owang2 tua…esok mao sanding…so mao seri aa kekonon…heheh…che sue takley tunjuk rakus kann…ikutkan jee…so mlm tu hubby tido d rest house bersama family dia…

171107 cuaca amat2 shantek ari ni…praise to god..tak ujan dr semalam….cuaca sedang2 elok jeee…start kui 12 org dah start bertandang…even wat d kampung..stil aku guna khidmat katering…malas aa nk semak2 otak…
after zuhur..pihak lelaki sampai…perghhh aku masa tu dah rasa mcm dlm oven panas..tu pun sib baik tak pilih songket…kalo idak mmg masak!

duk d pelamin….mcm tak caya after 28 years…baru aku merasa d sandingkan…d tepung tawar by our parents for blessing….tangkap2 gambo skit…then tuwon utk santapan raja sehari…hik hik hik…best lak d layan mcm raja ni ghupenyer…tapi terliur je aa nengok ayam golek tuu kan…sb che sue makan guna gerpu n sudu…so kuis2 je arrr ayam tu…ngerrr….huhuhu…siap pesan kan mama simpan lauk tu nnt kat ataih…che sue nk mentekedarah secara rakus after abih majlis kang…hahaha!

n alasss…selesaai je majlis….dah bley lega dah….hubby pun dah depan mata..bley peluk depan mak ayah dah..xd sapa nk kata pe..hik hik hik…sah beb! yippeee!hhahahhaa…


mlm tu kitaorg anak beranak dah start mengemas sakan umah…mama dah tak sabo nk g ipoh tgk cucu pertama dia….kak fidah, wife abg aku baru je selamat lahirkan baby pertama diaorg…muhammad arief daniel…err blog dia nnt aa che sue citer ek..ni citer kawen che sue arr…hehehe…
utk kengkawan yg wish….kasi adiah segala…tengkiu so sooo much…huhuhu….windu lak rasanyer nk lepak sama gades2 guwe…
~selamat tinggai hatrok kuu….huuwaaaarghh…

::end it wit a kiss::

haaa…makin dekat tarikhnyer..makin dedau ati che sue..is it true? im getting married? fuhh…its like a dream…and if it is…i x wanna wake up! after soo many broken harts…a river of tears…lots and lots of bandages…*sigh* alas im ending all these with a proper “ijab n kabul”

we had our times wen things went haywire n not like we wanna it to b…fights..few break ups…white-flag..hmmph..but we managed to put all that behind…n me…for the sake of my family’s name i tried mending it over n over again without fail…at first its truly based on love but after that, its juz my routine to do so..

cant argue wit anything now…im ending my singlehood life this november…will it b any difference after this? am i gonna get my happily ever after wit him?
will he make me happy till death do us part? will he love me forever..juz me?
hmmph~

sumtimes marriage juz scares me….actually i really cant see me being a wifey but i eagerly wanna have my own family..having my own children…but the part of being hurt so many times…i lost faith in man n sumtimes commitment juz scares the shit out of me..to hear bout my frens unhappily marriage n ended wit a divorce…huuhhuhu…can i get thru wit this safely till the end? aaah…

napa byk soalan lak tmbul bila nk dekat tarikh kawin ni?? adeeih…mebi terlalu skeptical bout all things maka terhasil aa soklan2 negatif yg wat aku sendri pening nk jawab…hahaha..

selagi tak bergoncang tangan pak kadi…ati takley lega…che sue pasan skang ni senang je otak merawang2 tah kemana2…amat mudah lupaa…short memory lost…simptom2 apakah ini?? kengkadang lawak sb bukan buat2 benda ni..jot kata sbb che sue byk makan semut…hahah..(yeah rite!) ~picit gak idung tu kang!

hmmm..pe2 punn..ujung mnggu ni last as a bachelor…pijot dah d akhir garisan pada ari sabtu ni…(gud luck gurl!) for Lee…ko jgn gagap depan kadi weh…dia soal byk sangat..ko lempang jee dia…hahahhaha!

pe2 punn..wish us luck u guys….really need it…
arrgghhh CHE SUE NK KAWEN WEHHHH….hahhahaha!
p/s- aku tetap che sue even dah kawen…takk kiraaaa…!

:: aku ada misi~jeng..jeng..jengg!::

time dah kui 6.14pm but stil im in the office…bos dah blah..dia esok kena berlepas ke Filipina utk ASEAN Summit ke-12..so dia nk g memborong maggi katanyer.. heran aku..makanan staff Malaysia depa tak jaga ke..? bukan tak jaga..but my boss is very particular bout this..dia kata dia was-was so its better bersedia dr awal ar…mmg aku tabik spring toing-toing aa kat bos aku ni…so many years duk new york..but stil tak skit pun berubah prinsip diri dia..semayang tak pernah tinggal..muka sentiaaasa senyumm…bukan aku nk ckp..even bos aku ni botak haf..tapi tgk selalu2 ni..ensem gak….kekekeke..(ko jgn gelak pijot!!)

haiy..aku ni ekceli ada misi ni…mak aku soh g bangi nganto kad jemputan abg aku kawin ke umah mak su n mak andak aku…adeihh! malas tol arr..aku ni tak mesra rakyat skit bila ngan sedara mara…dah dari kecik di ajar gitu…jarang balik kg…sedara sendri pun tak rapat…hehehe..family kitaorg jenis survivor…sendri2 jeee…lagi pun aku malas kang kalo ada yg soal soklan cepumas kat akuu…eeee nk sepak …makcik akuuu…kang tak pasai2 mak aku sepak aku balik lak..

tapi sib baik gak aa makcik2 belah mak aku ni rock skit..so takde hal aa..aku je mmg dasar pemalas nk drive…penat arr..ingat dah abih keja gini..nk balik nk membungkang tidooo..semalam balik umah dekat kui 5pg..pehh..mmg jadik batman aku mlm tadi (eh? aku catwoman arr meoww~) si lee n pijot ar ajak g karoke..huhuhu…aku mmg terkinja2 aa nk ikut (guwa bukan pigi curik ayam arr..pigi nyanyi2 lala-lala…)

mmg gamat aku ngan pijot wat..kekekke..siap dah loncat2 ataih sofa… kitaorg pedulik apa kengkawan lee ada sekali idak…menyanyi semau2 nyer..sedap kee..sumbang ke..blakang kiraaaa~huaahahahha..janji bley jerit kasi release tensen..peh abih karoke..pegi lepak Lotus makan2..si Aziz tak abih2 wat promosi wedding planner dia…ikut ati aku yg mmg ala2 pantang perkataan “kawen” ni..rasa nk baling je laptop dia tu…tapi che sue kontrol agi..takpe arr..dia wat presentation utk lee & pijot…~tapi jgn ar ko terang kan kat aku Ajis weh…asik2 pandang muka aku ..bukan aku yg nk kawiiinnnn!

abih makan..masuk keta lee je….aku terus pasang mode ZZZzZZz..sedau2 dah sampai pagar umah…yaa..bantal busyuk kuu…adinda sudah balik..! tukau2 je baju..ngan tak padam makeup apa…terus terjun tiruk gaya kupu2 kat tilamm…ZZZzZZZzZZ ~ops..jgn lupa baca doa dulu..kang mimpi antu lagi kanng!

nggeee yg aku ni dok membebel lagi kat opis ni pekejadahnyer….aku nk kena g bangi niii……alalalala…malasssnyerrrr makciikkkk ooii….