:: Hong Kong trip – Disneyland ::

this entry might get a big longer than usual..
limpahan gambo feeling ceria gitu..
sambil-sambil tu aku akan kasi a bit of info aa on how to get to Disneyland..

you are welcome!

so starting point dia adalah umah Wanie la kan..
pepagi Wanie dah siap wat cucur bagai..
rajin melayan tetamu minah ni.. moga murah aa rezeki sentiasa..

lepas bekpes, laki Wanie tunjukkan kitaorang stesen MTR terdekat..
jalan kaki as usual..
nak naik tram ada je tapi dia nak tunjuk jalan so that balik nanti we know how to get back home..
before that dia kasi kitaorang pinjam Octopus Card kat kitaorang..
we only need to reload je kredit dalam tu..

Octopus Card ni macam Easy Card kat Taiwan gak laa..
untuk mudahkan pembayaran transport awam..
it can also be used at 7E like a debit card..
more info about it, klik HERE

ok.. kitaorang start from stesen Wanchai (dark blue line)
follow direction to Sheung Wan..and make a stop at stesen Central..
then you have to change MTR line to orange..
ini ko kena berjalan skit laa..
takkan sesat sebab signboard merata-rata..
this will cost you HK$4.0 (with octopus card) HK$4.5 (without)
trip only took 5 minutes to reach destination..

for those yang start dari tempat len..
you can klik HERE for more info about the fare..

line oren memang starting from stesen Hong Kong so takde korang nak konpius nak tala ke arah mana lagi..
nek and make a stop at stesen Sunny Bay..
this will cost you HK$18.3 (with octopus card) HK$20.5 (without)
perjalanan amik masa 30 minit..

sampai je stesen Sunny Bay, sini dah senang sebab ko hanya perlu folo je signboard tulis Disneyland..
memang ada satu je line pegi Disneyland..khas!
this one will cost you HK$6.0 (with octopus card) HK$6.5 (without)
perjalanan selama 6 minit only..
train ke Disneyland adalah super cute..
dah nampak laa interior design dia katun-katun disney..

sesampai je destinasi, nek eskelator ke atas and wallah!
the music already kedengaran..
sangat fantasi rasa and i felt like a small girl again..

first of all, opkos jalan kat area ni..
it is called Main Street USA..
nothing much.. only souvenir shops all around..

sambung perjalanan ke arah Toy Story Land..
sangat teruja tengok ni..
ahh im turning 10 years old again…

tapi once adik aku pointed out THAT ride..
oh god!
sangat scary ok..
tapi she insisted and said, beli tiket mahai-mahai so kena nek sume benda!
demmit!!

ko nampak je simple turun naik macam tu..
nak tercabut anak tekak aku menjerit kat atas tu..
macam takde erti je aku naik just to scared myself to death!!
and above all, aku pejam mata the whole time!!
im soo chicken shit..
hahahah!

ekceli takde aa scary mana kot..
tapi being me, everything that swing me above level ground, semua adalah scary!
aku dok pujuk ati, “tiket mahai, have to try! tiket mahai, have to try!”
and mak aku pun boleh naik..pesai aku takley?
yes! my 54-year mom naik roller coaster kauu..
ko hado?

abih je situ..ada lagi satu ride ni..macam parachute askar..
tapi sori.. i iz lutut dah jelly..

NEXT!

kitaorang masuk Fantasyland..
sini mostly ride for kids laa.. jenis pusing-pusing bodo gitu..
tapi kitaorang masuk gak this one show..
Mickey’s Philharmagic.. its 3D show..
sangat menariks!
siap if ada air dalam gambo tu, ko turut terasa percikan air..
angin segala aa..
ekceli aku nak kasi mak aku show yang boleh duduk..
nak kasi rehat sat.. kira 2 in 1 laa..

then we went to Grizzly Gulch..
sini macam wild wild west area laa..
town koboi and a replica of a gold mine..

sini yang paling best adalah Runaway Mine Cars!
sangat best! hok ni takde lak aku takut..
walhal ride ni lama and panjang!
siap boleh angkat-angkat dedua tangan..
kemainn sangat!
siap ada sekali dia ala mendaki, sekali konon rantai putus, ko menggelungsur ke belakang balik!
kira depan blakang aa rollercoaster ni jalan..

kitaorang siap ingat nak repeat!
tapi tengok kemain panjang pulak line beratur..
malas aihh nak tunggu..
ini aa dia bila mai ari wiken..

abih situ.. kitaorang gi Adventureland..
sini takde yang menarik for us..
ada ride nek boat and replica umah Tarzan gitu..
kitaorang carik makan jer kat sini.. kat Tahitian Terrace restoran halal..
but bersedia aa ngan rega yang ko kena bayar..
redha jer laaa…

::set tandoori ayam+kambing::

::set ayam masak merah::

nothing is cheap around here..
setongkol jagung pun will cost you HK$22 ok..
set kitaorang ni tak salah aku aroung HK$90+ kot.. tak ingat laa pulak..
rupanya ada banyak je restoran halal dalam tu…
satu lagi kat Mystic Point Park called Explorer’s Club Restaurant..
tapi since aku jumpa hok ni dulu..hentam laa labu..
kebulur dah masing-masing!

dah kenyang bagai, kitaorang gi Mystic Point Park..
tengok macam nothing jer..
tangkap gambo je aa depan replica umah tu..

rupanye ada satu ride kat area nih..
tapi aku macam tak jumpa la pulak orang berduyun-duyun ke hapa..
tutup ke pun?
hmmph!

lastly, kitaorang pi Tomorrowland..
sini all spacey and intergalactic area laa
ada satu ride kat sini that u must try!
benda ni indoor ride..
tapi the thrill is much the same!
it is called Space Mountain..

dia macam ride masuk umah antu kat funfair tuu..
tapi this one, u will travel into space rollercoaster style!
u will not see rail rollercoaster ko tu..
so you wont know how high ko kena lambung-lambung tu..
but the feeling is mutual!
seriau gak perot gua..
sebab dalam tu adalah pitch black..! only lights imitating like bintang-bintang and planet jer ko nampak..
memang ko akan terasa macam travelling kat space..


this one pun ingat nak repeat..
tapi as usual, line panjang!
lagipun dah petang sangat dah pun..
dengan suhu sejuknye..adoii!

ada lagi ride lain.. tapi m
acam pusing-pusing gitu jer..
for kids ok laa kot..
then ada ride yang tutup for renovation..

takpe laa..
lagipun kitaorang tak larat dah nak berjimba..
bateri masing-masing dah low..
so last call, souvenir shop jer laa..

supposely kui 7pm ada fireworks..
tapi kitaorang tak tunggu..
sebab takut satgi berduyun-duyun pulak menyerbu MTR nak balik tu..
tak suka nak bersesak-sesak..

so balik, same as coming just reverse jer..
Disneyland–>Sunny Bay–>HongKong/Central–>Wanchai..
sampai umah Wanie, minah tu buat mee kari pulakkk..
rajin toi minah nihh..
malam tu ingat nak gi night market..
tapi mak aku dah tak larat..
maka kita rest jer laa..
esok pagi dah nak gerak balik Taiwan..

thats the end of our short trip to Hong Kong..
sangat pendek masa sebab adik aku takde cuti panjang..
dia nak sambung soping lagi kat Taipei..
aku memang tumpul tumit these past few days..
tak berenti-renti jalan..

yang paling bestnyer, touch down jer airport Taipei..
laki wassap tanya nak kuarkan apa dari freezer!
nak suruh masak dahh kauu, tak dan aku nak rest pengsan ke hapa…
3 hari makan sendri, rindu sangat ke pun masakan bini..
heheheheh…
iyer laa abe wehh…
kawe masak laa jugokkk…

tak reti aih nk ending..
kbai!

Advertisements

::Hong Kong trip – Ocean Park ::

baru mendapat kerajinan nak update trip aku last week..
hehehehe..

so for those who didnt know, aku last week pi Hong Kong!
saja bawak mak and adik aku jejalan sempena besdei adik aku aa kira..
mak and adik aku mai Taipei dulu, then esok tu shot terus ke HK..
cost from here to HK untuk 3 orang around NT$17k (RM1700++)
aku nek Hong Kong Airlines..
perjalanan 1jam 20minit..

percutian ni girls only sebab enche asben namo folo..
sebab dia baru balik dari Mesia..
save bajettt…heheheh!
pi sat jer, Jumaat Sabtu Ahad..

kat HK aku tumpang umah kawan aku yang keja kat Konsulat sana..
si Wanie..
mula-mula memang takmo kabo ke Wanie ni sebab aku takut dia offer soh duk umah dia..
tapi bila tengah survey hotel-hotel, aku jadi tak tau area mana should i pick..
so aku tanya gak aa ke Wanie for recommendation..
tup-tup dia kata takyah..duk je umah dia!
segan gak sebab rasa nyusahkan orang..
tapi seeing all the hotel price, shessh! giler mahai…
and she insisted and she’s very nice indeed..
siap kabo takyah bawak tuala, wat berat beg jer..

since she’s being very nice, takmo aa nyusahkan orang lelebih..
takyah jemput-jemput, kasi direction jer aku cari sendri umah dia..
turun jer airport, kuar ke depan cari bas..
umah Wanie kat area Wanchai..
Wanchai ni kira town laa.. macam area KLCC gitu.. tetengah..
so banyak je transport ke arah dia..sonang kojo aku..

nek bas tiket sorang HK$40..
turun Fleming Road, Hennessy Road..
then Wanie mai amik kitaorang kat bus stop tu bawak gi umah..
jalan kaki jer sebab memang dekat tet..
letak beg segala.. refresh and makan sebelom sambung ke destinasi seterusnye..OCEAN PARK!

si Wanie siap masak lunch untuk kitaorang dulu..
haihh.. segan gua..

tiket nak masuk theme park Wanie dah belikan thru online untuk aku dah..
aku minta dia belikan tiket ke Ocean Park and Disneyland..
tiket Ocean Park sorang HK$320 and Disneyland HK$450..

time nak gi Ocean Park, tup-tup laki si Wanie tolong anto kan ngan keta..
lahaii…sesusahh jer noks..

boleh tahan aa beso tempat nih..
Wanie kata akuarium dia tu terbeso di Asia Tenggara ke hapa?
tah aku lupa…yang aku dengo bla bla bla beso beso bla bla..
hahahahah!
sangat tak fokus aku nih..

::goreng sedap tuu::

::Mr. and Mrs Crab bapak besoo nih weh!::

::ikan dahi jendul tu statik setempat weh, macam tau je org nk snap gambo::

tapi yang nyampah masuk sini adalah sebab rombongan cina bukit mana tah masuk time tu..
ya tuhann, they are soo LOUD!
aku bajet ni cina mainland sebab perangai sangat kampung..
peh tu abih sume benda nak tangkap gambo..menempel kat depan akuarium tak kasi chance orang len..
peh tu so rude! men sondol jer orang..
aku ngan adik aku siku-sikukan jer yang mana nyondol macam ba alip ba ya nihh…
tak sesabo!

lepas kuar akuarium, harus
kena lalu souvenir shop..
sangat cantik marketing korang kannn..
maka tersasar gak gua membeli fridge magnet..
hoi mahai! beli untuk diri sendri jer laa..

kitaorang selamba jer posing-posing..
wat macam kedai sendrik ek…hahahah!

kemain jauh mai tengok panda..
walhal kat Taipei tu ada je panda siap dah ada baby..
hok HK ni still berdua…

::lama giler dia berteleku macam tu::

Ocean Park ni beso.. ada macam-macam part laa..
akuarium laa.. tempat-tempat binatang la.. and ada gak tempat games..
tapi hok ni ko kena nek cable car or train to go there…

since budak ‘kecik’ tu beria nak merasa nek cable car, aku ngan mama terpaksa bertabah laa folo..
memang sangat kuah tumpah ke nasi aku nih..
penggayat macam mama.. genetik!
tapi mak aku lagi over..dia statik peluk tiang dari mula sampai laa abih!

jangan tertipu laa tengok gini and say “oo dekat je atas tuu..”
ohhh tipah tertipu nyeee…
lepas je puncak bukit tu, panjang lagi wehh perjalanan!!
and its situated bebetui tepi tebing and you can see the sea and all the rocks down there bagai..!
demmm… gua tak tau aa betapa kecut kembang kecut kembang buntut aku time tu..
geliii je tapak kaki..
mak aku usah citer aa..
ko bergerak skit pun dia marah!
hahahahh!
dah aa ada sekali tu angin mai, gondola kitaorang tu swing kiri kanan!
mak aku siap nak muntah dahh..
hahahahh! aku ngan adik aku selamba menggelakkan mak sendri.. giler kejam anak-anak..

::acting brani, sebenornye dia gayat tu::

kat atas ni ada memacam games and roller coaster..
as usual.. adik aku aa nak terai tapi dia ni jenis nak mengheret orang sekali!
aaahh tidak laaa..
giler roller coaster tu depa letak bebetui tepi gaung!
rollercoaster tu sendri dah tinggi brapa tingkat dah..siap pusing 360 darjah ok!
tu blom kira kedudukan kita yang memang dah atas bukit tinggi nih..
sayuppp!
terus tingat citer Final Destination.. hoiihh!

abih atas tu, kitaorang carik train untuk turun bawah..
sebab obviously, dah tak brani nak turun guna cable car!
memasing dah kecut bontot..
haahahha!

owh, suhu time tu adalah super cold!
dabel aa sebab atas bukit and tepi laut lak tu..
time winter berjalan memang gini aa.. tapi thank god tak hujan kehapa..

bila berjalan ngan mama, biasa aa kena aa slow and steady..
kaki mak aku dah tak kuat sangat..
bila dah abih pusing sume aku ajak balik aa..
sebab mak aku pun dah penat.. straight berjalannye..

balik nek teksi depan Ocean Park tu..
and as expected, gua kena kapak ngan teksi HK..
cibai sangat..
tambang yang sepatutnye around HK$30, aku kena HK$80+
bahbiii sangat kauu apek..!
mohon eksiden aa ko lepas ni!
alasan dia jalan yang patut guna ke Wanchai jem time tu.. so dia guna jalan len..
giler pusing jauhh!

tapi apa-apa pun, all ends well..
balik memasing pengsan awal..
Wanie being a good host as she is, siap dah tunggu kitaorang ngan bihun goreng segala..
kenyang laaagi sedap tidoq..
esok nak mangkit awai, ada satu lagi destinasi impian..
heheheh!

itu aku citer next time…
kbai!

:: im back bebeh! ::

holla eberiwan!
miss me?
hehhehe.. ok dengan rasmi nyer gua dah balik Tewan dahh..
semalam ekceli sampai dalam kui 5.20 pagi gitu..

flight adalah super full!
and as owez, gua tido-tido ciken jer aa bila ado orang len pulak duk tetengah kitaorang..
yes, aku suka duk tepi isle and enche asben suka dok tepi tingkap so ada orang len aa in between tu..
tah kehapa suka beno duk tepi tingkap enche asben aku tu, macamkan 24hours nak tengok awan..
terbongkang jer tido sepanjang jalan aku tengok…

yang aku lak, konon-konon beli aa head rest tu tapi hampeh sengal pulak leher akuu..
dasar village people sangat!
bantal sumbat perca kain mak aku buat gak yang best..

balik cuti kali ni yang almost 3 weeks ni agak padat gak aa..
sebab ada kenduri aa jadi packed..
seminggu dah abih kat belah mertua jer..
selebihnyer baru boleh nak buat plan..
tau je aa kenduri belah mertua aku ni jenis oldskol..
ada merewang segala.. orang blok felda tu mai masak segala..
jangan mimpi laa catering bagai ni.. nan adoo ek!
jadinyer, kerahan tenaga dari para anak-anak and menantu sangat-sangat diperlukan..
nasib aa mak mertua aku ado 4 anak jantan!

itu pun aku tak dan nak renew lesen and kad maybank..
jadah laa maybank tu.. time aku ada masa, pegi jer tang tu laaa nk system down!
samprit betui!!
yang JPJ jangan citer laa… ko mai kui 10pagi jer, beratus dah nombor ko kena tunggu..
kalo puluh-puluh gagah lagi kot nk tunggu..
takkkk kuwasaa mak, nokss..
banyak lagi agenda gua..

and as usual aa kan.. my mom adalah a bit clingy bila aku balik..
so memang kena heret kemana saja..
takpe laa, bukan kena pikul punnn..
dia bosan selama ni terperap jer kat umah kann..
adik aku jenis keja lewat baru balik..
dah balik, terbongkang tido kepenatan..
so time ada aku aa mama aku nak jejalan..
and yang pastinyer, dia nak roti canai hari-hari!

sinopsis percutian aku kali nih..

20 Nov – touch down KLIA
22 Nov – balik Keratong 1 (umah mertua)
23 Nov – merewang untuk tahlil and kenduri nyambut menantu
24 Nov – hari kenduri..
26 Nov – gi Rompin, urusan FIL
28 Nov – bertolak ke Johor (Gelang Patah)
29 Nov – gi Batam
30 Nov – balik dari Batam, gi Pasir Gudang umah adik enche asben.. then shot balik Bangi
1 Dis – kenduri kawen anak ex-bos lama, Amb. Dr. Hasrul di Putrajaya
2 Dis – bawa Mama and Adik tengok wayang
5 Dis – GIRL’S DAY OUT di Pavilion..
6 Dis – Mama’s Day.. saja bawa cari Hp baru untuk dia..
7 Dis – keluar ngan Pjotchan, sebab aritu tercicir dari Girls Day Out 🙂
8 Dis – last call, beli barang-barang and packing! malam shot ke KLIA
9 Dis – fly to Taipei @ 12.35pm.. babai Mesia!!

alkisah..
sattt jer dah kena balik Tewan..
tapi nasib aa Taiwan is not such a bad place..
otherwise memang berat jer bontot nak kena balik post..

so now, dah ada depan pc opis..
its time to calculate how big the damage ive caused to my pocket sepanjang cuti-cuti mesia aku nih!
fuhhhh! scary shit the figures wehhh..
hahahha.. oh well, bertabah jer aa..
esok ko balik for good, mendapat aa ko chesue oooii..

kbai!

:: 11 taun nan lalu ::

ari ni lepas je siap bikin nasi ayam for lunch, aku cek FB as usual..
then aku tengok kawan aku tag gambo lama time kitaorang kat Pulau Pangkor 11 taun lalu!
fuhhh~!
time ni aku 21 tahun tak salah aku..
kenangan siut..
lelebih lagi kenangan ni meninggalkan kesan..

by kesan, i mean litterally, KESAN ok!
meh aku story…

::me, che ma and lynd..blakang tu adik gua and her fren::

time ni aku keja ngan CGC branch Ipoh.. my best buds lak sorang branch Johor and sorang HQ kat Kelana Jaya dr kampeni yang sama..
kitaorang memang tiap taun lepas dapat bonus akan plan percutian bersama.. last time it was Che Ma (HQ) handle plan ke Tioman.. so this time, aku lak arrange ke Pulau Pangkor..
kebetulan lak adik aku cemerlang time PMR so aku bawak la dia sebagai adiah laa..

::my 1st time kayaking::

::che ma & lynd::

it was fun!
tapi fun sat je dah disabotaj by this guy!

::jellyfish::

yes! i got stung by JELLYFISH!
hari pertama dah kena siutt.. sialan betui…
but kemain tegar aku tak pegi klinik weh lepas kena tu..
percutian adalah for 2days, dan selama itu laa aku menahan bisa benda alah ni..

aku kena kat lengan kanan time aku snoorkeling..
that thing was emerging to surface and aku tengah nk berenang…
“pap!” aku tertepuk dia.. apa lagiii dia belit aa lengan aku..
tapi aku lelekaih tarik..
reli macam kena renjatan letrik!

bbbzzzzttttttttt!!!!!!!!!!!

terkejut aku weh.. adoii sakit!
tapi demi takmo merosakkan mood percutian, aku menahan bisa sampai kesudah!
lengan aku dah kaw-kaw bengkak sampai ke bahu macam otot hulk hogan weh..
malam lak memang berdenyut-denyut sakit dia..
nasib baik aku tak demam.. kemain gigih nk bercuti punyer pasai..!

bila pikir balik macam tak caya aku bley tahan sampai begitu rupa..

::gua tengah sorok lengan hulk hogan tu::

before ended up kenangan lalu ni, mari bersama-sama melihat diri chesue 11 years ago..
yeap!
ive cried looking at this picture..
so fucking kecik gua dulu… huwarrgghhhh!!!
*rage!*

kawan aku ckp mcm budak darjah nam..!
hahaha.. betui dah tu.. by looking at the plain dado achik yang macam playwood itu..
hoh!

:: welkam bek to algeria ::

fuhhhh….
after longgggg hours in the flight, finally ive arrived in Algiers at 12 something in the afternoon
disambut dengar suhu 16 degree and ujan renyai2 and asap kuar kot molot..
perghhh!

so.. thats it u guys..
abih dah percutian 28 hari beta di Mesia.. uhukss!
gua amat2 tidak redi untuk pulang ke sini balik but again.. life must go on..
mo idup senang, harus aa redha skit kan…
setahun lagi aa gua kena bertahan untuk bertemu family tercinta..
tahun ni, bulan September, genap la gua keja sini 3 tahun.. kalo ikutkan limit hardship post adalah 3 tahun but i dont think that i will be going back for good tepat2 3 tahun weh..
gua tauu Wisma pasti perap gua sehabis boleh kat sini..
wuwuwuwu!

hmmph! aku malas nk set my hope too high on that.. lantak aa..
lagipun if aku balik Mesia skang pun, aku satu hapah pun tarak lagi nih..umah tarak, perabut apatah lagi.. satu benda pun takde..
dengan minyak mahai nyer.. mati aku nk survive duk mesia skang ni ngan gaji semata without saving berkoyan2 dalam bank nun..

takpe aa bertahan je laa chesue duk algeria nih..
its not that bad (ayat sedapkan ati sendri)

hmm k laa aku ni ekceli still jetlag.. mereng sat nk setting otak aku kasi alignment straight balik ikut algeria..tapi gigih gak nk update blog dulu before aku pengsan nih.. dekat sebulan gua tak jengah! winduuu~

pe2 pun.. yang pasti nyer… gua masuk2 je umah, terus ops belantara umah, unpacking our things and ngemas sana sini..
dan gak gua timbang berat gua.. apakah progress yg gua dapat selama 28 hari di Mesia ni?

yaaa tuan-tuan dan puan-puan..
all EAT, no work makes chesue a fat chick!
gua earn extra 2kg sepanjang 28 days noks!
goddemit!!
patut aa gua rasa perot gua macam tersenyumm je bila gua duduk..
cis!

takpe..takpe…
gua ada setahun untuk meng’gojes’kan badan balik…
lepas ni, bermulalah kesengsaran aku hari2 nk sarung korset PB tu…
isk! isk!!

*yawn*
kay la gua nk paksa mata untuk tido..
sib baik esok stil cuti so bley aa aku pengsan sampai ahad!

see u guys later!
bubye…