:: berlagak ::

ternampak status ni kat FB..
sangat menariks..
korang penah kena?
err.. aku tak penah aa kena sebab aku seboleh-boleh nyer memang ngelak untuk masuk tempat-tempat high end nih..
i iz tak mampu noks..
sedar diwii..
uhuks!

aku ni cepat rasa low self esteem skit bila masuk butik berjenama nih..
penah aa terai masuk.. Coach jerr..
konon nak terai aa branded handbag..
ati dah tekad ekceli bila bukak jer pintu butik kat Pavi nun..
tapi sekali aku tengok price tag, terus laju-laju tarik laki pi cari pintu keluar..
hoi jadah ko rega 4 angka!

yes! im still stingy like that!
shadap yu Shertot..
hahaha!!

and aku penah gak masuk LV kat Singapore..
time tu saja nak usha jer.. tapi still gua rasa kerdil diri dalam kedai ribu-ribu nih..
dah aa time tu aku pakai LV cap Algeria jer.. ehem!
tau maleww, gua tinggaikan handbag kat luar ngan laki then baru masuk kedai..hehehh!

and the sales person agak statik muka tak berperasaan..
pandang kosong jer, sekosong poket gua.. ewah!
iyer aa gua selebet boleh tahan aa time tu..
aku yang sedia maklum rasa tak layak jer masuk kedai gini mula aa dah rupa tikus…
terkudut-kudut tengok barang…
lari-larikan pandangan dari sales person yang dok pandang sengett je kat aku..
takut orang tu tanya nak apa pun iyer ekceli..
hehehe..
kang ko cakap “nothing, just looking”
sah-sah lagi senget dia tengok ko..tau dah budak takde duit tapi nak gak masuk butik mahai..
pui!

tapi when u think back..
jadah ko nak rasa macam tu kan?
budak tu punn pekerja jer punn..
bukan superior mana punn..
still makan gaji, makan komisen..
and yang paling penting.. BUKAN KEDAI BAPAK DIA..
hahahah!
tah-tah income ko lagi beso dari dia..

so takyah nak wat muka kerek sangat yang keja kat butik high end ni ek..
jangan pandang sebelah mata kat orang selebet macam hamba ni..
mana ko tau rupa je selebet, tapi dalam akaun dia ada juta-juta..
ado bmw.. ado tangki minyak ke..
tak tau kann?

aku aritu masuk Longchamp, konon nak usha jer beg travel nih..
memula depa tak melayan jer kami..
tapi bila aku serius nak wat pembelian.. baru laa terkial-kial nak melayan segala mak nenek aku tanya..
hah time tu, gua lak wat kerek!
saja aku tanya abih sume rega benda dalam kedai dia..
miahahahhah!

ok idea abih..
kbai!

Advertisements

:: hp baru mama ::

mama sejak aku kat Tewan lagi dia dah cakap nak hp baru..
katanyer Blueberry dia dah tak dengor kehapa dah..
soh pakai hp len, alasan tak reti laa.. beso laa..
sibuk nak beli hp baru yang touch-touch katanye..
katanyer dah survey siap dahh..
aku tak kasi beli lagi, suh tunggu aku balik tengok caner dulu..

the day aku sampai jer.. malam after maghrib aku dah bawa mak aku and adik gi The Mines..
pencarian hp bermula..
kebetulan aku nak tukar simkad maxis aku ke micro size..
alang-alang, cari sekali..
mama dah aim Samsung since forever..
ini penangan adik sepupu aku aa nih..
dia tunjuk ajar kat mak aku cara guna hp dia..
and mak aku dah tersangkut! katanyer mudahh..
dia senang paham hok gituu..
*tepuk dahi*

bukan takde hp len yang touch skrin kat umah tu..
ada je android alcatel adik aku.. Gtab aku pun ada je aku tinggal kat Bangi tu..
boleh je guna untuk call ke hapa..
ada je aa alasan dia, kata hp sume tu susah dia nak paham..
and adik aku takmo ajar bebetui ke dia..
hmm…cant argue with that.. adik aku tu memang garang skit..
payohh!
mama lak ati industan skit dah tua-tua nih..

and dia sibukkk nak hp yang skrin beso and kamera cantik..
sibuk mention nak yang ada flash katanyer..
hahaha.. comel je mak aku nih..!
sume hp skang ado flash memi wehh…

kat The Mines masuk kedai Samsung..
as usual aa kat meja display sume brand latest aa..
and rega boleh buat terberak dalam suar gak laa..
tanya mama bajet brapa, katanye bawah seribu.. selebih tu aku la yang kena top up..
eh eh?
ok, fine mama..

tunjuk Galaxy Grand, kata beso tak muat poket..
tunjuk S4, Note, mahai sangat pulak..
haiyoo petak pala..

last-last kuar tak beli.. pencarian diteruskan..
jenuh aku study segala pamplet hp Samsung..
tunjuk itu ini kat dia..
explain gitu gini..
last-last dia macam setuju aa beli macam hp aku, S4..
aku masih opt gak Samsung yang not so latest model.. tapi kita tengok apa yang ado aa kat kedai..

lama gak aa pencarian nyerr..
mama makin hari dah muka macam tapai dah..
iyer aa, asik kecewaa je tiap kali masuk kedai hanya untuk survey and belek-belek hp..

so aritu aku ajak gi cari Sushi..
pegi laa The Mines kembali sebab paling dekat kan..
dalam ati aku memang nak terus je beli hp mama kat situ..
tapi aku tak kabo aa dia..
tup-tup sampai Mines, giler babis punyer berunyut keta weh!
rupanyer ada Big Bad Wolf punyer event tuu..
tak memasai aku bayo RM2 for nothing, hanya untuk amik angin dalam tempat parking..
giler penuh!!

last-last aku shot ke Jusco Equine..
situ je aku tau ada Sushi King.. nasib baik tak jem teruk sangat..
lepas je makan, aku saja ajak mama gi usha tempat letrik..
aritu dia kata nak thermos letrik, senang nak bancuh susu diabetes dia katanye..
tapi masuk-masuk jer AEON tu, terus nampak tempat hp Samsung dulu..
hmmm.. alkisahh~

tup-tup ternampak Galaxy Grand Quattro..
saiz sama beso ngan S4 aku tapi much much cheaper laa..
RM899 tak salah aku.. biasa aa part 99 tu ngan jusco kann..
memang trademark dah tuu..
tak dan apa laa..terus je rembat..
mama dah senyum lebo..

“ada flash tak kamera dia tu?”

hahahha.. susah ati betui dia kalo kamera hp dia takde flash..
terus aku testing kamera dia.. tunjuk flash dia mana..
senyummm lebor!

“mama nak tangkap gambo cucu je nanti.. orang len cantik jer gambo dia..mama nyer tak cantik..”

oloh olohh, bukak kisah sedih pulak mak aku nih, kesiann..
hehehe.. anything for you laa memi..

:: anni tak anni? ::

pejam celik pejam celik..udah 6 tahun rupanye i iz kawen!
hahaha..
laju nyerrrr…

yang bestnye tahun ni..
aku adalah lupa ulangtahun sendrik!!
KAH KAH KAH…
belom kawen berpuluh taun.. spoloh pun blum jejak lagi, dah nyanyuk tak hingat..

anni aku adalah hari Sabtu, 16 November..
tapi im soo focused on 20hb, tu yang aku jadi lupa abih tarikh sebelah nyebelah segala..
ehemm.. gua nak balik cuti-cuti mesia wehh lusa!!
wuhuuu!!

anyway, tengah baring nak tido malam tu baruu sedau tarikh anni sendirik!
hahahha..
ate time tu dah baring ataih katil tunggu nak popok diri to sleep.. and time pun dah masuk 17 November punn masa tu..
ahhh malas aku nak wish-wish..
asik akuuu jer.. so tahun ni kita wat derk jer aa..
so, derk it is….

tapi esok tu aku tukau je aa gambo kat FB..
aku tak up apa pun status..only recycle gambo tahun lepas ni je..

tapi mebi obvious kot gambo tu, orang tau aku tengah meraikan ulangtahun perkahwinan..
so, bertalu-talu aa wishes masuk..
sangat detective betui rakyat FB ni kan.. very the tepat tekaan!
and as usual gak.. laki mak tak wish punnnggg..

sampai ke hari ni dia tak wish..
which i expected already ekceli..
ahh laki gua bukan romantik pun..
so takyah laa nak sentap-sentap bila takde apa-apa special untuk hari-hari special nih..
dah tepu gua..

tapi aku tau dia tau its our anniversary..
sebab pepagi dia mangkit buat roti kaya, rajin pulakk bako kan roti untuk aku tanpa diminta..
then time dinner, aku ajak makan luar jer and i want kueytiow sup kat Restoran Sofia tu..
dia ikut jer, even dia macam nak ajak aku makan tandori..
and aku baruu je melantak kueytiow sup tu last week!
hehehee..
love dont need words..
enough if u make my tummy happy!

oo..then ari Ahad aritu dia temankan aku gi cari barang kawan aku pesan..
aku saja jer cakap nanti aku nak gi Taipei 101 cari barang Pjotchan..
tup-tup dia yang berlebih tanya aku “eh tak siap lagi ke, kata nak gi 101?”
heheheh..

so mari aa kita..
barang yang aku nak cari tu ekceli bedak compact Etude..
Pjotchan kata kat Mesia brand tu a bit pricey..
sini adalah murah and aku ada membership, so dapat diskaun lagi..

sibukkk enche asben aku nak ikut masuk sekali kedai tu..
aku suh dia tunggu luar je, lepak isap okok..
iyer aa ..kedai pompuan kann, ko nak masuk wat for?
takk, nak mengekor bontot bini jugakk..
tak senang aku nak membelek barang jadinye..
dia duk peratiiii je apa benda aku test..

kalo perati senyap takpe gak..
ini banyakk pulakk komplen dia..

eh takpe ke Sayang pakai tu? mana boleh test la!

eee apa benda tu? tah hapa-hapa je korang punye barang nih… 

argghhh! stress aku..
aku nak belek lelama pun jadi tak fokus..
banyak kali aku halau soh kuar..

B, gi tunggu luar gi!

sesengihh takmo kuar gak..
laki sapa laa nih??
dalam duk ngekor sesenyap tu, rupanye sibuk perati benda gak tu…
dan pow mask muka mango untuk dia..
ewahh…

tapi dalam kasi aku stress tu, bagus gak dia follow aku masuk tu ekceli..
terus aku tak brani nak amik benda merepek-repek sangat!
aku ni segala benda mak nenek kat situ aku rasa PERLU.. walhal takde pun takpe benda tuu..
heheheh..
ke memang modus operandi enche asben untuk kontrol pembaziran bini dia ni??
jeng jeng jeng!!!

eh ok..
catch you guys later..
later tu means bulan depan aa kot!
i iz cuti 3 minggu wehhh!
berjimbaaa sambil tambah kilo di bumi Malaya…
hahahahah…

:: terjebak sudah ::

its been a while..
aku minggu ni adalah bujengg..
enche asben balik Mesia for his brother’s wedding..
and nope! aku tak balik sebab keja banyak..
lagipun ini kenduri belah pompuan je dulu..
aku balik belah kitaorang je aa nanti, kenduri nyambut menantu..

ok..
bila dah sorang-sorang, as usual, aku akan panjang langkah!
hehehehe…
Sabtu aku memerap satu hari kat umah..
no mood to leave the bed..
so Ahad baru aku kuar.. itu pun dah abih rasa mendap dah duk hadap TV terbarinnggg jer..
tak ley jadi.. kena KELUAR!

so aku plan ke Taipei 101 jer aa..
take a bus and lepak kat sana jer…
memula ingat nak pegi International Travel Fair (ITF) kat sebelah tu..
tapi tengok ramai berunyut-runyut maknusia beratur situ..
ahh tak kuasa laa gua nak berimpit dalam tu..

then teringat yang Pjotchan mintak cek kan rega bedak Etude..
so mari la kita ke sana..

ow em ji..
banyak la pulok jejenis nyer..!
itu baru bedak punyer section..

and barang-barang dia adalah super comei!
ala alaa alaaaa…
tak tahinn!

::on promo NT$880, free 1 bottle of Makeup Essence::

ini namanyer ngada-ngada okkk..
bedak MAC aku tak abih lagi, dahhh beli bedak len..
hihihi..
tapi hok ni aku tengok macam all in 1 so mari la terai..
dia multi-function untuk brightening, wrinkle-reducing (ehem), kontrol minyak and flawless coverage..
memula aku tatau pun beli itu, ada free gift..
terbaik laaa.. mak suka toi konsep buy 1 free 1 nihh..

:: Milky Gloss NT$290 ::

then terjebak ke lipgloss pulakkk…
ko dah kenapa chesueee oiii!
dah dahh..jgn nak ngada-ngada tambah barang lagi..
terus menuju ke kaunter!
tup-tup katanyer lagi sikittt je total aku cukup untuk buat membership..
hah? hmm sok-sok aku kena mai sini lagi beli barang orang..
so why not..
itu yang lipgloss jadi sampai 3 tu!
then kira-kira lagi katanyer alang-alang nak cukupkan untuk dapat kupon pulok!
aku ni memang takley benda gini..
cepat beno terjebak..
ahhh tambah laa skit jer lagi..
rembat aa eye gel ni..
beli 3 pree 3 katanyer..
hambik..hambik!

:: Eye Gel NT$300 for 3 + free 3 ::

akhirnyerr…
hoh!
and the membership card adalah sooo kiut!
PINK!!
ahhh u do know me…

just im about to feel proud of my soping outcome..
there’s MORE..
more free sample!
wuhuuu..

:: trial pack of Wonder Pore and few sample of pencuci muka::
:: super soft pillow bentuk powder puff! ::

kemain budak tu sumbat beg aku..
tau lak aku orang luar.. memacam dia buh..
amik ati sangat nihh.. hahahhah!

so all in all, barang-barang Etude adalah under NT$100 laa..
affordable for me i might say..
tapi aku tak terai lagi so im not sure on that part laa..
this is my first ever to try Korean product..
lepas aku dah pakai nanti aku kasi review ek..

owh tu aku kasi price tu, korang sendri aa convert ek..
bulan ni rate dalam 100NT$ = RM10.9718..
kot-kot laa ada yang nak compare price hok mesia ngan sini..
itu rujukan untuk korang laa..

and YOU’RE WELCOME..

ok aa nak gi geledah dapoq..
lapaq laa pulok!
daa…

owh before that, saksikan kak ton beraksi ngan lipgloss bawu ek..

kbai..

::besdei stori::

nothing spesel..
when u passed the 3.0 version, u lost interest to count your own birthday..

so how’s my birthday this year?
same as usual.. lots of wishes on the FB..
wishes pouring from wassap n sms oso..
and also 1 call from BFF trying to ‘juai MLM’ or anything scam she’s trying to do..
HAHAHHA!
lengkali guna line orang len ek..
terpampang gambo awak bila call hp ni wehhh..

as for enche asben..
kat pintu time aku salam nak gi keja baru wish!
yeay..so romantic la you nih *jeling*
2 nights ni a row enche asben also gave me a pardon from kitchen duty..
bawak gi dinner luar..

my boss pulak banje lunch at Honda Japanese Restaurant..
best gak..
dekat jer dengan opis..
mula-mula boss kata makan bawah opis jer aa sebab time tu ujan lebat..
typhoon TRAMI is coming ekceli..
tapi opiser aku yang len tak layan sangat makanan restoran bawah tu..
so i told boss, i want sushi ah..

the fish was marvelos!
miso sup dia setap gilerr..
haihh..so sad aku tak reti nak baca menu tu and they cant speak English..
if not aku dah repeat by masef..
hmmph!

my boss tak dan beli adiah katanyer so dia kasi je duit for my present..
hahhaha! its ok boss..
i will treat masef with a nice shoes!
ive been aiming for this shoes for century..
dok laa pandang je dari cermin display soping complex nih..
so this is THE day..
lepas opis aku plan nak pi aa rembat..
told enche asben i will be late bla bla bla..
tup-tup dia nak itut.. katanyer terus pi dinner luar aa lepas tu..
hmm.. sumting fishy here!

as i thot so..

yeahh..
dia yang lebih menerai..
and lastly, dia yang membeli that day!
as for me…

takde SAIZ!!
and yang mana ada saiz, tak selesa or ketat or kaki kembang!!

benciiii…

nasib baik laa something showed up earlier that cheered me up..

my very own first FASHIONVALET dah sampai!!!
i put my order on 16hb August, hari Jumaat..
and ive got my package today, on my BIRTHDAY, 20 Ogos..
4 days trip.. tolak Sabtu Ahad so total of 2 working-day la..
but still.. there is no better day for this baby to arrive than my DAY!
yippee!

so, not getting a new shoes is ok laa..
at least i got this..
pengubat hati gak nih…
even it came from my own pocket..
consider self-treat gak laa..

ok laa..enche asben dah bising soh mandi!
hahahaha..
aku tak mandi pagi lagii..!!
hari ni kerajaan Taiwan declare cuti sebab typhoon..
gini aa rupa bila cuti..

eh babai laa!