::kecibaian WP::

dah start wat perangai dahhh blog aku ni..
aku dah aa stil bangang dengan setting dia segala.. memang cibs la!

ive tried to transfer balik ke blogspot tapi banyakk pulak cekadak dia T__T *cry a river*
itu takleh ini takleh..
aaaa!!

bila nak penyudah nihhh??
sakit otak aku wehhh..
eeee!!

:: baju oh baju::

ok ini bukan entry merempan ek..
aku dah lama tak merempan..
and i wanna stay that way..

tapi semalam nyaris gak api mau menyala ataih kepala..
but since things like this owez happen to people like me..
so aku malaaaas nk over sensitive..
kang orang ngata pulak..

“orang takde anak ni memang garang macam rimau ek!”

no! no! no! *sambil jari telunjuk kiri kanan*

look here and tell me what came first in your mind when i put status like this?

did i put anywhere there yang aku ngidam apa-apa?
did i put anywhere yang aku muntah menonggeng dalam toilet?
or..
did i put anywhere yang aku PEKNEN?

ke aku yang tak nampak?
please, enlighten me..

juz a simple status like that could burst out something as far as that..
haih laa maknusia these days..
*geleng pala*

people, u make me wanna laugh!

kali ni sebab aku dah imun with assumption like this, im not gonna be mad..
this is fuhny actually..
apakah??

AKU NAK BAJU BARU..
thats the only status i put..
simple and direct to the point!
no lencong kiri kanan..

but being a good ‘malay’ samaritans, always wanna put out their opinion yang tak berkaitan..
kari tu dah sedap, nakkk gak tambah garam, belacan, bawang putih and segala bala dalam peti es…
semata-mata you feel like it belongs there..

come on laa dey..
aku nak baju baru sebab baju lama tak muat dah!
see? as simple as that!
reason adalah crystal clear gitu..

do i need to point out that im getting fat and baju and suar sume sendat kat status??
perlu ke aku mention, peha aku dah hampir tahap Kenny Rogers dah nih..?
tu blom part vontot Beyonce aku lagik..

bila kami-kami ni sentap, buat muka buah kedondong, korang kata kami over-sensitive…
cakap skit, nak terasa… cakap skit nak marah-marah…
YES we are childless and OF COURSE we are sensitive..!
if korang, tak sentap ke?
kebal ati korang ek?

if there’s nothing nice to say, dont say it at all..
and please dont make assumption until proven truth..
sakit ati weh..

and please, go play stupid else where..
*flip hair*

::cakap banyak tara guna, balai citer!::

giler ngantuk gua weh..
tapi nak bercerita.. tapi ngantuk!
cane nih?

sejak makan awal dinner ni, sure aku flat lepas tu..
bagus kan.. makan then tido!
peh tu timbang badan, sedih pilu tengok nombor mencanak2..

ok ok..
ekceli aku nk story hal semalam enche asben pi buat report ngan si Omar pasai eksiden ngan Pakcik Sengal tu..
si Omar bawak gi balai dekat ngan tempat kejadian tu..
nasib aa time cakap je ‘Ambassade Malaisie’ kemain bagus depa layan..
‘oo Malaisie! Malaisie!’ terus potong que, tolak masuk bilik opiser terus..
see? bagus pulak bila Bos aku dulu dah promote and tinggaikan a very good name for Malaysia..

………….

*haih kuat toi laa laki aku ni sembang ngan si Asrol nih, ilang ayat2 dalam otak aku sat!*

ok where was i?
ok kat balai.. ngadap inspektor shahab…
enche asben dah siap-siap citer kat si Omar before going to the balai..
si Omar je aa jadi tukang karut dalam tu..
tapi after that, inspektor tu still soh enche asben story gak n si Omar jadi translator..

kebetulan enche asben dah siap print out picture of Pakcik Sengal’s car yang dia snap, memang mudah aa keja skit..
and oso enche asben siap bawak sketch kejadian yang aku boh dalam blog aritu..
YAP! sketch katun yang aku lukih tu yang dia hadapkan ke polis Algeria #facepalm!
siap ada orang lidi kaler biru lagi tu.. pakai topi bagai!
haiyoo bikin malu toi..
even polis tu pun gelak tapi dia kata BAGUS sebab lengkap kan..
in colour lagi ek enche asben print out my sketch!
kalo orang lain tu enche asben kata men lukih conteng2 je kat kertas nak terangkan kejadian ke polisi..
tah kehapa cakaran ayam itik serati dah rupanyer..

enche asben kata reli sedih toi laa balai polis nyer..
report kena tulis tangan, everything is manual..
siap time enche asben masuk aritu, ado orang tengah gaduh..!
pak polisi kena jadi PBB tetengah..
sampai depa pun tepuk dahi tak larat nk halang dah..
dok tersepit tetengah jadi referi…

::thanks Mr. Google::

bertekak-tekak salahkan each other.. eksiden gak aa tu kekdahnyer..
kalo aku, aku gari je dua-dua ekor tu campak masuk jail! bertekak la korang dalam tu puas2..

so kesimpulan kes enche asben adalah situ je laa..
inspektor shahab tanya gak nak bawak kes ke mahkamah ke..
bila tanya brapa lama prosedur, katanyer 2-3bulan gak..
hoh! kitaorang mana ada masa banyak tu dah..
lupakan..

skang inspektor shahab tu dah masukkan rekod Pakcik Sengal tu and cek kat semua balai ada tak Pakcik Sengal wat report gak..
NOPE he did not!
so skang ni consider dia salah sebab dia langgar then lari..
and bagusnyer adalah keta dia adalah teksi..
skang polis dah roger everyone plat dia.. and if dapat, memang akan tarik permit teksi dia, saman and tahan lesen dia for 3 months tak salah aku..
see Pakcik what have u done to yourself?
if ko bayo je 7ribu dinar (RM300+) kat laki aku, idak aa periuk nasik ko tertutup macam ni!

and rupa-rupanya, polis kat tempat kejadian tu adalah rekrut baru..
dia patutnyer submit saman kat Pakcik Sengal or tahan lesen on the spot coz he could! instead dia pi lepas gitu saja..
ni dia macam blur-blur bangang.. hoh!


tapi memang klaka bila enche asben story balik kejadian kat aku..
hehehee..



peh tu kemain Pakcik Sengal ni soh polis situ cek segala dokumen enche asben..
saja nak carik pasal la tu..
hah silakan laa.. ko ingat cikai ke kitaorang..
siap ngajar polis tu soh enche asben tunjuk resident kad bagai.. ewah!
ko ingat kitaorang pendatang haram ke kat sini..
pliz ek, talk to the hand *flip hair*

bila dokumen enche asben lengkap, enche asben laju soh cek pulak dia!
fair la kan..
then polis soh settle cara baik laa..
tapi dah dia takmo tolerate kan.. mati-mati tamo ngaku salah dia..
dah orang ajak wat report untuk hal insurans dia tamo!
dia mana nak kasi apa-apa pun information diri dia..
bila enche asben mintak hp no, dia kata takde hp!
walhal ada je dalam kocek baju dia ingat orang bodo tak nampak ke.. bila enche asben tunjuk kat kocek baju dia ‘tu hp ada!!’
dok kata takbley takbley!
bahbi la kau…

even enche asben nak amik gambo keta pun dia tak kasi ekceli..
tapi bila dia nak blah tu, enche asben cecepat snap!
lantak kau..

hmm bila tengok gambo kecacatan keta enche asben tag kat FB memang nampak macam tak seberapa..
tapi bila enche asben jemput aku dari opis and looked at it again, adoi!
teruk rupanyer..
time nak bukak pintu kena tarik kuat skit..
sama gak time nak tutup, kena hempas kuat skit..

haih! *geleng pala*
hari Sabtu ni si Omar nak bawak enche asben pi bengkel kawan dia..
we see la how it goes from there..
hope for the best!

ok laa time to selip..
malam jemaat nih..
eh?

::eksiden pulakkk::

yap pepagi dah tak indah bila tetiba enche asben kata keta kena langgo time dia nk balik umah lepas anto aku pi keja..
terus rasa darah naik pala and panas ati..
enche asben lak beria-ria bercerita sambil maki orang Algeria tu..
amat-amat geram bila dengar..

paling sakit ati sebab you are a FOREIGNER..
and mostly u cant WIN!
even u are right, u always ended up wrong..
lelebih lagi kekurangan kita part bahasa..
nak pertahankan diri pun orang tak paham..
tah kehapa dia torak orang keliling, we didnt know..

alkisah..
let me show u the sketch of how the road in Algiers ek..
ko harus tegar ati if nak drive in Algiers, i tell ya..
that is why aku taknak drive kat sini..

ini bukan dalam town ek..
area nak balik umah je… jalan biasa..
bukan highway..

::enche asben pi bawak sketch ni ke balai? hamaigad::

reli memeningkan nak pi kiri kanan segala and no traffic lights..
all u have is a policemen standing there giving instruction (if u are lucky)
kengkadang polis tu pun pemalas, dia duk tepi je tak buat apa.. dia biar je korang nk huru hara jem kehapa..

enche asben memang tegar ati..
once beli je keta terus dia bawak even gelong-gelong gak memula sebab tak biasa drive belah kiri.. kekecut ati teteks  aku segala time tu!
and now, dah nearly 4 years.. he drives like a true Algerian!
act like one oso..
kemain gengster kampung pisang if you still remember this story..

so basically, shown on the sketch, keta giler tu (yellow color) mai out of nowhere and nak masuk lorong yang sama.. kemain laju! dasar berlagak sial sebab pakai keta baru..
enche asben aku lak dia jalan based on arahan tangan pak polisi.. dah orang tu lambai soh jalan..dia jalan aa..
and DUMMM!!
itu aa dia bila bertindak tak mengikut arahan, u stupid Algerian!

alkisahnyer.. even keta aku bley tahan aa keras keta Fiat, still dent a bit aa kena tabuh ngan Peugeot kau!
keta dia skit pun tak berkesan apa..
cuba tengok keta aku!

::ekskius the habukness..debu giler these days::

#ohmyFiat..
jangan tengok calar hok pintu blakang tu..
itu si Asrol punyer keja dia seret kat mana tah time bawak keta nih  #facepalm..
yang Pakcik Sengal ni punyer yang bawah handle pintu tu..
sial giler aaa!

keta aku mostly banyak cacat pasai orang keliling yang buat..
dulu ada penah kena sondol ngan pakcik tua ni, runtuh bumper depan.. walhal keta aku tengah parking sesenyap..
dia tengah nak reverse keta..
nasib pakcik tua tu KAYO-RAYO tokey farmasi so dia soh anto bengkel je bill on him..

and now, yang ni pulakkk…
and that Pakcik Sengal takmo bertanggungjawab!
dia dok kata laki aku salah..
dok sebut-sebut “Japonais! Japonais”
bahbi la kau!
as u know, chinese dan seangkatan sepet people are not highly respected in Algeria (coz ko kapir!)
hmmph! macam laa korang bagus sangat Islam korang pun!
lempang ngan slipar baru ada akai kot!

Polis kat situ mula-mula back up enche asben..
tup-tup dah berpaling tadah pulak tu..
yang enche asben sooo heat-up with the scene, dia jadi lupa nak call aku..
at least aku bley anto back up budak opis ni to be his translator..
ni ko lawan sorang-sorang, cakap ayam itik.. mana nak menang!
tapi enche asben dan snap a photo of his car..

::keta baru Peugeot wat teksi noks..ko ado?::

ajak pi report polis takmo dok jugak-jugak kata tak salah..
peh tu depa dok torak ke laki aku kata if pi report polis takes time laa..
kena tinggai keta lama kat balai laa..
kata nak claim insurans..
kata kena tinggai keta lama berbulan-bulan laa..
depa soh settle elok-elok.. ate Pakcik Babi ni takmo tolerate!
acaner?
orang soh bayo takmo lak Pakcik Babi nih.. hishh geram aku!

and sebab dah jalan jem because of this, Polis soh Pakcik sial ni jalan..
see? ketidakadilan sangat..
takde la pulak nak tahan card griss (ID keta) or lesen ke hapa..
lepas je? fundek laa, korang semua sama jee!

nak tambah cerita kusut kitaorang..
keta ni kitaorang nak juai wehhh… dah ada buyer dah pun, si Omar..
demmit ganda 23 ok!
tapi thank god budak tu still nak keta ni.. enche asben terus call dia lepas kejadian and explain keta kena langgo..
dia siap nak tolong teman enche asben pi wat report..
budak tu lagi best, dia kata patut kita langgo je keta tu after this kalo terjumpa mana-mana, biar sama-sama lepak bengkel!
baru puas ati.. hahahhaa…!
ngek toi..

ok laa..
enche asben dah nk pi balai tu ngan si Omar..
nantikan cerita seterusnyer lepas ni pulak..
jeng jeng jeng!

::the culprit maderfaker::

gigih tak aku siap wat jadual lagi.. catat segala rekod setan yang dok kaco aku kat HP tiap-tiap hari!
aku kena catat sebab nak tunjuk ke enche asben..
dalam apps Block Call yang aku guna tu ada je log rekod semua tapi sebab apps pree, dia bley block maksimum 2-3 nombor je..
being stingy me, takkan aku beli apps BB nih even tak sampai 1dolar rega dia.. hehehehe
so tiap kali muncul nombor baru men2 HP aku, aku kena delete hok lama..
before rekod log ilang, maka mari laa catat dulu..
at least i wanna see his pattern..
modus operandi dia..

by the look at this.. aku memang kompom dia orang yang sama..
tengok betapa dia gigih..
dekat 7 nombor dia guna juz to harass me every fucking day!
and time dia pun macam statik..
ikut ati memang aku nak angkat, MAKI.. angkat MAKI!
tapi aku tau orang macam ni dia akan rasa more entertain bila kita menjawab..
so i took precaution, jangan layan..
dia penat melecet jari dok redial, eventually he will stop..
i give him at least a week lagi untuk dia berusaha before dia givap..
hehhehe..

kita tengok brapa banyak nombor dia nak guna lagi lepas nih..
aku jamin dia rembat HP kawan-kawan dia dok try jugak-jugak nak soh aku melayan dia on the phone..
haih.. if only i could do something bout this..
i mean involving the law and all..
aku tak rasa sini ada perlindungan privacy ke hapa untuk halang orang kaco gini..
tak amik berat pun..
kang last-last dia soh tukar nombor je kang..

ekceli this is not the first time aa HP kitaorg kena tembak macam ni..
tapi kali ni reli sakit ati sebab dia persistent non-stop nearly seminggu!
biasanyer takat depa miskol sekali, kena maki.. terus senyap tak ulang dah..
aku rasa kali ni, mamat ni bebetui mental aa..
mebi time kekecik kurang mendapat susu dada kot..

haih..
bertabah aa chesue..
lagi 3 bulan je ko nak hadap Algeria nih..