:: oh suka!! ::

ari ni boss sudah kasi passing barang dari Mesia! katanyer dari En. Faizal, my previous opiser kat sini dulu..
oh sukaaa! tak sangka la dia nk passing barang thru Duta! aku sendri tak brani weh nk minta bos bawa apa2 untuk aku dari Mesia…sogan!

Serai
Daun Kunyit
Santan Serbuk

kombinasi yang amat best!
ni memang suh buat rendang aa ni time hari raya….
kekekekek!
tengkiu so much la weh…
stok serai memang nk pupus dalam freezer tu… dah aa pokok yang kitaorg tanam masih kecik tet takley nk tuai lagi…
pucuk dicita, ulam mendatang aa ni!

and tak lupa jugaaa….

Ikan Bilis

yeaahh! ikan bilis adalah kemestian ek kengkawan… kat Algeria tak wujud benda ni…
so memang menjadi makanan MEWAH untuk kitaorg kat Algeria…

tengkiu laaa banyak-banyak En.Faizal weh.. wat susah2 jee…
ingat lagi dia kat kitaorg ni..even dah dekat setahun dia balik Mesia nun still rajin bertanya kabo segala..

he even passed to us this!

hahahhaha! makin bermakna laaa hari raya kitaorg taun ni…
last year dapat kuih raya dari orang Petronas, tapi time tu raya dah lepass.. so feeling tak deep sangat…
kali ni dapat 2 minggu BEFORE POSE!
hahahhaa…
ada yang iftar hentam kuih raya kang ni…
oh syahdu!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
err… tat nenas takde ke? (hehehe demand lak ko che sue? siku nak siku?)

*************************************************


edited: owh serai, daun kunyit, ikan bilis and santan segala tu adalah dari BOS rupa eh! hahaha.. En.Faizal passing kuih raya je… ni sindiket soh aku wat rendang daging laa tu..! Duta aku penggemar rendang aku.. dia sorang je puji rendang aku sedap! hik hik hik (kombang bontuit achik tauu!)
Advertisements

:: Trilogy Balik Mesia-part 1 ::

citer basi giler2 tapi apa aku pedulik kann..hehehehe…
dasar pemalas update che sue ni..
takk kira..citer basi sekali pun, stil nk citer gak…

kan aku balik Malaysia last month time raya….
kitaorg transit di Doha, Qatar….alhamdulilah perjalanan kitaorg smooth je..
takde delay takde apa2…dan aa aku soping d duty pree Doha…beli perfume utk Abah n Adik guwa..

amat hepi giler babas aaa time tu…
28 ari coti rasa mcm terhad giler time…
sampai2 Malaysia, aku dah roger mak aku awal2 nk makan lemang…
time abang aku jemput kat KLIA, siap adik aku beli lemang tepi jalan dah utk aku..heheheh! best kan bila balik sekali sekala bley men order jee apa nak kan?>

esoknyer tu kitaorg dah kena bertolak ke Keratong umah mertua aku..
yakni makpak enche asben…
as usual aa gua kena jadi solehah kalo balik kg sana..
hehehhe…

sampai Keratong, semua ipar duai aku ada…
first aku tnya MIL aku adalah, sambal kuini ada tak mak? ngeh ngeh ngeh!
giler gelojoh gua!
time balik Keratong biasa aa time raya….kena aa heret ke umah sedara mara laki gua..
adoii aku paling tak suka bertandang2 ni…tapi demi menjadi anak menantu mithali…
follow gak aaa…
duk Keratong tak lama, 4 ari je sb kebetulan kitaorg ada open house ari Sabtu tu..

and Malaysia was damned HOT!!
reli aku tak tahan siuttt….
oh gedix wahai wanita ini ko ingat ko org eskimo kah?
tapi sungguh aa…Malaysia panas!
dah aa time tu aku tumpang duk umah sewa adik aku kat Bangi…
humang aihh! pekejadah Bangi ni..
mcm kawasan lindungan kaabah lak tak hujan2!

KL bley ujan ribut kemain lebat…Bangi bley statik tak ujan2!
oh betapa menggelupur nyer aku ngan laki aku duk umah time tu…
nk berbolen2 takley sb mak pak aku ada je kat umah…
so kaedahnyerr…harus aa aku lebih gemo melepak kat soping complex dr dok umah
dan kalo dah duk soping kompleks adakah tidak soping?
oh no! no! dem u wahai soping complex!
che sue soping mcm org giler aa jawabnyer…

yeah aku dah berabih beribu2 soping semata…
kaw-kaw membalas dendam sb setahun tak soping…
hambik ko! balik Algeria sengkek…hahaha! padan muka aku~

tapi puas ati aa gak sb aku bukan soping utk diri sendri je…family aku sampai ke akak ipar aku hingga ke anak sedara aku sume dapat sumting! and tiap kali keluar ngan family aku memang jadi tukang bayar je apa2 depa nak…malas nk berkira bila sekali sekala balik ni…janji melayan kehendak aku yang giler ni….

melayan aku dlm ertikata, teman aku makan!
aku mmg balas dendam kat makanan aa mostly…
sume tmpt aku nk makan!
Tepayaki…Sushi King…Mekdi…Kenny Rogers..Nandos…Lemongrass…Ciken Rice Shop..Chillis..Char Kuey Teow….KFC…A&W…Pizza Hut…
pergghh!!
membalas dendam kaw-kaw aa….

enche asben kemain byk undangan open house….aku je yg takde!?
cis!
kengkawan aku mana ek?
hehehe…
ekceli aku tak war-warkan sgt kepulangan aku ni sb kang ramai yg tau…jenuh nk jumpa, aku tak dapek nk penuhi semua…kang ada yg kecik2 ati…
so org2 terpilih je aa aku jumpa…

tu pun BFF aku seketui ni TAK DAPAT nak jumpa!
tensi ok Serda wehhh…bizi memanjang minah PR ni..
dem yu dahling! keciwa ati guwa tau..
hehehhe…(gurau je!)
jgn lupa kumpul duit weh utk berjimba ria ngan aku di Italy!! London aku tak mampu aa doh!
Pound Sterling tuu..mencirit aku nk kuar duit!!

k arr..sok sambung aa..nak men games sat!
esok citer reunion bersama2 mummy gojez di KLCC lak…

chow!

:: tiket dah dapat! mari loncat bintang beramai2 ::

bergoncang2 jantung ni nk balik raya weh!
lagi 3 ari je lagik! e-tiket pun dah dapat…hahahaha..

tapi skang ni tgh tahan amarah nuraka je rasa ati ni..
bebudak opis ni memang nk Iftar ngan tapak kaki aku kot…
haih~
memacam lakkk perangai nk dekat2 raya ni…

si drebar duta ni pun satu perangai kemain dah berlemak kepala tu..mementang duta baik…hamboi2 buley kasi arahan lakk ke drebar opis seketui ni…ko tu BUKAN BOS!
dahh ada yg tak puas ati laa apa laa..lantak korang! pegi aa ngadu sendri ke duta..aku malas nk jadi PBB…

fuh! penat ngemas bilik…kemain byk sampah masyarakat dlm bilik ni…
apo PA dulu ni suka nau mengumpul arkib negara ni? surat 5 taun sudah pun stil ada aku jumpa terselit sana sini…aahhh….tak kose aku nk file kan!
gua panggil Faci si cleaner opis, meh bawak plastik sampah bosa ko tu…ko kasi angkat sume ni, kasi humban jejauh! penting tak penting blakang kira…kalo tak filekan at the first place n ko letak rata2…gua anggap benda tu tak penting….buang! buang!

lega skit bila tengok dah kemas skit lemari2 aku tu…ada skit lagi filing nk kena wat and after that aku bley cuti-cuti ngan aman sentosa, ati tarak kacau bilau bila ngenang bilik aku ni kang….still got 3 days to settle…gigih aku heret enche asben neman g opis lepas berbuka…
dia pun suka je kalo aku ngajak g opis, sebab bley access internet….internet umah aku dah takde..tah jadah apa kena lak company internet tu bengkrap ke apa..berhutang ngan Telekom Algeria ni berjuta2 tak bayo…! bongok toi! terus telekom tak mo sambung kontrak depa….mangsa nyer, kitaorg aa si pengguna!

owh aku akan berlepas dr Algeria pada 21hb Sept. using Qatar Airways kui 1.35pm ke Doha, Qatar….transit sana dalam 4-5 jam then terus ke KL using the same airlines…insyaallah touchdown Malaysia on 22hb September kui 1.55 petang..korang sume tgh sibuk ngunyah ketupat lemang kot time tu…aku baruu hegeh2 nk nyembah bumi Malaysia…doa2kan laaa perjalanan aku selamat sampai ek! giler dah windu lemang original weh….cicah lak ngan rendang daging mak gua…pergghhh! rasa nk loncat bintang je..ewah!

ok..ok aku nk sambung wat keja balik…
sambil wat keja, sambil dengar lagu raya…baru mood TERBAEK….!!

:: seminggu je lagik ::

yebaa! yeebaa!!
aku ni ari2 dok belek kalendar..
gigih!

dok sengih2 sambil setting APO AKU NK MAKAN BALIK MESIA NANTI NI..
hahahaha tak sabo siut nk balas dendam kesumat ni..
rasa mcm nk marathon MAKAN je sepanjang balik cuti2 mesia ni…
hamboi che sue..idup utk makan ke ni?
hhahhaah…wa tak pedulik!!!

piza hut, burger2 tak pandang!!
imun dah ngan penangan makanan instant ni….
perot melayu aku ni nk tempoyak, nk sambal kuini…adoilaaa..kecurrr~

tapi ni opiser aku ni dok hegeh2 nk open cek utk payment tiket kapaltrobang aku ni pehal lak ni?
jgn kasi aku bersilat dulu depan ko baru ko nk sain weh!
jgn main2 ngan jiwa perantau gua beb…

pepagi tadi on the way ke opis, dalam keta gua dah sound untuk keberapa belas kali dah utk peringatan dia, so bayo tiket gua…sb dah 2-3 kali dok reconfirm2 ngan agent tiket tu…tapi tak bayo2 gak…
hish org tua ni…tah hapa yg slow sgt ni….? jangan sampai agent tu open tiket gua…mmg aku hambat dia keliling Algeria ni..!
benda dah approved dek Bajet dah…bayo je laaa…minggu depan je wa nk ‘terbang’ ni beb!
ni yg payah bila keja ngan org ‘veteran’ ni….
slow melow….sume nk kena kasi ‘push’ dulu….
gua dah kayuh sampai Spain..dia baru sampai Cheras Baru..!
hoh!

aku balik raya ni….korang pepandai aa handle Embassy ….
hahahhahaa…! gua lepas tangannnn~

owh jangan lupa tolong siram pokok serai enche Zahar kat blakang opis tu ek..! dah bosa tu, dah bley amik wat rendang raya…hehhehehe!

“dam dam dum, bunyi mercun…..”