:: cerita kangkung ::

for those who followed my Twitter, tau aa kisah kangkung aku nih..
sorry guys.. ini bukan citer lawak kangkung turun harga..
ini just my kenangan pasai kangkung saja..

since all around dok sebut kangkung..
teringat lak kisah nih..

mebi aku dah penah citer kot in my entry 2-3 tahun sudah..
not sure..
tapi anggap jer aa siaran ulangan ek..

ok time aku kat Algeria, kitaorang tiap bulan akan rotate sapa kena gi amik duit opis and beg diplomatik di Rome..
bila dengar Rome, sure korang ingat kitaorang berlumba-lumba nak volunteer diri kan?
hahahah..NOPE!
sume tolak-tolak..
sebabnyer kat sana korang kena kuar duit dulu for everything!~
and its in Euro pulak tu.. kira banyak kerugian matawang asing aa..
kat sini elaun in USD.. tapi bila ko nak beli Euro guna USD, dia convert to Dinar Algeria dulu then baru ke Euro..
and bila claim, u will get in USD..
see the different?

and citer amik duit opis tu lagi aa banyak keja..
amik duit bukan sikit-sikit..
puluh-puluh ribu USD!
gegar jiwa bila ko pi sorang-sorang nak menjaga sume tu..

opss..
merapik citer len..
tapi pokok pangkal nyer.. sume malas aaa nak pegi..
tambahan lagi, sapa kena pegi tu, sila aa jadi mat despatch gak..
tukang beli barang!

since Algeria ni tak banyak barang pilihan hati untuk seorang melayu sejati..
kat Rome tu aa tempat kitaorang cari..
and mostly benda yang tak wujud di Algeria, berlambak kat sana!
sangat heaven untuk orang-orang seperti kami ni..

kemain kan soping barang dapo kat Italy kauuu!
orang beli sayur kat Pasar Borong Selangor jer..
aku beli sayur nun kat Rome!

so nak jadi cerita..
bulan tu aku kena duty..
maka nye amik order aa apa bos and opiser nak..
tapi takley lelebih sebab aku dapat 20kg jer beg..
tu kena angkut beg diplomatik yang bapak berat lagi tuu..
duit lagi..
tinggal 10kg jer kot untuk dikongsi bersama..

opiser aku mostly tak minta apa sangat..
selalu aku belikan je taugeh and kucai for them..
but bos aku, haaa banyak kehendak dia..
takkan ko nak cakap NO kat bos..
so kali tu, dia minta aku belikan kangkung and cili api..
ada aa lagi yang dia minta belikan tapi aku tak ingat..

so berangkat laa aku ke pasar basah di Rome tu..
nek bas je weh.. sorang-sorang berpandukan apa yang opiser Rome cakap jer..
muka kena wat yakin aa.. walaupun aku a bit cuak..

sampai je pasar, start my enjin and start looking..
jumpa petola.. jumpa peria.. jumpa kuchai..
perghhhh peghak giler time tu rasa bila jumpa sayur-sayuran nih weh!
and sila aa percaya, aku beli gak petola tu seketui even rega satu adalah 1.5Euro..
kalo kat Mesia, aku dah mandi petola ngan rega gitu..

then lastly, aku cari kangkung..
dem!
aku baru teringat aku tatau apa nama english for kangkung!
time tu hp memang tak canggih nak google kehapa..
takde intenet punn hp tuu..
dan untuk tambah lagi perisa, aku LUPA caner rupa kangkung!!
aaaaaa….!!
berpusing-pusing aku dalam pasar tu belek sayur.. kot-kot it will jolt up my memory rupa kangkung caner kan..

tengah-tengah pilih sayur kat satu gerai ni..
mat bangla yang jaga..
dia tegor aku.. tanya aku orang mana, biasa aa muka asian obvious sangat khennn..
aku cakap la aku orang Malaysia..
tup-tup dia terai cakap melayu kauu…
katanyer dulu keja kat Mesia..
hhahhahah!
and guess what..?
tetiba dia offer aku nak kangkung tak?
YES dia sebut kangkung…!
ow em ji sangat…
kau baca pikiran aku ke abang bangla??

tuhan nak tolong sangat barangkali..
takmo kasi bos aku kempunan tak dapat kangkung mebi..
heheheheh!

rupanya kangkung depa tak letak kat display..
aku kena ke belakang untuk amik kangkung dalam basket lagi..
siap offer aku bendi bagai!
wuhuuuu!

cuba kalo abang bangla tak ramah ngan aku..
memang sampai tercabut lutut aa aku pusing pasar takkan jumpa kangkung tu..

time kuar dari pasar, dengan dua-dua tangan penuh beg plastik..
and a heavy bagpack on my back..
gua kuar dengan senyuman penuh kepuasan…

sure orang Itali heran tengok budak kecik mana aa kena dera ngan mak soh gi borong barang macam nak buat kenduri nih…
dah aa jauh aku kena menapak jalan kaki untuk ke bus stop!
aahhh tak peduli!
gua jumpa KANGKUNG beb!!

::paid-off::

Kadang-kadang rasa macam tak percaya yg aku skg ada kat Taiwan..
Reli2 enjoying my stay here..
Boss baik.. Co-worker ok.. Opis selesa..
Umah dekat bley jln kaki jer gi keja..
A lot of fun places to visit..

Sometimes it really put a smile on my face bila pikir kembali all d years mengkerah tenaga, living in a country with nothing much..
most of d time, u need to learn to make used of the kekurangan n deal with it..

Even Algeria serba kurang..but i missed it a lot..
Di situ aa tempat yang mendewasakan aku..
Kat situ la i learnt how to cook..
im so lousy back then, even cekodok pun aku telipon mak tanya nak bubuh apa nih??
hahahah!

Learnt to appreciate one another also, me n enche asben..
Enjoy life even only just d two of us..
Learnt to be patient..
iyer aa kan.. kalo gaduh kehapa, ko nak lari mana?
nak taknak kena baik balik and saboooo…
hehehe

Dan d Algeria lah aku mampu hulurkan bantuan kewangan to my family n in-law..
Aku ni mana penah hulur tiap bulan ke makpak selama hidup..
Gaji tak penah cukup bila hujung bulan..

Bila kat Algeria la aku mampu kasi a bit kesenangan to my mom especially..
Dan aku rasa kehidupan aku amat smooth sebab dapat berbakti to my parents like that..
Aku dulu banyak nyusahkan makpak aku..
Make them worried a lot..
Degil usah citer la kan..
So here is my chance to tebus balik..

Aku dulu siap penah gadaikan rantai emas mak aku lagi bcoz of boipren..
Yes! Bangang bertingkek-tingkek!
Skang, aku tebus kembali segala tu by trying to buy her wat ever she wants..
first of all, opkos aa gua ganti balik rantai omeh tu..
siap tambah gelang kaki bagai..
kemain meghelip dah mak aku macam pokok krismas!
hahahah

Pada aku, berhabis pada mak takkan rugi mana..
When we make them happy, tuhan balas berganda..
Jasa n pengorbanan depa tak mampu kita nak bayar balik ekceli..

all and all..
i think all the bullshit i have to endure, paid off..
life wont give you lemon so u can make tequila..
u need to pick up your lazy butt to go get some..

its like what Britney Spear has said..
U HAVE TO WORK, BITCH…

kbai!

:: skolah..serda n me ::

ari2 aku dok mengacum hal keja2 n previous life aku..kali ni aku nk wat entry pasai hal2 nostalgia lak..bila duk jauh2 ni mula aa kita terkenang2..terbayang2..mula windu org2 yg jauh kan…so ni aku nk beremosi skit..ala bukan PMS laa…(ko diam komot!)

tiba2 aku windu zaman skolah aku…paling aku windu masa aku skolah kat Vokay Ipoh..after aku PMR mmg aku dah target nk masuk vokay..tak hingin langsung nk masuk Teknik ke MRSM ke..mmg aku amik borang Vokay semata2…ni sume impak maksima dr abang aku gak..dia skolah situ amik jurusan Kimpalan..so aku mcm dah set dlm otak, pelajaran more to teknikal akan lebih berguna n senang dpt keja dr aku dok blaja teori semata2 tapi kaki tangan tak reti nk bergerak..lagi pun aku mmg TAK MINAT geografi, sejarah..kat skolah ni tak perlu amik matapelajaran tu sume..hahaha! best kan?
so pada taun ’95 aku ngan gaya perkasa melangkah masuk skolah tu..abah just drop me off at the front door je…pepandai aa aku bw diri masuk..terkulat2 gak aku sb 3 taun duk hostel ni first time aku akan jadi budak ‘luar’..depan2 pintu je aku dah wat kawan ngan sorang minah yg aku tgk terkulat2 gak mcm aku sorang2..
kat skolah tu aku amik pengurusan pejabat..yeah! i was born to be a secretary..hehhehe..
start masuk je kelas..as usual aa sume pompuan, tapi ada lak tersesat sorang mat cindian ni dlm kelas kitaorg..aku ingat lagi nama dia, Somasundram..cikgu mula2 ada gak tanya dia if dia nk tukau jurusan yg kejantanan skit..tapi tah aa dia takmo..mmg suka kot jadi kumbang seketui d keliling bunga ari2..ah lantak dia aa..dia pun bukan selalu masuk kelas..asik ponteng je..tak ensem sgt pun so kewujudan dia tidak penting dlm carta aku..
dlm kelas aku dok ngan sorang budak hostel, Khalida..tapi aku je panggil dia Khalid..dulu dia ni kerek ngan aku kedekut ilmu, last2 aku boikot dia takmo ckp ngan dia terus dia serik! dlm kelas tu aku paling rapat ngan Sherda..budak Ulu Kinta..aku mula tak suka dia ingat dia sombong..tapi tu arr dont judge a book by its cover..Sherda duk blakang aku je dlm kelas..dia pun duk sebelah budak hostel si Zam (minah ni pantang takde cikgu, sure membongkang tido)..
aku ngan Sherda mmg mcm belangkas..bergosip tak sudah2..kat kelas bergosip pasai KRU la, pasai Mark Owen (Take That) laa, pasai budak kelas TVradio yg comel tu laa, sambung kat umah bergayut lak kat tipon..sampai boipren(s) kitaorg bising sb asik engaged je line..ahhahaa!
si Sherda ni dia mmg tak suka Math..jenuh aku ngajo tak masuk2..last2 dia give up, dia tiru je jawapan aku kalo exam..mcm2 cara aa kitaorg cipta utk tiru time exam..tulih kat pemadam la..tulih kat kertas then angkat kasi dia tgk kat blakang laa…if ABC punyer soklan, men signal2 tunjuk pipi, molot, mata..tapi penipuan tak bawak kemana2 pung..dia fail Math masa SPMV..hehehehe..
(time umo 16taun kat umah Sherda kat Kem Ulu Kinta)
aku ngan Sherda suka ponteng amali solat…hehehe..malas siut nk kena p surau budak2 hostel tu..dah aa muka masing2 mcm baguss2 je bila tgk kitaorg yg budak luar ni terkial2 nk bukak stokin, bukak kasut segala..ah mcm aa korang je reti amik air semayang? gua hentak gak kepala tu ngan baldi kang baru tau..! so dari wat dosa, pegi tapi asik duk tepi ngan alasan uzur, baik aku melepak kat tangga sembang..

(ni time memonteng aa ni sambil layan sirap..)

aku ngan dia mmg sama je modus operandi kitaorg tapi kadang2 aku nyer extreme skit aa dr dia..aku time skolah ngan rambut perang, ngan telinga gua tindik 3 tiap2 cuping..pegi skolah pakai celak (owh aku dah gothic ek zaman dulu? mcm tak caya! hahahah!) last2 nama aku kena panggil kat perhimpunan..mmg pundek arr cikgu displin tu..alaa gua perang2 rambut pun takde love bite aa dlm baju usah nk belek2 gua laa! dia kasi ceramah bla…bla..bla..siap seret ustazah sekali usrah aku time tu..babik tul..aku wat pekak je..mampus korang arr..janji aku tak bodo time blaja..lepas episod kena ceramah tu, minggu depan nama aku kena panggil lagi tapi kali ni sb dpt markah 100% dlm Math masa Minggu Sains & Math..hahaha! EAT MY SHIT laa time tu …nk je aku tempek kertas exam aku tu kat dahi cikgu displin tu..
masa aku skolah situ gak aku penah kena sebat tapak tangan..sb tak dtg skolah tanpa alasan..mmg malang sb time aku tak mai tu ada sumting kat skolah, so mmg terperangkap aa kena..ah bukan aku merayau pun..aku memonteng selalunyer duk umah je..selalunyer kitaorg memonteng secara berjemaah..mlm tu dah siap2 col ckp malas p skolah..tapi ada gak kes emergency mcm si Sherda penah tak mai skolah sb terpijak spek mata dia masa kuar dr bilik air, pecah..dia ni taraf buta dah power spek dia tu..time tu aku dah siap nk p skolah..hampeh! kasi last minit info.. so aku kena gak p skolah..terkulat2 aku dlm kelas partner in crime tarak…cipet tol!
windu nyer time skolahhhh….
after skolah aku masuk ITM..n stil aku ngan si Sherda..satu Course..satu bilik!
sampai dah kerja skng ni…kitaorg stil contact…dh 13thn berlalu n kitaorg stil rapat..
woi Serda gua windu lu! mana ko ni asik tak on9! samprit laaa!

 

::missing the time, missing the life::

Kengkadang aku tak tau mana pi masa aku..
Tau-tau dah nak wiken..
Reli rasa macam a lot in my hands..
Ni blom tugas masak aku on full gear ek, sebab brg2 masak aku still dalam kontena..
Ni baru tugasan kat opis jer..

Selalu aku rasa pukui 5pm tu cepat sangat..
Tau-tau dah kena balik..
Nak balik lambat untuk wat keja pun tak senang ati..
Tuu baby beso kat umah dok tnya bila nak balik, bila nak balik!
Takyoh ler rajin sangat katanyer..
Huh!

Kat opis skang nk tengok Fb pun macam takde masa..
Tuwiter pun dh lama terabai..
Blog peberet pun dh lama tak melawat..
Youtube cenel yg aku subscribe pun dh jauh tetinggai..

Even gini, aku ekceli enjoyed my work here very much..
I like being busy..rasa penuh masa tu..
No time to think other things..
Everything is on d fast lane..
This is how life would be kat negara maju ek?
Ada kala aku rasa a bit jakun gak..
Sebab everything is simple and easy here..

When u came from a country like Algeria, u would be amazed juz like me jugak..
Believe me..!
Wiken for me juz come n go like that..
Kengkadang tak rasa sebab sibuk ke sana sini..
Tau-tau dah nak kena keja dah esok tu..

Sometimes, i do miss Algeria..
I missed being a couch potato on wiken..
On Friday, i will cook heavenly and juz lazed around the house while stuffing oursef with food..
then tetidoq depan TV lepaih kekenyangan ulor sawa..
or petang-petang, kuar pusing-pusing kat Sidi Yahia (that if enche asben in a good mood la)
lepak mengkopi ngan geng-geng Malaysian..

haish..
i RELI miss that!

owh and i reli missed memasak and jemput kengkawan mai lepak umah..
and receiving compliments from them..
especially si Asrol, BFF enche asben aa sebab dia paling banyak kali makan masakan aku..
aku rasa sampai gemuk kediri aa dia time tu..
“bela tembikai dalam baju” i would say…
hahahha!

life in Algeria reli monotonous la but it has its own way to my heart..
kengkadang mai rindu tu..
aku pasang lagu arab, juz to ease the feeling..

apa-apa pun, i feel blessed to be here..
Taipei has been nice to me..
even d awal-awal minggu its been rough for me, being sick and warded and all..
but still, im looking forward to get to know Taiwan more..

i cant wait to invite both my parents here..
their first time ever to travel oversea..
tak sabar nak kasi my parents to experience that!

and i cant wait also to have my friends to visit me here..
dulu kat Algeria, reli aku tak mampu nak jemput korang mai sebab there’s not much to show..
and its a bit FAR FAR AWAY.. n the cost adalah mahai juz to see nothing here..
macam tak berbaloi..

so you guys, sila kumpul duit dari skang!
there’s a lot of night market here yang bisa bikin mata juling!
hehehe..

ok that’s it for now..
gua nak lunch benjo sambil pekena kopi dokyan..
sambil dengo mp3 lagu arab…

::Malaysian made::

::cabaran::

tu dia dah terkuar…
ADUN Ghana dah mencabar tu.. nk sahut idak ni?
hehehehe…

ADUN Senegal, Conakry & Harare blom menyahut lagi tu..
teruja lak bila gini..
ini aa koje kami yang tercampak kat benua aprika nih..
sepanjang Ramadan dok citer hal maaaakan je..
seawal kui 9pagi ado je makhluk akan tanya apo menu untuk berbuka!
ko mampu?

tu pasai aa aku rajin up hal lauk je bulan pose ni..
pembakar semangat ramai nih hah..
ada kengkadang tu malam raya, aku siap video skype ngan ADUN Conakry kat dapo sambil memasing masak rendang!
gigih kan angkut laptop masuk dapo..
lagipun kawan aku tu single beraya sorang2 kat sana..
sedih weh.. so mari aa menceriakan each other..

so taun ni insyaallah aku akan try buat biskut raya kot..
sebab taun ni macam ramai je orang Mesia beraya sini..
ditambah dengan grup Air Asia X berkampung kat sini until raya..
dan pastinyer aa sume pandang ke Embassy untuk jamuan raya..

fuhh!
aku tak penah wat kuih raya by masef, EVER!
selalu tu asik jadi co-pilot je..
kalo tak jadi tukar gentel, sure jadi tukang susun biskut dalam tin Milo..

tadi borak ngan ADUN Ghana..
teringat time raya kekecik dulu.. as usual aa aku anak pompuan sulung harus aa tolong mama buat biskut..
memang best part buat biskut raya nih ekceli..
semerbak harum bau esen vanila..
bau jem nenas mama buat..
then paling utama, berebut sapa dapat jilat adunan kat rod hand mixer tu..
nasib baik aa benda tu ada dua, bley aa sorang satu ngan abang aku..

::credit to Mr. Google::

tapi best kalo wat time malam aa..
kalo wat time siang, memang sengsara aa skit..
time-time tu aa rasa nak bukak pose or nak pose separuh ari, esok sambung!
terus tak ingat dah perjanjian pose sehari dapat singgit tu..
penangan bau harum biskut dalam oven…
menggegar iman!

lagipun jenis mak aku ni, bila dia dah susun biskut dalam tin and selotep bagai, tak merasa aa kauu biskut tu until pagi raya!
jangan harus aa ko nak soh dia bukak before raya..
lelebih lagi dia tau anak-anak dia macam piranah nih..
kang tak dan raya, abih biskut dia kang…
and kitaorang once mama dah selotep bagai, kemain baik aa pulak tak kaco..
kesedaran sivik tinggi toi..!

tapi pada aku, bagus pun mak aku wat macam tu…
feel raya lebih bermakna bila wat gini..
buat kitaorang jadi tak sabar nak raya…
excited! like there’s something to look forward to…
the feeling once u bite your first biskut raya time susun-susun dalam bekas kaca di pagi raya, adalah heaven!
THAT IS RAYA, i tell youuu…

pada aku aa, biskut raya tak patut dimakan before raya..
ilang seri dia as BISKUT RAYA…
tapi, hey that’s juz me..
lain orang, lain aa cara dia khenn..

so tahun ni mari aa menanam azam untuk membuat biskut raya!
dah ada dalam otak dah apa nak buat..
secret! bior jadi dulu baru bley kabo..
ahhh for beginner like me, jangan ko nak pilih resepi melampaui batas aa chesue..
kang tak jadi, sure kenyang aku makan perlian enche asben..

ok until next time!
babai~