:: kak jah vs gempabumi ::

aku dok sorang-sorang kat umah since last week lagi..
enche asben balik mesia for some work..
maka bermula laa idup bujang aku..

and bila takde geng nak bercerita, Mr. TV laa boipren baru i kat umah..
memacam cerita aku layan..
termasuk aa citer Tamil!
sangat desperet aku part tu..
bosang sangat tv asik tayang citer berulang-ulang..

abih TV, gua layan hp lak..
baca blog-blog orang segala…
and i came across this blog, share link citer antu katanyer..
hey, why not.. you are a big brave girl, rite?!
cewahh..

maka nye, gua klik!
haih gambo starting dia scary laa pulak..cipet aihh!
ok ok dengar sikit.. owh rupanye rakaman radio..
rancangan berkongsi kisah-kisah misteri..
save, takyah gua tengok gambo-gambo scary tu..
kuatkan volume and letak hp tepi tinga jer..
concentrate!

bilik dah gelap nihh..
kemain nak efek berlebih-lebih kann..
takpe.. acik dah redi dalam gebor dah ni berbungkuih macam kuih lepat…

dengor…

.
.
.
.
.
.
.

hoii..bangkai aihhh!
cuak jugak bila dengor part dia ketuk pintu tuu..
siuttt…
dedor sat jantung aku..
aku dedor part ketuk pintu tu sebab…aku penah kena kaco dengan cara tepuk pintu!
bila dengor part ketuk pintu tu, terus aku risoo jer sambil pandang pintu bilik..
hoi dont u ever dare!!

mula rasa serba salah nak pasang lampu idak nih?
kang pasang, aku lak terkelip-kelip takley tido..
ahhh..pejam gak mata and go to sleep!
paksa..paksaa! last-last ZZZzzzzz……

12.32 mlm..
gegor kuat giler katil sampai aku terjaga dari tido ..
hoi cuakkk!
peh tu sekali dengor pintu lemari berlaga-laga..
ahhh sudahhh..

bila otak dah kembali normal..
baru boleh pikir..GEMPABUMI!!
aaaaaaaaa….

::credit to here::

tapi i was like that the whole time..
aku tetap berselubung dengan mamai-mamai sambil molot “astagfirullahalazimm..astagfirullahalazimm…” non-stop..
tapi idak gak berlari untuk menyelamatkan diri..
ohh tak kuasa nye nak mangkit lari dalam suhu 10c kat luar tu..
and i was just about comfy enuf in my warm blanket..
jenuh ok nak dapatkan suhu yang selesa dengan cadar and comforter ko yang sejuk giler to begin with..
i am NOT going to leave that..!

thank god it didnt last long..
tapi skang my eyes are WIDE awake..
demit!
back to square one.. belek hp balik..
and i have to go to work this morning..
hoh!!

super nice…

ok tak reti nak ending..
kbai!

Advertisements

:: haunted hotel::

sejak duk tewan ni and ada life, gini aa citernyer..
jadi malas nk berblog!
hahahah!

ok ok gua tengah mengumpul semangat untuk berkarya seperti dulu nih..
so here we go!
more interesting story about Taipei..

arini ada seminar.. so during the Q&A session, ado laa tersebut hal satu hotel ni..
bla bla bla.. haunted!
terus celik bijik mata aku bila dengar citer antu..
and after abih jer kusus, laju gua menjalankan tugas mengGoogle!

peh! aku suka weh lepak area tu…
its on Xinyi area where the 101 is built..
and the main place is the HYATT HOTEL to be exact!

way back during the war, the ground turned out to be a political prison used by the KMT party (wiki here).. lots of prisoners been executed there!
ada yang cakap bekas tempat dok pancung askar jepun..
tapi apa-apa pun..that ground was used to be a killing ground laa.. owh, and cemetery also!

even during the construction of the 101 skyscraper pun dah macam-macam kejadian.. crane jatuh laa.. lantai pecah laa..bla bla..

so back to hotel Hyatt.. hotel ni memang fames amos aa dengan citer antu dia..
just like our hotel-hotel in Genting laa..
hehehehe!

this thing is true ok..
even the hotel management cannot hide (deny) it..
if you go thru their main entrance, u will see their talisman hanging there at their middle columns..
it is written by a famous Master Feng-Shui ke hapa tah..
to outcast the ghosts aa..

memang depa panggil feng-shui expert untuk realigned the chi of the hotel..
sebab bisnes memang merundum..
orang duk situ asik aa nampak antu berlegaran at the top floor or in the room!
hearing noises when nothing is there…

orang keja hotel tu pun dah tak heran if tetiba customer tetiba nak check out awal dari sepatutnya..
dah tau sangat apa penyebabnya..
they wouldnt say anything..
only “ok, no problem!”

tapi ada orang citer..
ada sekali tu kawan dia bawak sami dari Tibet kot mai nak duk situ,
dia tertengok tangkal tu..
it was written in tibet language so he knew la how to read it..
he asked who wrote that and his fren said a very famous master did it..
the monk then said, it was WRONGLY written..
kah kah kah!
patut laaa ado lagi antu-antu depa..
salah jampi rupa eh..

ok, that is it for now..
till then..

mingtian jian~!

::korean SCARY ghost stories::

kalo ati tak kuat, sila jangan clik sini ek..
karang jantung korang tercicir, aku tak kuasa nak tolong kutipkan..
before the comic starts pun dah ada warning dah..
so you have been warned ek..

apa?
nak lagi?
nah.. klik sini pulak..

tengs to blogger Blog Tak Cool ni.. dari blog dia aa aku jumpa link nih..
citer-citer ni katenyer based on true eyewitness accounts
so kalo website tu tipu aku, tipu gak aa aku kat korang..
hehehe..

enjoy~!

::takuit tak?::

Semalam time baru nk tido enche asben sudah kasi ati gua goyang aa..

B: semalam b nampak hantu kat tepi tu..
Me: hah? (acting cool) b mimpi kot..
B: taklah b terjaga nak kutip bantal jatuh, b nampak dia kat situ (sambil tunjuk ke side aku)
Me: umah kita ni takde apa la b..hmm laki pompuan?
B: pompuan rasanye
Me: dia wat apa?
B: dia duk je kat karpet tu

Omg! Omg!
Tepi side aku lak tu.. Why on my side! Napa tak side asben! He’s the one who can see you!!! Apa yang dia buat tepi side katil aku? Tengok apa? Aku ke? Gegegege!

Being the bravest of all between us in terms of paranormal, harus aa gua tidak menjatuhkan air muka peminat tegar muvee antukan..

Im trying to be rasional n said that he might be seeing my jacket instead.. Tapi knowing sejarah benda tu tayang muka n sakat dia, i doubt it..

Hmm..tell you the truth, sometimes i do feel like im being watched.. Aku jenis memang kadang dalam umah, aku malas nk bukak lampu kat koridor nak jalan dr hall ke bilik..and selalunye time ni aa aku akan rasa as if something tengah perati aku, lurking in the dark.. Juz watching silently..

Tau kan perasaan tu? Rasa macam ada orang kat belakang.. Rasa remang-remang gitu.. Aku lak jenis bukan ‘jangan pandang belakang’ type aa.. Lagi cakap jangan, itu yg buat aku nak lagi pandang.. Siap carik-carik la tu kadang tu..

Hmm kadang aku tau apa benda tu.. It juz aku takmo iyerkan je benda tu.. Aku malas nak caya.. Even tanda-tanda ada its trying to connect, kuatkan ati jangan layan n terima benda-benda ni. Makin kita caya, makin kuat dia nanti.

Yes.. I have saka keturunan.

:: tak takuit langsung! ::

tah apa perangai this week.. aku dok asik melayan citer HANTU tak sudah2..
lepas satu-satu aku tengok..
tengs to ma pren yang kasi satu link website ni.. sume citer telemovie kat Astro ado kat situ..memang best!
laju pun laju bila tengok.. tak perlu nak tunggu donlod ke hapa..

as usual, bila ngajak enche asben, semedang takmo nengok sama..tapi aku bukak je kekuat volume and malas pakai headphone sebab aku nk baring2 payah.. aku selalu tengok movie kat laptop, membelakangkan dia, so memang dia nampak jelas je movie tu.. heheheh!
sat-sat gi sure dia menjeling-jeling jugak bila part best ke hapa.. peh tu tanya2 aku suruh bercerita!

citer yang aku layan..

1.  Panggilan Arwah

::credit to here::



More to citer islamiah dan menginsafkan laa.. pasai arwah tak tenang di dalam kubur.. takde aa antu sangat..
radar seram aku tak tercuit langsung..


2.  Penanggal

::credit to here::



Amy Mastura jadi antu penanggal..CGI adalah tak real.. ada aa part tak logik tapi aku malas nk pikir beyond that.. its juz a movie.. layan je laa..


3.  Kum Kum the Movie

::credit to here::



Oh god amat annoying aku tengok anak pompuan dia tu.. mcm haram kuang ajau nyer cakap ngan orang tua mcm tu.. mak tak ajo ke? if mak aku tu, dah lama makan pelempang budak tu!
Story agak lari paksi aa.. antu kum kum memang laa kasi salam ala ‘assalammualaikum…kum..kum’ tapi dia bukan mintak susu weh! itu HANTU SUSU! ni nk save bajet ke hapa? buat 2 in 1 punyer antu ni?


antu kum kum ni adalah pompuan salah nuntut ilmu nak cantik.. pantang dia adalah takley tengok cermin selama brapa hari tah sampai ilmu dia jadi.. tapi dia tak sabar sbb orang keliling dok puji dia makin hari makin cantik… so dia tengok gak cermin, langgar pantang.. tup2 muka dia jadi buruk!!
ikut citer orang tua, dia merayau carik anak dara sunti untuk restore back her beauty.. bukan nyer MINTAK SUSU..


4.  The Haunted Changi 

::credit to here::



Citer antu Singapore.. pasai one of the most haunted place in Singapore (depa kata laa).. ada this Hospital (lama) Changi di Singapore, peninggalan zaman Jepun dolu2.. citer dia based on rakaman ada 4 orang ni nak buat dokumentari pasai antu kat situ.. what u searched, eventually, ko akan jumpa aa kan..! itu biasa laa..


not sure wether itu rakaman betui or not.. tapi aku tak brapa convince laa, but hey, its a ghost story so aku tengok je.. even ada part aku pening gak sbb rakaman kamera kan asik bergerak-gerak.. nasib baik tak muntah mcm aku tengok citer Paranormal Aktivity tu..


5.  Penunggu Istana

::credit to here::



perghhh.. MENGARUTnyer citer nih…! lelebih lagi sbb ada angkel seeker tu kan.. bertambah laa mengarut jadinyer.. and depa kata based on true story… rakaman asal bebudak yang nk buat assignment pasai Istana Billah kat Papan, Perak.. but shitto laa! 
bila part last bebudak tu mati kena hentak ngan one of they fren sebab ter’possessed’ tu, aku dah rasa citer ni dah mengarut and tiru ending Haunted Changi!


if depa tak buat sampai part membunuh2 tu, aku rasa orang bley je percaya.. tapi bila ada bunuh2 tu aku rasa amat spoil terus jadi ngarut.. and jangan tak caya aku terus google to find out the truth about this Istana Billah.. jumpa info and it turns out memang BULLSHIT aa tipu citer tu.. usah aa korang percaya!


memang istana tu ada penjaga, tak dinafikan.. tau je aa dulu-dulu raja kan agak kuat daulat depa so memang byk pantang larang and ada penjaga depa.. tapi bukan jenis ganas membunuh2 mcm tu..there are Jin Islam yang jaga istana tu.. waris istana tu sendiri agak marah ngan citer ni sebab menunjukkan as if istana tu ada jin setan yang ganas sampai membunuh2..

6.  Haunted 3D

::credit to here::

Citer antu hindustan! gua international ek..sume layan.. hehehe.. ok la buley tahan la citer ni.. tak brapa takuit (ceh jgn tanya aku takut idak laa..aku kan pelik!) tapi ada part sedih aa citer nih.. citer pasai mamat ni nk juai rumah lama ni atas arahan bapak dia.. rupanyer umah tu berhantu sebab ada kes wayyy back 80years ago.. memalam dengar pompuan jerit2.. so dia intend to solve it la..


tapi dalam byk2 antu industan, paling aku suka still Raaz.. takley celen lagi.. even citer tu ciplak citer What Lies Beneath, but ending dia a bit twisted dr citer omputih tu laa.. and aku suka sbb lagu-lagu dia best and pelakon adalah HOT!
heheheh!

so basically, im not scared!
reli aku takde rasa apa-apa langsung.. aku rasa radar keseraman aku dah rosak aa..
aku bila tengok citer antu, memang agak blank and tak rasa apa..
mebi sebab time aku kekecik, aku dah ditakutkan sampai to the max, terus imun kot?
entah laa..

hmm or mebi im juz plain ol’ WEIRDO~!
hehehee…