:: terjebak sudah ::

its been a while..
aku minggu ni adalah bujengg..
enche asben balik Mesia for his brother’s wedding..
and nope! aku tak balik sebab keja banyak..
lagipun ini kenduri belah pompuan je dulu..
aku balik belah kitaorang je aa nanti, kenduri nyambut menantu..

ok..
bila dah sorang-sorang, as usual, aku akan panjang langkah!
hehehehe…
Sabtu aku memerap satu hari kat umah..
no mood to leave the bed..
so Ahad baru aku kuar.. itu pun dah abih rasa mendap dah duk hadap TV terbarinnggg jer..
tak ley jadi.. kena KELUAR!

so aku plan ke Taipei 101 jer aa..
take a bus and lepak kat sana jer…
memula ingat nak pegi International Travel Fair (ITF) kat sebelah tu..
tapi tengok ramai berunyut-runyut maknusia beratur situ..
ahh tak kuasa laa gua nak berimpit dalam tu..

then teringat yang Pjotchan mintak cek kan rega bedak Etude..
so mari la kita ke sana..

ow em ji..
banyak la pulok jejenis nyer..!
itu baru bedak punyer section..

and barang-barang dia adalah super comei!
ala alaa alaaaa…
tak tahinn!

::on promo NT$880, free 1 bottle of Makeup Essence::

ini namanyer ngada-ngada okkk..
bedak MAC aku tak abih lagi, dahhh beli bedak len..
hihihi..
tapi hok ni aku tengok macam all in 1 so mari la terai..
dia multi-function untuk brightening, wrinkle-reducing (ehem), kontrol minyak and flawless coverage..
memula aku tatau pun beli itu, ada free gift..
terbaik laaa.. mak suka toi konsep buy 1 free 1 nihh..

:: Milky Gloss NT$290 ::

then terjebak ke lipgloss pulakkk…
ko dah kenapa chesueee oiii!
dah dahh..jgn nak ngada-ngada tambah barang lagi..
terus menuju ke kaunter!
tup-tup katanyer lagi sikittt je total aku cukup untuk buat membership..
hah? hmm sok-sok aku kena mai sini lagi beli barang orang..
so why not..
itu yang lipgloss jadi sampai 3 tu!
then kira-kira lagi katanyer alang-alang nak cukupkan untuk dapat kupon pulok!
aku ni memang takley benda gini..
cepat beno terjebak..
ahhh tambah laa skit jer lagi..
rembat aa eye gel ni..
beli 3 pree 3 katanyer..
hambik..hambik!

:: Eye Gel NT$300 for 3 + free 3 ::

akhirnyerr…
hoh!
and the membership card adalah sooo kiut!
PINK!!
ahhh u do know me…

just im about to feel proud of my soping outcome..
there’s MORE..
more free sample!
wuhuuu..

:: trial pack of Wonder Pore and few sample of pencuci muka::
:: super soft pillow bentuk powder puff! ::

kemain budak tu sumbat beg aku..
tau lak aku orang luar.. memacam dia buh..
amik ati sangat nihh.. hahahhah!

so all in all, barang-barang Etude adalah under NT$100 laa..
affordable for me i might say..
tapi aku tak terai lagi so im not sure on that part laa..
this is my first ever to try Korean product..
lepas aku dah pakai nanti aku kasi review ek..

owh tu aku kasi price tu, korang sendri aa convert ek..
bulan ni rate dalam 100NT$ = RM10.9718..
kot-kot laa ada yang nak compare price hok mesia ngan sini..
itu rujukan untuk korang laa..

and YOU’RE WELCOME..

ok aa nak gi geledah dapoq..
lapaq laa pulok!
daa…

owh before that, saksikan kak ton beraksi ngan lipgloss bawu ek..

kbai..

::besdei stori::

nothing spesel..
when u passed the 3.0 version, u lost interest to count your own birthday..

so how’s my birthday this year?
same as usual.. lots of wishes on the FB..
wishes pouring from wassap n sms oso..
and also 1 call from BFF trying to ‘juai MLM’ or anything scam she’s trying to do..
HAHAHHA!
lengkali guna line orang len ek..
terpampang gambo awak bila call hp ni wehhh..

as for enche asben..
kat pintu time aku salam nak gi keja baru wish!
yeay..so romantic la you nih *jeling*
2 nights ni a row enche asben also gave me a pardon from kitchen duty..
bawak gi dinner luar..

my boss pulak banje lunch at Honda Japanese Restaurant..
best gak..
dekat jer dengan opis..
mula-mula boss kata makan bawah opis jer aa sebab time tu ujan lebat..
typhoon TRAMI is coming ekceli..
tapi opiser aku yang len tak layan sangat makanan restoran bawah tu..
so i told boss, i want sushi ah..

the fish was marvelos!
miso sup dia setap gilerr..
haihh..so sad aku tak reti nak baca menu tu and they cant speak English..
if not aku dah repeat by masef..
hmmph!

my boss tak dan beli adiah katanyer so dia kasi je duit for my present..
hahhaha! its ok boss..
i will treat masef with a nice shoes!
ive been aiming for this shoes for century..
dok laa pandang je dari cermin display soping complex nih..
so this is THE day..
lepas opis aku plan nak pi aa rembat..
told enche asben i will be late bla bla bla..
tup-tup dia nak itut.. katanyer terus pi dinner luar aa lepas tu..
hmm.. sumting fishy here!

as i thot so..

yeahh..
dia yang lebih menerai..
and lastly, dia yang membeli that day!
as for me…

takde SAIZ!!
and yang mana ada saiz, tak selesa or ketat or kaki kembang!!

benciiii…

nasib baik laa something showed up earlier that cheered me up..

my very own first FASHIONVALET dah sampai!!!
i put my order on 16hb August, hari Jumaat..
and ive got my package today, on my BIRTHDAY, 20 Ogos..
4 days trip.. tolak Sabtu Ahad so total of 2 working-day la..
but still.. there is no better day for this baby to arrive than my DAY!
yippee!

so, not getting a new shoes is ok laa..
at least i got this..
pengubat hati gak nih…
even it came from my own pocket..
consider self-treat gak laa..

ok laa..enche asben dah bising soh mandi!
hahahaha..
aku tak mandi pagi lagii..!!
hari ni kerajaan Taiwan declare cuti sebab typhoon..
gini aa rupa bila cuti..

eh babai laa!

::online soping::

jangan sesekali aa terjebak!
once bitten, twice shy kata omputih..
hahahah!

dulu aku dah terjebak dah tapi tak mendalam sangat aa..
sebab most of the time, barang terpaksa dipos kat sesapa di Mesia..
then they have to post back to me by anyway they can to me in Algeria..
or i have to wait until balik cuti di Mesia..
which is SETAHUN sekali jer..
being me yang kurang kesabaran nih..
this is torture!
owh, post Algeria aku tak percaya!
meraban ilang nanti barang aku.. and it was wayyy to expensive the postal rate!

so now in Taiwan, aku try balik berkecimpung dalam bidang nih..
sebab pikir im still in Asia..so shud be tak mahai melambung sangat la kan?
at the moment, ive tried Handbag..
tapi itu still aku tak dapat coz its my PRECIOUS!
aku takmo benda tu thru pos..
the cruelty of all the hands touching it! no..no.. noo!
itu aku kesabaran tunggu balik and pick it up by masef..
hahahah!

and now, aku try baju-baju pulak..
bukan baju-baju kat Taiwan ni tak cantik..
harga pun not bad..
tapi being a healthy *ehem!* me, baju adalah aku rasa terhad jer pilihannye..
and musim panas ni, most of the clothing adalah jenis nipis-nipis see thru and sleeveless!
haih…

give up with the choices i had.. ive tried to usha some of the online boutique in Malaysia..
and guest what?
terussss aku bersoping sakan on one try!
adoiii…

aku tak berapa tau sangat butik-butik online yang best..
aku try yang well-known with serbis yang ok..
and the website adalah ohsem bleh tengok setiap sudut baju tu..
owh yang penting sekali, ada kiriman ke obersi juga..

ingat nak try ZALORA.. tapi since my fren ada bad experience with them..
so, kensel ahh..
then ive looked at THEPOPLOOK..
the variety of clothes adalah gorgeous! tapiiiii cas courier dia adalah mahai la pulakkk..
for Taiwan they charged RM110!
not worthy aa if baju rega 50hinggit tapi cas courier gedebak mahai gituu..

then there was FASHIONVALET..
sume my fren komen baju-baju dia sangat mahal..
yes! aku akui tapi kemon la kan.. its designer’s brand (even locally)..
but the cas for its courier adalah murahh..
for Taiwan only RM65..
and if korang pandai cari, ada jer baju-baju yang cantik with a price tag below RM100..

for people like me, outside of Malaysia, this kind of online boutique yang menarik perhatian..
being women, kita sure nak benda tu cepat sampai..
by mean cepat, courier straight to us with a reasonable rate..
not like my previous experience.. kena pos ke orang, then kena tunggu berzaman nak dapat..

for me, an online boutique kena aa amik kira gak people like us ni..
plis aa cari cara untuk kurangkan the cost of international courier tu..
kami pun teringin gak weh..
dah aa teringin, jenis tak sabo lak tuuu..
i want! i want! i want!

::in transit! wuhuuu!::

the best part of online soping adalah the waiting game..
hehehehe…
then bila package sampai..
amattt teruja!
even its coming out from your own pocket..
but still, rasa seronok dia tu macamkan dapat adiah dari Santa Claus!

ni laki tatau ni aku membeli belah like there’s no tomorrow..
hahahahahha…
dapat jer barang, sila koyak tag rega lelajuu!
and bila ditanya brapa rega ni..
jawab jer “ADALAHH…”

hehehehe.. later i tell you whether this tips work or not..

::kemana saja ko transit ni wehh::

selagi tak sampai, i will keep on pushing refresh button on the tracking website..
ahh sangkut kat filipin??
shittt..!
sana tengah typhoon and banjir somemore!!
memang lama aa ni nak sampaiiii….
uhukkks!!

:: eskrem handmade ::

dah lama tak buh resepi kat blog kan?
hehehe..
malas kelentung namanyer nih..
ekceli ada jer blajo benda baru aritu..
takde masa lagi nak testing sendri..

so since hujan tak benti-benti dari hari Sabtu bawak ke Ahad..
aku bosan tatau nak buat apa.. makanyer mari laa buat kecah kat dapo tu..
hari Sabtu aku terai buat eskrem!
hehehe…

amat senang and bahan pun tak banyak..
so here we go!

ESKREM EASY MADE

250 ml Whipping Cream
250 ml Susu Segar
250 ml Gula (jangan tanya brapa cawan..aku guna ukuran susu tu jer..hehe)
4 biji Kuning telur
2 sk Esen Vanila
Secubit garam

Optional for decoration:
Pewarna (if u like)
Biskut Oreo (crushed)
Coklat chip

Cara-cara:

1.  Pukul whipping cream tu sampai dia jadi peak.. untuk make sure dia cukup kembang, sila terbalikkan mangkuk and dia tak jatuh pun.

2.  Panaskan susu segar dengan api perlahan and campurkan separuh gula dalam tu..kacau sampai cair gula.

3.  Pukul lebihan gula dengan kuning telur..
4.  Campurkan telur tadi ke dalam susu perlahan-lahan..make sure susu tu tak panas sangat tau..karang masak pulak telur tu..kacau sampai larut semua..Ekceli, korang bleh jer campurkan dulu susu dalam adunan telur tu before campak sume dalam periuk, tapi aku kan malass..hehehe!
 

5.  Masukkan whipping cream tadi and esen vanila..kacau sampai sume mesra..masukkan secubit garam..Kacau sampai dia jadi a bit pekat.. tutup api and biar sejuk skit before campur apa-apa benda korang nak campur.. 
6.  Masukkan dalam tupperware bertutup and put in the freezer.  Every 30 minit, kaco-kaco skit eskrem korang to make sure dia jadi soft and smooth..

Tips:

Untuk pastikan texture eskrem ko tu dah cukup pekat or not time kaco dia atas api perlahan tu, buat test dengan belakang sudu..
celup sudu dalam mixture korang tu, then slide your finger across it.. if adunan tu tak meleleh dah, kira dah ok aa tu..boleh tutup api dah..

so here is mine..
ekceli konon nak buat ala pelangi..
sekali aku campur sume kaler, jadi macam ni pulak..
kah kah kah!
hentam saja laa labuuu…
janji setap!

eskrem buatan sendri ni biasa laa dia tak macam yang kilang buat..
no artificial tah hapa-hapa bahan kimia to make it keras lama..
so kena aa makan laju-laju..
cepat cair skit…
tapi if korang yang duk obersi yang menitipberatkan hal-hal halal toyibban tu..
boleh aa testing buat eskrem sendri ni..

hok aku tu, aku campur biskut oreo enche asben!
hehehe..dia bukan tau aku kebas biskut dia tuu..
lalalalaa….