::scam::

banyak betui akai orang-orang skang nak menipu kan?
banyak sangat scam sana sini..
and most of us tau, ni keja awang itam..

arini aku baca paper Metro online..
hok tajuk “Alina jelita rupanya Jantan” tu..
hah keja mat aprika gak… Continue reading

Advertisements

::paid-off::

Kadang-kadang rasa macam tak percaya yg aku skg ada kat Taiwan..
Reli2 enjoying my stay here..
Boss baik.. Co-worker ok.. Opis selesa..
Umah dekat bley jln kaki jer gi keja..
A lot of fun places to visit..

Sometimes it really put a smile on my face bila pikir kembali all d years mengkerah tenaga, living in a country with nothing much..
most of d time, u need to learn to make used of the kekurangan n deal with it..

Even Algeria serba kurang..but i missed it a lot..
Di situ aa tempat yang mendewasakan aku..
Kat situ la i learnt how to cook..
im so lousy back then, even cekodok pun aku telipon mak tanya nak bubuh apa nih??
hahahah!

Learnt to appreciate one another also, me n enche asben..
Enjoy life even only just d two of us..
Learnt to be patient..
iyer aa kan.. kalo gaduh kehapa, ko nak lari mana?
nak taknak kena baik balik and saboooo…
hehehe

Dan d Algeria lah aku mampu hulurkan bantuan kewangan to my family n in-law..
Aku ni mana penah hulur tiap bulan ke makpak selama hidup..
Gaji tak penah cukup bila hujung bulan..

Bila kat Algeria la aku mampu kasi a bit kesenangan to my mom especially..
Dan aku rasa kehidupan aku amat smooth sebab dapat berbakti to my parents like that..
Aku dulu banyak nyusahkan makpak aku..
Make them worried a lot..
Degil usah citer la kan..
So here is my chance to tebus balik..

Aku dulu siap penah gadaikan rantai emas mak aku lagi bcoz of boipren..
Yes! Bangang bertingkek-tingkek!
Skang, aku tebus kembali segala tu by trying to buy her wat ever she wants..
first of all, opkos aa gua ganti balik rantai omeh tu..
siap tambah gelang kaki bagai..
kemain meghelip dah mak aku macam pokok krismas!
hahahah

Pada aku, berhabis pada mak takkan rugi mana..
When we make them happy, tuhan balas berganda..
Jasa n pengorbanan depa tak mampu kita nak bayar balik ekceli..

all and all..
i think all the bullshit i have to endure, paid off..
life wont give you lemon so u can make tequila..
u need to pick up your lazy butt to go get some..

its like what Britney Spear has said..
U HAVE TO WORK, BITCH…

kbai!

:: FB quarrel ::

kebelakangan ni aku amat bizi..
ekceli saja bizikan diri gak supaya tak rasa im not doing anything and makan gaji buta..
and im more at FB chat or wassap..

so bila kat FB, tau je aa..
stalk whoever yang suka publickan hal diri laa..
hehehe..

and ive noticed now, people suka toi perli one another kt FB..
ok itu aku tak heran sebab aku pun buat kengkadang..
hehehe..admit, guilty as charged!
tapi when it comes to your wife or husband yang ko perlikan tu..
thats deep!

didnt they know people know?
contoh aku aa..
of course aku tau ko perli bini kau, or laki kau..
sebab dua-dua aku kenal..
and aku tau pebenda yang memasing buat yang mendorong sesi perli..
dan if aku tau, of course yang len pun boleh teka gak kan?
bukan aku sorang je kawan depa dalam FB tu..

so nampak tak kat sini?

korang bubuh laa segala islamiah quote berkenaan ciri-ciri bini solehah or ciri-ciri laki beriman segala..
dengan status sharing is caring segala sekalipun..
deep down orang tau  ko nak hint ke ‘orang sebelah sana’ and people will talk, you know?
as if u are comparing your other half and show it to the public!

how could u show this to the world?
suami or isteri yang u used to love and cherish..
yang telah diikat perjanjian dengan Allah thru ijab dan kabul?
berkongsi bantal selimut together..
have children together..?

for the suami yang buat ni, ko bukan saja buka aib rumahtangga sendri tapi juga menunjukkan pada semua, kelemahan diri dalam mendidik isteri sendri..
and for the isteri, dari orang tak tau kekurangan suami awak, you have shown it to the world for people to judge him..

bukan dengan FB untuk mendidik isteri or suami..
sebab the other side didnt see what u want them to see..
for them, ko tengah memerli dia dan memalukan dia.. not menasihati..
sebab u did it publicly..
dan bila dah rasa diri telah di humiliated, for sure aa serang balas!
so now, dari orang tak tau kisah korang, EVERYONE knows..

memang banyak ilmu yang boleh diperolehi dari FB tu..
banyakkk sangat islamiah quote yang boleh di share kat situ..
tapi pada aku, its better to do it between you two..
tag je dia and private kan so that noone will see it..
of inbox jer terus..
lagi mudah, duduk satu meja and berbincang heart to heart..
Allah gives you mouth for a reason..
so use it!

::randomizing::

banyak giler rupanya gambo dalam hp aku ni..
and yes, aku mostly up kat instagram jer..
konon nak buat entry..
tapi last-last nan hadoo!
so skang, mari saksikan jer aa..
this is shaved ice cream..
caomei bing qi lin (stoberi ice cream)
tempat, nun kat Shilin Ye Shi (Shilin Night Market)
kedai ni nama Shin Fa Ting (also Xin Fa Ting or 辛發亭冰品店)
femes for their shaved ice cream..

the texture is soooo smooth!
sedap giler!
tapi portion satu mangkuk adalah banyak..
buleh kongsi 2 orang gitu…
rega lebih kurang dalam 7-8 hinggit kot..

::orkid, sepasu spoloh hinggit..giler?::

this is Flower Market kat Daan District..
hari yang aku pi cycling ngan enche asben tu, kami singgah sini sat..
enche asben gua adalah penggemar bunga..
iyer, rupa jer tak romantik.. tapi hati ada taman bougenvila ek!

giler sat tengok pokok-pokok bunga dalam tu..
segala macam bunga ado..
siap pokok beso pemeluk siap nak tanam tepi jalan pun adoo!
bonsai pun ado..
cactus pun ado..
cecomeii sume weh!

lambakan bunga-bunga segar adalah so gorgeous!
tu sebungkus aku rasa around yi bai, liang bai gitu (NT$100=RM10) kot..
geramm jer enche asben tengok..
dia dok target nak beli bunga rupa macam lili nih, nk letak dalam vase dia..
tatau apa nama dia.. bunga ni beli time kundup sebab bila dia kembang, perghh wangi!

kat Flower Market ni, ada gak jual peralatan bercucuk tanam segala..
benih-benih tanaman..
decoration untuk taman ko.. pergh memang rambang aah mata tengok if ko penggemar bunga..
ni aku tak bawak mak aku lagi ni..
sure bersinar-sinar mata tu karang #shing!shing!

ini adalah dekat Miramar..
its a shopping centre ekceli..
tapi the attraction adalah the biggest rooftop ferris wheel on top of the 5th floor of the building..
aritu aku ngan enche asben saja testing naik bas No.33..
so sampai kat sini..
lepak ataih tu sambil makan eskrem.. hehehe!
atas tu ada amusement park untuk budak-budak men game..
ado carousel untuk budak-budak..
ada live band time malam sebab situ ada tempat minum-minum gak..

enche asben ajak aku nek.. tapi aku takmo!
perot tengah meragam and felt like wanna wiwi or something-something jer..
so i dowan to take any risk laa..
sebab aku tengok benda alah tu pusing kemain slow..
its quite high weh.. same like Eyes on Malaysia tu..
within 30-minute or so berpusing tu, satgi perot wat perangai..
mana aku nak tala weh?
aaa takmoo…
i’ll stick to the ground jer, tengkiuberimuch!

tiket bley beli kat kaunter tepi tu jer..
rega tiket untuk hari biasa NT$150 (RM15) and if holiday mahai skit NT$200 (RM20)

last but not least, gambo aku tangkap masa pi tengok perhimpunan student Mesia buat kat CKS Memorial Hall..
ketidakpuashatian on PRU-13 result rasanyer..
hmm..
malas komen…

so thats it for now..
3 in 1 punyer entry!
hahhahaha…
dasar pemalasss…

::random picture in BB::

aku ni perangai suka snap sana sini guna BB..
then karang dalam otak, citer apa aku nk buat dalam blog..
tapi most of the time, gambo je bertambah-tambah.. tapi entry idak gak terhasil-hasil!

most of it, juz came out of the blues..
like this one..

see that minah tepi jalan tu?
yes her!
dok menjerit-jerit on the phone kemain kuat..
aku snap dari tingkap bilik opis aku..
reli kuat dia jerit..
mebi sebab faktor kedudukan geograpi dia yang strategik, maka sora dia jadi dabel-dabel bergema!
abih sume orang opis berdekatan kuar tengok ok!

and dia takde segan silu, tekan abih pitching sora dia on the phone..
gua syak gado ngan laki nih..
mula-mula aku syak kena tinggai laki kat tepi jalan..
tapi tah aa..
reli weh, bertabah sungguh orang on the other side tu dengar dia jerit gitu..
if aku, dah lama aku hang-up terus off hp!
giler kauu.. lama siutt dia perah vokal tepi jalan tuu sambil nages wuwuwuwu…

ko mengogoi depan roundabout, jerit-jerit in the middle of junction yang bizi keta lalu lalang..
opis kiri kanan plus juga kedai-kedai and umah orang kat situ…
huh! if that is not called attention-seeker lagi, aku tatau aa nak namakan apa dah..

what a crazy world!