:: cerita kangkung ::

for those who followed my Twitter, tau aa kisah kangkung aku nih..
sorry guys.. ini bukan citer lawak kangkung turun harga..
ini just my kenangan pasai kangkung saja..

since all around dok sebut kangkung..
teringat lak kisah nih..

mebi aku dah penah citer kot in my entry 2-3 tahun sudah..
not sure..
tapi anggap jer aa siaran ulangan ek..

ok time aku kat Algeria, kitaorang tiap bulan akan rotate sapa kena gi amik duit opis and beg diplomatik di Rome..
bila dengar Rome, sure korang ingat kitaorang berlumba-lumba nak volunteer diri kan?
hahahah..NOPE!
sume tolak-tolak..
sebabnyer kat sana korang kena kuar duit dulu for everything!~
and its in Euro pulak tu.. kira banyak kerugian matawang asing aa..
kat sini elaun in USD.. tapi bila ko nak beli Euro guna USD, dia convert to Dinar Algeria dulu then baru ke Euro..
and bila claim, u will get in USD..
see the different?

and citer amik duit opis tu lagi aa banyak keja..
amik duit bukan sikit-sikit..
puluh-puluh ribu USD!
gegar jiwa bila ko pi sorang-sorang nak menjaga sume tu..

opss..
merapik citer len..
tapi pokok pangkal nyer.. sume malas aaa nak pegi..
tambahan lagi, sapa kena pegi tu, sila aa jadi mat despatch gak..
tukang beli barang!

since Algeria ni tak banyak barang pilihan hati untuk seorang melayu sejati..
kat Rome tu aa tempat kitaorang cari..
and mostly benda yang tak wujud di Algeria, berlambak kat sana!
sangat heaven untuk orang-orang seperti kami ni..

kemain kan soping barang dapo kat Italy kauuu!
orang beli sayur kat Pasar Borong Selangor jer..
aku beli sayur nun kat Rome!

so nak jadi cerita..
bulan tu aku kena duty..
maka nye amik order aa apa bos and opiser nak..
tapi takley lelebih sebab aku dapat 20kg jer beg..
tu kena angkut beg diplomatik yang bapak berat lagi tuu..
duit lagi..
tinggal 10kg jer kot untuk dikongsi bersama..

opiser aku mostly tak minta apa sangat..
selalu aku belikan je taugeh and kucai for them..
but bos aku, haaa banyak kehendak dia..
takkan ko nak cakap NO kat bos..
so kali tu, dia minta aku belikan kangkung and cili api..
ada aa lagi yang dia minta belikan tapi aku tak ingat..

so berangkat laa aku ke pasar basah di Rome tu..
nek bas je weh.. sorang-sorang berpandukan apa yang opiser Rome cakap jer..
muka kena wat yakin aa.. walaupun aku a bit cuak..

sampai je pasar, start my enjin and start looking..
jumpa petola.. jumpa peria.. jumpa kuchai..
perghhhh peghak giler time tu rasa bila jumpa sayur-sayuran nih weh!
and sila aa percaya, aku beli gak petola tu seketui even rega satu adalah 1.5Euro..
kalo kat Mesia, aku dah mandi petola ngan rega gitu..

then lastly, aku cari kangkung..
dem!
aku baru teringat aku tatau apa nama english for kangkung!
time tu hp memang tak canggih nak google kehapa..
takde intenet punn hp tuu..
dan untuk tambah lagi perisa, aku LUPA caner rupa kangkung!!
aaaaaa….!!
berpusing-pusing aku dalam pasar tu belek sayur.. kot-kot it will jolt up my memory rupa kangkung caner kan..

tengah-tengah pilih sayur kat satu gerai ni..
mat bangla yang jaga..
dia tegor aku.. tanya aku orang mana, biasa aa muka asian obvious sangat khennn..
aku cakap la aku orang Malaysia..
tup-tup dia terai cakap melayu kauu…
katanyer dulu keja kat Mesia..
hhahhahah!
and guess what..?
tetiba dia offer aku nak kangkung tak?
YES dia sebut kangkung…!
ow em ji sangat…
kau baca pikiran aku ke abang bangla??

tuhan nak tolong sangat barangkali..
takmo kasi bos aku kempunan tak dapat kangkung mebi..
heheheheh!

rupanya kangkung depa tak letak kat display..
aku kena ke belakang untuk amik kangkung dalam basket lagi..
siap offer aku bendi bagai!
wuhuuuu!

cuba kalo abang bangla tak ramah ngan aku..
memang sampai tercabut lutut aa aku pusing pasar takkan jumpa kangkung tu..

time kuar dari pasar, dengan dua-dua tangan penuh beg plastik..
and a heavy bagpack on my back..
gua kuar dengan senyuman penuh kepuasan…

sure orang Itali heran tengok budak kecik mana aa kena dera ngan mak soh gi borong barang macam nak buat kenduri nih…
dah aa jauh aku kena menapak jalan kaki untuk ke bus stop!
aahhh tak peduli!
gua jumpa KANGKUNG beb!!

Advertisements

::missing the time, missing the life::

Kengkadang aku tak tau mana pi masa aku..
Tau-tau dah nak wiken..
Reli rasa macam a lot in my hands..
Ni blom tugas masak aku on full gear ek, sebab brg2 masak aku still dalam kontena..
Ni baru tugasan kat opis jer..

Selalu aku rasa pukui 5pm tu cepat sangat..
Tau-tau dah kena balik..
Nak balik lambat untuk wat keja pun tak senang ati..
Tuu baby beso kat umah dok tnya bila nak balik, bila nak balik!
Takyoh ler rajin sangat katanyer..
Huh!

Kat opis skang nk tengok Fb pun macam takde masa..
Tuwiter pun dh lama terabai..
Blog peberet pun dh lama tak melawat..
Youtube cenel yg aku subscribe pun dh jauh tetinggai..

Even gini, aku ekceli enjoyed my work here very much..
I like being busy..rasa penuh masa tu..
No time to think other things..
Everything is on d fast lane..
This is how life would be kat negara maju ek?
Ada kala aku rasa a bit jakun gak..
Sebab everything is simple and easy here..

When u came from a country like Algeria, u would be amazed juz like me jugak..
Believe me..!
Wiken for me juz come n go like that..
Kengkadang tak rasa sebab sibuk ke sana sini..
Tau-tau dah nak kena keja dah esok tu..

Sometimes, i do miss Algeria..
I missed being a couch potato on wiken..
On Friday, i will cook heavenly and juz lazed around the house while stuffing oursef with food..
then tetidoq depan TV lepaih kekenyangan ulor sawa..
or petang-petang, kuar pusing-pusing kat Sidi Yahia (that if enche asben in a good mood la)
lepak mengkopi ngan geng-geng Malaysian..

haish..
i RELI miss that!

owh and i reli missed memasak and jemput kengkawan mai lepak umah..
and receiving compliments from them..
especially si Asrol, BFF enche asben aa sebab dia paling banyak kali makan masakan aku..
aku rasa sampai gemuk kediri aa dia time tu..
“bela tembikai dalam baju” i would say…
hahahha!

life in Algeria reli monotonous la but it has its own way to my heart..
kengkadang mai rindu tu..
aku pasang lagu arab, juz to ease the feeling..

apa-apa pun, i feel blessed to be here..
Taipei has been nice to me..
even d awal-awal minggu its been rough for me, being sick and warded and all..
but still, im looking forward to get to know Taiwan more..

i cant wait to invite both my parents here..
their first time ever to travel oversea..
tak sabar nak kasi my parents to experience that!

and i cant wait also to have my friends to visit me here..
dulu kat Algeria, reli aku tak mampu nak jemput korang mai sebab there’s not much to show..
and its a bit FAR FAR AWAY.. n the cost adalah mahai juz to see nothing here..
macam tak berbaloi..

so you guys, sila kumpul duit dari skang!
there’s a lot of night market here yang bisa bikin mata juling!
hehehe..

ok that’s it for now..
gua nak lunch benjo sambil pekena kopi dokyan..
sambil dengo mp3 lagu arab…

::Malaysian made::

:: a trip to souk dubai ::

nope, aku bukan pi Dubai ek..
souk dubai adalah nama bazaar besor kat Algiers ni..
kira petaling street demeh aa nih..
danau kota gitu..

everything is there.. dari kitchen ware ke langsir cadar bagai sume ada..
even barangan elektrik pun ado..
kira one-stop center aa..

citernyer ari Jumaat lepas solat Jumaat tu, si Nik (asben opiser) roger ke Asrol ajak kuar..
dia baru dapat keta so nak belajar jalan kat Algiers aa..
dah alang-alang kuar, kitaorang folo sekali ar..
si Asrol pun nak pi carik bateri hp dia..

tup2 tersasar ke Souk Dubai kami..
ahhh si Nik pulak bawak Pajero!
memang sedap laa kami bersoping sakan..
dia pun memang nak carik carrier untuk anak dia…
maka ada motif gak aa nak masuk souk dubai tu..

as for me, misi aku adalah nak beli set pinggan mangkuk baru..
yang ada skang ni tak cukup serba serbi.. adiah kawen la katakan..
basic jer ado…

motif adalah jika nak buat reception jemput orang mai makan, senang!
bini opiser aku dah pesan, if beli tu biar 2 set terus..
sebab sentiasa ada back up if pecah or tetamu more than 6 person..
lagipun aku penah dah ado sejarah pinjam pinggan mangkuk opiser aku sebab set yang aku ado tak cukup..
takmo aa campur-campur kaler kan.. tak comei leww.. hew hew hew..!

hambik kauu..
macam makcik nak menjuai dah aku memborong…
nasib baik aa enche asben pun setuju ngan idea aku untuk beli 2 set for hal reception or anything..
and another set for our used..
and nasib baik gak design yang aku pilih dia suka…

then jalan-jalan tengok jubah..
im planning to buy for all my in-laws…
hmm ado brapa kak ipar/adik ipar aku ek? *kira jari*
tapi ended up beli satu je dulu… testing price..
sori gambo takde.. hehhee!
aku ingat nak sambar satu gak for masef, tapi apakan daya, mak terlalu katik..
baju sure menjela-jela sapu lantai jadinyer…
mencik!

even for Asrol, dia nak cari jubah…
katik macam aku gak, haa ini aa jadinyer…

dah rupa pinjam baju pak habib penjual unta dah rupanyer..
payah toi for us asian to find a good jubah here…
sume saiz pak arab jer baju-baju depa…
kesian kat kami hok saiz comel-comel nih…

so ok aa…
dapat je barang masing-masing, terus shot carik jalan kuar..
souk dubai ni is very tricky betui jalan dalam tu..
u will be sucked in until tah kemana-mana peginyer…
jalan bercabang-cabang.. peh tu padat!
ko lak seronot tengok barang.. ralit, lagi aa tah kemana-mana dah masuk..
nasib aa aku pegi ngan para jejaka tampan yang ado built-in GPS!
if aku sorang.. nages tetengah tu bley?

::area carpet and tilam::

then time nak balik, dan lagi tuu meng’usha tilam-tilam depan area parking ni..
sume lak dah jadi macam pompuan giler bila soping..
sorang nak beli, sume nak beli!
berjangkit-jangkit… hhahha!
aku ngan enche asben beli sorang satu…
si Nik pun beli 2 untuk bini dia gak…
Asrol je beli satu sebab dia bujang..

memasing alasan “oo nanti senang tebar je depan TV benda ni
si Asrol lagi best alasan dia..

“senang sok-sok aku stress duk sorang kat umah, aku gulung je tilam ni letak blakang keta, pi tumpang tidoq umah hangpa”

lepas je abih memborong, letak barang setempat then si Nik pegi pick up keta..
once keta dah sampai, tengah dok punggah barang masuk keta tup-tup ada orang kedai tabac (ala 7E laa) tepi tu tolong pikul barang kami masuk keta…
how nice! tanpa mintak pun depa willingly tolong..
see? baik giler aa orang Algeria part-part gini…
hishh ini yang buat aku laaagi gonna miss Algeria..

sarat i tell ya!!
sampai tak nampak dah laa cermin pandang blakang tu..
tu bawa pajero tu..
kalo bawak keta Fiat kitaorang, mau aku kena duk ataih bumbung kot!

then sampai umah, tup-tup enche asben tetinggai kunci umah kat dalam keta..
keta pulak park kat umah si Nik sebab kami naik Pajero dia jer tadi..
super nice..!
tak pepasai aku menjadi pak guard depan pintu umah sendri..

ni tak abih lagi soping nih..
more to come!
hahahahha…

::random picture in BB::

aku ni perangai suka snap sana sini guna BB..
then karang dalam otak, citer apa aku nk buat dalam blog..
tapi most of the time, gambo je bertambah-tambah.. tapi entry idak gak terhasil-hasil!

most of it, juz came out of the blues..
like this one..

see that minah tepi jalan tu?
yes her!
dok menjerit-jerit on the phone kemain kuat..
aku snap dari tingkap bilik opis aku..
reli kuat dia jerit..
mebi sebab faktor kedudukan geograpi dia yang strategik, maka sora dia jadi dabel-dabel bergema!
abih sume orang opis berdekatan kuar tengok ok!

and dia takde segan silu, tekan abih pitching sora dia on the phone..
gua syak gado ngan laki nih..
mula-mula aku syak kena tinggai laki kat tepi jalan..
tapi tah aa..
reli weh, bertabah sungguh orang on the other side tu dengar dia jerit gitu..
if aku, dah lama aku hang-up terus off hp!
giler kauu.. lama siutt dia perah vokal tepi jalan tuu sambil nages wuwuwuwu…

ko mengogoi depan roundabout, jerit-jerit in the middle of junction yang bizi keta lalu lalang..
opis kiri kanan plus juga kedai-kedai and umah orang kat situ…
huh! if that is not called attention-seeker lagi, aku tatau aa nak namakan apa dah..

what a crazy world!

::lenggang kangkung pak aji dan iftar again::

hari Rabu minggu lepas Haji Hassan turun Algiers dari Skida..
ada hal pekerja site yang nak di settle kan katanyer..
alang-alang dia sampai, dia pass satu beg sayur weh!
dia kata depa kat site memang tanam macam-macam sayur..

kangkung weh!
giler banyak..
bawah kangkung tu, dalam sokabar tu labu air..
setap giler!!

owh tu bukan untuk aku sorang je..
kena kongsi ngan opiser aku gak..
tapi since aku berdua je ngan enche asben, aku kasi extra portion ke opiser aku sebab dia ramai ahli keluarga dari aku..
bahagian aku lak aku siap bahagi dua lagi, kasi ke bebudak bujang Ericsson..
tak termakan karang weh..
buat beku jadi ais je dalam peti sejuk aku tu kang..

so you guys, if ada idea, sila kongsi ngan aku apa-apa resepi untuk masak kangkung ni selain goreng belacan plizz..
aku dah abih idea dah nih…

oo wiken ari tu aku dapat invitation iftar AGAIN..
kali ni dari kawan enche asben si Omar, yang nak beli keta kitaorang tu..
terus punah misi aku nak menggentel biskut raya di ari wiken..
ate kena buat buahtangan nak bawak ke umah Omar..
tak kuwasa pulak aku nak berlemuih ngan tepung pulak lepas tu khenn #alasan..

so aku buat muffin pisang since aku tengok pisang kat dapo tu pun dah start nak lebam..
try and error je..
and guna apa bahan yang ado je..
wallah..
n aku lupa nak snap gambo! hehehhee..
tapi success laa rupa dia.. even aku tak tau cukup manis ke idak tu, ahh janji chantek muffin mak..!

umah Omar luar memang rupa tah kehapa n kecik tet…
tapi once u’ve entered, wallah!
reli-reli peribahasa ‘dont judge a book by its cover’ bley digunapakai aa untuk umah orang Algeria nih..

dining table bebetui depan pintu masuk..
seating for 4 person.. cecukup je..
nampak susunan pinggan dia? most of the house yang kami pi iftar, gini aa susunan dia..
ok untuk bowl tu adalah untuk shorba/ soup, second plate adalah untuk to’um (main course) dan last tu untuk layan salad…

umah dia memang kecik..
apa yg ko nampak ni, that is it!
aku dah abih reverse dah ni nak snap gambo hall area..

his house hanya ada 1 bilik tido, hall ni and ngadap enche asben tu adalah dapo..
toilet segala kat dapo area..

im quite amazed by the furniture that he has..
aku dok persoalkan ke enche asben..

“caner dia bawak masuk lemari, sofa beso2 ni?”

coz if you saw the furniture, ko pun kagum tapi enche asben kata furniture bley lerai2 then pasang..
tapi how about the sofa?
sebab pintu umah kecik and jalan nak masuk memang sempit..
reli aa how can they manage to squeeze all these big-big things thru such a cute hole?
they surely can work like a ninja master when it comes to this..

so the iftar adalah ok..
kali ni food adalah super simple (thank god!)..
simple shorba, bourek kentang and to’um..
finished with salad n buah-buahan..
fuhhh~!

borak-borak, sambil layan si Riyad, anak si Omar…
baru 2 tahun lebih..

::si pemalu, tapi mahu::

before that, depa kasi kami tour around the house..
aku reli heran ngan orang Algeria part showing their bedroom to people..
since dari iftar umah staff-staff aku dulu pun, depa tak kisah tunjuk umah sampai ke bilik tido belaka..
siap kasi masuk lagik..
aku pulak yang rasa segan nak masuk!

iyer aa aku dah dididik since kecik, jangan nak masuk bilik makpak sukasuki..
not nice..
so bila depa soh masuk tengok, aku termalu alah rasa..
tapi tamo aa nampak rude pulak menolak..
aku juz masuk selangkah dua je..
tak biasa wehh..

then time nak balik, lepas salam and laga pipi 4kali kiri kanan with the wife, she sprayed me and enche asben with perfume!
Omar kata its Algerian tradition..
hospitality orang Algeria in treated their guests like royalty adalah biasa..

berlemuih kami ngan perfume!
nasib baik aa dia spray aku ngan nina ricci..
if she sprayed me with something cheap with pungent smell.. memang aku migrain kang..
heheheheh!

balik tu terus aku google bout this..
rupanya memang ada..
they usually sprayed or renjis tetamu yang nak balik with air wangi / scented water macam kita tepung tawar pengantin tu aa..
skang dah maju, so pakai perfume je..

so i guess we are lucky to experience it first hand!
dah nak berambus baru merasa kan.. kesian betui..
hehehe..
better late than never rite!