:: typhoon soudelor vs demam ::

last week it was a bit tense laa keadaan nye..
super typhoon direct coming to Taiwan and hit Taipei hard!
hari Jumaat depa dah kuar land warning kat website dia.. so kitaorang tutup opis half day laa..

balik jer aku terus turunkan blind sekeliling umah..
and aku heret pokok tin enche asben masuk umah!
giler gigih aku heret wehhhh… dah aa aku ni sepatutnye takleh angkat-angkat berat tapi memikirkan kesiann kat pokok kesayangan laki aku tu.. aku heret gak pepelan, sambil duduk..
tarik skit-skit.. tapi tu aa balkoni aku tu dia macam tinggi kat entrance pintu nak masuk dalam umah tu so aku KENA gak angkat skit..
berzikir panjang aku jangan laaa jadi apa-apa kat aku sebab aku ada mild placenta previa gak ni!
dah aa sengsorang..

enche asben redho je sebenarnye cakap takyah laa bawa masuk.. tapi i doubt it laa dengan typhoon ni.. sebab depa kata its not like any other ordinary typhoon yg kitaorang dah rasa.. hok ni kuat giler punye! dijangka angin dengan kelajuan 140kmj..

::pokok tin kesayangan si kurus::

::pokok tin kesayangan si kurus::

tengok betapa beso sebenarnye pokok tu.. satu tu setinggi aku!
pokok ni manja palih.. aku dah aa bukan green thumb sangat..
time dekat aku laa dia nk menguncup laa.. nak layu-layu laaa…
tambah dengan ribut lak ni and no sunlight.. stress haku!

so abih tang tu.. lepas settle hal pokok aku berkurung dalam bilik je aa sambil tunggu je aa whats next.. ujan come and go petang tu.. langit dah start mendung tapi still ok aku tengok..

to make things worst.. aku lak feeling under the weather aritu…
start with sore throat.. aku syak sebab ekon tapi kalo tak pasang ekon, giler panas umah sebab tengah summer.. memang takleh nk bergantung harap pada kipas semata..
ko akan rasa bahang haba tu je berpusing-pusing dalam bilik tu nanti..
aku dok monitor suhu badan, sambil-sambil cari alternatif melalui google cara nak ubat..

nasib aku ada beli madu awal-awal sebelum balik dari opis so aku bancuh madu dengan perahan limau kasturi with air suam..
dok telan tu je aa untuk redakan sakit tekak and watever aa yang mendatang..
badan makin panas gak.. suhu dari 36.5c dia nek jadi 37c and makin naik..
aku dah riso dah..
start lap badan dengan kain basah non-stop.. perot rasa panas! kesiannye lil bun dalam tuu..

bila aku tengok suhu dah cecah 38c memang takleh jadi ni, aku terus bukak baju sume pi duk bawah shower air sejuk lama-lama!
malam tu je sampai 2x aku mandi.. sambil-sambil tu aku dok tongak air suam banyak-banyak..
lap-lap badan dengan kain basah kat blakang tengkok, celah tiak, celah blakang lutut..
kira sume pelipat laa..
sedih gak rasa time tu.. dah aa sorang-sorang and ko nak panggil sapa dalam keadaan gini?
dah aa ribut nak mari ni..
sangat-sangat redho je aa aku time tu, doa banyak-banyak and cuba tido..

sekali pkui 2 pagi typhoon start mengganas! brapa kali aku terjaga dari tido sebab bunyik angin kuat giler kat luar..
since it was dark outside so tak brapa nampak aa sangat keadaan sebenar.. dari tingkap bilik aku patut boleh nampak bawah area blakang umah aku tu macam taman luas skit..
banyak pokok-pokok beso and ada aa lampu jalan..
so harapkan lampu tu je laa skit-skit untuk tengok betapa putaran angin and ujan tu berpusing-pusing sana sini..
pokok memang menari-nari laa… giler scary!

benda tu makin mengganas and pkui 6 pagi paaaling kuat laa..bergegor-gegor tingkap bilik aku kena langgor dengan angin!!
memang takleh tido aku sebab sat-sat terjaga..
mangkit tengok blakang tu memang dah rupa horror! sekali ternampak ada bumbung bangunan sapa tah laa berterbangan!
pokok-pokok banyak yang patah-patah dahan dia..
AmGm3N6XJoPHrzw6q0IgW6jlZmcjn4ciFk-xb2Q9Uqq4 AoN4Wo2cIsJnuz1tWJjuuQtSmEYoEVqOGGIgXWpr4y0o AvEunNDEWP1pJEbBYRjyWzt3cRqeqnAHYH-3nqBQADMNni gambo petang tu bila dah reda.. aku kuar gi tapau pizza hut depan umah..
since suhu badan aku dah back to normal time tu, dah turun 36.5c balik, baru brani kuar umah.. lagipun takde khidmat delivery hari tu.. sume dibenti kan sementara waktu..

still windy tapi ok lagi aa.. sambil-sambil tengok keadaan keliling..
memang horror aa jalan raya sume penuh dahan pokok or ranting kayu kehapa bagai!
motor-motor terlingkup sana sini..
haiyoo…
order laju, terus balik hadap depan tv sambil bukak news Taiwan..
memang horror aa siap ada yang mati sume bgai!
siap ada yang terseret ke laut terus ilang pun adaa..
nauzubillahh..

eh ok laa takat ni je aa kot citer typhoon..
aku ni siap brapa kali benti sambung benti sambung taip entry ni semata…
siap dan pegi Welcome restock buah epal belaka!
hahahhaa…
ok nak gi cari makan sat..
lil bun dah amukan nak makan…

till next chapter!
kbai…

:: gempaq bumik::

for those in Malaysia who read StarOnline semalam mebi tau aa kot..
semalam Taiwan ada earthquake 6.1 magnitude!
at 10.03 am to be exact..
and i was in the hospital for my checkup at that time (xray lung)
masa gegaran tu, siap nurse aku panggil soh masuk bawah meja dah!

for your info, 6.1 is quite strong..
remember Japan last time?
it was 9.0 magnitude and betapa teruk rupa Japan masa tu..

same here..
actually the earthquake jadi kat daerah Nantou..
center of Taiwan..
and disebabkan gegaran kali ni close to the surface..
most area on the island terasa gelombang dia..

despite the fact that the earthquake erupted in that county..
gegaran dia adalah terasa sampai ke Taipei New City!
lagipun Taiwan ni bukan beso mana..
the whole Taiwan adalah sebesar Pahang jer..

gegaran ni ekceli yang ke-3 terbesar di Nantou County since tahun 1999 with 7.3 magnitude..
killed more than 2,300 people!
gerun kan?

casualties for yesterday’s earthquake, 1 died and more than 80 injured..
semalam MRT kat Taipei pun diberhentikan sementara sebab power failure..

enche asben pun cakap semalam time earthquake tu, lampu umah flickering..
cuak dah ati dia.
tunggu nak lari keluar ke tak je tu..
sebab last time bila goyang jer umah, earthquake manja-manja je selalunyer..
and last only a few seconds..
takde sapa lari punn..
sebab dah imun, orang Taiwan ni jadi tak heran..
serba salah pulak dia nak lari ke tak..
bley macam tu?

same for me..
aku time tu bley gegelak pulak bila nurse aku tu panggil soh masuk bawah meja..
tapi semalam it was quite long jugak goyang dia..
and strong!
gegelak pun dah separa ikhlas dah aku…

talked about yang mati semalam tu..
yang elderly aged 72 tu..
this is our morning brief regarding this topic..

errr…
excuse our ‘haha..hehe‘ part ek..
dont look at it like we ‘love’ to hear about that nenek died..
that is how we usually borak..
sure nak letak haha hehe tu kat blakang..
tah kebenda tah perangai..

owh part wheelchair tu..
memang klaka aa bila dipikirkan..
sebab usually elderly kat sini jenis bedridden punyer..
and usually anak-anak depa amik indon keja jaga orang-orang tua sini..
indon kat sini bukan jaga budak kecik ek..
memang jaga orang tua belaka..
dok tolak wheelchair ke sana sini..

and on wiken, memang bersepah-sepah stok depa kat Taipei Main Station tu..
dah rupa mini Jakarta kat situ!
sampai aku pun segan nak pi sana..
takut kena cop Indon jugak!
and kalo korang tengok dressing wiken depa…
hamboi hamboii…
kalah artis kpop!!

sini Taiwanese a bit pandang rendah ke indon laa..
sebab mostly jadi ‘babysitter’ ke orang tua…
haih..
kat Algeria kitaorang kena cop orang cina and that race also dipandang rendah sebab mostly buruh binaan..
sini kena cop indon pulakk..
apakah??!

::careful girls!::

omg! semalam ekceli citer ni tapi aku kan bizi mcm semut time keja so tak dapek nak menceceh (iyer ke?)
ni dah terlentang *burpp!* kekenyangan baru teringat nk story kat sini..

our fren yang citer ekceli based on his Gf’s story.. Gf dia ni keja kat UAE..Riyadh tak salah aku as misi spital..
kawan dia 2 orang kena culik time naik teksi pak arab on the way back to their spital!!
omg! soo scary ok!

citer nyer depa baru balik dr Mekah and take a taxi from the bus stand untuk pulang aa.. they usually ada taxi biasa budak-budak misi amik dari spital tu.. tapi kali ni tah camne, nak jadi citer kot, pegi amik teksi lain..
that taxi driver pegi bawak depa melencong tempat lain!
and bila budak-budak ni perasan and tego laa sebab dah salah jalan ni, that driver kuarkan PISTOL and asked them to shut up!

gilerr!
then dia benti tempat sunyi and forced them to give him a blow job sambil acu pistol!!
jadahhh vavik punyer pak arab!!
aku rasa one of them takut sangat, maka dia ikut arahan tapi another one melawan…
tup2 pistol tu tertekan and rupanye TAKDE PELURU!

bila sudah kekantoi’an, that driver left them in d middle of no where and juz drove away!
thank god they got their HP and asked for help afterwards…

oh trauma giler kena blowjob pak arab wehhh…
tapi if aku laa.. aku kokak kontol pak arab tu biar tumpul kepala bana dia!
babi betuiii… jahat macam aprit!

tapi thats the reality you guys…
negara arab adalah danjeres for us ladies..!
sila jangan laa brani-brani nak jalan by yourself..
this arabians bila pandang wanita, takde lain yang depa pikir ok except SEX!

our fren’s Gf even say that banyak gak kes isteri-isteri pak arab rujuk spital dia keja tu sebab their vajay-jay
koyak ke hapa sebab keganasan laki masing-masing..
gross ok..
takley gentle-gentle ke time main?
apa napsu macam kuda giler ni??

kawan aku kat Jeddah ikut laki dia ke sana pun ada cakap, ko takley aa makan eskrem in public..
coz bila ko jilat eskrem in front of them, depa pikiran dah ke lain ok..
and when u wanna take a taxi there, make sure laki dulu masuk..
jangan aa kasi bini ko naik dulu.. ada yang kena bawak lari buta-buta jee..!

and girls, owez remember..
anything inside our handbags can be a weapon!
ni aku blajo time aku gi satu kusus time aku kat Wisma Putra..

1.  Keys
kunci umah hok gugusan tu..selit cecelah tiap jari ko and used it like a buku-5..

::credit to Google::

the more keys u’ve got, the merrier! genggam kuat-kuat and make sure the tips of the key terjojol keluar ek..and use all your forces untuk tumbuk/libas, apa saja laa jurusan korang terpikir..janji that person cedera ok..


2.  Kredit Card/ IC
tak kira apa kad sekali pun janji hok plastik keras tu ek.. name card tidak termasuk ek..itu wat cungkil gigi bley aa di saat terdesak..
ini pun sama ek, kekdah nyer adalah melibas sekuat yang buley.. even paper pun if korang tak berhati-hati can cause paper cut kan? pedih tak? so this is dabel the flavour ek.. INGAT! libasss kuat-kuat!


3.  Perfume Spray
ini can act like a pepper-spray gak if korang tade benda tu..tala ke muka dia! target terbaek adalah mata dia.. at least bila dia hilang penglihatan for a while, u can run away and ask for help.. nak lagi stone, add some fire (lighter) to it! haa tu kalo tak terbako bulu kening and lubang idung.. tatau la akuu.. err make sure oso your perfume tu ada sedikit kandungan alkohol ek.. minyak atar tidak digalakkan dalam serangan ini ek..


4.  Comb
ini pun sama macam kad kedit tu.. libas selibas-libasnye!! it can cause serious damage jugak..


5.  Nail Files

::credit to Google::

tengok rupa dia pun you guys oredi get the idea kan? guna kan ini for self-defense after this ek.. dia bukan sekadar nak mencantikkan kuku korang je.. remember that!


6.  Handphone
ini aku rasa your last resort aa kot aa korang pakai hengpon canggih manggih and takut rosak kan..
tapi in situation like this, duit bley cari, hengpon bley diganti.. so THROW that HP to his face sekuat2 hati!
if korang still pakai HP gabak cap denesor, lagi terbaekk.. surely can cause some brain damage afterwards to that culprit! hahahaha!


7.  Handbag
last but not least, your handbag oso can be turn into deadly weapon ek.. isi aa segala mak nenek kehapa dalam handbag korang tu kasi berat.. lempang itu penjahat ngan handbag tu.. aku rasa if korang buh batu bata dalam tu, mau dia terus ternampak bulan, bintang and planet marikh berpusing-pusing keliling kepala dia!

after this, para lelaki sila jangan nak komplen,

apa saja yang awak isi dalam beg ni, Sayang??

bila pompuan suka pakai beg beso and berat-berat ek.. this is for our protection!

actually, semua ni balik kepada diri sendri jugak.. kadang-kadang bila terlalu panik, korang tengah pegang pistol pun bley terlupa nak guna kan..

apa-apa pun, jangan cepat menyerah and redha.. at least try to fight back a bit..
kita ni bila tengah marah sangat kadang-kadang ada a bit adrenalin rush and tetiba bley jadi Hulk secara tak disangka.. tetiba jadi gagah perkasa! so use that to protect oursef..

remember oso, the part that u guys have to target adalah MUKA (mata & hidung) and his adam’s apple (buah halkum) and paling utama, teloq depa laa.. aim that area first!
if the attacker comes from behind, try to use your
heals yang 3-4inci tu untuk pijak his feet or sepak keting depa.. or guna siku untuk menyiku watever benda yang tercapai akal korang..

panjang dah chegu chesue ngajo ni.. apa-apa pun, just be careful ladies..
be safe!

hmm…
enche asben chesue pun dah balik dari tenis..
ok aa tarik diri dulu aah..nak gi jadi kucen enche asben pulak..
meowww~!

:: tuulunnn! tulunn pencurikk! ::


owh ni citer lama ekceli..hehhee..gimik harus aa fantastiko kann..
n kejadian bukan terjadi kat aku pun….aku tukang dengar je dr encik asben..

yeaa aku kuat drama…

sila aa amik aku belakon, pasti dpt box opis 7minggu berturut2..hohohoho!

ok kejadian terjadi kat opiser aku si Faizal…incident ni jadi ari Selasa, one day b4 aku bertolak ke Rome last week.. umah si Faizal kena pecah! depa kopak pintu papan dia….habis sume savings n barang kemas bini dia kena rembat..giler tol perampok kat sini wat keja tengah ari rembang…Faizal ngan family dia kuar 30 minit je..langsai! yg best nyer management kat building kitaorg tu baru je rombak..kira baru nmpak mcm tersusun laa ada org jaga kat pintu segala..tapi bila jadi gini, sume gelabah sb tak dpt nk suspek sapa punya keja..mat pintu pun tak pasan sapa2…tok penghulu bangunan tau nyer nk menyalakk je…tapi haram tak mendatangkan pekdah pun!!

so tgh ari tu penuh aa umah si Faizal ngan polis n segala mcm CSI serta penyibuk2 keadaan yg amat laa cik kiah nyer perangai, nk tau pehal walhal bukan nk tolong pun! aku tiada d tmpt kejadian sb kat opis…aku pun dapat tau dr Duta…dia soh aku jadi cik kiah tnya info terkini dr wife si Faizal..huh! org tgh devastated tu, lagi di suruh tnya ‘byk ke ilang?’ ‘estimate brapa ilang?’ giler ke apa? tapi SAYA YG MENURUT PERINTAH…buat je aa…

kesian kat wife dia sb abih barang kemas kawen dia ilang…duit jgn citer aa sume ilang…USD ok!! duit yg wife dia sorok dlm envelope for emergency use pun ilang gak..dia sendri pun dah terlupa mana dia sorok..tup2 ada je envelope kosong that pencuri tinggaikan…umah Faizal dah mcm tongkang pecah…abih cilako2 tu merempit kat sume sudut even dapur n bilik air pun depa punggah…giler ke apa carik kat dapur? apa ingat si Faizal sorok duit dlm tong beras ke apa? carpet2 sume depa selak..kotak2 abih depa selongkar…

utk makluman, kebiasaan foreigner mmg tak simpan duit kat bank…so diaorg ni mmg dah aim umah org asing…last week tak salah aku ada encik asben pasan keta polis kat bangunan sebelah kitaorg ni…kitaorg ada aa nyibuk jengui kot tingkap n tgk ada ala forensik CSI tgh amik finger print kat tingkap umah tu..hmm tak sangka la bley jadi kat bangunan kitaorg sendri…kat member sendri lak tuu.. tapi encik asben kata tak efisyen aa polis sini amik finger print..ada ka tak pakai glove? bengong aa tu namanyer…

hmm tak dpt satu pun cap jari clear sb katanyer cilako2 ittew memakai glove and ada certain part depa dah wipe clean..sungguh pro mcm dah biasa wat kejaa gini je cilako2 ini..hope they rotten in hell!!

Faizal mmg ala blur ari tu…all his savings gone! dia dah aa nk balik for good bulan Ogos ni dan akan transit d Jeddah for umrah…punah harapan duit sume ilang….sib baik aa dia kata every 2 months dia passing skit2 USD thru member yg nk balik Mesia utk masukkan dlm akaun bank dia kat Mesia..if not, lagi raya hindu laaa pencuri2 tu…even gitu, rasanyer mauu dekat RM20K gak tu aku rsa ilang sb dia mmg bajet utk beli souvenior utk org kampung and blanja for his family time umrah…

mat ni dah aa baru planning balik nnt, duit tu aa dia nk set up life kat Mesia sb satu hapa pun barang umah takde lagi….sama mcm aku aa, abih aku juai dah perabot segala b4 mai sini…aku kat sini takat ni baru sekali salur duit USD ke Mesia…sini kitaorg tak guna Western Union ke apa ke..mmg guna manual..guna khidmat orang! bank hampeh kat sini aa..sini bank tak international…n tak reliable..mmg mostly Algerian prefer simpan duit bawah tilam kat umah je… even kitaorg nk tukar duit USD ke Dinar pun kitaorg tak guna bank…kitaorg prefer black market lagi sb rate adalah tinggi!

haih…dah nk jadi…mmg takde rezeki sgt mat ni.. Duta bila tau hal ni, terus lancar derma kilat….kawan2 Malaysian yg ada pun tulun sama hulur mana termampu… if jadi kat aku pun, aku akan petak pala…4 taun punyer usaha wehh, ngan tak balik2 beraya kat Mesia all these years last2 ZERO, gone juz like that! ko mari sini zero, ko balik pun zero! mmg gilerr…
mmg sial aa mari negara ni kot…aku dulu sebulan mai sini dah d sambut ngan kontena aku kena rompak…ni si Faizal lagi sebulan nk balik, kena rompak gak…

so Duta stil nk try to help by extending his stay kat sini a couple of months..so that dia bley aa dpt at least skit aa Elaun Sara Hidup tu utk d bawak pulang ke Mesia, bley gak nk start idup kat sana…nk harap gaji Wisma semata, mmg nages laa….tapi pengganti si Faizal dah siap hal tiket segala dah..tunggu nk mari sini je…so option len, adalah mintak cross-posting je laa..nk taknak, Faizal redha je laa…stil not ur time utk bersenang lenang di Mesia bro…stil kena jadi anak perantauan like us here…. hope for the best..

notakaki: gua stil tgh kejar si Enche Sepol PSM ni…susah tol nk tangkap ini olang! rasa nk bomoh pasung je dia ni soh statik duk setempat..hoh!