:: typhoon soudelor vs demam ::

last week it was a bit tense laa keadaan nye..
super typhoon direct coming to Taiwan and hit Taipei hard!
hari Jumaat depa dah kuar land warning kat website dia.. so kitaorang tutup opis half day laa..

balik jer aku terus turunkan blind sekeliling umah..
and aku heret pokok tin enche asben masuk umah!
giler gigih aku heret wehhhh… dah aa aku ni sepatutnye takleh angkat-angkat berat tapi memikirkan kesiann kat pokok kesayangan laki aku tu.. aku heret gak pepelan, sambil duduk..
tarik skit-skit.. tapi tu aa balkoni aku tu dia macam tinggi kat entrance pintu nak masuk dalam umah tu so aku KENA gak angkat skit..
berzikir panjang aku jangan laaa jadi apa-apa kat aku sebab aku ada mild placenta previa gak ni!
dah aa sengsorang..

enche asben redho je sebenarnye cakap takyah laa bawa masuk.. tapi i doubt it laa dengan typhoon ni.. sebab depa kata its not like any other ordinary typhoon yg kitaorang dah rasa.. hok ni kuat giler punye! dijangka angin dengan kelajuan 140kmj..

::pokok tin kesayangan si kurus::

::pokok tin kesayangan si kurus::

tengok betapa beso sebenarnye pokok tu.. satu tu setinggi aku!
pokok ni manja palih.. aku dah aa bukan green thumb sangat..
time dekat aku laa dia nk menguncup laa.. nak layu-layu laaa…
tambah dengan ribut lak ni and no sunlight.. stress haku!

so abih tang tu.. lepas settle hal pokok aku berkurung dalam bilik je aa sambil tunggu je aa whats next.. ujan come and go petang tu.. langit dah start mendung tapi still ok aku tengok..

to make things worst.. aku lak feeling under the weather aritu…
start with sore throat.. aku syak sebab ekon tapi kalo tak pasang ekon, giler panas umah sebab tengah summer.. memang takleh nk bergantung harap pada kipas semata..
ko akan rasa bahang haba tu je berpusing-pusing dalam bilik tu nanti..
aku dok monitor suhu badan, sambil-sambil cari alternatif melalui google cara nak ubat..

nasib aku ada beli madu awal-awal sebelum balik dari opis so aku bancuh madu dengan perahan limau kasturi with air suam..
dok telan tu je aa untuk redakan sakit tekak and watever aa yang mendatang..
badan makin panas gak.. suhu dari 36.5c dia nek jadi 37c and makin naik..
aku dah riso dah..
start lap badan dengan kain basah non-stop.. perot rasa panas! kesiannye lil bun dalam tuu..

bila aku tengok suhu dah cecah 38c memang takleh jadi ni, aku terus bukak baju sume pi duk bawah shower air sejuk lama-lama!
malam tu je sampai 2x aku mandi.. sambil-sambil tu aku dok tongak air suam banyak-banyak..
lap-lap badan dengan kain basah kat blakang tengkok, celah tiak, celah blakang lutut..
kira sume pelipat laa..
sedih gak rasa time tu.. dah aa sorang-sorang and ko nak panggil sapa dalam keadaan gini?
dah aa ribut nak mari ni..
sangat-sangat redho je aa aku time tu, doa banyak-banyak and cuba tido..

sekali pkui 2 pagi typhoon start mengganas! brapa kali aku terjaga dari tido sebab bunyik angin kuat giler kat luar..
since it was dark outside so tak brapa nampak aa sangat keadaan sebenar.. dari tingkap bilik aku patut boleh nampak bawah area blakang umah aku tu macam taman luas skit..
banyak pokok-pokok beso and ada aa lampu jalan..
so harapkan lampu tu je laa skit-skit untuk tengok betapa putaran angin and ujan tu berpusing-pusing sana sini..
pokok memang menari-nari laa… giler scary!

benda tu makin mengganas and pkui 6 pagi paaaling kuat laa..bergegor-gegor tingkap bilik aku kena langgor dengan angin!!
memang takleh tido aku sebab sat-sat terjaga..
mangkit tengok blakang tu memang dah rupa horror! sekali ternampak ada bumbung bangunan sapa tah laa berterbangan!
pokok-pokok banyak yang patah-patah dahan dia..
AmGm3N6XJoPHrzw6q0IgW6jlZmcjn4ciFk-xb2Q9Uqq4 AoN4Wo2cIsJnuz1tWJjuuQtSmEYoEVqOGGIgXWpr4y0o AvEunNDEWP1pJEbBYRjyWzt3cRqeqnAHYH-3nqBQADMNni gambo petang tu bila dah reda.. aku kuar gi tapau pizza hut depan umah..
since suhu badan aku dah back to normal time tu, dah turun 36.5c balik, baru brani kuar umah.. lagipun takde khidmat delivery hari tu.. sume dibenti kan sementara waktu..

still windy tapi ok lagi aa.. sambil-sambil tengok keadaan keliling..
memang horror aa jalan raya sume penuh dahan pokok or ranting kayu kehapa bagai!
motor-motor terlingkup sana sini..
haiyoo…
order laju, terus balik hadap depan tv sambil bukak news Taiwan..
memang horror aa siap ada yang mati sume bgai!
siap ada yang terseret ke laut terus ilang pun adaa..
nauzubillahh..

eh ok laa takat ni je aa kot citer typhoon..
aku ni siap brapa kali benti sambung benti sambung taip entry ni semata…
siap dan pegi Welcome restock buah epal belaka!
hahahhaa…
ok nak gi cari makan sat..
lil bun dah amukan nak makan…

till next chapter!
kbai…

::ulser::

since Friday aku dh rasa something wrong inside my mouth..
sakit and pedih sengal-sengal..
i have limited access of my mouth!
gile payah nak bukak luas-luas..

memang seksa gile sakit dia..
jenuh aku nganga depan cermin cari apakehai sakit bebeno ni..
tak nampak lak ulser or any tompok putih dalam molot..

2 hari menahan perit..
dah la seksa nak kunyah..budak gemok tak leh makan so bayangkan laa seksa dia..
all i can eat, nestum and bubur nasi je..
dah laa ari Sabtu aritu gi jalan-jalan ada akak ni masak sedap buat bekal..
sangat terseksa jiwa, kunyah jugakk dalam perit-perit tuuu..
T__T

Ahad dah start getting worst..
dia dh merebak ke tekak..
perit nak telan air liur bagai..
nak rasa macam tempat beguk tu macam swollen skit..
and im starting to feel a bit feverish..
terus wassap bos minta EL esok..
takut demam teruk esok tu..

Isnin mangkit terus try buat appointment spital..
jenusss! dedekat nak raya cina ni ate sume dah cuti awai ka?
aku dapat appointment nun pukui 3.30pm!
sementara nak tunggu gi spital, aku dok gigih kumur molot dengan air garam..

jumpa doktor terus dia kelebet molot and found a BIG ulser!
dia kata kalo nak cepat baik, he needs to burn it with some chemical acid hapa tah kat tempat ulser tu so that akan cepatkan proses healing or pertumbuhan kulit baru..

taaapi dia kata proses tu agak SAKIT!
cuak ati aku bila dia kabo sakitt..aaaa!
ada option len tapi slow and dia kata kadang-kadang boleh jadi balik..
adoilaaa!!

nak taknak i chose the acid thingy la..
tak sanggup nak sakit lama-lama..
so before the procedure, dia spray dulu tempat tu dengan bius kehapa..
terus numb tempat tu sekali aa dengan lidah aku!

then dia start dabbing the ulser dgn chemical apa tah guna a long cotton bud..
dia tnya gak sakit dok?
and i dont feel a thing!!
dia lak heran sebab patient dia selalu cakap sakit..
hahahaa..
2 kali dia dab tempat ulser tu..
lama-lama tu baru rasa skittt skitt..
ok..i can bear this..
tapi dekat 15 minit gak laa aku drooling tak terkawal!
hahaha..molot kebas kauu..

so the doctor gave me a pain killer and ubat sapu..
balik umah nganga nak tengok caner aa rupa chemical burn tu..

image

nampak ujungg gigi tompok putih tu?
itu hasil dia bako tempat ulser tu ek..
looks horrid kan? n supposely painful je ghupe dia but it turns out, tak sakit langsung!
i can now move my molot and makan!

haihh duduk Taiwan ni macam-macam medical procedure dah aku rasa yang tak penah rasa di Mesia..
kat Mesia ada ke treatment gini ek? paling koman depa kasi ubat kumur or oitment untuk sapu kat ulser..
sini siap bako pulak tempat ulser tu!
giloo..but it works!

ok iols nak gi sapu ubat lagi..
till then, bai!

::nuyer fever::

demam tahun baru..
yeap! demam bebetui n bukan nama tema tahun baru ek..
not me la tapi..its my other haf..

hok alohh hok tu laa..
demem je kemain terus lumpuh segala sendi oihh..

aku balik dari keja and found him watching tv on the bed..berbungkuih!
then i asked him..

me: ni kenapa tengok cenel cina ni? paham ke pun?
him: tak larat nak tekan remote..

and the remote is just beside his butt!
kecikkk je mata aku tengok dia..
nasib laa kesayangan..

enche asben kalo sakit sekali memang teruk n ngada-ngada anje gini laa..
bertabah je laa aku jadi misi..

tadi bawa dia gi spital untuk amik ubat..
dia yg minta nak gi.. tak larat sangat la tu nak hadap ketidakselasaan badan tu..
if not, jangan harap laa dia nak gi spital wehh..

malam ni aku buatkan dia bubur nasik..
sebab katanye tekak perit nak telan solid food..
so buat benda soft-soft je la..

image

tapi tekak iols nak lelemak skit maka gua tambah santan skit..hehee!
kali ni aku buat buh daging cincang coz thats all i have in d fridge for protein..
for vege, aku sagat carrot..
all combine, a nice balance diet la for him..

buh halia n black pepper lebih skit..
kasi badan dia panas skit 

tapi pesakit iols ni kemain tak sedau dia batuk sesema demam combo 3 in 1..

him:  nanti buatkan b sirap buh ais seketui..

eh eh budak nihh kemain order hah..
takde! takde!
jangan nak ngengada nak ais!

me:  hoihh! mana boleh ais dedemam ni!
him: tekak b perit nak telan..ok sikit kalo ais
me:  tekak perit, kena minum air suam kosong laa!

macam-macam laa teori dia kalo dia nak benda yang dia takleh amik!
tapi being me, i can never say NO to him..
lelebih tengah sakit la pulak..
adoii..
aku tetap bancuh sirap untuk dia tapi tak buh ais la.. aku guna air peti es je..

hahaha hancur pesakit aku kalo aku jadi misi weh!

ok laa nak sambung tengok tv..
meriah nyerrr sambutan nuyer akuu tahun ni..
hureyyy T__T

hmm HAPPY NEW YEAR PIPOL!

::metformin::

dem im soo not feeling well right now.. in fact, i dont feel well since forever rasanye nih.. aaaaaa loya nyerr!!  baru 3 hari on Metformin and im all lembik like jelly dah nih.. pepagi mangkit sure berpusing perot and muntah pahit tuu… adoilaa!!

semua side effects ni memang dah tertera kat my prescription .. i know what im getting masef into.. and aku ingat i can handle it.. yeahh rite! rasa nak melepek kat lantai dah nih.. even when i googled it pun dia kata side effect yang sama..

Continue reading

::meridian massage::

arini gi urut dekat Mr. John.. dia ni tukang urut jenis main point dekat badan.. its called meridian massage..

memang sakit gilerr if badan ko ada problem!! tapi berkesan.. aku dah 4-5 kali gi ngurut.. and my angin problem is decreasing and problem pembuangan pun dah ok.. i can buang everyday now without fail.. Continue reading