::borak sat::

ola everyone!
dah lama tak berceloteh kat sini.. rinduu nak merepek benda-benda tak penting tapi tu aa tiap kali ada je aku nk taip, tang tu aa keja mai..
or i got distracted by website Lazada !
hahahaha itu lagi satu musibat beso tuu.. terjebak ahkak dalam kancah yang tiada penghujung!
tau-tau kang enche asben wassap tanya ni beli apa lagi ni, posmen anto parcel kat umah ni?!
eh? terbeli la pulakkkk.. ihikss oppps!!

soo…
how’s work? so far so good.. thank goodness aku dapat roommate yg ohsem kat opis ni..
Cik Milin namanye..
otak best and tak lokek belanja makan! and most of all, dia KUAT GELAK! hahahah terhibur iols duk dengan dia ni..
hal bos lak, hmmm… what can i say, tak selamanye ko akan dapat bos baik..
so kiranye that time is now la!
stress kadang-kadang bila kena marah for something soo remeh tapi aku diamkan jer..
ko nak lawan pun tak guna, paling kuat pun aku luah ke Milin jer laa and she ended up buying me eskrem or something laa to cheer me up! heheheh..

now aku dh jadi warga Putrajaya.. how’s life here?  it is great! just stress sekali sekala je aa dengan cara pemanduan orang Putrajaya yang kadang-kadang terlalu romantik dan tak reti kasi signal kiri kanan!
opis dekat, soping mall dekat.. pasar malam 2 kali seminggu.. apa ada hal?
kehidupan yang tenang laa i would say..
nak melawat mama pun dekat jer..

how’s si kenitmon? hehehe she’s super lasak skang at the aged of 11-month, ya tuhannn.. takleh lepa langsung, kang tau-tau dah ada bawah meja or atas sofa!
dulu dia perlu ada bantal kt bawah sofa untuk dia jadikan tangga nk panjat sofa tu, but now, NO NEED ANYMORE! kemain kangkang dia panjat sofa tuu..
macam pagi tadi tengah aku iron tudung, terdengar suara dia kt hall, jenguk tengok rupanye dah ada atas sofa, dedi tido mati kat bawah tak sedau anak dah panjat merata! grrrrr~
peh tu tak reti turun lak tu, dia nk junamkan kepala dulu ke bawah! ya rabbiiii, tersedut perot mak ko tengok aksi stunt dia nih hahhh!
jenuh aku ajar, suh turun bontot dulu.. dia relekss je gegelak ingat mak dia wat sarkas ke hapa nihh..

kalo nak citer pasai my lil pokemon ni, memang menjela-jela satgi blog aku..
sebelom orang muntah darah baca hal anak akuu jer as if macam aku je ada anak, better stop laa..
heheheheh!
ive already crowded my insta with my lil pokemon so blog ni kita citer light-light sudeyy..

ok u gais.. next time borak lagi..
nak get redi gi zumba..
apa? haram? haramzadey laa sangat.. lantak aa korang.. yang penting mek berpeluh sebaldi, itu yang fenting..

kbai!

Advertisements

:: mimpi laut ::

aku ternampak post ni dalam draft lama, terus teringat balik my mimpi tu..
need to save it here so that esok-esok aku boleh ingat balik..

so i got this dream..
aku mimpi aku berada di tebing yang tinggi and bawah tu adalah laut yang luas..
kebiruan hijauan kaler air dia.. amat dalam i guess based on its colour..
on the surface i could see lots of fishes swimming around..
semua berenang kat permukaan.. macam ikan koi dalam kolam tu aa..dok pusing2 situ..

gerun and gayat hamat jantung aku time tu..
sebab bayang-bayang ikan tu memang jelas and besau!
scary!
and there were even TURTLES! ada 2-3 ekor gak swimming on the surface..

there was one fish ni siap meloncat tinggi, setinggi tempat aku berada tu..
i could see it was flat like ikan pari shape tapi bukan..with black spots ol over its body..
takut ok!
aku terasa mcm aku akan jatuh je ke bawah (biasa ni perahsaan org penggayat)..gayat nauzubillah rasa..
but still i want to look down and watched the fish..and the ninja turtles

aku takut bukan pe.. aku kan tak reti berenang..
and one more thing.. i dont know what in the world are down there..
dah aa tengok bayang-bayang pun mcm besauu je ikan-ikan tu..
tapi idak aa sebesau jaws… but still consider weirdly-big for an unknown fish.. (ok apa aku merepek ni?)
dok melilau-lilau on the surface like they are waiting for me to fall!
errrrkk!!!

but the view adalah super osem i tell u..
even aku gayat tapi still aku nk duduk tepi tebing tu n look down..aku rasa takjub by the fishes..

ekceli aku rajin mimpi benda-benda based on water..
bila aku google mostly kata berkaitan rezeki..
aku mimpi benda ni before i got pregnant..
maybe that’s it la kot..
rezeki sekali besau! alhamdulillahh..

bila baca balik, aku teringat balik mimpi tu..
i cant describe it secara detail tapi pada aku, amat-amat cantik pemandangan mimpi tu..
even ada rasa takut sebab ikan-ikan tu besar tapi still look wonderful..
tah aa tak reti nak describe..

ok the end!

hehehehe…

:: lets rawwrr! ::

ingat nak citer pasai beranak aritu tapi since thumbdrive gambo-gambo tak bawak la pulak arini maka kita tukar story len aa ek..
kebetulan lakk arini ada kes yang buat my blood go upstairs so mari laa kita merempan dulu..
owh before that, salam jumaat dan selamat berpose everyone! *sambil lambai ratu*

ehemm~
here we go..

pepagi iols dah kena marah dengan bos because of mistake orang len yang tak efisyen buat keja! reli aa buat aku nak menjerit pepagi tadi..
dah aa aku tengah drive masa tu.. korang tau aa kan caner traffik pepagi kan..
kalut aku drift ketepi sebab nak menjawab call..

alkisahnye pasai transport bos aku nk gi meeting pagi ni aa.. aku dah mohon seminggu awal untuk bos aku.. dah aa jenuh nak kejo ketua kerani (CC) yang jaga drebar tu.. buat keja macam taik!

dah aa dia silap kasi info ke drebar, aku minta untuk pagi Jumaat, dia bantai kasi ari Khamis.. dah tak pasai drebar call aku pagi tu tanya mana bos aku ni? dia dah tunggu lama..

ok mebi silly mistake dia terlepas pandang almaklum orang tua, aku still bersangka baik lagi.. so aku call to correct the mistake and asked again, sapa drebar bos aku untuk Jumaat hari meeting yang sebetulnya.. dia boleh dingdong-dingdong lagi kata tengah buat ni.. ok aku sabo, kasi time.. petang kang aku call lagi..

bila call petang, dia kasi aa info drebar segala then aku terus aa inform bos aku.. tup-tup pagi kejadian bos aku cakap takde keta tunggu dia lakk!! dia call drebar yang aku kasi tu, tak berjawab.. cibaiiii~
bos aku dah menjerit suruh cepat-cepat sebab dia takut lambat! aku ni takleh orang push-push gini, aku panikk.. dah aa aku tengah drive!
before aku terlanggor pokok segala, better stop tepi aa and solve this matter..

aku call CC transport, tak berangkat! demmitttt..
aku call drebar yang suppose to send my boss, nasib dia angkat tapi dia inform aku bukan dia yang patut hantar bos aku lakkkk! dia cakap CC dah tukar ke orang len..
which is kebabian napa dia tak inform akuuuu dia nk men tukar-tukar gini!
nasib aa drebar tu nak gak tolong skit by messaging my bos kasi hp no. drebar yang patut anto bos aku tu..

apa-apa pun, aku whatsapp balik bos aku informing that its not my fault and aku akan log a complaint about this matters! selamatkan bontot sendri dulu okkkk.. bos aku tu dah aa bekas navy! garang okk..
dah aa bos aku sikit-sikit cakap “tah-tah awak salah letak tarikh?”

aaaa dont ever-ever question my work wehh.. aku double check okkk apa-apa dengan dia niii.. sebab aku tau dia ni garang and dulu before aku kuar posting, aku penah keja satu division dengan dia and penah kena maki! so do i want to repeat that? i dont think soooo!!

sampai je opis, terus gather all the information and karang this one long complaint emel with gomen words.. do you know how hard it is to express your ketidakpuasan hati ko dengan ayat gomen? ko nak marah berapi-api volcano tapi ko kena sopan santun ayat pusing-pusing, bahawasanya, oleh sebab itu, beliau, bla bla blaaa.. bertahun aku asik karang in English so my gomen wording a bit rusty la..

nasib baik aku dah siap emel segala, bos balik dari meeting terus tanya mana komplen aku and by the way, dia kena drive sndri ok ke tempat meeting dia ek.. so sejuk aa skit ati dia bila baca segala bukti aku kasi, he still bebel-bebel laa but as long as its not at me..im good!

bila jadi macam ni kadang-kadang aku panik and question myself, eh betui ke aku buh tarikh sekian-sekian? dah jadi macam tak yakin lak dengan kerja sendiri.. walhal ko memang dah buat betul dah..

geram aku dengan orang macam ni.. this is not the first time aa CC transport tu buat keja silap macam ni.. kadang-kadang aku kesian ke drebar-drebar tu aa gak.. sebab orang akan marah ke drebar dulu sebab tak mai bila tarikh yang diminta.. padahal depa tu ikut je jadual yang CC transport kasi..

aku tadi pun nasib aa boleh kontrol lagi.. drebar yang suppose to send my boss call tadi and inform aku dalam jadual dia, dia kena anto bos aku pukul 10.45 pagi.. giler! aku minta suh hanto pukul 7.30 pagi and pick up dia pukul 10.45 pagi! korang tengok aa caner CC tu buat keja.. nyirapp darah toi! siap drebar tu lak minta maaf untuk CC kata biasa aa orang tua, kadang-kadang blur..

kalo dah tau tua, sila aa pencen cepat-cepat.. keja-keja macam ni, kalo ko takleh nak fokus dan buat sambil lewa, sila kasi orang yang boleh buat.. dah aa keja ko melibatkan kerja orang len gak.. terlewat orang pi meeting ke function penting-penting ke? caner?

so sekarang aku rasa bos aku tengah karang emel untuk kasi ke bos beso bahagian CC transport tu.. hadap aa ko lepas ni..
mana aa orang tak mengata orang gomen lembab buat keja..
ate memang punnnn!

puih!

ok sekian merempan di hari Jumaat aku..
satgi nak gi soping, need a soul therapy setelah tercalarnye mood Jumaat aku di awal pagi..

beli sudu pun jadi aa, janji beli something..

kbai~

::settling down in Malaysia::

fuhh…
yeapp.. im nearly settling down now.. udah dapat penempatan, boss and all looks good..
even dapat bos yang aku memang nak elakkan sebab dulu dia penah maki aku, redho je aa aku! hahahah!
nasib baik dia tak ingat aku dah… almaklumlahh dekat 8 tahun tak balik Wisma..

kuarters pun dah dapat kunci segala.. even not to my expectation, cannot demand lelebih.. benci aku orang BPH ni, kerek!
demmit laa cakap takleh pilih-pilih konon and i have to downgrade my kuarters level to kelas F sebab dah dapat priority balik dari obersi so kira dah abih bagus aa dapat tu depa nak kasi *puihh!*
cakap je laa aku ni takde kabel dalam and tak kenai sesapa dalam tuuu…tu pasai dapat umah cabuk macam tu!

reli aku malas nak argue.. rembat je laa apa ada sebab pikir kan kontena dah nak sampai port and i have little child some more..
kalo berdua jer memang aku rejek je kuarters depa ni kasi and merempat mana-mana before buat rayuan lain..

aku tak paham toi mentaliti orang Malaysia ni.. oo since kerajaan dah kasi umah gitu so boleh aa memasing wat perangai macam beruk!
reli gais.. u shud see how the lif looks like.. penuh calar balar everywhere and conteng and button kena cucuh dengan rokok…
reli pipol?? REALLY!!
part calar balar tu.. korang ni genetik rimau ke apa? aku rasa lif kat Warta Bangi tu lagi lawa dari lif umah kuarters aku tu..

tu belom kira rupa persekitaran tingkat aku tu.. adoii semak mata!
jiran belah kanan bela kucen i see, ada nampak bekas makan kat depan pintu.. and belah kiri ada penuh junk depan umah! siap ada alatan gym, cage kucen, dapo gas segala bala!!
oh tuhann sabokan laa mata aku..
yang kucen tu, u better not peeing or pooping in front of my house!
its level 4, how the hell that cat nak pi turun bawah berak ke hapa? reti guna lif ke pun? nk cakap dia berak dalam umah, pintu owner dia shut close.. harus aa pi keja sume tu..
tak tau aa aku kot-kot kucen tu reti tekan doorbell nak masuk berak.. i have no clue..

takat ni yang menyejukkan jiwa aku skit adalah rupa dalam umah je laa kot..
itu pun banyak rosak still! lepas settle masukkan api air sume baru nampak apa kerosakkan.. kipas tak jalan laa, lampu bilik tamu tak nyala laa.. paip dalam bilik air leaking laa..
hoihhh!
nasib baik aa laki aku boleh handle everything.. dia aa pi kejar orang maintenance sume..
cuci umah pun dia buat sorang-sorang since i cant sebab work.. dok laa dia kulu kilir beli paip laa kabel tv laa.. beli kepala mesin basuh laa.. macam-macam lagi..
thanks B..

aku tak brani nak amik cuti lagi since last week dah cuti untuk majlis Akikah Arissa..
itu nanti citer..hoihhh banyak nye benda aku nak citer!
heheheh lepas ni boleh berkarya balik selagi ICT tak block wordpress ek..
lagipun aku nak simpan cuti untuk time kontena sampai.. itu kena all out abih tuuu..
aku boleh bayangkan bertimbun baju-baju kena lipat and susun tuu.. ai ai aiii~~

takat ni beribu dah abih.. macam waterfall duit kuar wehh!
i cant even recall dah.. lantakkan malassss..
bayangkan aa aku memang kena start from zero untuk rumah..
belom kisah pengasuh ke hapa ni..
arrgghhhhh~

ok stop dulu.. nak karang citer beranak lak bley?
hehehhhee..

kbai

:: scam and dumb people ::

its been a long time since i last deal with kes-kes scam duit ni..
time dekat Algeria boleh dikatakan hari-hari ada je orang emel tanya or nk verify betui ke tawaran sekian-sekian dari kampeni bebeso such as Petronas, Shell etc.
dekat Algeria, we always receive pertanyaan berkenaan tawaran pekerjaan dengan gaji yang beribu-ribu laa..
tapi dengan syarat, ko kena bayo fee itu ini yg konon-konon for the visa or working permit ke hapa tak pasti aku..

biasa aa scam kann.. dia kasi yang manis-manis duluu… once u are hooked, then they snatched you by the mouth like a fish!
selain dari tawaran pekerjaan, nak offer tumpang akaun or nak kasi wasiat tu memang ada laa..
ada yang bodo pegi percaya terus and bila terkena baru nak sibuk cari kitaorang nk clarify..
tapi aku siap dah up kat website aa suh careful benda-benda gini..

scammer ni pandai wehh.. ada yang buat tawaran-tawaran kerja tu siap bubuh url website bagai and bila aku klik memang ada!
and if ko tak careful, memang akan tertipu punye!
ada sekali tu aku dapat url website private hospital apa tah tak ingat pulakk akuu.. femes gak aa kat mesia..
and its a fake one! tang mana kantoi dia? tang NOMBOR TELIPON!
usually depa ni akan buh no. hp…
tapi for non-Malaysian, mana tau kann itu no.hp or landline punn…

tapi there in Africa region, what do you expect kann.. sah-sah pakar scam ni memang banyaknye awang itam..
and Algerians lak, gullible sangat and so desperate to get out from their country and have a better life outside.. memang senang kena laa!

ok itu ok laa kann..
tapi hari ni aku dapat panggilan dari this one anty from Hsinchu..
nasib boleh cakap English even not that good so ok aku boleh assist skit-skit..
she asked about inheritance tax Malaysia kenakan ke pada orang Taiwan?
and i was like..huhhh?? its ok to admit that u dont know, dari pandai-pandai sendri kann so i asked her to emel to me what this is about.. so that i could forward her inquiry to my officers and asked for assistance..

so she did that.. and aku nampak dia attached this one certificate..
once i open it.. aku dah nak gelak..
FUND OWNERSHIP CERTIFICATEko tengok laa betapa kalerful nyer sijil ni!!
and its from Ghana!!
ya tuhannn… adoi laa macik oiiii… ko ada sedara hapa pulakk kt Ghana ni???

so i quickly called back that anty to inform her laa this is a scam..
tapiiii… ewah ewahh this anty kemain mempertahankan pulakkk benda ni legit! and that she already went to Malaysia and talk to this Citibank Manager yang kata fund dia memang dah ada dalam bank tu tapi takleh kuarkan sebab LHDN minta inheritance tax dulu..
adoi laaa…
what can i say?
not to give up.. i asked her for details of that Citibank Manager pulakk.. so that i could check wujud ke jadah orang ni..

she said dia takde pulak contact orang tu…
ada emel jer kehapa tah.. pulakkk!
so i asked her to forward the emel to me..
and this is what i got, attached with the emel..
PengHuiYing_LHDN180815hambik kauu…
bogel macam ni jer LHDN kasi hahhhhh…
address with no.contact number watsoever..
tapi emel tu dari Financial Representative Citibank kononnye.. but this macik tak reti lak kot nk forward emel orang tu.. dia copy paste je kot emel n anto ke aku!
tapi bawah nama pegawai citibank tu, the pegawai only put no.hp!
reli?? hp no? gilerr.. mana ada orang keja bank pakai emel personal and put his/her hp no ke customer?
and it was Citibank some more!

feeling a bit kesian ke macik tu.. even she insisted that she is right and AKAN dapat duit wasiat berjuta-juta lemon tuu, aku tetap gak balas emel dia and put info for her to check, if dia nak cek laa kann…
aku kasi no.tipon customer service LHDN yg betui and website LHDN yang official..
sila aa cek macik oii if ko takmo pecaya cakap aku punn..

takyah laa nak feeling-feeling tetiba ada orang nak DERMA wasiat kat ko juta-juta..
you are not PM of …opss!

heheheh..kbai!