::wiken bliss::

*burp!*
alhamdulillahh… lega bila dah lunch..
hehehe…
arini tapau burger benjo for work..
then bancuh milo panas satu mug..
fuhhh~!
ketat suar acik dah hah..

so, watcha doing last wiken?
for me, aku as usual menjadi masterchep di dapo aa..

before that, ari kamis malam ari tu bos aku wat tahlil and doa selamat for his farewell and oso untuk Puan Ros aku yang akan balik bersalin kat Malaysia next week nih..
siap import imam dari Embassy Indonesia..
nak soh enche asben aku lead, dan-dan dia sakit perot!
kah kah kah!
owh gambo nan ado sebab enche asben nan bijak laksana pi tinggai kamera dalam keta!
orang soh amik, dia malas.. so gua jadi retis je aa, nempek kat kamera orang je..

alhamdulillah sume berjalan lancar.. it was fun to get together with all the Malaysians here in Algeria..
even the non-muslim oso been invited to this event..
seronot toi dapat borak in Malay sampai aku tak rasa nak makan sangat..
walhal Puan bos aku masak sume sedap-sedap belaka, penuh meja!
aku makan seround je (which is pelik!)
dok sibuk borak jee and ngaco anak2 Malaysian mixed Algerian.. hehehe…
ensem kemain sorang budak kecik ni..bapak dia Algerian, mak dia Malaysian umo dalam 2thn..
siap masa nak balik, mak pak dia dah ke keta, ingatkan dia dah kuar pintu dah..
yang dia tah mana2 merayau tup-tup ada kat dapo!
hahaha..sib baik tak kena tinggai..

Jumaat aku buat Spagetti je.. which is superb! hehee..
tergolek-golek aa enche asben makan berpinggan-pinggan..
malam tu lak aku buat roti john..
sambil layan TV, sambil ngunyah kitaorang laki bini..
plan gua, time wiken adalah masa untuk menggemukkan budak kering tu, tapi aku rasa macam plan back-fired je..
ni budak montel pun sama dok ngunyahh jugak nih.. apa kes?
hahaha.. *geleng-geleng pala*

Sabtu aku buat laksa.. sebab since Khamis enche asben dah request..
harus aa buat demi kekasih ati kan..
then malam tu konon nak buat eksperimen..
buat kuih keria guna ubi kentang.. ok a bit fail di situ..
tak jadi seperti Puan Ros aku buat.. aku rasa kurang tepung kot..
hehehe.. takpe, trial n error gitu..

tah antu apa merasuk ni.. kemain rajin pulak aku duk dapo..
adaa je otak aku pikir nak buat itu ini..
dah aa penimbang tengah out of serbis.. bateri abih tak ganti lagi tu..
seriau pulak aku nak timbang esok-esok nih..!

::kucen beso kesayangan::

ini aa hasilnyer bila dah perot dah ketat..
budak kering ni suka menyempit kat sofa ngan aku time nak tengok tv..
peh tu konker selimut aku!
sib baik aa laki bini muat-muat je kat sofa tu..
kalo idak, sure si bini tergolek ke bawah dah…
peh tu molot banyak bertanya.. aku dah rupa tukang penglipurlara dia pulak kena bercerita time tengok muve kat tv tu..
kengkadang lawak gak sebab dia suka buat ‘cerita’ dia sendri.. assumption banyak!
macam layan budak 9 taun tengok tv!

time nk snap gambo ni.. hampeh pulak kamera berbunyik walhal aku dah mute Gtab aku tu!
kantoi mak tauu… tak ley jadi paparazi sungguh..

tangkap gambo orang aa tu..~!

hehehe.. sapo lagi acik nk jadi bahan dalam blog kalo bukan kesayangan hamba seketui ni..
ilapyu la daling!

:: no reception tonite, yeah! ::

arini malas nak capai kabel Hp dalam hengbeg sebab ini update pantas!

so no picture aa..

mood tak brapa cantik ari ni sebab perot masih cramp dari semalam tak sudah2..
dah sehabis daya gua kuarkan skil kepit-mengepit dah ni utk melegakan apa yang patut..
even aku tau cara ni takde kena mengena pun dalam sains perubatan..
masuk2 opis, bos sudah kasi keja hampeh yg paling aku tak suka!
kena call orang and kensel dinner hosted by him yang supposely buat MALAM ni..
see? last minit cancellation and u have to apologize segala on behalf of your bos..
im sooo fail in PR work laa..
keja-keja nk bohong sunat and taichi men-taichi ni adalah soo not me..
aku kan jujurrr (sumpah aci potong ayam!) mana reti bohong2 ni..
nanti mak gua marah!
tapi gua buat gak aa (even aku berungut2 sengsorang diri)…
dah aa reason for cancellation adalah lawak..
kucen kesayangan bos aku, si Jerry, pegi kencing kat area dining table tu and bau adalah kuat melekat abih satu floor tu berbau tengit and takley nak ilang bau dia dah.. (-_-)
tapi idak aa aku kasi tau reason tu kat all the guests weh!
hahahah giler ke hapa nk citer pepanjang perangai kucen bos kat Duta2 negara lain..
wat kena gelak je karang..
juz cakap ada hal yang tak dapat dielakkan je laa..
tapi gua lega jugak nih..
that means i dont have to go and jadi Supervisa kat Residen malam ni and tercanguk monitor orang makan sesedap, while my own asben rendam megi kat umah for dinner sengsorang..
YESS!
and esok adalah WIKEN~!
so happy weekend you guys..
owh before i forgot…
advance wishes for Salam Maulidur Rasul to all.. kitaorang cuti Ahad je..senin dah kena masuk keja!
ptbhhh~!

:: meeting a.k.a makan ::

semalam nyer citer..

baru nak citer arini ..hehhehe..
semalam ada meeting PERWAKILAN kat umah enche bos.. Puan aku yang buat..
Perwakilan ni kira kelab isteri-isteri diplomat luar negara.. tapi even aku bukan bini diplomat pun, aku still kena jadi ahli..
most of the time ada aktiviti or meeting, aku tak dapat nak join sebab aku keja kan..
tapi semalam bos kasi pelepasan ke PA dia..
Perwakilan mission kecik macam kitaorang ni memang sedih aa.. takat 4 orang je ahli..
takpe aa janji ado..
so semalam meeting, memasing kena bawak satu dish aa..
meeting kui 10 pagi so pepagi sepi aku dah kena mangkit bersilat di dapo memasak..
ingat nak buat kuih tapi aku ni part kuih adalah FAIL big time!
setakat nak buat kuih kasi laki makan bley aa.. tapi nak hidang ke orang, aku tiada keyakinan lagik… hehhehe!
so ive decided to make makaroni bakar je laa..
tapi tu pun bahan tak cukup (grated cheese xde) so i have to be creative!
gua potong panjang2 cheese keping and susun criss-cross…
hmmm it turned out pretty nice.. impressive!
*pat on the shoulder*
meeting went well.. bincang itu ini.. dapat post as Secretary coz im the PA (hmm..)
after the meeting, we went to the kitchen for our first activity for the year..
blajo buat pattiserie/ desert Algeria dengan maid Puan, si Naima..
tak ingat apa nama dia..creme2 apa tah..
hhehehe.. sori aku ni mak nenek skit.. terlebih makan semut mebi..
tetengah meeting, enche asben sampai and terus aa dia pun sama join in the kitchen for our lesson..
making the custard for the pattiserie adalah marvelos!
by the look of it, resepi custard tu aku bley guna jugak untuk buat fruit tart..
yeay! new resepi inserted inside my head..
sronot gak try buat desert tu.. even enche asben tak tahan hati nak try buat jugak.. kemain enjoy making the pattiserie and his masterpiece siap dpt pujian si Naima.. huhuhu!
after the lesson, kami layan makan laa.. Puan buat mee kari wehh…fuhh~!
and she also made mushroom soup.. from real mushroom ok! marvelos gilerrr, i tell ya!
Kak Wa, wife SU3 buat apam balik.. and SU2 aku bawak gateau beli kedai je sebab she didnt have time to cook sebab pagi tu kena pi meeting dulu kat MFA..

heheh meeting tak sampai setengah jam, yang berlebih adalah sesi makan!
memang best betui.. enche asben siap 2 round laa dia tibai mee kari Puan..
lunch time enche bos pun join in and all the spouses and anak2 pun join sama..
meriah!
after makan session, enche bos balik opis balik.. yang best, he let me stay!
dabel yeay! tengkiu wahai bos..
katanyer kasi chance aa.. bukan selalu nak berkumpul gini and makan sama-sama..
apa lagi, sila jangan lepaskan peluang makan sampai ketat perut aa..
kemain borak sampai santak petang.. sampai bos aku balik umah balik aa, kitaorg masih kat depan meja makan! kah kah kah!
hamboi hamboii.. kemain borak sakan weh..
dari satu topik ke satu topik..
last-last tarik diri aa.. aku pun kepenatan jugak ni..
yap, makan pun kira penat ek.. penat membajak sawah pun kalah.. hehehe
penat gosok perot! kekeke.. lagipun rasa nak memberak la pulak..
tapi segan nk memberak umah bos.. apakah perangai dah aa orang kasi makan, ko tinggalkan hasil kat umah orang lak.. so uncivilized ek..
before tarik diri, biasa aa kan, sesi mentapau makanan laa..
enche asben dah siap ke dapo terus bagai, mentapau mee kari!
ye aa kuah mee kari Puan aku jenis tak kedekut punyer bahan dia letak weh..
ada fishball, ada tauhu kering and ada KERANG ooo.. and all from Malaysia!
thats what i like about Puan aku ni bila wat reception, dia tak kedekut guna ration Malaysia dia to serve us.. perfection!
bayang aa kerang mana wujud kat Algeria and she has to carry it from Malaysia..frozen style..
lepas dah ucap terima kasih segala.. maka berangkat balik..
sampai umah, basuh2 kaki, cuci muka gosok gigi bagai..
terus tumbang!
fuhh sib baik esok tu dah ari Khamis, the last day of the week..
bersemangat skit aa rasa nak pi keja..
heheehhe…
err camne nk wat ending ni?
hmm… till then..
babai!

:: cronicle Iftar – the day ::

Iftar bos aku buat ari Jumaat..
ekceli ada sessi interview ngan Channel Algeria called TV Al-Quran..
Malaysia negara yang ke-2 depa interview after Palestine..

aku kena mai awal as usual aa untuk jadi mandur a.k.a bibik..
nasib baik kali ni bos amik waiter 4 orang termasuk hok pro so takde aa terkial2 aku nk terkejar sana sini..

yap! gambo aku takde sekeping pun!!
huh..sentap chesue…
bos aku aa skit2 suruh aku jadi tukang snap gambo.. tang bila aku nk pose kat meja..?
keja aku dok tawaf sana sini and last-last, duduk kat dapo, mencekau karipap!
nak beramas mesra ngan Malaysian pun tak dan mana..

lepas Iftar kitaorang ada buat Terawikh jugak..
buat pendek je 8 rakaat + 3 witir..
Imam import dari Embassy Indonesia..

memula bos aku gurau2 suruh enche asben je jadi imam..
cuak sudah si kering tu! dan-dan sakit perut… hahahahha!

takpe aa gambo aku takde…
janji tahun ni time Iftar kali ni aku dapat gak merasa join Terawikh..
tahun lepas aku tak dapat nak join sebab sibuk kejar sana sini nk supervise waiter2 hidang makanan segala untuk jemaah lepas semayang tu nanti..
kali ni aku tak kira.. aku nak join jugak!

owh time part last intebiu TV tu, kitaorang ada shoot ucapan duta ngan semua Malaysian kat blakang dia..
chesue terus KE DEPAN weh! hahaha inteprem muka noks!
giler glemer sat gua…
hahahha.. TV mesia tak dapat, jadi retis kat Algeria..jaaaadi laa~!

nak otograp?
sila beratur lekaih…

:: chronicle Iftar – 3 kilo rendang daging ::

last Friday bos gua udah plan nk bikin Iftar untuk Malaysians kat Algeria..
aku memang dah agak sure kena jadi bibik ni..
and tekaan adalah tepat! Puan bos dah col mintak tolong buatkan rendang daging sebab speciality aku itu je pun..hehehe.. lauk lain aku tak tunjuk bakat lagik..

mula-mula Puan suruh aku buat 2kg je..
tup-tup enche bos sudah kasi up 1kg lagi sebab macam ramai pulak bila di kira2 akan hadir..
dekat 50 orang sume weh.. yang tukang masak kitaorang 3 ketui je pompuan mesia..mati!

Puan buat bihun goreng, ayam gajus, sambal sotong and shorba with the help of her Algerian maid..
aku buat rendang daging with kastad jagung..
Kak Wa, bini opiser aku bikin ayam goreng rempah & ayam masak lomak cili api.. kuih lak dia buat Cara Berlauk dengan kuih bakar..

tapi aku takde helper wehh..Kak Wa ada gak laki dia nk tolong potong2 ayam ke hapa..
aku jangan harap laa enche asben nk pegang daging tuu.. dia GELI benda tu berdarah2!
Khamis lepas balik dari opis, terus aku dah start potong-potong daging..huh! rasa mcm malam raya lak gua sibuk kat dapo siapkan rendang.. kekekek!

::terpaksa bahagi dua, kuali gua comel sgt::

then siap2 blend segala awas untuk rendang tu..

4 biji bawang beso
2 inci halia
6-7 ulas bawang putih
4 batang serai
1 inci lengkuas
2-3 senduk cili kering (siap blend asing)
1-2 sk serbuk kunyit

:: siap blend segala bahan::

siap segala tunggu nak tenggek ke dapo je tapi aku kena undurkan diri sejenak sbb enche asben nk pakai dapo, goreng nasik!
heheehehe.. nasib baik understanding, puan bini satgi nk kena berkampung kat dapur sengsorang, bersilat tunggu rendang kering..
so pepandai aa tolong masak benda berbuka ek..

lepas je berbuka and solat segala, maka aku pun start aa..
tengok jam kui 9.15 gitu..
before that aku dah marinated skit daging2 tu ngan bahan blend tu setengah..
kasi kuarkan santan 2 tin & kerisik 2 peket..

::santan cair thai mari, setin dekat spoloh hinggit!::

ok lets begin!
tumis rempah 4 bradik (bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga & cengkih) dengan bahan blend..
dia dah blup-blup skit..
tuang batch pertama daging…and tuang setin santan..
penuhh kuali gua weh.. alahai comel toi laa kuali ni.. kena upgrade ni *jejeling ke enche asben*

bila kuah dia dah jadi separuh.. baru gua masukkan kerisik…
nak kasi wangi skit.. gua racik skit daun limau purut..
bila dah kering dekat2 siap, gua tabur daun kunyit yg diracik2…
perasakan ngan gula and garam..

wallah!

:: batch pertama!::

fuhhh! tengok jam dah kui 11 lebih weh..
haiyoo.. ni baru batch pertama… huh! terus aku tarik laptop letak kat dapo, tengok Hantu Susu sambil gegelak sengsorang.. giler loser rupa gua tengok muvie kat dapo!
sungguh makcik2 rasa gua..
hehehe..

basuh-basuh kuali, start seken batch pulak..
haih..sib baik laa 3kg je… tak bley gua bayang bini opiser aku kena masak 7 ekor ayam!
kalo aku, nages kat dapo mcm Cinderela dah..

lepas je siap sume, jam dah nk dekat kui 1pg..
terus lak aku buat kastad jagung lak…
lantak aa jiran nak bising ke hapa gua memblend jagung pepagi buta..

last2 tido kui 2 lebih..
giler toi.. esok jangan harap gua nk mangkit awal!!