::emergency Czer::

mengumpul kerajinan untuk berblog kembali..
i love my blog tapi kekangan masa dan idea buat rasa meleweh nak menaip..
i owe u my czer story so here we go!

it was 2 November 2015, masa tu im almost 35 weeks.. lagi sehari dua je kot..
balik dari keja as always, mandi-mandi and solat..
tetengah baca Al-Quran, aku rasa mcm ‘phisshh’ under there so i thot ‘alahaii, terkencing ke?’ sebab aku memang senang terkicit skit2 bila dah makin sarat since the baby dh makin tekan my pundi..  terbatuk skit pun boleh terkencing..

so aku pun mangkit aa nk bukak telekung.. then i realize rasa basah makin banyak lak so lelekaih aa aku gi toilet..
bukak je panties, terus rasa nak pengsan sebab tengok darah pekat penuh kt seluar..
PANIC ATTACK!! oh no.. oh no! God please protect my baby!
tak dan aku nk tarik spender, terkengkang-kengkang ke pintu panggil enche asben yg tengah vakum kt depan..
darah dh nitik-nitik merata.. i dont care anymore!!
aku smpai dah lupa yang enche asben mabuk darah.. but to my amazed, dia tak pengsan lak or mabuk like he used to..
sambil aku nages duduk atas toilet sambil lap darah..
enche asben try to call our friends untuk minta tolong anto ke spital..
nasib baik beg spital dah lama aku siapkan.. pheww!

thanks to Chemad who help us.. smpai dia lak panic lupa jalan ke spital!
sesampai Adventist Hospital, terus naik ke tingkat 5 wad bersalin..
cakap bleeding, terus nurse suh baring dan pasang monitor kt perot nak tengok jantung baby..
memula tu macam tak berbunyi, giler takut akuu! nurse tu penuh keyakinan dok cakap releks takde apa-apa nih..
last-last dengar denyut nadi baby.. and its normal!
adoilaa anakk.. panik mak ko ni wehh rasa nk tercabut jantung, yang dia dalam tu releks jerrr..

doktor bertugas mai attend tapi since ada skit-skit contraction on the monitor, depa alert my doctor, Dr. Ling..
so dia mai with a smile on her face as usual.. so dia cakap rupanye aku ada placenta previa.. which is odd kenapa awal-awal tak trace?
dah aa selama ni dia dok suh aku eksesais laa, banyakkan berjalan laa so that senang nk beranak..
the bleeding tu sebab ada eruption kt pintu rahim ke hapa tah xingat dah..
so now, dia cakap forget about normal laa.. memang kim salam banyak-banyak sebab memang sah-sah kena kerat je jawabnye ni..
img-20151104-wa0021
at the moment dia kata kena monitor aku and kena bed rest.. so no moving watsoever!
kena pasang tiub kencing, which is sooo uncomfortable..
dah aa pasang drip on both hand! satu ubat untuk stop the contraction, satu lagi drip air sebab aku kena pose for a while..
20151103_162301
lengkap hah aku kena tambat kat katil, 2 tiub kat lengan, 1 kat vajayjay! syabasss..
sepanjang kena ‘gari’ macam ni, aku kemain berdoa jangan laa aku rasa nk berak sebab i cant move apatah lagi ke toilet! nurse suruh berak atas katil guna mangkuk tu!! aaaaaa takmooo..
tapi nasib baik gak sebab aku kena pose kan so no taik terhasil… hahahah!

well, 3 hari kena warded, mlm tu aku takleh tido sakit giler pinggang belah kanan..
serba tak kena rasa.. dah aa heart burn pun menyerang but thanks to ubat spital yang lebih power dari Gaviscon, alhamdulillahh lega..
enche asben kesian meneman aku kat wad tido kt sofa tepi katil aku… which i know, keras tak selesa..

kasih seorang bakal dedi

kasih seorang bakal dedi

esok pagi tu, Dr.Ling mai jumpa aku and said, contraction aku malam tadi makin dedekat based on my monitor so she cant wait any longer sebab takut nanti ada eruption and bleeding lebih teruk if tunggu.. so she need to do the emergency czer like NOW! oo sakit pinggang malam tadi tu contraction la ek.. hahah baru mek tauu..

oook, aku macam dah redho dah and a bit blur tak dan nak rasa takut.. tapi dan aa aku dail telipon mama untuk inform and minta doakan segala..
ekceli mama tak tau aku kena warded at the first place sebab aku takmo dia risau..
tapi instinct seorang mak, dia dah lama terasa tak sedap ati sebab aku senyap lama..
heheh ate caner nk bermesej tangan dua-dua pasang drip.. hp memang enche asben pegang all the time..

aku sebenarnye excited to meet my baby.. macam tak caya she is coming at last! 7 years ive been waiting for u.. excitedddd!!
ilang rasa takut nak kena belah perot.. lagipun this is not my first op experience so im cool.. cewahh!

so at 8.30 a.m aku disiapkan untuk masuk OR..
owh.. enche asben awal-awal say sorry dia tak mampu nak teman aku masuk OR..
pucat dah aku tengok muka gabra dia..
aku dari mula peknen dah pasrah if kena beranak sorang-sorang..paham sangat dia takut darah..
its ok.. aku minta maaf siap-siap dengan enche asben and off to the OR.. bye bye!

lama gak persediaan sebab Dr. Ling nk pastikan bekalan darah tambahan jenis aku dah redi sekali dalam bilik OR sebab kebarangkalian aku hilang darah tu agak tinggi sebab aku ada anemia..
soft music berkumandang at the back..
2 doktor on by left and right tummy.. doktor kanak-kanak dah standby also kat belakang untuk sambut my baby..
pakar bius sorang, redi to inject my back..
aku tak pakai epi, just anesthetic kehapa tah nama just to numb half body..
aku sedar tapi lama-lama aku rasa tak tahan giler..
lepas inject bius, badan aku start to shake like crazy.. macam sejuk menggeletar2 tu..
doktor kata its normal ok..
seksa giler aku rasa macam kena henyak-henyak! omg apa depa buat ni??
rasa kena tekan-tekan dada, sesak napas aku.. depa kasi aku oksigen suh napas pepelan..
siap aku terbau macam daging terbako! is that me??
then aku rasa macam nak muntah! dok wek-wek kosong..
last-last aku cakap ke doktor aku tak tahan, please knock me out!
doktor inject ubat so that aku pengsan, legaa…

sedar tak sedar dalam mamai, ada orang sua baby kat tepi muka aku…
is that MINE? so blue purpleish gitu…soo tiny!
aku dan cium mana dan then i passed out totally…
sedar-sedar, dah atas katil wad..

enche asben cakap baby alhamdulillah ok tapi kena duk NICU sebab tak cukup bulan..
dia sempat qamat dan azan masa nurse tunjuk kat dia untuk cek cukup idak jari kaki tangan segala..
enche asben cakap lepas czer tu, depa tolak aku ke Recovery Room dulu untuk beberapa jam.. dia sempat tengok aku kuar dari OR siap katanye mulut aku berbuih-buih!
img-20151106-wa0005scary toi aku tengok balik muka lepas op.. im soo bloated! macam peknen 3 bulan..
hahahaha!
ramai kengkawan mai melawat non-stop.. siap wat party gulai udang galah pulakk dalam bilik aku.. biadap betei!! aku dah aa kena pantangg.. siut toi..

Dr.Ling ada jumpa aku petang tu and told me everything run smoothly.. baby pun ok just kena monitor lebih skit sebab dia premature..
she also told me, aku ada terima 2 pain of blood sebab aku kehilangan darah quite a lot.. orang biasa lost about 1liter, aku dekat 1.5liter ilang.. fuhh!
so nenanti kena went thru blood test la pulak, just to check for HIV ke hapa..
peh, aku ada darah Taiwan dalam badan now so that makes me half Taiwanese la kan?
heheheheh!

lepas je op, nurse cakap i need to cuba bangun and berjalan at least to the toilet baru dia cabut tiub kencing tu..
gigih aku cuba jalan secepat mungkin sebab nk cabut wayar tu.. tak selesa weh!
and aku nak cecepat berjalan so that i can visit my baby kat NICU..
thanks to bengkung they asked me to buy, mudah skit aku nak move around..
once dah bukak wayar kencing tu, aku dah boleh pi toilet sendiri.. mula-mula enche asben aa kena papah tapi lama-lama aku boleh dah turun naik katil sendiri..
bila gini, nampak la how he truly loves me..
sepanjang duk wad tu, he help me changed my bloody pad.. skit pun dia tak takut tengok darah tu..

aku duk wad seminggu je.. tiap hari nurse mai tekan bawah tempat czer just to make sure takde blood clot.. a bit nyilu i would say tapi nak buat apa kann, tahan je laa..
sepanjang duk wad, makanan memang vegetarian kat spital ni even spital cina and sedap laa pada aku..and if nasi, sure beras perang.. healthy sangat menu-menu dia..
paling aku suka susu soya dia and lauk tauhu.. ada gak sup kurma merah which is super yummy..

introducing NUR ARISSA QAISARA

introducing NUR ARISSA QAISARA

Nur Arissa Qaisara binti Mohd Azhar born on 5 November 2015, 2kg at 10.36 a.m.
pity my baby kena puasa and depended on drip only sebab her tummy still too small..
dah lama-lama skit baru dia boleh minum susu aku itu pun 2ml je at a time..
then a few days lepas tu ada kuning skit.. dah kena duk bawah lampu lak..
lepas tu kena tebuk dada la pulakk sebab ada bubble dalam paru-paru dia..
T__T  i is soo sad! tak daya aku nak tengok dia dalam box tu..
seperti nama dia, Arissa means kekuatan.. she is a fighter!
1446984242144
tepat 21 hari, she gain her weight 2.2kg entitled her to go back home!
hurrayy..

welcome home baby

welcome home baby

its been 10 months already tapi parut czer still ada kala nyilu-nyilu gak..
lelebih lagi bila dukung si manja gedek-gedek, my lil pokemon tu..
dukung side way ok lg.. kalo pakai carrier tu, haaa its a NO-NO so now dedi je yg akan pakai carrier whenever needed..

pheww… lega story beranak dah settle..
ok now boleh sambung kehidupan len ek..

hahahah..
kbai!

Advertisements

:: lil bun 32 weeks ::

ok dah lama tak update tentang lil bun so here we go..

tadi ada check up bulanan and as usual laa rutin cek urine n blood pressure sume.. thank god Dr.Ling kata minggu ni takyah cek gula aku! hehehhe.. tapi kena sound gak laa sebab berat nek more than 1kg khenn..

bongok aa scale umah aku tunjuk 58.5kg gitu je..bila timbang kt spital jadi 60kg!! jadah sangat aihhh.. tu pun nurse sukarelawan yg dok amik data aku tu silap tulih dlm buku aku..dia tulih berat aku 80kg kauu!! tau aa skang aku dh rupa kenderaan muatan berat, agak-agak laa macik oii..

so today i got to see lil bun.. she’s growing so well now and weight at 1886 gram.. dah dekat 2kg! lil bun height just nice..amniotic fluid sedang elok..hok ni doktor kena cek since aku ada GDM so usually sapa ada kencing manis ni air ketuban akan jadi banyak which is not good katanye.. kedudukan placenta aku pun dah ke atas so lega di situ..

aku tanya gak since aku GDM so nanti aku kena induce ke? YES kata Dr.Ling.. erkk!
dia kata kalo boleh dia nak aku beranak at 38 or 39 weeks gitu.. so now i only got hmm.. 6-7 weeks?! hamaigadd cuak nye rasaa..
Dr.Ling sangat-sangat nak aku normal delivery.. dia siap cakap spital ni peratusan orang branak czer dia sangat rendah.. depa kalo boleh nak normal jugak-jugak..fuhh! *lap peluh kat dahi sat*

i oso hope that i can do it normal way..xmo laa bebelah, lambat nak baik nanti.. dah aa perot skang pun dh sedia tak comei with dark marks sana sini! and i have history of scars turn to keloid! plizz aaa takmooo tambah dahh parut yg ada..

hmm apa lagi ek update.. owhh kekerapan gi toilet adalah tinggi skang ek.. its like ko bru je wiwi 5minit tadi and now ko rasa nk kencing lagi!
not to forget heartburn yang perittt.. kadang-kadang rasa panas dia tu smpai ke telinga bagai..
last time aku dok togok susu sejuk je sebab google kata milk can reduce heartburn a bit.. tapi lama-lama tak tahan aku.. gi cari Gaviscon jugak!

owhh arini aku kena vaksin shot for tetanus.. this is for the baby also kata doktot.. the baby will get it thru mommy so dengan heavy heart aku relakan je laa..
ive done my own research and most of them said SAKIT! cibai aii nyesai mak cari info okkk…

terus aku tak keruan tadi.. dah aa nurse aku assemble jarum and ubat tu depan aku! mata siap berair sebab cuak terus nurse aku tanya kenapa? aku cakap laa aku tau shot ni sakit and aku takut!
nurse aku siap cakap if aku dah tau so she wont lie laa.. but she said dia akan buat sepelan yang boleh la..
and she DID! i didnt feel a thing!! jarum cucuk pun tak rasa langsungg.. maigod! berterima kasih banyak aku kat dia..hehehe!!

shot ni memang akan buat lengan ko sengal or rasa lenguh a bit la.. but stil can manage la.. reli aa nyesei baca kat intenet.. buat aku cuak lebih jerr! siap orang cakap sakit teruk laa.. boleh demam-demam bagai laa.. hohh!! esejeret lelebih korang ni tauuu..
kekecut ovary mak tau noksss!!

so there u go.. my next appointment will be every 2 weeks now.. makin dekat makin kena monitor rapat-rapat..

before i end this.. meh tengok anak memi menjuih bibiq anjelina jolie dia ek..

image

kbai bebeh!

:: GDM and anemia ::

just came back from the hospital.. hmm gini aa bila ko peknen tua..macam-macam sangat problem mai..
dah aa aku ada family history diabetes on both side.. then im always anemic since dari Algeria lagi..
so this two things sangat-sangat membimbangkan when u are pregnant!

tadi pi jumpa my doctor, Dr. Ling to talk about my last blood test result..dia kata my insulin lambat giler nak turunkan my sugar count.. it took about 3hours! so that makes me a GDM candidate laa..
means aku kena diabetes ketika hamil.. Dr.Ling seboleh-bolehnya nak aku kontrol gula with pemakanan and eksesais more..
and since im anemic, tambah garam lagi aa dalam episod ni..
dia kata takut baby tak dapat cukup bekalan oksigen if my anemia tak dikawal dengan betul.. that is SCARY!

i am on iron tablet tapi rasa macam tak cukup sebab my count is still low katanye.. normal count is 12 gitu.. and mine is 9.8 jer..
so Dr. Ling up my doses to twice a day.. tapi kena rancangan aa pengambilan dia..
sebab katanye kena gap kan with my vitamin pill.. dalam bitamin pill aku tu ada kalsium so iron and kalsium dont work well together.. the calcium if jumpa iron, dia akan hold on to the iron and badan tak dapat nak serap and it will end up in your poop jer.. so wasted la kan!

so now, i need to take it 30 minutes AFTER breakfast sekali.. then sekali lagi before sleep at night.. do not take your iron tablet with MILK or antacid!
as for my bitamin pill lak, need to take it after lunch..

aside from that, i need to increase my intake on lean meat! 3 times a week and a lotttt of green vege! ai ai aii…
aku rasa macam dah makan banyakkk sayuq tapi awat tak cukup-cukup lagi ni? hoihhh…

and now i need to see a Nutritionist to consult me on diabetes diet.. esok kena tadah diri lagi! then kena jumpa Dr.Ling again untuk blood test and tengok berjaya dok diet aku tu..huhuhu!!

banyak lagi dia bebelkan kat aku tadi on why kena kontrol my sugar bla bla bla takmo baby beso sangat laa.. dia kalo boleh nak aku normal delivery la.. aku ni kadang-kadang tak tertangkap apa dia cakap because she talks too fast! dah aa english amerikano sangat.. tapi aku paham aa apa yang dia nak sampai kan.. it just kadang-kadang tak lekat dalam otak aku untuk aku ceritakan kat orang len! hahahah!

the main point is.. im diabetic and anemic..
riso baby beso if gula tinggi and payah nak beranak normal segala.. takut baby beso kang tersangkut bahu laa bla bla bla.. Dr. Ling kata kalo boleh nak baby berat within 2.7kg tu dah ok..
and for anemia lak, riso baby tak cukup supply of oksigen..
ok pahamm..
need to eat more, and eksesais more!

hmm tadi siap dia cakap aku skang dah jalan macam itik!
kongajaq toii..hahahahh!

owhh on the happy side, today im scheduled for my 4D scan! cant wait to see my lil bun..
dah lama tak dapat tengok dia sebab tiap kali mai check up bulan ni, banyak bincang hal my GDM condition jer.. hanya dapat dengar dia nye heart beat jer tiap kali pun..

citer scan esok aa ek sebab scan tu lepas opis hour kui 6 petang karang..
nak heret enche asben sekali to see his lil princess!
ok..mami need to go for lunch now..
ada farewell untuk Manager MAS today..
perlukan kekuatan untuk menepis NASI sat gi..
hohooho…

kbai eberiwan~

:: blood test GTT vs changes ::

ok…dh lama tak tulis update hal peknen..
iols malas nak tulis selalu-selalu sangat buat orang rimas je nanti..
tapi ni kira untuk reminder aku sendri gak or untuk info orang-orang yang kena macam aku..
mebi kat Mesia len cara dia, so this is Taiwan way…

kelmarin at 25w5d aku kena buat blood test untuk cek gula dalam darah..
pepagi sampai spital kena kasi urine sample dulu as owez then kena minom air glukos segelas..
sementara nak tunggu 2 jam untuk amik sample darah, jumpa doktor dulu..
kena sound again sebab berat nek lagi! muahahaha…!
haiyoo caner nak kontrol ni??
ate last week baru berpesta laksa sakan kann.. hambikk kau!
hari ni i dont get to see lil bun sebab no scanning.. Dr. Ling hanya dengar jantung baby je which is beating fine and ukur perot aku je..
and she did mention about kulit aku akan jadi gelap on certain-certain part becoz of the hormonal changes in my body throughout the pregnancy.. so bertabah laa..

yeapp! aku kena part tuu.. perot jelas line menegak tu which is called linea nigra (black line)
kat ketiak kena.. and other parts len aa yang no need to mention laa..hehehe!
kadang-kadang nek segan kat enche asben nak berbolen-bolen depan dia…
iyer aa this is my first, all this changes is new to him..
for me, aku tau aa serba skit sebab aku membaca since forever..

dia siap tego bontot aku beso sangat siap gegor katanye time aku jalann! ewahhh..
siap soh aku eksesais bagai pulakk.. hahahah!
abe wehh iols nak jalan pegi balik keja punn dah seksa rasa jalan macam penguin..
cukup aa eksesais tu hahh.. at least im walking kann..kira eksesais aa tuu..
and sebab banyak jalan and duduk kat opis, aku kena edema on my feet..
yaaa syabass! tembam-tembam jadinye hahh kaki iols..
nasib baik aa ada 1 kasut aku tu macam terbeso beli aritu.. so boleh aa pakai pegi keja..
if not, memang aku sarung slipar jer gi keja! kasut len ketat T__T

oo melencong jauh lakk aku..
ok where was i? ooo test gula.. ok ok..

soo after amik darah lepas minom air gula tu, aku terus balik opis…
misi kata if the result is abnormal, she will call me and set for another intensive GTT (glucose tolerance test) di mana aku kena 4 kali amik darah!
hamaigadd…
so semalam memang aku berdoa sangat dia tak call laa kann… sekali petang dia call!!
cisss!!! turns out that my sugar is a bit high.. haihh, aku dah agak dah ekceli..
im not going to pass that test after all yang aku makan selama ni khenn..
sedau diri..huhuhuuu~

so today aku kena tadah lengan lagi laa.. uhuks!
before that, misi suh aku puasa starting malam tadi.. after midnight takleh makan minum dah..
aku kena mai spital at 8.00am.. terus ke lab amik darah setiub dulu then baru minom air glukos tu..

tu tukang amik darah iols

tu tukang amik darah iols

20150910_080632_resized 20150910_080812_resized

20150910_081229_resized

sachet untuk air glukos nanti..konon je perisa angguq..xrasa punnn!

kena abihkan air tu within 10 minits.. then start counting sejam lepas tu for 2nd blood test..
then another hour for the 3rd one then again another hour for the last 4th one..
so bayangkan betapa lebamnye lengan aku skang..
20150910_125947_resized20150910_125922_resizedharap-harap laa aku tak kena GDM (gestational diabetes mellitus).. dah aa aku ada sejarah insulin resistance and keturunan ada diabetes..
aku terasa-rasa je aku tak terlepas niii…haihhh~

semalam lepas dapat call dari misi kata kena wat GTT ni, aku dah a bit down aa gak..
peh tu buat lak research sendri thru google.. jumpa macam-macam risiko segala bala bagai..
luruh sat jantung memikirkan benda-benda tu..
balik umah rasa stress.. terus rasa takmo makan kehapa.. terus rasa marah kat keturunan sebab bringing this to me n lil bun..
yeapp i know, memang tah kehapa-hapa je aku ni pikir bukan-bukan.. tapi i need to feel mad at something!
kalo idak kang enche asben jadi mangsa kang..
masa mandi, terus teriak sorang-sorang.. felt like a bad mom for letting this to happen to lil bun..

puas nages, baru kuar shower and semayang sume kasi tenang skit..
then masuk dapoq, si baby tua kesayangan nak makan nasi tu..
caner aa aku nak kontrol makan bila seketui umat tu nak nasi hari-hari..
bertabah ok tengok orang makan without worry while u have to kontrol everything u eat..
if dia masak sendri len citer..dah aa ko yang masakkan tapi ko sendri takleh makan benda tu!

semalam aku makan salad jer kauu!
while enche asben makan nasi dengan ayam goreng bagai-bagai..
siap minta tolong gorengkan telo dadar and hotdog sambil sesengih kat aku..
bertabahnyeeeee jiwaa..
T__T

::IUI Part 3::

aku dh settle pun buat IUI hari Isnin hari tu..
sangat cepat proses dia tak smpai 10 minit punn..
tau-tau dah siap!
hah??

since my blog is also my diary, need to jot down aa so that in the future i can refer back to this just in case..
entry a bit panjang ek.. aku malas nak buat part-part dah..

ok last time aku kena amik injek Puregon 200ui for 3 days..
after that kena pegi balik klinik and TVS to see how my follicles are..
bila dia tengok folikel aku membeso bagai johan laju lak, so Dr. Lu reduce my injeksen to 100ui for 2 days and then kena TVS sekali lagi to see how it reacts..

starting from the beginning Dr. Lu prescribed me with Folic Asid and Asprin… katanye untuk membantu proses senangkan pregnancy gitu..
hmmm..wat doctor said, folo jer aa..

after 2 days of Puregon 100ui, mai klinik and scan.. Dr Lu tengok folikel aku dah beso dalam 17mm kot, tak ingat..
so dia suh pegi amik suntikan Puregon 100ui but this time on the shoulder!
hok ni, i need to go to the ER to ask for a nurse to do it for me..
then Dr Lu also gave me Ovidrel.. ini sejenis HCG shot untuk trigger the follicles to mature and erupt..
kira paksarela dia kuarkan egg laa..
Ovidrel kena suntik sendiri kat perot at exactly 10pm malam tu..
sebab shot ni amik masa dalam 24-36 hours to work..
and i need to come back the day after for my IUI procedure..
which is hari Isnin..

Ovidrel shot

Ovidrel shot

Kuning is Puregon Pen.. Syringe is Ovidrel..

Kuning is Puregon Pen.. Syringe is Ovidrel..

Comparing my needle with pen insulin mama..

Comparing my needle with pen insulin mama..

not to scare you guys, tapi Ovidrel ni aku a bit cuak sebab dia rupa picagari biasa kann…
hilang sat keyakinan aku nak jadi doktor sendri..
biar Puregon pen tu lagi sebab dia rupa pen maka tak scary sangat..ok boleh pakai ke logik aku tu?
walhal aku rasa jarum dia sama je beso! tapi Puregon pen tu aku langsung tak rasa sakit..
tapi Ovidrel ni scared the shit out of me!
ive taken a video time aku injek Ovidrel ni.. mama yang rakam and it makes her feel dizzy!
hahahaha..
tapi agak jenuh aa nak tembus kulit perot time tu..
ai ai aiii… debor jantung ok!
enche asben jangan citer aa… dia dah lari dulu kalo bab-bab injek ni!

and on that day, i need to bring askar enche asben fresh from the oven..
nasib aa appointment not that pagi sangat like i used to..
pkui 8pg kena submit askar enche asben.. pkui 10.30pg baru start procedure sebab they need to sperm wash first askar-askar tu and chose the best troup!

a bit stress aa pada hari kejadian..
dah aa Isnin, kena mangkit pagi.. and ujan and sejuk lak tu cuaca!
dah aa aku kena jalan kaki pi klinik.. nyiampah toi kena jalan dalam ujan…
air merecik sana sini..dont like!

enche asben tak folo sebab pepagi tu ada orang nak mai baiki toilet..
its ok.. as long as dia derma askar dia, im all good..
lagipun appointment aku memang suddenly sangat sebab depending on my tumbesaran folikel kan..
cukup je dia beso, terus kena buat laju-laju..

so there i was in the room.. cover by blanket..
waiting for the nurse and Dr.Lu to do the procedure..
nurse masuk dulu sediakan barang-barang..
she showed me tabung uji with my name on it and asked me to confirm its mine..
dia cakap tu aa askar enche asben after washed..
then she put it in a syringe-like thingy called catheter (soft flexible tube)

my future baby all pink! soo powerpuff sangat..wuuhuu!

my future baby all pink! soo powerpuff sangat..wuuhuu!

before the procedure, Dr Lu tunjuk aku result sperm wash enche asben..
aku tak reti nak tengok all the numbers, tapi dia kata all good..
so ok aa..

then Dr. Lu put in the speculum thingy.. yeah, TTCian tau aa benda alah ni..
that dreadful molot itik! me no likey!
with Bismillah (aku aa bacakan, obviously), dia masukkan catheter tu and injek the askar inside me..
ok siap!
ehh? terkulat-kulat aku sebab cepat beno..

the nurse asked me to baring for a while..
dalam 15 minit jer dah boleh mangkit.. sepanjang baring tu aku dok zikir banyak-banyak so that askar-askar enche asben bertemu jodoh dengan cik ovum aku..
tapi lepas tu aku nak terkencing sangat-sangat..
risau ekceli kot terkuar balik ke hapa kan tapi tak tahin bebeno maka aku redho je aa..

ekceli time aku baring tunggu tu, aku dengor ada orang nages kat luar..
sayuu je dengar..
aku bajet her procedure failed.. meleleh gak air mata aku time tu..
body aku tengah full of raging hormones, memang mudah emosional..
aku sempat doa for her.. may God gave her child of her own..
this is so heart breaking ok..

so settle there, Dr.Lu soh mari esok tu untuk scan again..
ini aa dia life IUI ek.. tak abih-abih ko akan kena jolok so be prepared!
tu blom kira kena amik darah ek.. sebab depa nak tengok penerimaan ubat terhadap hormon badan ko..

esok tu mai for scanning, Dr Lu kata ada follicle aku yg dh ruptured so hope for the best..
and ada seketui lagi ni yang dia jangka akan rupture ari ni so he advice me to BD..
then esok nye tu need to start taking Progesterone pills..
see how many drugs inside my body?
im just hoping aa all this tak buat berat badan aku nek!
stress mak nokss..

but all and all, im lucky i didnt get that OHSS (ovarian hyperstimulation syndrome)..
sebab i did my own research, orang ado PCOS ni kalo buat IUI or watever aa yang memerlukan hormon shots tu, mudah kena OHSS..
and it can lead to severe illness or death!
sepanjang amik Puregon tu, aku dok asik sakit perot ekceli..risau gak tapi nasib baik tak cirit teruk-teruk..
and no vomiting watsoever.. so i guess its all good aa..
thank you Allah!

hmm i guess that is it laa..
now im on my 2WW (two weeks waiting)
Sabtu ni kena hadap Dr. Lu again.. katanye nak kena amik injeksen ke hapa..
tak pasti..
aaaa cucuk lagii… adoilaaa

so wish me luck you guys!
and sprinkle baby dust to all..
moga semua TTCians out there tak mudah givap and keep on trying sampai berjaya!