:: website TTC ::

hello ladies..
hari ni aku nak share satu website TTC ni..
pada aku website ni best aa..
kasi inspirasi and semangat.. Continue reading

Advertisements

::anti-theft for your fon::

mebi aku ketinggalan zaman tapi lantak aa nak citer gak..
hehehehe..
aku ni kadang-kadang skeptical skit ngan apa-apa apps android ni..
dah aa tak caya, takmo lak terai test ke hapa kan untuk pastikan kebenaran dia..

dalam android aku tu, aku donload 2 jenis antivirus..
satu Lookout and satu lagi AVG antivirus..
aku donlod sekadar untuk ADA..
aku pasan fungsi Anti-Theft dia tapi tak penah aku heran..
until NOW!

ekceli dah lama aku nak terai kebenaran dia..
betui ke dia bley trace my hp if ilang segala..
so i did my own experiment..

and aku puas ati aa dengan yang ini..
for you guys yang nak terai.. this apps can be downloaded from Google Play..
then bukak apps tu and follow the instruction la..

and you need to register using your emel..
nanti dia akan kasi verification kat emel korang..

for details..bley baca kat How To Use Anti-Theft tu..

im not sure bout the text message commands tapi aku try the web console command..
all u need is to go to this website www.avgmobilation.com
and login using your registered emel..

from here, korang bley instruct your phone to SHOUT..
ini aku dah test tadi..
yang tak best, dia shout using my ringtone..
as for Lookout punyer anti-theft dia nyer SHOUT bunyi macam alarm neno neno gitu..
which is good.. bley nakutkan pencuri fon kita tu!
or lebih mudah nak cari fon bila kita misplaced gak..
hehehhe..

but the best part adalah the LOCATE function ah..
you can easily locate your fon eventhough the thief switch off your fon!
its like a version of a Friend Finder but more detail!
hehehe this is sooo good for spying someone you know..ehem!
this function doesnt need GPS mode on your fon to switch on pun..
tadi aku test, aku tak on my GPS button..
this one dia trace mine from fon WIFI signal kot.. sebab that one obviously, aku tak off

also, you can LOCK, UNLOCK your fon from afar..
and for safety reason, you could WIPE your fon memory also..

hmm.. that is it aa kot..
if korang ada apps yang lebih best, plizz share gak..
mana tau aku ketinggalan zaman skit..
owh this two antivirus also did a good job in protecting my fon..
dia scan everything first bla bla..
as any good antivirus would do la kan..
hehehhe..

ok ok time for a break..
bubye!

:: eskrem handmade ::

dah lama tak buh resepi kat blog kan?
hehehe..
malas kelentung namanyer nih..
ekceli ada jer blajo benda baru aritu..
takde masa lagi nak testing sendri..

so since hujan tak benti-benti dari hari Sabtu bawak ke Ahad..
aku bosan tatau nak buat apa.. makanyer mari laa buat kecah kat dapo tu..
hari Sabtu aku terai buat eskrem!
hehehe…

amat senang and bahan pun tak banyak..
so here we go!

ESKREM EASY MADE

250 ml Whipping Cream
250 ml Susu Segar
250 ml Gula (jangan tanya brapa cawan..aku guna ukuran susu tu jer..hehe)
4 biji Kuning telur
2 sk Esen Vanila
Secubit garam

Optional for decoration:
Pewarna (if u like)
Biskut Oreo (crushed)
Coklat chip

Cara-cara:

1.  Pukul whipping cream tu sampai dia jadi peak.. untuk make sure dia cukup kembang, sila terbalikkan mangkuk and dia tak jatuh pun.

2.  Panaskan susu segar dengan api perlahan and campurkan separuh gula dalam tu..kacau sampai cair gula.

3.  Pukul lebihan gula dengan kuning telur..
4.  Campurkan telur tadi ke dalam susu perlahan-lahan..make sure susu tu tak panas sangat tau..karang masak pulak telur tu..kacau sampai larut semua..Ekceli, korang bleh jer campurkan dulu susu dalam adunan telur tu before campak sume dalam periuk, tapi aku kan malass..hehehe!
 

5.  Masukkan whipping cream tadi and esen vanila..kacau sampai sume mesra..masukkan secubit garam..Kacau sampai dia jadi a bit pekat.. tutup api and biar sejuk skit before campur apa-apa benda korang nak campur.. 
6.  Masukkan dalam tupperware bertutup and put in the freezer.  Every 30 minit, kaco-kaco skit eskrem korang to make sure dia jadi soft and smooth..

Tips:

Untuk pastikan texture eskrem ko tu dah cukup pekat or not time kaco dia atas api perlahan tu, buat test dengan belakang sudu..
celup sudu dalam mixture korang tu, then slide your finger across it.. if adunan tu tak meleleh dah, kira dah ok aa tu..boleh tutup api dah..

so here is mine..
ekceli konon nak buat ala pelangi..
sekali aku campur sume kaler, jadi macam ni pulak..
kah kah kah!
hentam saja laa labuuu…
janji setap!

eskrem buatan sendri ni biasa laa dia tak macam yang kilang buat..
no artificial tah hapa-hapa bahan kimia to make it keras lama..
so kena aa makan laju-laju..
cepat cair skit…
tapi if korang yang duk obersi yang menitipberatkan hal-hal halal toyibban tu..
boleh aa testing buat eskrem sendri ni..

hok aku tu, aku campur biskut oreo enche asben!
hehehe..dia bukan tau aku kebas biskut dia tuu..
lalalalaa….

::Resepi siaran ulangan :Laksa Sardin::

yap! semalam dah berjaya buat seme orang terliur menjejeh2..
hahahah!
haah wiken aritu chesue wat laksa..
my first laksa in Taiwan!!
wuhuuu!

seperiuk beso acik buat ek..
and jangan tak caya..HABIS OK!
berdua jer ngan enche asben dok hentam siang malam…
hehehehe…

so ni siaran ulangan untuk resepi Laksa Sardin gua..
tau sangat, ada jer yang MALAS nk search label gua tepi tu..
ni bajet untuk hmm…let me count first ek..
dalam 5 orang makan bley nih..
for us, hehehe..2 hari jer abih weh!
hahahah.. sangat laa hantu laksa laki bini…

LAKSA SARDIN CAP AYAM

1 tin kecik + 1 tin sederhana Sardin cap ayam (if nk pekat lagi, tambah 1 tin kecik)
*1 biji Bawang beso saiz penumbuk jantan tu..
*4 ulas Bawang putih
*10-15 Cili kering (blend halus – ikut tara mana pedas korang nak laa)
*1 inci Belacan (if tak suka/alergik, bley omit tapi ekceli ini penyedap nihh..hehe)
5 keping Asam keping (aku suka benda ni..if tak suka, boh aa skit)
2-3 batang Bunga Kantan
Daun kesum secukup rasa
Gula Garam

Cara-cara

  1. Rebus sat ikan sardin cap ayam dengan asam keping.  Sos tomato dia yang dalam tin tu jangan buang ek.. Sementara tu, kasi blend sume bahan-bahan * sampai halus.
  2. Ikan tadi tu, kasi blend jugak and campak balik dalam air rebusan ikan sardin tadi, sekali ngan bahan-bahan * yang telah diblend.
  3. Masukkan balik sos tomato yang dalam tin tadi dalam kuah tu sekali…kacau.
  4. Campak bunga kantan, daun kesum and perasa gula garam..
  5. Didih sampai masak..
Senang kan?
owh if korang pakai laksa kering macam aku, bajet brapa peket kitaorang guna untuk kuah banyak tu..
hmm.. dalam sepeket setengah gitu..
kitaorang guna cap EKA..
::credit to here::
and if korang nak guna laksa kering..
make sure korang rendam dia semalaman dulu ek..
contoh, nak makan siang esok, malam tu rendam siap-siap..
then esok tu bila nak makan, korang stim jer dalam 15 minit..
owh sapu minyak skit dalam stimmer korang tu supaya dia tak melekat..
cantik jer dia jadi lembuutt gitu..
tapi if pemalas tahap gaban!
bley jer korang rebus tapi tak cantik sangat aah texture dia nanti..
not recommended laa sangat..
tapi korang kat mesia, ado jer kan laksa yang dah siap?
sonannnngg kojo…

saksikan laa keindahan laksa betaaa..

ok sila lap ayor liur tu..
HHAHAHAHA…