::anti-theft for your fon::

mebi aku ketinggalan zaman tapi lantak aa nak citer gak..
hehehehe..
aku ni kadang-kadang skeptical skit ngan apa-apa apps android ni..
dah aa tak caya, takmo lak terai test ke hapa kan untuk pastikan kebenaran dia..

dalam android aku tu, aku donload 2 jenis antivirus..
satu Lookout and satu lagi AVG antivirus..
aku donlod sekadar untuk ADA..
aku pasan fungsi Anti-Theft dia tapi tak penah aku heran..
until NOW!

ekceli dah lama aku nak terai kebenaran dia..
betui ke dia bley trace my hp if ilang segala..
so i did my own experiment..

and aku puas ati aa dengan yang ini..
for you guys yang nak terai.. this apps can be downloaded from Google Play..
then bukak apps tu and follow the instruction la..

and you need to register using your emel..
nanti dia akan kasi verification kat emel korang..

for details..bley baca kat How To Use Anti-Theft tu..

im not sure bout the text message commands tapi aku try the web console command..
all u need is to go to this website www.avgmobilation.com
and login using your registered emel..

from here, korang bley instruct your phone to SHOUT..
ini aku dah test tadi..
yang tak best, dia shout using my ringtone..
as for Lookout punyer anti-theft dia nyer SHOUT bunyi macam alarm neno neno gitu..
which is good.. bley nakutkan pencuri fon kita tu!
or lebih mudah nak cari fon bila kita misplaced gak..
hehehhe..

but the best part adalah the LOCATE function ah..
you can easily locate your fon eventhough the thief switch off your fon!
its like a version of a Friend Finder but more detail!
hehehe this is sooo good for spying someone you know..ehem!
this function doesnt need GPS mode on your fon to switch on pun..
tadi aku test, aku tak on my GPS button..
this one dia trace mine from fon WIFI signal kot.. sebab that one obviously, aku tak off

also, you can LOCK, UNLOCK your fon from afar..
and for safety reason, you could WIPE your fon memory also..

hmm.. that is it aa kot..
if korang ada apps yang lebih best, plizz share gak..
mana tau aku ketinggalan zaman skit..
owh this two antivirus also did a good job in protecting my fon..
dia scan everything first bla bla..
as any good antivirus would do la kan..
hehehhe..

ok ok time for a break..
bubye!

Advertisements

::DIY-sampul CD save bajet::

aku dah lama nak buat tutorial ni tapi asik lupa..
hehehe..
so since ari ni aku ngangkang-takde-keja free maka mari aa buat tutorial nih..
siap bergambo lagi weh.. kemain aku nak ngajo nih..
ahaks!

so today i want to teach you how to DIY sampul simpan CD..
haah gua haji bakhil nk beli sampul siap..
selagi bley jimat, gua jimat.. (ni kalo 5-thn lagi takley buat rumah banglo ni tatau laa aku!)

ekceli opis ni suka beli in bulk CD untuk hal-hal copy dokumen bagai..
so mostly takde sarung aa kan.. and nak beli bekas simpan adalah bajet!
malas gua.. mula-mula dulu aku simpan je dalam sampul surat segala CD yang aku dah guna untuk burn dokumen-dokumen dalam PC aku nih..
harus aa kan cari alternatif, takkan nk biar je CD tu terbogel-bogel tak bersarung.. malu aa dia! eh?
lagipun, i like my things to be perfect.. takde aa semak mata and semak perot gak esok-esok nak mencarik segala bala benda kan..
maka mari aa DIY.. ni aku blajo dari intenet aa, as usual..
so lets start!

amacam?
ada paham tak chegu chesue ngajo ni?
untuk lebih cantik, sila aa guna kertas kalerful ek.. nak lagi selamat, kebal n kukuh, sila aa guna kertas lagi keras..
aku guna kertas kaler A4 biasa je tu.. kata bajet kan!
so guna apa yang aku jumpa je aa dalam lemari..

ikut ati aku nak buat ala rainbow, satu kaler merah laa kuning laa biru laa..
hahahah tapi bila pikir balik, simplicity is better!
ko jangan nak wat perangai kap ya ling pulak nak campur segala kaler yang ada chesue weh..

so cantik kan? kemas je…
murah pun murah..
environment friendly gitu.. save bajet amat.. CD pun tak calar balar after this..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ehhehhehe!
aku tau sure korang tengah try melipat tu…
HAHHAHA..!
sila try, jangan malu-malu ek…

::how to – tukar font::

ok hari ni aku try wat tutorial ek..
tah paham idak aa korang ni.. hehehe im the worst teacher there is in the universe!
will try my best aa..

ok for those yang penah mai blog aku ni.. tau la aku baru tukar layout..
all the font in my blog adalah self pick ek..
aku cari template free just to get the basic layout 2-column ni..
then aku ubah background dia and all the font ikut citarasa sendri..

untuk tukar font ni korang memang kena rajin aa nk hadap code html belaka tu..
dont worry, takde aa sesusah mana..
ok mula2 pegi ke Dashboard -> Template -> Edit HTML

klik Proceed and you are almost there..
lepas tu korang akan masuk ke HTML area..
tick box Expand Widget Templates dulu ek..
then cari <b:skin> guna Ctrl + F

ok bila dah sampai situ..
time to choose your font..
korang pegi kat website Google Web Fonts nih and cari laa font kesukaan..
then klik Quick-use untuk dapatkan code font tu macam nih..

bila dah dapat code font korang, sila Copy + Paste sebelum <b:skin> tadi ek..
and that is it!
korang bley je bubuh berapa banyak font korang nak..
tengok aku nyer bersusun! heehehe..

bila dah setting font apa yang korang suka.. now korang kena determine aa tiap font tu untuk apa..
untuk Header ke, untuk Post Title ke, untuk Sidebar Title ke..

untuk tukar seluruh badan blog ngan font kesukaan, korang cari body { dan cari part where it stated font-family:
then masukkan nama font korang tadi and jangan lupa tanda dengan ‘
aku bubuh font paling feberet kat seluruh blog aku dulu..
then i change bit by bit yg lain to be save..

Contoh aku nyer: 

font-family: ‘Short Stack’, Georgia, bla bla bla…



ekceli aku tak teror lagi nak determine which is which..
tapi sebab try and error so i come to a conclusion as follows:

#header h1{ 
untuk Tajuk Blog

#sidebar-wrapper h2
untuk Tajuk Sidebar

korang cari je tang mana ada tulis font-family tu, try je tukar and play around with it..
selagi korang tak save, nothing bad will happen..
tiap kali tukar, korang try Preview dulu juz to see if it suits your liking..
and saiz pun bley tukar-tukar tang font-size tu ek..
once u get the hang of it, korang akan rasa its not that hard laa..

ok thats it for now kot..
nanti aku ajar cara nak tukar background pulak..
until then..
daaa
*lambai ratu Aprika*

::how to – block user::

kelmarin aku tengok follower aku bertambah satu.. terus rasa berbunga-bunga ati la kann..

wahh ada gak orang nk follow blog tak berilmiah aku ni..hehehhe!
tapi sekali bila tengok avatar dia..
ow em ji….!
it was soo shocked to see avatar follower tu adalah ‘karipap tetonggeng’ cantikkkk jee dok tala..
jelas lak tu!!
sialan betui laaa…
kelam kabut aku carik cara nak ilangkan gambo tu..
omaigod! omaigod!
have to do it fast before anyone sees this!!!
ekceli this is not the first time aku dapat follower avatar lucah..
ada sekali aku dah penah block sorang ni…
dia guna avatar gambo boobies!
cilako toi…
mencemar duli blog aku jee…
tapi time tu blogger nyer dashboard adalah lama nyer style so aku tau aa nk block tang mana..
ni aku dah guna barunyer nih, dah menggagau carik mana lubang nk block ni?!
takpe, takpe….abe Google adoo!
so for those yang tatau cara nak block follower ko yang bergambo jilako..
meh acik kasi tutorial..

so first of all sila pi ke Dashboard korang dulu and look for the above ek..
then klik that the Followers link korang…

ok bila dah masuk kat list of your Followers, akan kuar icon2 begini.. sila klik sapa korang nak block tu..
jeng jeng jeng!
owh ni aku wat sample je ek.. jangan cuak sapa-sapa yang muncul kat atas nih, aku takkan block korang..
ni tutorial je.. hehehe..

then bila dah klik, akan kuar seperti di atas ni..
maka klik laa Block This User..
sori again for the ‘mangsa’ above ek.. hehehe anda dipinjam untuk jadi ‘model’ sat untuk tutorial nih..
sebab the person i wanna block, aku dah buat dulu baru terpikir nak buat tutorial..
mebi out there, there’s someone macam aku yang kalut tak reti jugak nk block with the new dashboard blogger nih kan..
so, YOU ARE WELCOME!
hehhehe…
ok, back to work!
bos aku dah tinggai 2-3 ari je lagi tu before fly to Islamabad…
last call untuk ber’manja’ dengan PA dia nih..
kemain banyak adiah dia soh aku ikat reben bagai tu nak kasi ke kengkawan kat sini..
so mari fokus ek..
daaa *lambai ratu*

:: how to – jate tino? ::

did u ever wonder what gender is your laptop?

hehehe takde keja sangat dah aku nih..
sampai lappy nyer jantina pun aku bley cek nih..
yap, ekceli lappy kita ado jantina ek..
nope..nope… anda tidak perlu selak suar dia untuk tengok dia jate or tino ek..
all u need is a Notepad sajok untuk cek!
Cara-cara:
1 Bukak Notepad dalam lappy korang and copy & paste ayat bawah ni dalam tu:

CreateObject(“SAPI.SpVoice”).Speak”I love YOU”


2 Then Save file under All File (Save as type).. nama kan file: love you.vbs

3 Peh save tu, close dulu..

4 Cari balik kat mana korang save file tadi and double-click utk dengar dia cakap.. If macho je sora, jate aa lappy korang tu.. if merdu je, tino laa..

saja je sronot2 buat benda ni..
esok gua wiken dah so malam ni bley stay up sampai lebam..
maka terhasil aa keja tak berpekdah mcm ni..
heheheh!
owh..lappy chesue adalah jate!
macho je sora membisikkan kata cinta padaku…
p/s-ahh lepas ni kena tukar nama aa lappy ku sudah tidak bley dipanggil DeLLailah dah… peh ni kena panggil Dely je! err? macho ke nama tu?