::stay healthy::

since aku disahkan PCOS, asik laa baca the solution to this mostly JAGA MAKAN & EKSESAIS!
two things that i hate to do..

ive tried to go to the gym before tapi kekangan masa segala, to juggle between opis and tugas as a wife/chef/dapo opiser..
its hard..

ye orang kata nak seribu daya tak mau seribu dalih..
aku ni memang queen of dalih so bertabah laa kau chesue!

but since pindah rumah baru ni, aku dah start pegi gym balik laa..
building umah aku ado gym bawah tu, nyah!
currlass gitu..
so tanpa buang masa, iols menggunapakai la kemudahan yang ado ek..
dah laa tiap bulan bayo management fee building tu  RM1k+ sebulan!
wajib laa guna facility sepenuhnye..

aku cuba untuk displin pi gym 3x seminggu..
Isnin, Rabu and Jumaat..
aku tak buat apa pun kat gym..
aku reti guna treadmill je..
speedwalk skit, lari skit..
janji tiap session adalah 30minit!

rutin aku kat gym, siap-siap pasang Apps eksesais songs to motivate diri and switch on TV depan mata tu with mute..
just to make me ralit skit untuk eksesais..
otherwise i will keep on looking on the time screen and pikir bila laaa nak abih 30minit nihh!!

image

aku slalu pegi after opis hour..balik umah Magrib dulu then turun gym..
usually memang im the only one dalam tu!
memula agaka cuak gak sebab sunyi sangat kan..tapi lama-lama dah biasa..

haf and hour lepas tu nek umah balik, mandi manda and Isyak then terus masuk dapo masak lak untuk si kurus kesayangan..
kesian ke dia, bini nak diet dengan dia skali tak makan pulak..

aku tau dia terseksa gak bila bini dah start nak diet and takmo makan malam..
dia jadi tak tau nak makan apa!
iye aa, slalunye bini kuat makan ni yang plan nak masak apa segala but now iols dah takmo makan, aku tanya dia aa apa dia nak..
which is difficult for him..
jenis ‘apa-apa je la’ ni memang jenuh kalo ditanya..
bila dia stress tak tau nak order apa tapi lapo, mula aa moody..

apa-apa pun, even aku tak makan malam sangat skang, aku still make sure to sit in front of him n teman dia makan sambil borak-borak update story memasing.
always try to teman our husband makan ek para isteri..jangan biar diaorang makan sengsorang..

aihh aku dah tak tau nak cite apa dah ni..
stop dulu la..
kbai

:: just a thought ::

aku tak paham laa why do we need to brag?
walhal idup idak laa sehebat mana pun..
still makan gaji..
still nunggu 25hb kat ATM machine tiap bulan..

jangan pikir kita ni kerja di luar negara, kita hebat..
sama saja..
elaun ribu-ribu Kerajaan kasi tu, its not for free ek.. depa harapkan balasan ek..
nothing is free in this world!
masuk jamban pun 30posen weh paling koman..

dikasi kita gaji ribu-ribu tu, there’s a sacrifice you need to make..
bukan suka suki dia kasi untuk kita berjoli katak macam Donald Trump kat obersi tu ek..
dia kasi ko extra from the others, wajib aa ko beri perkhidmatan extra gak from the others..
bukan sambil lewa suka hati buat opis as if ada share ngan Ajib Kor tu..

sacrifice yang perlu aku bayar for gaji extra gini..
hanya jumpa family once a year..
hari raya tak dapat bersalam cium tangan makpak..
and the hurtful thing of all…
aku tak sempat melihat wajah abah for the last time..
terpaksa akur..
ini yang perlu aku bayar for a better future..

and aku sentiasa pikir..
ini sume duit hasil dari rakyat gak..
Kerajaan kasi kepercayaan untuk ko wakilkan negara..
so bekerja aa ko setanding dengan gaji yang diberikan..
pikirkan keberkatan gaji di hujung bulan yang ko terima..
yang ko hulurkan pada mak pak..
yang ko berikan anak bini/somi makan..

now tell me, adakah ko rasa gaji ko setanding dengan apa yang ko dah contribute?
adakah ko LAYAK dapat banyak tu tiap bulan bila dibandingkan ngan kerja ko selama ni?
how’s your attitude dalam pekerjaan seharian?
adakah anda amanah dalam tugasan seharian?
how do you deal with your superior or your co-workers?
dont need for you tell me…
tepuk dada, tanya laa hati sendri..

kerja dan tugasan adalah tanggungjawab kita..
bukan anak je amanah dari tuhan ek..
kerja pun ada amanah dia gak..
amanah Kerajaan kepada kita..

citer panjang-panjang pun aku tak reti nak elaborate lelebih..
tapi u get the idea..

harap tahun baru ni..
masih ada masa for us to change..
ubah sikap, ubah perangai..
masa tak menunggu kita..

::appreciate::

juz came back from the hospital..
as usual, x-ray laa apa lagi..
nak tengok how’s the infection interact with the antibiotic they gave me..
so far so good, alhamdulillah!
the doctor showed me my x-ray on the screen..
before and after the med..
so there are some improvement la..
clearly can see the infected area already deceasing..
im soo happy!
now the doctor continued my med for 3 more weeks and after that, x-ray again..
hope after this, everything will be cleared as a whistle..

bila dah macam ni..
i’ve come to realize how important my lung is..
selama ni selalu take for granted jer..
never care..
janji gua bernapas..
never even bother to take good care of it..
(if you know, u know laa..)

so after every hospital trip, my boss will ask me how’s everything..
so as usual aa citer gitu gini..
then he told me satu rahsia..
dia tak citer kat aku dulu sebab takmo aku risau..

rupanya time aku kat spital lagi, the doctor already told him about my condition and suspected 3 things..

  • inflamation
  • TB
  • tumor / kanser

sebab time tu aku nyer demam turun naik tak stabil..
and im sweating at night plus im loosing weight also..
and that is not good!

so they want to rule out the possibility..
thats why they want to send me to Linkou for biopsy..
kiranyer awal-awal lagi dah depa plan nak buat sume tu..

at that time, my boss kata he was scared for me..
itu pasai dalam seminggu tu, berkali-kali dia mai lawat aku..
haah, bos aku aa paling kerap lawat aku time kat wad..
kengkadang berturut-turut.. dah macam hari-hari dok lawat aku..

Boss: i was so worried at that time… tapi u laa hali-hali cakap “im ok, im fine nak keluar hospital”
Me: hehehe, how should i know.. i feel fine time tu..
Boss: but i was confident laa it wasnt tumor, sebab i tengok u ok ma..even loose a bit weight, u gain back after check out from the ward.. so im confident there’s nothing laa..

tapi everything fine now..
and alhamdullilah all this happen in Taiwan where the medical is very good..

so syukur laa aku merasa semua nih..
take it positively and redha yang tiap apa terjadi, ada rahmatnye..
tuhan tu kasi kesusahan or kesakitan for a reason..
ada orang kata sakit tu pencuci dosa..
so here i am taking it dengan hati yang terbuka..
mebi ini ‘bahagian’ aku..
mebi lepas ni everything will be super nice and ohsem!
Who knows kan?

takyah cakap sakit jer laa..
apa saja bentuk kesusahan, ada reason nyer..
sama ada mahu kita taubat..
sama ada mahu kita berubah..
sama ada mahu kita lebih menghargai..

so for me, mari la lebih menghargai kesihatan..
paru-paru tiada ganti beb..
takde kedai spare part lagi juai paru-paru sekenhen..
same goes to other organs laa..
err except kidney.. yeay that we have two..
but what if both are gone? then we dont have any, rite?
have to do dialysis n all.. so sad!
err…? what are we talking bout again?

ok ok..
lalut kelaut pulak..

for those who has tormented your lungs for years..
please take my advise laa..
jangan sampai you are coughing your lungs out then baru nak sedau..
jangan sampai nak jalan 5 tapak pun rasa napas mcm baru berlari keliling 5padang..
jangan sampai kena masuk wayar camera inside your nose just to take some sample of the lung tissue..
kat mesia tu, the procedure is not that well-known and it is costly..
so, take note la ek..

yeap! and that includes you too, enche asben!

:: azam berazam ::

baru baca blog pnstoberi hal azam..
hehehhee..ko tnya azam aku ke ida weh?

errr???

ekceli aku tak setting lagi azam for 2010…
sbb aku tau diri sendri yg amat fail bab displin diri…
selalunyer azam tak penah tercapai..or amik masa bertahun baru tercapai…
so selalunyer tiap taun, azam aku adalah TIDAK MEMBUAT AZAM~!

hehehe..amacam beb? mantap tak azam gua?

tapi rasanyer taun ni aku ada MISI dan MATLAMAT kot…
so tu bley dikategorikan berazam aa kot kan? tah aa gua hentam je..

taun 2010 gua n hubby planning for our 2nd relief break to Malaysia, kitaorg nk usha umah..
so at least mulai skang kena berjimat cermat and paling koman nk ada RM30-40k dlm tangan time balik cuti tu for down payment or for all the bullshits yg akan kena bayar…

last time kitaorg balik cuti, setahun menyimpan duk Algeria ni, dan bawak skit je USD balik sb kitaorg abih USD5k utk beli keta CASH kat sini!
so taun ni harap2 takde apa2 yang mendatang coz mmg nk saving utk umah lak…
gua dah 30 beb…harus a laju2 pikir hal future…
kang dah pencen, loan umah stil tak abih2…takmo aa camtu!
gua nk dihari tua, bley duk ilek2 kat umah men ngan cucu sambil makan duit pencen sampai mati tanpa ada komitmen berat2 utk dipikir or dipikul~

kengkawan sekeliling sume dah beli umah…
kecut gua pikir tiap taun, rega umah dok naik jeee…
loan kerajaan gua bukan byk mana punn..
huh! bila nk naik gred ni?? sedap skit aku tgk slip gaji tu tiap bulan…

haih…kalo pikir2kan, harus aa aku posting non-stop kalo nk idup sedap..
harapkan gaji wisma semata, mmg tak lepas aa~
nk bayo keta lagi…
mak gua dok mintak2 tiap bulan lagi…
tu blom ada pe2 hal emergency…
mencirit gak weh…
gaji wisma tu mmg tak berbaki aa selalunyer!
kalo bukan sb posting ni, mmg tak de aa aku simpanan ribu2 dlm akaun tu..
puluh2 punnn tak lepas kot~!

tapi tu aa as a wife, harus aa patuh kat laki kann…
laki mak dah serik duk Algeria ni noks..
kalo peh ni kena posting tmpt neraka lagik, harus dia tamo dah…
mana aa nk cekau duit peh ni??
adoi laa..adoilaaa…

eh? aku dah lari topik ni?? kata citer hal azam..
haaa kan! aku mmg suka merepek-repek lelebih…

ok..
ok..

sambung…

azam seterusnyer..
as usual aa berUSAHA dengan gigih to get pregnant..
not putting hope to high
tapi akan berusaha dengan cara apa yg termampu di Algeria ni..

ubat-ubatan kat sini adalah OUT!
so aku skang tgh berusaha secara manual and spiritual je aaa…
ops! bukan bomoh ek…sini tarak jampi2 ok…
i mean doa2 or apa saja amalan yang baik and tak mendatangkan kurafat or syirik watsoever laa…

like now…aku tgh mengamalkan puasa sunat 7 hari berturut2 and time berbuka puasa, baca Ya Mussawir (nama Allah) sebanyak 21x kat air, and minum…
hmmm…
tak salah berusaha kan?
looks like deeply desperet attempt rite~!
but if u’re in my shoes, apa saja akan kita cuba kan?

next…

azam utk turunkan berat badan lorr, as usual!
giler mencanak skala rikter aku ni…
tapi wat to do kan?
i love food~
good food gives me pleasure….

so from now on, have to cut back all the junk and jangan rajin sangat nk masak…
hehehehe JANGAN RAJIN MASAK? apakah ini?
mati aa kebulur laki mak tuuu…
pemalash masak no.1 tu!

enche asben tu kalo time aku sakit sekali pun, mmg jgn harap aa dia nk masak nasik…
sanggup dia bermeggi pagi petang siang malam…~!
dengan aku-aku sekali kena bermeggi sb dia takmo masak benda lain….
mmg huru hara aa kalo aku sakit, sume org dalam umah mati kebulur!
kadang2 sakit gak ati sb ko dah aa demam sakit pala segala…tapi terpaksa heret badan ke dapur memasak gak sb perot sendri lapo!
giler rasa time tu kalo muka aku terbenam dlm kuali pun tak kisah dahh tu…
‘minta nyaaawaa…minta nyawaaa’ dok berzikir sambil masak…

tapi cuba kalo enche asben demam…
semua aku letak tepi katil makanan utk dia….mmg taraf 5 bintang aa layanan hospital dia~!
aku je yg dapat layanan taraf mak bidan kampung je..sedih toi!

eh? lari topik lagi!
hisshh asik terkeluar highway je citer gua…
dia soh benti aa ni….

sinopsis je aaa sonang citer!

azam 2010 gua:

1. Simpan duit, beli umah

2. Pregnant

3. Slim river like zaman bujang..(owhh verangaannnn nyer kaaw!)

tak kisah aa tercapai or not janji dah ada misi n matlamat..so that u can see where u’re heading..
dari meraban tak tentu hala kan?
so, mari berlapang dada and jangan stress sangat nk kejar semua ni….
u have 365 days to achieve all these…so sit back and relax!
enjoy every moment u have…
if tak achieve taun 2010, u stil have 2011…2012…sampai aa kiamat mai baru takley berazam dah! hmm *mode insap 5 saat*

p/s- bercadang mo bercuti ke Spain next February..ehhehee..camno nk saving ni??? adakah postponed LAGI azam gua ni?

::m.a.l.a.s::

huh! sangap menyerang lagi n kemalasan pun muncul…

haiy~

apa nk jadi ni..? sume amat malas nk wat skang ni…rasa nk memerap jee….clubbing doesnt interest me nemo..

why??

hohoho..adakah che sue sudah middle-aged-crisis? ni kah simptom2 owang yg mao ending ke’bachelor’ an nyer?? peh terasa siut….tapi i cant help it…

hmmm…mebi aku dah cukup2 puas ngan social-life aku…yeap! im content wit wat ive gone thru….the sweet-sour-pain journey…n im putting my feet down now..im looking for stability in life..guez i juz found mine..!

guys…u r my dearest at heart n will never b replaced…yeahh~ for sure i’l join u guys hanging out like we used to once in a while…getting wild! hehehe n dont forget….getting HIGH~

tah aa….noone forcing me..n hell no i wont take an order directly thru anyone’s mouth…hahha..giler aku DEGIL dowh! amat2 rebellious namo dengar perintah…kekekkee!

tapi kengkadang when the time has come….for sure korang akan rasa sendri…THIS IS THE TIME FOR ME..automatic je…usah aa susah payah wat azam n heboh kecoh satu dunia kann…tapi mcm tak berubah pe2 pung…better keep it to ursef….n slowly revolved to wat u want to become…hmm…aku ni tak reti nk berfalsafah2 ni…dah aa aku tgh MALAS ni…

WOI OKOK NAEK REGA LAGII!

babi tol ni mmg kena resolution bebetui aa ni…hahaha…!