:: session bersama doktor jiwa ::

ari ni kita sembang seyes…(jgn gelak2, gua tgh wat muka seyes ni)

semalam aku jadi doktor jiwa lagi utk ‘dia’…each time dia dlm masalah, aku mmg akan tau aa dia tgh prob..sorok aa mcm mana pun aku tau..mebi 6th sense (owh aku tak nampak antu lagi takat ni sekian, terima kasih) or mebi kitaorg terlalu rapat n aku kenai dia amat2..

as usual masalah lelaki…

aku bila bab ni most of my advise sume aku refer ke sejarah aku sendri…segala pekung d dada aku bukak utk dia amik teladan…apa yg aku dah lalu, jadi library utk dia..

aku marah gak bila dia sampai ke tahap bertindak bodo sampai kelar2 tangan..weh! cacat aa tangan tu berparut2 kang! tuwon la saham d indeks BSKL…ko tgk tangan aku dah arr…bercalar dek obor2 tu..aku tak sua pun tgn aku ke dia utk di cacatkan….tapi ko suka2 je cacatkan diri sendri…

tapi tuhan stil sayang dia..tup2 ada lak ‘penyelamat’ tiba di sisi n azan kan d telinganya dan suruh mengucap…n tuhan turunkan ‘penyelamat’ yg nyawanya sendri akan bila2 je boleh di amik tuhan sb penyakit bahaya…nampak tak kat sini? tuhan soh dia berfikir supaya menghargai diri, menghargai nyawa..org yg taknak mati tapi sb sakit seyes n akan mati d kirimkan kepada dia…

semuanya di sebabkan seorg lelaki…

aku dulu pun penah lalui era gini…terlalu kecewa sampai nk bunuh diri gak..menonggeng2 menages kat umah tak makan tak minom, isap okok berkotak2…aku telan pil byk2 tup2 aku salah pil….aku telan antibiotik rupanyer bukan pil yg bahaya giler..alhamdulillah tuhan stil sayang aku…if not, aku mati dlm umah tu sorang2 sampai kembung pewot, takde sapa tau sb masa tu budak umah aku tarak balik kg sebulan..n umah sewa aku d tgh2 kawasan cina..bila pikir2 balik..apo bodo pepalih aku time tu?? jantan tu tatau pun aku nk bunuh diri segala…if dia tau pun bukan dia makin sayang aku balik pun!

mcm member aku ni…dia terlalu percaya yg that guy ‘is the one’…

apa yg menjadikan seseorang itu ‘the one’? after a bit diskusi sama sarah toxic, kitaorg berkesimpulan, jantan (opss sory, tapi ni panggilan utk mereka2 yg tak layak d panggil lelaki, anda lelaki, so simpan je ‘bukti’ dlm suar anda, sekian) tersebut jadi ‘the one’, simply because we ‘made’ them the one…terlalu percaya yg dia adalah the one, kita ter’create’ the one…walhal dia bukan the one yg kita impikan….get it? like sarah said (dear, aku pinjam ayat ko..hehehe)

“i tot hes the one, baru aku sedar, he was perfect sbb i made him perfect”

dia pkir that guy is the one for her, tapi bila dia bersama org lain n suddenly they click together baru dia sedar, dia yg mencipta ‘the one’ by making him perfect in her eyes..

n jantan selalu nye juga tamak…takmo komit tapi takmo gak lepas…buat minah ni mcm layang2..sayang dia pada minah ni ibarat hujan katanyer (bila hujan, kita komplen, tapi bila ujan takde, panas, kita minta2 ujan)

aku kadang2 bila tgk kejadian2 kat diri dia ni, byk yg aku nampak kisah aku dulu….so aku takley nk nasihat supaya b strong, SABAR krn ni ada hikmah d sebalik nyer..NO! aku tak dpt nk ckp sume tu sb dulu aku takkan dengar sepatah haram pun ayat2 ni dr org2 keliling yg nasihat aku…sb pada aku sume org tak paham, tak rasa so dont ask me to b strong..

so aku amik inisiatif len, dr menyuruh jadi kuat, sabar segala, aku banyak soh dia berfikir n tgk balik kejadian2 yg terjadi d keliling dia…apa petunjuk2 yg ada…apa yg tersirat n tersurat…yg penting skang ni adalah blaja utk mendahulukan diri sendri dlm segala hal…hati takkan bahagia if sentiaasaaa je dok pikir nk memenuhi ‘kehendak’ org lain..sayang diri sendri n hargai kelebihan diri….bila tak sayang diri tu yg jadi diri mcm sampah tu..org dok pijak2 n take advantage out of u..

kerana dirimu begitu berharga..(pinjam iklan loreal sat)
selain berpikir, aku soh gak berdoa beb..jgn ingat aku lupa tuhan…hehehe….

sentiasa ingat, tuhan takkan duga hamba dia if dia tau hamba dia takley handle..kadang2 kita (hmm..ye laa senang citer, AKU..) menyalahkan takdir gak bila masalah menimpa2..aku rasa tuhan tak sayang aku bila jadi ‘kejadian2’ dulu tu…tapi bila pikir balik, ni sume pencuci dosa..dugaan tuhan selalunyer takkan melebihi kemampuan hamba dia…n aku akur ngan takdir n redha ngan apa yg dah terjadi…after we embraced it, then we will find true happiness…

if you read this dear..ur happiness will come soon..jgn terlalu mengharap, dia akan datang tanpa sedar…n u are wat u are…terima diri ko seadaanyer n b happy with it…i will always b by ur side (secara maya laa) n jgn nk simpan masalah sorang2…pintu ‘doktor jiwa’ sentiasa terbuka utk ko…tunggu aku balik Mesia beb, kita p HOLIDAY sama! yeaaaahh!

ok NEXT!~

::pinjam 100 juta bley?::

aku kengkadang tatau aa apa yang ada dalam pala otak orang Algeria nih..
depa ni ingat Embassy ni Jabatan Kebajikan Masyarakat ke hapa?
muka kitaorg ni ada muka makcik welfare ke pun?
tak pun ingat Embassy adalah bank negara?

this is not the first time aa aku terima surat macam ni..
kengkadang lawak gak..
aku tak baca aa, sebab most of them sent it in arabic..
aku kasi translator aku aa bacakan..

ko tengok kemain banyak huruf kosong kat amount dia mintak!
100 juta dinar??
ewah ewahh… tak hagak-hagak sungguh laa ini mamat..

translator aku cakap dia tulis sini konon nyer kita negara sesama Muslim so kedengaran Malaysia ni adalah negara suka menolong dalam hal mengurangkan kadar kemiskinan lebih kurang gitu aa kot isi surat dia… so why not tolong dia!
peh tu mintak tak agak2 lak tu…
hamboiii….
ingat Embassy Malaysia ni mesin ATM kau ke?

haa meh sini aku kasi ko femes masuk blog aku!
hahhaha!

owh first dulu surat macam ni gak.. aku tak pasti orang sama ke idak..
tak kuasa nak simpan.. baca-baca terus buang..
hok tu lagi best..
anto surat ke Embassy mintak nak PINJAM duit sebab nak beli lori katanyer buat niaga ke hapa tah..
hah? sejak bila Embassy jadi bank ni??

haih untuk perhatian korang laa kan..
kitaorang sendri pun fafa kedana ok..
nak buat itu ini sume nak kena minta bajet, kelulusan segala dulu..
peh tu bukan selalu dapat pun..kena slash lagi ada aa..
and ministry kitaorang ni bukan la se’kaya’ mana..
in fact, aku rasa our ministry termiskin among all..

tak caya?

“…Wisma Putra, despite the massive work it is doing, receives one of the lowest allocations from the Government.
It is a “poor” ministry, lamented a senior official.”

read the full article from The Star!
Missions unaccomplished

::rezeki jangan ditolak::

ketat suar keja gua arini..

pepagi tadi gua dah hentam karipap sardin n karipap kentang & daging bawak dari umah..
ni tengah ari tadi tup2 bos panggil masuk bilik dia..
ingatkan nak kasi keja..
rupanyer nak kasi TUPPERWARE berisi mee rebus!
katanyer bini eh tapau banyak sangat.. dia tak abih so alkisahnyer, PA aa jadi DBKL..
hohohho…
dah aa lawak ayat bos aku nih..

u tak pose kan ari ni…

aih? perli ke hapa ni? rajin laa sangat PA dia ni nak pose ari Ahad kan..
hehehehe..
tapi muka atak sunyum laa bila dapat makanan pree!
hohoho! suka! suka!
tapi tadi kemain laa licin tupperware nih berminyak dek kuah mee tu..
berpusing-pusing..bersilat2 aku nak bukak..
oit.. ni ikhlas idak kasi ni?
siap acik bersingsing lengan baju aa dah tadi..
nasib baik dia nak terbukak gak last2 tu..
kalo idak, mau aku tala ke bos aku mintak bukak kan..
tah kehapa tupperware jepun dia nih..kemain ketat!
dah aa instruction kat situ tulis jepun.. aku pun tatau kiri or kanan ke nak pusing nih..
ni bukan kali pertama aa bos aku buat aku jadi DBKL..
asai dia tak abih makan sure dia tala ke aku..
dulu selalunyer pizza aa..
sure setengah gak aa dia kasi aku..
bos aku ni jenis makan tak banyak..
nasib aa PA nye jenis redha je menerima..
hahahha.. aku suka jeee…rezeki weh, sila jangan tolak!
ni satgi ado meeting ngan sorang Malaysian nih..
bos aku dah siap order mee goreng dari bini opiser aku..
MAKAN lagi aa jawabnyer satgi..
err…itu pun kalo suar aku tak tercabut butang dia aa…
hohhoo..
till then..
babai..
nak pi basuh tupperware enche bos dulu..
*sambil lambai ratu*

::karipap-karipap cinta::

hah osah kata aku tengok citer tu ek..

acik tak minat citer jantan2 muka jambu nih..
tak kuwasaaa!
even citer abe kental aron ajiz pun aku tak tengok2 sampai ke sudah..
apokan lagi citer merepek hal karipap..
hhahahah!
ok ok..thats not the point ek..
ari ni gua tetiba pulak jadi rajin..
tup2 dah tertenggek atas dapo inti kentang, siap!
dok nguli2 tepung and kelim karipap..
hoh.. kerajinan apakah ini?

Inti Karipap

1biji Bawang -chopped
3-4 biji Kentang-diced
Daging kisar
3-4 sk Rempah kari
1/2 sk Serbuk kayu manis (optional)
1/2 sk Serbuk jintan (optional)
1/2 sk Serbuk lada hitam (optional)
Garam
Air

Cara-cara:
1. Tumis bawang and daging kisar.
2. Masuk kentang, rempah and sume serbuk2 tadi if ado.
3. Masukkan air and tunggu sampai kentang empuk and kering. Jangan lupa perasa ngan garam.

Kulit Karipap

2cups Tepung
1/2 sk garam larut dalam air suam
2 sb minyak (dipanaskan)

Cara-cara:
1. Uli sume sampai tepung dah tak lekat kat tangan.
2. Canai and as usual aa if buat karipap ek, isi inti kentang tu and kelim..
If u guys suka kulit karipap yang rangup, put some marjerin dalam aduan tu ek.. for me, aku tak suka sangat..
dulu if mak aku buat and aku rasa rangup sangat, aku simpan dulu karipap tu dalam peti ais my portion to make it a bit lembut..yeay im a bit weird!
mak aku terpaksa aa wat rangup sebab adik bradik aku yg lain suka.. aku je sorang yg pelik..
so 2 lawan satu…kalah aa acik!
adunan aku tu cukup la bley dapat 21-22 bijik gitu..
ni pun sebab acuan aku kecik tet..
owh aku guna acuan kuih algeria ek sebab aku takde acuan karipap..
ni pun Puan bos aku yang kasi..
by looking at its kelim tu, yeay, aku kena kelim balik manually sebab takut satgi terbarai2 pulak isi perot karipap aku time menggoreng kang..
tapi ok aa acuan ni buley aa kasi menten saiz karipap aku..
kalo idak dulu time takde acuan ni, kecik beso kecik beso saiz karipap aku..
enche asben tak sentuh langsung..huduh pepalih!
tapi kali ni, mak vangga!
lajuu karipap gua clear weh…
siap request nak karipap sardin aa pulok…
hmm esok aa ek darling..
quota time duk dapo di hari minggu dah berlebih2 nih..
i should be parking my butt on the sofa this moment..
not main masak-masak di dapor..
ok..bye bye u guys!
from now on, gigih aku try boh sukatan kat resepi..
demi mu budak Poland!
ecehh…
p/s- udah rasa feverish nih..hoh! asai wiken je nak demam..ce demam ari kejaa, sedap gak aku nk MC!

::house warming in snow time::


semalam kemain lebat salji turun..

sejuk bukan main laa.. jenuh pepeluk pun stil sejuk!
brrrrr~!
mangkit pagi-pagi enche asben kemain excited tengok kat luar tingkap..

everything was white!
and as usual, paksa2 bini mangkit tengok sekali.. ptbbhh~

wahh…
never in 4 years ive lived here, experience a white winter rupa macam ni..
selalunyer juz a wet and sloppy winter je.. ujaaan je tak sudah2, berlecak sana sini..
tahun ni suhu di europe really affected north africa la..
ingat ari ni nak memerap kat umah berbungkus slimut adalah tidak boleh ek..
Puan Ros aku jemput everyone ke umah dia for house warming hari ni..
termasuk bos sume..
fuhh..bercinta nak bersiap untuk tempuh suhu luar..
even my boot is not ready for this..
blom apa2 dah basah sampai ke stokin!
terus berzikir kat tepi tinga enche asben..

nak boot baruuu~!

hahaaha tapi gua tau dah sure kena slash ngan pedang samurai nyer laa..
lantak..janji berusaha ek..
hari ni Puan Ros aku buat menu timur..
laksam and nasi dagang ok!
fuhhh…makan sampai ketat perut aa..
siap tapau bawak balik lagi.. (as always aa..)
skang kitaorang kat sini dah bley kata sume menu utara, timur selatan segala, dah kira lengkap aa..
nak blaja mee jawa ke mee rebus ke, ngan Puan bos aku dia pakar sebab dia orang Johor..
bini EO aku masakan nogori and kuih2 dia teror..
Puan Ros aku lak ore klate.. aku dah siap mintak nak blajo buat nasi kerabu ngan dia lak lepas nih..
and for me, biasa aa.. pegang carta laksa utara je aa.. hehehe!

balik dari umah Puan Ros aku..apa lagi, sesi berjakun la kan..
and as usual jugak.. budak-budak umo 7 tahun ni aa yang terlebih excited (ptbhh~)

kebas-kebas laa tangan aku kena jadi photographer depa..
siap main baling-baling snow with each other ini dua olang..
(-__-)
owhh pasan keta maroon dalam gambo tu?
tu keta kitaorang ek..
selaput siutt..tebal lak tu ais terkumpul!
dah aa wiper rosak.. jenuh enche asben cari merata spare part..
bongok sume kedai kata takde..
baru cakap je dah kata “ne pas! (takde!)” walhal tak nguit pun dari kosi pi cek stok..
bangkai pemalas ini Algerian.. orang nak kasi duit pun takmo!
nasib baik aa kawan kitaorang si Asrol tu ada sewa keta.. so berimpit aa kami sume dalam keta dia je pi umah Puan Ros..
hmm kay gua nak layan tv aa pulak..
mata dah layu layan nasi dagang tadi nih..
babai u guys!
p/s- berdentum dentam malam ni Algerian main mercun dah rupa kat medan perang nih..!