:: merdeka outdoor shoot and Kaohsiung trip ::

holla everibodi..
cewah cakap macamkan ramai bebeno yang baca blog ko..
hahaha.. takpe takpe.. iols memang suka merapu sengsorang..

soo…how’s your wiken?
iols wiken aritu adalah penuh…
on 29 Ogos, opis kitaorang buat plan reramai pegi buat outdoor shoot untuk hari Merdeka..
semangat beb!!
one of my Director aa gigih pi riki tempat menarik untuk shoot kasi nampak building 101 Taipei tu..
so pepagi Sabtu kitaorang berkumpul reramai untuk outdoor shoot kat tempat yang sesama kitaorang setuju.. riso gak takut tak nampak menara 101 aritu sebab time tu asik laa ujan and awan asik kacau shoot..

jenuh gakk laa setting kamera, ate memasing ‘pro’ photograper khenn..
but it turns out ok laa..
haritu kitaorang pakai tema biru and merah sempena warna bendera konon nyer..
but since ari yang sama gak ada perhimpunan Bersih 4.0 kat CKS Memorial Hall, kitaorang pangkah laa kaler kuning ek..
kang tak memasai karang sume dapat PO suh balik Mesia for good on the dot!
heheheheh!
IMG_3489IMG_3442lepas abih sesi foto shoot, kitaorang pi makan beef noodle laa kat area Xinyi tu lagipun dah time lunch..
kenyang perot konon-konon nak balik aa.. tapi dah tersasar ke umah Kak Ira lak kitaorang..
peh tu kemain demand nak makan lagi!! hahahaha..dasarr sangat perangai memasing..
Kak Ira ni pulak memang suka melayan.. ingat nak minom-minom petang je aa kat umah dia..
tapi dia kemain lakk terus masak nasi segala bala!
rezekiiiiiii…. tetiba kuar ikan siakap 3-rasa, daging masak lemak kuning, kailan ikan masin and telo dadar kauuuu… hambikkk!
rezeki dinner kitaorang laa…

lepak sampai pkui 10 malam jer.. kena balik sebab nak packing untuk trip esok nye ke Kaohsiung..
aku, enche asben and Kak Ira laki bini jer pegi..
kitaorang pegi nek High Speed Train (HSR) sebab Kak Ira and Abang Zahri tak penah merasa lagi nek..
tiket adalah super mahai as usual.. pegi balik tiket adalah NT$2930 (RM372) untuk sorang ek..
Kaohsiung ni kira penghujung sekali nun belah selatan Taiwan..
ala-ala Johor laa..
kalo nak beli tiket HSR ni better beli online awal.. boleh dapat murah..
sila jangan beli on the day itsef, itu memang mahai laa..
aku minta staff aku tolong belikan guna kedit kad.. and if ko foreigner, kena guna no.pasport ek.. sila bawa pasport tu ke kaunter HSR kat Taipei Main Station time nak collect tiket..

Kaohsiung ni kalo ko drive adalah lebih kurang 6-7 jam gitu laa…
if amik HSR ni only take 1 jam setengah! and dia memang tepat ekk waktu bertolak and sampai..
speed dia aritu kitaorang nek ada aa mencecah 290kmj depends on the weather aa..
that is why tiket dia mahai and kitaorang amik yang ekspress non-stop..
ko boleh amik yang benti-benti nyer and its a bit cheap laa tapi kitaorang malas sebab Kaohsiung ni ujung sekali and if benti-benti akan stop kat 6-7 station which is tak best aa sebab by the time dia nk catch up the speed dah kena brek balik..hehehe!

kitaorang kat sana book hotel Chateau de Chine.. ni staff aku gak yang book kan guna nama opis since we have contract with them.. dapat aa rega kasih sayang skit..
which is sangatttt la berbaloi-baloi…
aku tengok website dia bilik paling murah adalah NT$6000! mak datuk sangatt…
kitaorang dapat rega haf price gitu..

sesampai kitaorang kat Kaohsiung, kitaorang terus pi E-DA world sebab still awal kalo nak gi hotel pun..
kat E-DA world ni kira macam theme park + outlet soping mall + hotel gitu…
matlamat kitaorang just nak pi outlet tu je laa kann.. dengan perot macam ni jadah nak masuk theme park bagai…lagi pun its pouring outside..ujan lebat so memang tak seswai pun kalo nak masuk theme park.. sume permainan tak jalan punn..

so first day ni, kitaorang cuci mata je dulu.. as for me, aku takde matlamat sangat punn…
mood soping memang takde.. niat ati tu nak berjalan jer sebab esok-esok aku dah tak larat nak kemana-mana dah.. rugi!
lepas dah puas tu, kitaorang amik bas and MRT ke hotel..

bilik hotel adalah super ohsem with katil sangat best!! luas gilerrrrr aku rasa macam boleh muat 3-4 orang!
lupa lak aku nak snap picture sebab penat giler rasa berjalan dalam fasa gini..
cilok gambo dari website dia je laa..

hotel

our room is exactly like this

sesampai memang projek berguling-guling laa akuu..tenggelam mak buyung nih layan ZZzz while enche asben, as usual suka bebeno berendam dalam bathtub!

malam tu kitaorang kuar gi Love River layan pemandangan sambil nek boat kat situ since the rain has stop..
sorang tambang dia NT$120 (RM15+) gitu..
sepanjang tour tu, ada aa orang dia dok bercerita sejarah ke hapa tah.. tapi its in Mandarin so kitaorang ni nganga je laa…
and again, aku tak kuasa nak snap gambo sebab hp adalah tak lawa gambo memalam!
aku amik dari wikipedia je laa ek..
1200px-Love_River_IMG_2952tetepi sungai tu banyak laa cafe-cafe untuk lepaking..
kitaorang mengopi aa sat kat situ sambil layan fries and bebola sotong..
biasa aa tu aku aa yang lebih nak makan! hahahaha..
lepas tu kitaorang cuba cari taxi yang boleh bawa kitaorang jalan keliling town Kaohsiung..
dapat aa tangkap sebijik ni.. kata nye sejam NT$400 (RM50+)
kira ok la tuu.. pusing-pusing tengok town sume lepas tu balik hotel..

esok tu kitaorang sambung ke E-DA world lagi since Kak Ira ada matlamat dah nak beli apa..
lagipun its raining heavily lak pagi tu.. ingatkan kalo cuaca cantik, aku nak pi Lotus Pond and a few interesting places…
takpe aa maybe next time aa kot..
lotus pondlepas settle kat E-DA world, kitaorang terus shot pegi HSR station untuk balik ke Taipei..
train amik pkui 5.54pm.. and we reach Taipei at 7.30pm just nice for dinner..
terus pi Restoran Thai cari nasi.. kenyang memasing, balik umah kekemas apa yang patut and terus terbongkang! esok kejaaa…sekiann percutian 2 ari 1 malam di Kaohsiung…

ok panjang hamat dah entry hah..
esok sambung citer len aa ek..
kbai..

Advertisements

:: Hong Kong trip – Disneyland ::

this entry might get a big longer than usual..
limpahan gambo feeling ceria gitu..
sambil-sambil tu aku akan kasi a bit of info aa on how to get to Disneyland..

you are welcome!

so starting point dia adalah umah Wanie la kan..
pepagi Wanie dah siap wat cucur bagai..
rajin melayan tetamu minah ni.. moga murah aa rezeki sentiasa..

lepas bekpes, laki Wanie tunjukkan kitaorang stesen MTR terdekat..
jalan kaki as usual..
nak naik tram ada je tapi dia nak tunjuk jalan so that balik nanti we know how to get back home..
before that dia kasi kitaorang pinjam Octopus Card kat kitaorang..
we only need to reload je kredit dalam tu..

Octopus Card ni macam Easy Card kat Taiwan gak laa..
untuk mudahkan pembayaran transport awam..
it can also be used at 7E like a debit card..
more info about it, klik HERE

ok.. kitaorang start from stesen Wanchai (dark blue line)
follow direction to Sheung Wan..and make a stop at stesen Central..
then you have to change MTR line to orange..
ini ko kena berjalan skit laa..
takkan sesat sebab signboard merata-rata..
this will cost you HK$4.0 (with octopus card) HK$4.5 (without)
trip only took 5 minutes to reach destination..

for those yang start dari tempat len..
you can klik HERE for more info about the fare..

line oren memang starting from stesen Hong Kong so takde korang nak konpius nak tala ke arah mana lagi..
nek and make a stop at stesen Sunny Bay..
this will cost you HK$18.3 (with octopus card) HK$20.5 (without)
perjalanan amik masa 30 minit..

sampai je stesen Sunny Bay, sini dah senang sebab ko hanya perlu folo je signboard tulis Disneyland..
memang ada satu je line pegi Disneyland..khas!
this one will cost you HK$6.0 (with octopus card) HK$6.5 (without)
perjalanan selama 6 minit only..
train ke Disneyland adalah super cute..
dah nampak laa interior design dia katun-katun disney..

sesampai je destinasi, nek eskelator ke atas and wallah!
the music already kedengaran..
sangat fantasi rasa and i felt like a small girl again..

first of all, opkos jalan kat area ni..
it is called Main Street USA..
nothing much.. only souvenir shops all around..

sambung perjalanan ke arah Toy Story Land..
sangat teruja tengok ni..
ahh im turning 10 years old again…

tapi once adik aku pointed out THAT ride..
oh god!
sangat scary ok..
tapi she insisted and said, beli tiket mahai-mahai so kena nek sume benda!
demmit!!

ko nampak je simple turun naik macam tu..
nak tercabut anak tekak aku menjerit kat atas tu..
macam takde erti je aku naik just to scared myself to death!!
and above all, aku pejam mata the whole time!!
im soo chicken shit..
hahahah!

ekceli takde aa scary mana kot..
tapi being me, everything that swing me above level ground, semua adalah scary!
aku dok pujuk ati, “tiket mahai, have to try! tiket mahai, have to try!”
and mak aku pun boleh naik..pesai aku takley?
yes! my 54-year mom naik roller coaster kauu..
ko hado?

abih je situ..ada lagi satu ride ni..macam parachute askar..
tapi sori.. i iz lutut dah jelly..

NEXT!

kitaorang masuk Fantasyland..
sini mostly ride for kids laa.. jenis pusing-pusing bodo gitu..
tapi kitaorang masuk gak this one show..
Mickey’s Philharmagic.. its 3D show..
sangat menariks!
siap if ada air dalam gambo tu, ko turut terasa percikan air..
angin segala aa..
ekceli aku nak kasi mak aku show yang boleh duduk..
nak kasi rehat sat.. kira 2 in 1 laa..

then we went to Grizzly Gulch..
sini macam wild wild west area laa..
town koboi and a replica of a gold mine..

sini yang paling best adalah Runaway Mine Cars!
sangat best! hok ni takde lak aku takut..
walhal ride ni lama and panjang!
siap boleh angkat-angkat dedua tangan..
kemainn sangat!
siap ada sekali dia ala mendaki, sekali konon rantai putus, ko menggelungsur ke belakang balik!
kira depan blakang aa rollercoaster ni jalan..

kitaorang siap ingat nak repeat!
tapi tengok kemain panjang pulak line beratur..
malas aihh nak tunggu..
ini aa dia bila mai ari wiken..

abih situ.. kitaorang gi Adventureland..
sini takde yang menarik for us..
ada ride nek boat and replica umah Tarzan gitu..
kitaorang carik makan jer kat sini.. kat Tahitian Terrace restoran halal..
but bersedia aa ngan rega yang ko kena bayar..
redha jer laaa…

::set tandoori ayam+kambing::

::set ayam masak merah::

nothing is cheap around here..
setongkol jagung pun will cost you HK$22 ok..
set kitaorang ni tak salah aku aroung HK$90+ kot.. tak ingat laa pulak..
rupanya ada banyak je restoran halal dalam tu…
satu lagi kat Mystic Point Park called Explorer’s Club Restaurant..
tapi since aku jumpa hok ni dulu..hentam laa labu..
kebulur dah masing-masing!

dah kenyang bagai, kitaorang gi Mystic Point Park..
tengok macam nothing jer..
tangkap gambo je aa depan replica umah tu..

rupanye ada satu ride kat area nih..
tapi aku macam tak jumpa la pulak orang berduyun-duyun ke hapa..
tutup ke pun?
hmmph!

lastly, kitaorang pi Tomorrowland..
sini all spacey and intergalactic area laa
ada satu ride kat sini that u must try!
benda ni indoor ride..
tapi the thrill is much the same!
it is called Space Mountain..

dia macam ride masuk umah antu kat funfair tuu..
tapi this one, u will travel into space rollercoaster style!
u will not see rail rollercoaster ko tu..
so you wont know how high ko kena lambung-lambung tu..
but the feeling is mutual!
seriau gak perot gua..
sebab dalam tu adalah pitch black..! only lights imitating like bintang-bintang and planet jer ko nampak..
memang ko akan terasa macam travelling kat space..


this one pun ingat nak repeat..
tapi as usual, line panjang!
lagipun dah petang sangat dah pun..
dengan suhu sejuknye..adoii!

ada lagi ride lain.. tapi m
acam pusing-pusing gitu jer..
for kids ok laa kot..
then ada ride yang tutup for renovation..

takpe laa..
lagipun kitaorang tak larat dah nak berjimba..
bateri masing-masing dah low..
so last call, souvenir shop jer laa..

supposely kui 7pm ada fireworks..
tapi kitaorang tak tunggu..
sebab takut satgi berduyun-duyun pulak menyerbu MTR nak balik tu..
tak suka nak bersesak-sesak..

so balik, same as coming just reverse jer..
Disneyland–>Sunny Bay–>HongKong/Central–>Wanchai..
sampai umah Wanie, minah tu buat mee kari pulakkk..
rajin toi minah nihh..
malam tu ingat nak gi night market..
tapi mak aku dah tak larat..
maka kita rest jer laa..
esok pagi dah nak gerak balik Taiwan..

thats the end of our short trip to Hong Kong..
sangat pendek masa sebab adik aku takde cuti panjang..
dia nak sambung soping lagi kat Taipei..
aku memang tumpul tumit these past few days..
tak berenti-renti jalan..

yang paling bestnyer, touch down jer airport Taipei..
laki wassap tanya nak kuarkan apa dari freezer!
nak suruh masak dahh kauu, tak dan aku nak rest pengsan ke hapa…
3 hari makan sendri, rindu sangat ke pun masakan bini..
heheheheh…
iyer laa abe wehh…
kawe masak laa jugokkk…

tak reti aih nk ending..
kbai!

::Hong Kong trip – Ocean Park ::

baru mendapat kerajinan nak update trip aku last week..
hehehehe..

so for those who didnt know, aku last week pi Hong Kong!
saja bawak mak and adik aku jejalan sempena besdei adik aku aa kira..
mak and adik aku mai Taipei dulu, then esok tu shot terus ke HK..
cost from here to HK untuk 3 orang around NT$17k (RM1700++)
aku nek Hong Kong Airlines..
perjalanan 1jam 20minit..

percutian ni girls only sebab enche asben namo folo..
sebab dia baru balik dari Mesia..
save bajettt…heheheh!
pi sat jer, Jumaat Sabtu Ahad..

kat HK aku tumpang umah kawan aku yang keja kat Konsulat sana..
si Wanie..
mula-mula memang takmo kabo ke Wanie ni sebab aku takut dia offer soh duk umah dia..
tapi bila tengah survey hotel-hotel, aku jadi tak tau area mana should i pick..
so aku tanya gak aa ke Wanie for recommendation..
tup-tup dia kata takyah..duk je umah dia!
segan gak sebab rasa nyusahkan orang..
tapi seeing all the hotel price, shessh! giler mahai…
and she insisted and she’s very nice indeed..
siap kabo takyah bawak tuala, wat berat beg jer..

since she’s being very nice, takmo aa nyusahkan orang lelebih..
takyah jemput-jemput, kasi direction jer aku cari sendri umah dia..
turun jer airport, kuar ke depan cari bas..
umah Wanie kat area Wanchai..
Wanchai ni kira town laa.. macam area KLCC gitu.. tetengah..
so banyak je transport ke arah dia..sonang kojo aku..

nek bas tiket sorang HK$40..
turun Fleming Road, Hennessy Road..
then Wanie mai amik kitaorang kat bus stop tu bawak gi umah..
jalan kaki jer sebab memang dekat tet..
letak beg segala.. refresh and makan sebelom sambung ke destinasi seterusnye..OCEAN PARK!

si Wanie siap masak lunch untuk kitaorang dulu..
haihh.. segan gua..

tiket nak masuk theme park Wanie dah belikan thru online untuk aku dah..
aku minta dia belikan tiket ke Ocean Park and Disneyland..
tiket Ocean Park sorang HK$320 and Disneyland HK$450..

time nak gi Ocean Park, tup-tup laki si Wanie tolong anto kan ngan keta..
lahaii…sesusahh jer noks..

boleh tahan aa beso tempat nih..
Wanie kata akuarium dia tu terbeso di Asia Tenggara ke hapa?
tah aku lupa…yang aku dengo bla bla bla beso beso bla bla..
hahahahah!
sangat tak fokus aku nih..

::goreng sedap tuu::

::Mr. and Mrs Crab bapak besoo nih weh!::

::ikan dahi jendul tu statik setempat weh, macam tau je org nk snap gambo::

tapi yang nyampah masuk sini adalah sebab rombongan cina bukit mana tah masuk time tu..
ya tuhann, they are soo LOUD!
aku bajet ni cina mainland sebab perangai sangat kampung..
peh tu abih sume benda nak tangkap gambo..menempel kat depan akuarium tak kasi chance orang len..
peh tu so rude! men sondol jer orang..
aku ngan adik aku siku-sikukan jer yang mana nyondol macam ba alip ba ya nihh…
tak sesabo!

lepas kuar akuarium, harus
kena lalu souvenir shop..
sangat cantik marketing korang kannn..
maka tersasar gak gua membeli fridge magnet..
hoi mahai! beli untuk diri sendri jer laa..

kitaorang selamba jer posing-posing..
wat macam kedai sendrik ek…hahahah!

kemain jauh mai tengok panda..
walhal kat Taipei tu ada je panda siap dah ada baby..
hok HK ni still berdua…

::lama giler dia berteleku macam tu::

Ocean Park ni beso.. ada macam-macam part laa..
akuarium laa.. tempat-tempat binatang la.. and ada gak tempat games..
tapi hok ni ko kena nek cable car or train to go there…

since budak ‘kecik’ tu beria nak merasa nek cable car, aku ngan mama terpaksa bertabah laa folo..
memang sangat kuah tumpah ke nasi aku nih..
penggayat macam mama.. genetik!
tapi mak aku lagi over..dia statik peluk tiang dari mula sampai laa abih!

jangan tertipu laa tengok gini and say “oo dekat je atas tuu..”
ohhh tipah tertipu nyeee…
lepas je puncak bukit tu, panjang lagi wehh perjalanan!!
and its situated bebetui tepi tebing and you can see the sea and all the rocks down there bagai..!
demmm… gua tak tau aa betapa kecut kembang kecut kembang buntut aku time tu..
geliii je tapak kaki..
mak aku usah citer aa..
ko bergerak skit pun dia marah!
hahahahh!
dah aa ada sekali tu angin mai, gondola kitaorang tu swing kiri kanan!
mak aku siap nak muntah dahh..
hahahahh! aku ngan adik aku selamba menggelakkan mak sendri.. giler kejam anak-anak..

::acting brani, sebenornye dia gayat tu::

kat atas ni ada memacam games and roller coaster..
as usual.. adik aku aa nak terai tapi dia ni jenis nak mengheret orang sekali!
aaahh tidak laaa..
giler roller coaster tu depa letak bebetui tepi gaung!
rollercoaster tu sendri dah tinggi brapa tingkat dah..siap pusing 360 darjah ok!
tu blom kira kedudukan kita yang memang dah atas bukit tinggi nih..
sayuppp!
terus tingat citer Final Destination.. hoiihh!

abih atas tu, kitaorang carik train untuk turun bawah..
sebab obviously, dah tak brani nak turun guna cable car!
memasing dah kecut bontot..
haahahha!

owh, suhu time tu adalah super cold!
dabel aa sebab atas bukit and tepi laut lak tu..
time winter berjalan memang gini aa.. tapi thank god tak hujan kehapa..

bila berjalan ngan mama, biasa aa kena aa slow and steady..
kaki mak aku dah tak kuat sangat..
bila dah abih pusing sume aku ajak balik aa..
sebab mak aku pun dah penat.. straight berjalannye..

balik nek teksi depan Ocean Park tu..
and as expected, gua kena kapak ngan teksi HK..
cibai sangat..
tambang yang sepatutnye around HK$30, aku kena HK$80+
bahbiii sangat kauu apek..!
mohon eksiden aa ko lepas ni!
alasan dia jalan yang patut guna ke Wanchai jem time tu.. so dia guna jalan len..
giler pusing jauhh!

tapi apa-apa pun, all ends well..
balik memasing pengsan awal..
Wanie being a good host as she is, siap dah tunggu kitaorang ngan bihun goreng segala..
kenyang laaagi sedap tidoq..
esok nak mangkit awai, ada satu lagi destinasi impian..
heheheh!

itu aku citer next time…
kbai!

:: trip to Wulai ::

citer dah lama tapi al kisah laa aku kan malass..
hehehehe!
lagipun citer trip gi mana-mana ni aku suka boh detail ke hapa so it takes time nak sort out everything..
senang if ada orang nk rujuk if nak pegi sana..
cewahh! macam laa ada orang refer blog ko chesue woit!

trip ni ekceli opiser aku, En.Ali yang ajak..
dia kata ada kawan Indonesia ni willing to be our guide..
so its a good opportunity la kan..
if pegi membuta tuli sendri-sendri tak reti apa, jenuh gak kan..

aku soh enche asben ajak Haji dari Visa Division and wife dia, Kak Ani..
kot-kot depa tak penah pegi lagi and nak join..
lagipun depa duk bangunan sebelah je.. dekat sangat, berjiran nye..
turn out they never been there..so mari aa kita wat rombongan cik kiah..

kitaorang and Haji pegi by public transport je..
En. Ali and wife pegi by car..
tapi kitaorang berjanji jumpa terus kat Wulai la..
mula-mula ingat nak nek bas 262 to Taipei Main Station, tapi lambat bebenor la pulok..
so we end up taking the MRT brown line straight to Taipei Main..
then tukar nek MRT red line ke arah Xindian..
benti kat stop yang terakhir sekali..

from there, kuar je ke Exit 1 Xindian tu, belah kanan ada bus stop..
nek bas 849 to Wulai..
tak yah risau, memang Wulai adalah perhentian terakhir..
so relaks and enjoy the view..
owh, sila duk belah kanan bas.. that side has nicer view laa..
sebab Wulai ni dia mendaki bukit perjalanan dia..so only one side je aa ada pemandangan..
once side lagi, ko pandang dinding bukit jer aa..

for the tambang rate.. aku lupa aa nak tengok sebab aku pakai Easycard..
dok swipe jer..
tapi tak salah aku, MRT tambang dalam 20-30 NT$ je..
and tambang bas dalam 40-50 NT$..
apa-apa pun, sila topup Easycard banyak-banyak aa..sonang!
if korang malas nak nek bas, boleh gak amik teksi..
tepi bus stop tu ada je teksi berderet-deret..
terus ke Wulai dalam NT$600 (RM60+) satu teksi..

advise to bring your own food ek..
sebab tak banyak choice makanan halal kat situ..
ada aritu kitaorang jumpa this indian man.. dia juai ala-ala kebab ke hapa kat situ..
tapi to be on the safe side, bring food!
kebuluq karang..

from the bus stop, kitaorang berkumpul untuk start perjalanan..
kitaorang nak menuju ke waterfall and since sume tak kuasa nak trekking, maka mari laa nek tram..
tram ni macam ketapi kecik macam kat funfair apek2 tu!
hahahah…
kena jalan kaki thru the old street to get to the tram..
andddd kena panjat tangga!

:: i iz hate stairs! why no is eskelator??::
::ada kedai juai souvenir aborginal ppl..and yet again, the stairs!::

tram ni kecik je..
tambang dalam NT$50 sorang for adult, one-way..
for children aku tak tengok brapa rate sebab takde budak-budak arini..
boleh muat dalam a dozen of people..

and sangat-sangat oldskol aa tram ni..
reli rasa macam nek train kat funfair apek2 tu..
gedegek-gedegek bergegor sepanjang jalan..
hahahah!
siap jalan blakang rumah-rumah orang bagai..
which is fun laa..

can see the view of waterfall oso..
if korang adventurous, bleh je jalan kaki nek ke atas or kayuh beskal, whichever u prefer laa..
ada trek tepi tu.. siap ada toilet lagi tetengah jalan..

for people like me yang gemok berat bontot.. let me enjoy the ride plizz..

sampai atas tu, amik gambo sedas dua depan waterfall..
then kitaorang nak pegi ATAS waterfall nun…

::see the color? aku rs ada sulfur kot sebab sini ada hot spring gak::

kat atas waterfall tu siap ada resort if u wanna stay over for a night..
so untuk ke sana, boleh nek cable car kat situ..
tambang dewasa pegi balik adalah NT$220 (insurans included)
nak nek ke station cable car ni..
as expected..kena panjat TANGGA!!

::oh tuhan..WHY??::

sampai ataih waterfall, lepak makan bekalan kitaorang bawak dulu..
jauh lagi perjalanan nak explore atas ni..
bleh tahan laa beso area tu..

ada macam-macam atas tu..
tapi aku rasa macam dah tak terjaga ke hapa..
sebab banyak yang depa tengah renovate..
nampak dalam map ada kolam bley nek sampan..
baru ingat nak pi kayuh sampan and feeling ala-ala Azroy n Suzie..
tup-tup kolam kering, tengah dok buat apa tahh!
ceh!

owh before that, nak nek atas tu adalah kena daki tangga AGAIN ek!
Haji and Kak Ani terus serender takmo nek..depa lepak je kat station cable car tu..
as for me, tengok enche asben bersungguh-sungguh bebenor..
ikut jer aa paksarela kaki nih…uhukss!

::view from up above::

kat atas tu kitaorang berpeluang aa tengok show tarian orang asli depa..
nice laa..
dah macam tarian Sarawak je aku tengok..heheheh!

ada banyak gambo depa ni amik..
aku as usual, bila dah lencun separa baju and bra, mula aa tak kuasa nak cam whore segala dah..
lantak aa korang nak snap gambo aku ke hapa..
acik dah tak kuasa nak posing ratu cantek dah..
serabut dah rupa aku..
giler panass weh time tu..

settle pusing atas tu, turun balik ke station cable car sambung makan again ngan Haji and Kak Ani yang setia menanti..
before going back, meh main cop yang depa sediakan kat situ..

settle je turun dari atas waterfall tu..
cuci mata kat area old street situ..
sangat banyak kedai makan jenis steambot tu..
siap ada aritu aku nampak seketui babi panggang sedebuk cantikk posing ataih meja display!
tak dan nak snap gambo..heheheh!

so on the way back to the bus station, kitaorang lalu jambatan merentas sungai dia..
sungai ni rasanye hot spring depa..

kat ujung sana nun ramai orang piknik..
ni hot spring Wulai..
kat sini ada gak private hot spring, which u can pay to take a bath in a covered room..
tapi aku tak carik aa pulak benda tu kan..
panas-panas terik gini, gile apa nak cari hot spring!
dah cukup grill dah aku time tu wehh..

bebetui bawah jambatan ni..
ada Baywatch depa ek..
diaorang berjaga bawah skit dari tempat orang piknik tadi..
standby if ada yang terbawak dek arus tu kann…
sonang depa pi jala selamatkan…

owh…nak balik tak susah..
since this is the last station, so sentiasa je ada bas start from there..
still bas 849..
benti kat MRT Xindian then kitaorang continue balik nek MRT ke arah Taipei Main and then took a bus 262 untuk balik ke Dunhua Road..

sekian…
peh! panjang gilerrr..
lantak..settle utang citer Wulai!
wuhuuuu…lega!

p/s- then u know betapa cramp nye betis aku 3 hari straight! dem yu STAIRS!