:: typhoon soudelor vs demam ::

last week it was a bit tense laa keadaan nye..
super typhoon direct coming to Taiwan and hit Taipei hard!
hari Jumaat depa dah kuar land warning kat website dia.. so kitaorang tutup opis half day laa..

balik jer aku terus turunkan blind sekeliling umah..
and aku heret pokok tin enche asben masuk umah!
giler gigih aku heret wehhhh… dah aa aku ni sepatutnye takleh angkat-angkat berat tapi memikirkan kesiann kat pokok kesayangan laki aku tu.. aku heret gak pepelan, sambil duduk..
tarik skit-skit.. tapi tu aa balkoni aku tu dia macam tinggi kat entrance pintu nak masuk dalam umah tu so aku KENA gak angkat skit..
berzikir panjang aku jangan laaa jadi apa-apa kat aku sebab aku ada mild placenta previa gak ni!
dah aa sengsorang..

enche asben redho je sebenarnye cakap takyah laa bawa masuk.. tapi i doubt it laa dengan typhoon ni.. sebab depa kata its not like any other ordinary typhoon yg kitaorang dah rasa.. hok ni kuat giler punye! dijangka angin dengan kelajuan 140kmj..

::pokok tin kesayangan si kurus::

::pokok tin kesayangan si kurus::

tengok betapa beso sebenarnye pokok tu.. satu tu setinggi aku!
pokok ni manja palih.. aku dah aa bukan green thumb sangat..
time dekat aku laa dia nk menguncup laa.. nak layu-layu laaa…
tambah dengan ribut lak ni and no sunlight.. stress haku!

so abih tang tu.. lepas settle hal pokok aku berkurung dalam bilik je aa sambil tunggu je aa whats next.. ujan come and go petang tu.. langit dah start mendung tapi still ok aku tengok..

to make things worst.. aku lak feeling under the weather aritu…
start with sore throat.. aku syak sebab ekon tapi kalo tak pasang ekon, giler panas umah sebab tengah summer.. memang takleh nk bergantung harap pada kipas semata..
ko akan rasa bahang haba tu je berpusing-pusing dalam bilik tu nanti..
aku dok monitor suhu badan, sambil-sambil cari alternatif melalui google cara nak ubat..

nasib aku ada beli madu awal-awal sebelum balik dari opis so aku bancuh madu dengan perahan limau kasturi with air suam..
dok telan tu je aa untuk redakan sakit tekak and watever aa yang mendatang..
badan makin panas gak.. suhu dari 36.5c dia nek jadi 37c and makin naik..
aku dah riso dah..
start lap badan dengan kain basah non-stop.. perot rasa panas! kesiannye lil bun dalam tuu..

bila aku tengok suhu dah cecah 38c memang takleh jadi ni, aku terus bukak baju sume pi duk bawah shower air sejuk lama-lama!
malam tu je sampai 2x aku mandi.. sambil-sambil tu aku dok tongak air suam banyak-banyak..
lap-lap badan dengan kain basah kat blakang tengkok, celah tiak, celah blakang lutut..
kira sume pelipat laa..
sedih gak rasa time tu.. dah aa sorang-sorang and ko nak panggil sapa dalam keadaan gini?
dah aa ribut nak mari ni..
sangat-sangat redho je aa aku time tu, doa banyak-banyak and cuba tido..

sekali pkui 2 pagi typhoon start mengganas! brapa kali aku terjaga dari tido sebab bunyik angin kuat giler kat luar..
since it was dark outside so tak brapa nampak aa sangat keadaan sebenar.. dari tingkap bilik aku patut boleh nampak bawah area blakang umah aku tu macam taman luas skit..
banyak pokok-pokok beso and ada aa lampu jalan..
so harapkan lampu tu je laa skit-skit untuk tengok betapa putaran angin and ujan tu berpusing-pusing sana sini..
pokok memang menari-nari laa… giler scary!

benda tu makin mengganas and pkui 6 pagi paaaling kuat laa..bergegor-gegor tingkap bilik aku kena langgor dengan angin!!
memang takleh tido aku sebab sat-sat terjaga..
mangkit tengok blakang tu memang dah rupa horror! sekali ternampak ada bumbung bangunan sapa tah laa berterbangan!
pokok-pokok banyak yang patah-patah dahan dia..
AmGm3N6XJoPHrzw6q0IgW6jlZmcjn4ciFk-xb2Q9Uqq4 AoN4Wo2cIsJnuz1tWJjuuQtSmEYoEVqOGGIgXWpr4y0o AvEunNDEWP1pJEbBYRjyWzt3cRqeqnAHYH-3nqBQADMNni gambo petang tu bila dah reda.. aku kuar gi tapau pizza hut depan umah..
since suhu badan aku dah back to normal time tu, dah turun 36.5c balik, baru brani kuar umah.. lagipun takde khidmat delivery hari tu.. sume dibenti kan sementara waktu..

still windy tapi ok lagi aa.. sambil-sambil tengok keadaan keliling..
memang horror aa jalan raya sume penuh dahan pokok or ranting kayu kehapa bagai!
motor-motor terlingkup sana sini..
haiyoo…
order laju, terus balik hadap depan tv sambil bukak news Taiwan..
memang horror aa siap ada yang mati sume bgai!
siap ada yang terseret ke laut terus ilang pun adaa..
nauzubillahh..

eh ok laa takat ni je aa kot citer typhoon..
aku ni siap brapa kali benti sambung benti sambung taip entry ni semata…
siap dan pegi Welcome restock buah epal belaka!
hahahhaa…
ok nak gi cari makan sat..
lil bun dah amukan nak makan…

till next chapter!
kbai…

Advertisements

::cycling in Tamsui::

CNY is never been my favourite holidays even dia cuti lama..

to much pain in it..
thats the time when I lost my father..
because of it, no earlier flight was available..
sangat sedih…
so nothing special on this holiday except long ‘holiday’ at home..
dah aa aku demam time tu..
sangat taik rasanye bila cuti tapi demam and cant go anywhere!
baik ati sungguh demam aku nih pilih time cuti je nak rebah..
ekceli hari Rabu tu aku dah gave in and take EL sebab tak larat giler rasa nak mangkit..
just wassap informing my boss and opiser..
then continue pengsan..
demam aku jadi lama sebab i insist on not to take any panadol or med sebab aku tengah on Clomid..
tak mo mendadah campur-campur kononnye..
maka bertabah aa aku tahan and try tradisional remedy je instead..
nak tambah perisa, enche asben pun sama terjangkit ngan aku..
sesama laa kami bersin secara pass baton..
tapi nasib laa enche asben a bit stronger than i am..
so dia aa yang take over the kitchen..
and when he did, menu aku dah boleh jangka dah aa..
NASI GORENG je aa..
jadi aa dari kebuluran..
dari Rabu sampai Jumaat aku struggle to get better..
demam aku mai malam jer.. tapi nasib under control aa..not more than 38c jer..
gigih mensihatkan badan by drinking a lot of water..
sebabnye hari Sabtu tu ado aktiviti riadah berbeskal beramai-ramai..
rugi oi tak ikutt..
ni aktiviti wanita Perwakilan Taipei..
plannye nak beriadah dengan family aa kat Pulau Bali di Tamsui..
so pepagi aku dah mangkit buat cucur jagung for our potluck..
then take a bus to MRT Jiantan.. then take MRT straight to Tamsui..
enche asben folo sekali sebab most of our ahli laki ikut gak…
cukup je korum kat Tamsui, we have to take a boat to Bali..
if you have an Easy Card, so mudah aa just swipe jer..
if not, sila beli tiket kat kaunter dulu ek..
pegi balik will cost you around NT$43 (RM5+) tak salah aku..
sesampai jer, terus ke acara MAKAN dulu laa kan..dah lunch time weh..
sume kebulur dah (by all i mean me..)
memacam akak-akak ni bawak.. sangat mak-mak kann..
ada yang bawak nasi goreng, nasi lemak, mee goreng, kueytiow..
kuih-muih.. keropok2..fuhh!
::as usual, si dompok tu tak tunggu pelawa dahh..sapdek!::
besarkan bontot dulu sebelom kita berkayuh ek..
satgi stabil skit bontot atas seat bila dah cukup melebar menghentam nasi lemak!
hahahhaa…
kat sini ada macam-macam jenis beskal yang ko boleh sewa..
sangat menarik!
seswai untuk semua peringkat umor..
::beskal kanak-kanak dari kecik ke beso::

::untuk bawa baby pun ada::

::ini seswai untuk hangkut satu family of 4-5 people::

::ini kapel best la ::

nak naik berdua? bertiga? no problem!::

aku ngan enche asben amik beskal berdua nih..
mula ingat nak amik ala beca tu tapi enche asben kata satgi take a lot of space payah nak cilok-cilok..
sebab hari tu adalah packed with people!!
and jalan adalah muat-muat jer..

tu gambo atas tu, Kak Ani kat blakang Kak Asmah tu tengah berzikir tak sudah-sudah!
hahahaha..
Kak Ani tu tak pandai nek beskal so dia adalah super gayat..
Kak Asmah kata Kak Ani dekat 20 kali sebut bismillah!
kekekekek!

the kids are having wonderful time..
sekali sekala berkumpul selambak.. haa amik!
nasib aa ramai anty-anty jadi superbaby-sitter free kan..
tapi dalam dok perati-
perati tu..
terlepas gak sorang anak opiser Tourism aku nih..
kemain berani jalan sorang-sorang dah sampai ke tepi pantai dah!
dedau jantung mak dia sat..
nasib aa kat Taiwan, sapo je nak larikan budak..
kalo kat Mesia aku rasa dah sampai ke sempadan ke hapa..
nauzubillahhh…
::laki bini giler::

::nmpk seketui bju merah tepi tu..si Adib memang perengus skit bila takde mood::

::si Donut kesayangan::
::si Icad kehabisan bateri, tido penuh gaya!::
si Donut ngan Icad je tumpas time nek beskal ngan abah masing-masing..
klaka giler depa ni..
sesedap kot angin bayu atas beskal..
time nak balik..perghhhh!
dia punye barisannn…sayupp wehhh…
nasib aa boat every 10-15 minit satu..
so tak rasa aa lama sangat berdiri tu..
::sayupp blakang tu barisan ::

the boat trip only take a few minutes jer..
tak dan aa aku nak mabuk laut pun..
thank god!
tu blom abih suffer lagi tu..
ni nak kena nek MRT Tamsui lak ke Jiantan..
aku tak paham aa ngan orang Taiwan ni..
tah hapa dicari kat Tamsui ni..
tiap kali pun penuhhhh sume gerabak MRT..
gilerr..dah aa jauh station kitaorang nk turun..
berdiri dah goyang-goyang aku dah..
tambah perot rasa nak memberak pulak!
cipet aihhhh..
u have no idea how ive tried to compress those feeling ok!
segala ilmu kemutan aa gua praktik kan..
turun MRT kena amik bas pulak..
oh the suffering living in chinese country!!
sampai umah, laki bini berterabur chop toilet..
hahahhaha! enche asben pun has the same issue rupanye..
sehati sejiwa sungguh…
so itu je aa citer last week..
ok aku nak gi mikrowave bekal sat..
lapo melantun-lantun dah nih!
bubye!

::mango shaved ice::

kat Taiwan ni if korang tak pekena benda ni, memang tak sah aa..
this sweet desert is famous here!

last Saturday aku ngan enche asben made it our quest to find the most ohsem mango shaved ice parlor in Taipei..
ni bermula dengan iklan kat majalah tourism Taiwan yang kitaorang baca..
there are 2 ads in the magazine..

so kitaorang google and try cari..
kitaorang try Ximen Mango Shaved Ice dulu sebab yang ini ada durian as one of their perisa!
being me yang antu dokyan obviously, itu yang menarik sekali khenn..
jenuh gak kitaorang cari, siap on GPS ok…
gigih!
yang Smoothie House tu, minggu depan punya mission..

according to the address, its in the middle of Ximenting..
senang sebab banyak transport menuju sana..
u can choose MRT or you can take the bus..
for us, kitaorang pilih bas 262 dari Dunhua Street straight to MRT Ximen exit 6..
from there, berpandukan GPS, kitaorang jumpa aa ini..

bila dah makan, me and enche asben a bit shocked of its outcome..
its not that GOOD!
sedap lagi hok Shihlin night market..
agak keciwa di situ..
tapi still licin gak ler..

and the shop a bit different from the one ive googled..
heran di situ..
but when enche asben asked them for their name card, baruuu pasan no. kedai adalah lain!
WE TRIED THE WRONG SHOP!
hahhahahahha!

kitaorang jalan depan skit and there it wasss!!!

::nampak depa pakai plastik depan molot? that is to prevent air lior time cakap merecik msuk dlm makanan kita::

hahahahhah!
feeling silly, kitaorang still entered the shop and order even baruuu je 5 minit tadi melantak mango snow ice!
hihihi…
tapi kali ni kitaorang order Durian Snow Ice pulak..

IT WAS AMAZING!!

durian shaved ice dia adalah smooth and dia topup dengan ice cream mango tak salah aku..
and more potongan mango..
there are a lot of option to choose upon..
sebab otak dah setting dari awal so for us, it was easy..
if mai dengan perot kosong and seeing THIS menu, aku tatau laa macam mana rambang nyer mata korang..

this kedai adalah a bit pricey laa..
for Durian Snow Ice tu, its NT$200 semangkuk..
same as RM20 aa tu..
but durian adalah imported stuff here, so almaklum la ek..
if nak murah, kedai salah yang kitaorang pi tu murah..
semangkuk NT$150 paling mahal pun..
tapi NO dokyan ek..

and environment kedai adalah memuaskan sangat..
puas ati aa and if bawa orang mai sini, selesa aa dari kedai salah tu..
recommended sangat-sangat la..

kedai ni 2-tingkat..
being tipikal Malaysia, apa barang makan kat bawah khenn..
so up we go!
tengah makan tu, ternampak balkoni depa..
eh eh ada meja kat luar tu..
hehehehe.. enche asben dah tergedik-gedik nak keluar sebab nak smoking..
maka kami help oursef out laa..
it was nice..

::excuse budak sengal, suka merosakkan gambo::

pokok adalah betui, buah je plastik!
hehehehe.. depa put some info jugak kat tiap pasu tu regarding certain mangoes..

so overall, kitaorang adalah kekenyangan overload with sweetness!!
and when u are overload with desert, hati adalah banyaakkk happy..
bila hati hepi, mula aaa kitaorang feeling generous with oursef and done some damage to our pocket!!
HAHAHHA..
dah aa we are in the middle of Ximenting!
its a night market heaven..
enche asben sempat sambar 4 t-shirt..
ive ended up with 1 MAC lipstick, 2 blouses, 2 stokins and a tight..

owhh…and a shoes!
hehehhee…
dapat gakk besdei shoes..
lalalalaaa~

::toilet Restaurant::

Balik jer dr opis, geng dah roger tanya nk itut pi Ximenting tak.. Uihh enche asben laju jer say yes! Baguih gak, achik maleih masak ni.. Kat sana ado gerai kebab halal.. Bedal jer la! Pi nek MRT Nanjing stesen (route coklat), benti kat Fuxing tukar route biru pulak n straight to Ximen stesen.. Ximenting ni macam Bukit Bintang la.. Memang best soping.. Benda comel2 belaka! Kitaorang sampai je terus menghala ke kebab dulu.. Si mamat ni aku lupa lak nama.. Rupanyer org Algeria tapi membesar kat Tunis.. Patut laa muka familiar ke’Algerian’ dia.. Hihihi! Dia kawen ngn Taiwanese..terus menetap kt sini, niaga kebab.. Dah tapau kebab, kami berarak ke kedai ni.. Very unik ek… Yes! Modern Toilet Restaurant.. Sapa2 penggeli tu, jangan la mai.. Wat rugi je kang.. Here, everything is basically served on a plate or bowl bentuk jamban, bekas kencing etc.. Anything to do with toilet n bathroom laa.. Even d table is a bathtub.. Siap ada shower head lagik.. N your seat is a toilet jenis duduk tu ek.. The seat jenis colourful la.. The main attraction is their ice cream.. Haa ini memang menarik ek.. They served it in a toilet cangkung ek! Hihihi… Mine not that euww if u look at it.. Cuba korang amik eskrem cekelat.. Hahaha! Ours can be shared around 2-3 people aa..beso! Rega NT$100 (RM10).. If nak sengsorang makan, try this one.. Mampu? Hihihi.. Sesapa urat geli dah putuih, meh la bertandang ke tmpt ni.. Jamin menarik.. Kitaorg xmkn sebab dh ada kebab.. Tapi sini ada gak makanan berasaskan seafood so u can try.. Member kitaorg ada la try mee ke apa tah.. Macam berkuah la.. They served it in a toilet jenis duduk tu! Hihihi.. Tmpt ni tutup around 10pm so kena mai cepat la..around 9.30pm dia dah xkasi masuk dah.. Abih melantak, kami sambung jalan2.. Penat jalan, balik! Aku, enche asben, Iwan, Nisa n lil Rayyan turun sekali kat Nanjing stesen.. Masing2 malas balik lagi so sambung lepak pekena kopi kat Hooters.. Sesapa tau apa Hooters..baguih, xyah aku terangkan dah.. Sapo xtau, pi google ek.. Tapi asia punyer Hooters jgn berharap tinggi aa boobies beso watermelon.. Asai ado cleavage sudey.. Masuk toilet dia.. Hambik kau! Jangan laa ajak makcik pakcik mai tmpt ni ek.. Istighfar panjang deme kang.. Iwan kata, toilet lelaki lak penuh gambo pompuan ala majalah Playboy.. Bahaya toi.. Dah la waiteress dia sume singlet n hotpants jer.. Peh tu kemain tunduk time lap meja.. “Jaga mata tu bang weh, skit lagi nak terkuar dari soket!” But it was fun.. Jangan esok laki gua pepelan pi solo tmpt ni.. Tido luar jawabnyer kang!