::perky and dandy::

aaahh.. im feeling better already now..
side efek Metformin dah wear off..
my body dah adapt the medicine..
no more nausea and no more being exorcist on the toilet..
the trick is, always take it between meals..
never on an empty stomach!

nasib baik laa all this jadi sebelom puasa start..
alhamdulillahhhh!
ada rahmat nye.. tuhan permudahkan..

and puasa kali ni even aku tak makan sangat time sahur..
everything is soo ok..
tak mengantuk sepanjang di opis..
tapi time jalan dari umah ke opis tu, ada aa menguap dalam 8 blas kali kot..
itu kira bateri tak up sepenuhnye lagi aa..
heheheh!

here in Taiwan, kitaorang pose lebih kurang 15 jam…
imsak around 3.28 am..  iftar at 6.48 pm..
a bit kelam kabut aa skit for me as i will be cooking for the whole Ramadhan kann..
eh eh selama ni aku beli ke pun?

anyway..
time opis still from 9-5 so boleh bayangkan betapa charlie chaplin nye aku bila berjalan balik umah?
aku kena pantas aa sebab enche asben nak berkejaran ke Masjid pulak for terawikh..
dah aa dia kena kejar bas utk ke masjid..
and it will take him 30-40 minits laa to reach there..
time is precious!

aku akan make sure siap-siap semayang Asar di opis before leaving..
so that aku tak perlu terkejar-kejar kat umah kang..
balik je umah, mandi laju-laju and terus ke dapo masak..
i only have 1 hour and a half jer..

masak basic-basic sudahh…
satu lauk utama, vege 1 plate… dahh!
kuih muih memang tak dan aa iols nak buatt..

i can still remember way back in Algeria…
when i have all the time in the world!
ate balik opis kui 3.30 pm kauuu…
and iftar time tu adalah nearly 8pm..
boleh bayangkan betapa banyaknye masa aku nak menggeledah dapo?

siap boleh berlauk rendang bagai laki aku time tu..
siap ado kuih muih…
kemain gua bukak bazar Ramadhan time tu..
5 jam kauuu… tak ke heaven tu?
aku lak pantang duk dapo..
skit-skit aku bukak lemari stok, tengok apa kebenda lagi aku boleh hasilkan nih..
masa banyak lagi nihh…
lagipun napsu tu kemain kann.. posee kauu, everything tingin jadinye…
hahahah!

skang.. bersederhana jer aa kami..
tapi luckily jiran baru blakang umah ni, kemain laa rajin memasak..
dah 2 hari dah ni berturut-turut anto kuih ke rumah..
tak dan aku nak membalas, dia dah suh anto tupperware kosong jer..
moga murah lerr rezeki akak selaluuu..
mai laa anto lagiii.. hahahha!

so u guys.. amacam pose tahun ni?
dengar citer nak masuk El Nino nanti kan?
drink a lot of water ok!!

ok aku nak being perky and dandy else where lak..
kbai!

Advertisements

:: berger mesia punyer pasai ::

dari hari Rabu kot aku dok pung pang ke Sarah citer nak berger mesia..
siap dah google for a simple resepi..
dengan keyakinan untuk bermain dengan yis, maka nyer balik tu start aa prepare the ingredient..
before that, prepared the sambal ikan bilis dulu..
kira 2 in 1 laa..
buat banyak sekali untuk berbuka..

ekceli hari ni dah setting ngan enche asben nak ke masjid for terawikh..
memang dia dah kabo, kena laju-laju nih sebab bas No.254 ni if terlepas, memang lama nak tunggu yang lain..
time buka pun kami makan kemain ekspress..
aku dah rasa macam ulau sawa jer, men telan-telan..
then laju-laju solat Maghrib sume..

owh sini buka kui 6.44pm..
bas kui 7.30 pm gitu..by 7.15 pm kena turun umah dah..
Isyak masuk kui 8.09 pm..
perjalanan bas dalam 30-45 minit bergantung pada trafik..
so do the math laa betapa berkejaran kitaorang..

tapi sebab ati tu teringin jugak-jugak berger mesia, maka aku gigih jugak laa nguli doh..
aku dah nguli since sampai je dari opis..
tapi tau aa kan main yis ni kena rest kan dia bagai-bagai..
makan masa gak aa..
dah sampai part nk menggoreng jer pun..
enche asben tak kasi…
katanyer dah lewat, nak kuar dah nih..
aku pandang jer doh aku tu..
dia kata biar jer balik nanti goreng..
aku rasa aku ada baca somewhere, kena gak goreng even skit if ko taknak makan lagi or nak frozen kan dia dulu..
just to stop the yeast laa..
tapi mamat ni tak sabo-sabo..
hmm… memandang sepi je aa aku ke doh comel aku tu kat tepi dapo sambil berlalu pergi..

balik je dari terawikh…
hambik kauu!
doh aku dah mengembang macam kek!!
membuak-buak sepenuh pinggan!
hahahahha!
i told u so…
sedih gua tengok..
dah aa aku tutup ngan plastik jer..
so dia dah melekat sana sini..
ahhhh… tak kuasa nak hadap laa..
gua kauk sume, tong sampah laa kauu!

ingat nak nguli lagi..tapi since jam dah kui 10 malam..
jadah sapa lak nak hadap if jadi banyak nanti..
haih..
sedih toii..

then semalam, Khamis, still kami pegi terawikh and still terkejar-kejar..
tapi aku dah ada modus operandi..
arini aku takmo masak, kita makan kari ayam tin Yeos jer ek!
bukak tin, perangat and makan.. sonang kojo..
hahahaha..
so i have a few extra time to make my dough!
not giving up on u just yet, berger mesia..!

and it turned out ok..

berjaya aku menggoreng semua dough aku..
ahh dah goreng, takkan tak makan kan?
so aku capai satu and make one for me..
itu pun enche asben sibuk kata tak dan laa apa laa..
hoh! sibukk ini budakk..
tatau ke bini gemok awak ni teringin since Rabu!

B: lekaih laa karang bas terlepas..
Me:  sat lerr, satu jer.. karang kot eksiden ke hapa, kempunan Sayang tau..
B:  hishhh! takdenyerr…

kelam betui si kering nihh…
geram aku…
tak kiraaa aku nak jugakkk…
siap buat satu baru turun ke bawah..
tup-tup turun je dari umah nak berkejar ke bus stop, jiran kitaorang telipon ajak nek keta sekali ke masjid..
ciss!
kalo aku tau ni, aku tapau sume berger mesia aku bawak masjid..
bleh makan ramai-ramai..
hmm takde rezeki aa korang nak rasa berger ohsem  aku ek..
hehehehe!

balik jer dari masjid lepas terawikh, gua sambung layan berger mesia gua..
belah satu-satu doh and boh sambal ikan bilis and timun..
layan depan tv citer CSI lak tu..TERBAEKKK~!
aku siapkan extra aa..
pelawa ke enche asben… eh? dia amik?
aku ekceli tak sangka dia nak layan kuih aku..
dia ni selalunyer bukan nak terai apa-apa ‘eskperimen’ bini..
dia jenis if benda tak biasa, dia takmo..
tak adventurous sangat part makanan…

ada aritu aku beli ikan hapa tah (dont ask me, aku buta ikan skit) then bakar nak cicah ngan air asam..
dia tak kenai ikan tu, maka nyer takmo makan..
as for me, aku tak kenai ikan apa, its ok janji ko rasa sedap!
makanyer, haritu gua buat sambal sardin cap ayam jer kat dia..
haaaa itu dia kenai so dia makan..
kat Algeria ada je ikan sardin original tu kat pasar basah..
hmmph! tamoo dia wehh…
tin jugakkk yang dia terimapakai..

:: ikan panggang ajaib, sardin cap ayam, kailan ikan masin, teloq dadar::

tapi kali ni, bleh tahan gak dia hentam 3 ketui berger mesia aku..
hehehehe!
misi berjayaaa… yeaayy!

::sumbing pulok seketui nih..hehehe!::

p/s- hari ni tangan laju sangat tutup alarm tanpa sedar, maka nyer TAK SAHUR la kami berdua.. nasib aa aku dah sumbat laki ngan berger mesia malam tadi.. hehehehe!

::iftar chesue pulak::

ignore the previous entry..
mebi i woke up from the wrong side of the bed..
hormon haywire coming thru!~

so hari ni nak citer apa?
citer makan lagi?
hahahhha..

owhh… last Saturday enche asben bercita-cita nak buat iftar kat umah..
makanyer, aku aa tu yang kena masak kan..
dia dok sibuk menjemput, aku dok kecut perot kat tepi..
memikirkan, adoiiii ramai nii.. reti lagi ke aku nak masak portion banyak-banyak nih??
takpe, niat nak menjamu orang kan..
tuhan tolonggg…

tawakalillah jer aa..
harap cukup laa portion sume.. reli aku dah tak reti nak masak banyak..
terlalu biasa masak untuk berdua, cukup-cukup jerr until sahur..
ini nak masak untuk 9 orang dewasa and 2 kanak-kanak..
perghh..
and satu lagi, DAPO MAK KECEK!
sangat suffocated aa aku dapo nihh…
i missed my old kitchen in Algeria nih!

::lots of space to make semak n huru hara::
::ruang aku selalu guna untuk nguli tepung ke hapa or susun pinggan::

dapo Tewan amat jauh beza…
and berkonsep open air gitu..
terus nampak dining table..
only separated by a bar-like-table jer..
not like my old kitchen in Algeria, ada pintu and jauh dari ruang dining table and hall..
nak semak samun, bley sorok-sorok!

::please ignore model dapoq chesue naa::

ko tengok aa betapa sempit tu..
if enche asben masuk dapoq, memang berlaga bontot laa kami..
mat ni pun satu gak..kadang-kadang tengah aku masak laa dia nk cuci pinggan or nyusun itu ini dalam kabinet..
dia dah terbiasa dari Algeria buat macam tu..
rajin terlebih, takley kata apa…

so memang aku kena siap masak segala before tetamu mai..
satgi pepak lerak dapo, maleww laa kitewww..

::selepas kejadian iftar..see?kecik tet, dapo xley nk pepak lerak, maleww sb tetamu blh nampak!::

soo menu iftar adalah nasi tomato, ayam masak merah, sup daging and jelatah timun..
and ayor bancuh kordial sarsi mesia mari!
ikutkan enche asben, dia soh buat nasi lemak jer..
haihh.. sukati dia jerr nk hidang orang bekpes for iftar..
dah laa yang nak mai tu otai-otai nasi lemak..
malu aih akuuu nak hidang sambal akuuu…
heheheheh!

owh sori, mak bizi jadi chef, maka takde gambo apa pun hidangan..
hahhhaaha..
time first tetamu sampai, meja pun tunggang langgang lagi..
enche asben laa.. abih sume pinggan mangkuk dia nk kuarkan..
and sebab kecik sangat area dapo, nk susun pinggan segala pun jadi tak reti..
masak nasik pun aku siap pinjam rice cooker akak Malaysian dekat ngan umah kitaorang..
hadapkan rice cooker aku, memang tak muat laa…
nasib aa kuali aku nak masak ayam tu kira muat laa takat 15 ketui potongan ayam tu..

ok laa it turned out alright..
lepas buka, buat Maghrib jemaah..
then baru layan nasik..
nasib aa depa kata lulus! hahahhaa.. kembang ati mek!
iyer aa kan masak time pose nih..
nasib aa buat nasi ada perisa-perisa nih.. kira cepat aa korang kenyang skit..
aku dok risau je lauk tak cukup! hahahah!
kemain nasi tomato tu aku campak minyak sapi, marjerin segala..
memang pakat terlentang lepas tu…

::Director Visa and MIDA, staff imigresen and their families::

owh..aku buat pizza gak hari tu…
tak menahan tengok budak Ojin wat pizza
nampak mudah..
and yang penting, dia nyer resepi adalah dalam portion skit!
itu yang penting.. aku bukan nk bukak kedai pun kann..
sekadar nak merasa jer..
terai laaa..

::pizza daging katanyer::

ok aa menjadi aa rupa tu dh ada..
tapi rasanyer topping tak cukup meriah and sos kena up lagi..
extra cheeseee!
yang best tu anak guest aku sorang ni kemain laaa jujur…
tak sedap katanyer macam mak dia watt..hahahahhah!
kecek ati anty dikk…
kemon laa, give me some slack.. first time buat time pose lak tu dik.. 

hahahhha..takpe gua terima kritikan…
esok buley baiki lagi..
tapi yang aku suka adalah, dah reti men yis!!
yeayy!

teruss esok tu aku menDonut pul
ak..
ewahh verlagak betui…
sekali banyak la pulakk hasilnyer…
ni yang aku nyampah ikut resepi google..
sume jenis isi rumah ada 10 orang ke hapa…
terus aku agih-agih donut aku ke tuan umah and jiran Malaysia aku kat bangunan sebelah..
tapi sebelum tu, test dulu aa kot gebu idak..
if tak gebus, memang aku campak terus dalam tong sampah!!
maleww aih nak kasi ke orang..
heheeheheh!

eh ok aa..
menjela-jela aa pulak citer..
ok mo layan Candy Crush sat..
bubye!

::nothing to do much::

hmmph..
bulan pose ni biasa aa rasa panjang nyer laaa time opis..
and bila bizi, tak berenti-renti Starbuck aku ni beroperasi..
sehari sure dekat 10 cawan kopi laa aku bancuh..
nasib aku bukan peminom kopi..
kalo idak, mau stress tiap kali kena sedut aroma neskepe tuu..

hari ni nasib aa bos jumpa orang kat luar..
so takyah laa aku nak bukak Starbuk aku..
and can rest a bit..

owh semalam tak berjaya aku nak menguli piza..
kemain aku ngan si Sarah borak kt FB citer menu buka..
dengan piza laa..rendang laa..taucu laa..
last-last out of topic yang jadikk..
cis!

semalam lepas opis ngajak enche asben gi RT Mart beli sayur segala..
dia tu kalo pi supermarket ini, sure tala ke area buah, melekat kat situ!
tau-tau dah penuh tangan kendong buah mangga..
kemahinn…

sampai umah dah kui 6.15 gitu…
kelam kabut aa masak..goreng ayam siap-siap then rebus bendi untuk cicah ngan sambal belacan..
since sayur adalah kering..
maka kena korbankan ayam goreng untuk jadi lauk berkuah..
gua tak reti makan kering-kering nih..
konsep lauk gua kena ada ying and yang..
sayur kena ada and ayam/daging/ikan for main course..
then kena ada satu lauk berkuah at least..

payoh gak kan jadi DO (dapo opiser) ni..
kena koordinat lauk bagai..
kena pelbagaikan lauk hari-hari..
tu blom kena pikir nutrisi seimbang segala..
pehhh..
part gini usah harap ke enche asben laaa..
dia tu asik minta lauk ‘apa-apa je la sayang.’..
ikut dia tu, nasi goreng pun dah cukup seimbang dah tuu..
layan ngan kopok goreng..nyum nyum nyummm~!

so semalam…
ayam masak kicap jer aa..
aku rasa lauk ni jer paling cepat and mudah gilerr..

campak jer rempah 4 bradik, bawang putih, bawang beso segala..
kicap..siram ayo skit..picit sos cili skit..
perasa gula garam..
wallah!

enche asben pun suka jer masak kicap ni..
tapi dia tak suka aku boh rempah 4 bradik tu..
katanyer semak and kadang-kadang tergigit..
hahahha.. itu laa dia lelaki..
padahal rempah tu laa yang naikkan lagi rasa masak kicap tu..
bila aku cakap, melawan kata benda tu takde beza pun if tak bubuh..
kalo gitu, meh aku siram kicap ngan ayo masak jer atas nasi tu and see the different..

owhh dia tak suka gak if aku boh hiasan-hiasan macam cili merah tu..
hahahhaah!!
aku takley aa.. aku dah biasa dengan cara masakan mak aku..
PRESENTATION adalah penting..
aku suka lauk aku ada kaler-kaler gitu…

contoh if tumis sayur, aku suka boh hirisan cili skit.. karot skit..
baby corn skit..kobis..
see the colours?
paling koman pun aku akan buh hirisan cili aa.. merah!
me like!!

if dia mandomm je satu kaler, aku rasa macam lauk aku naked!
hahaha..ok itu over..
tapi that’s how i feel laa..

so… how bout u guys??
any particular cooking style yang korang nak share?

:: daging masak merah pataya ::

lama ek tak boh resepi hentam-hentam aku..
hehehehe..
ekceli lauk ni last week aku buat..
citernyer enche asben baru beli daging dari mesjid..
so dah alang-alang dia tengah lembut lagi, terus aa masak daging..

peh tu tengok dalam peti es, takde apa kebenda sayur..
ini menaikkan temperature chesue gak..
sebab aku dah soh enche asben pi kedai beli sayur since forever!!
hoh!!
then nampak terselit sepeket baby corn n tomato..
jaadi laaa…

DAGING MASAK MERAH PATAYA

Daging (semangkuk sup bajet utk kitaorg berdua)
1 batang serai (ketuk)
2-3 ulas bawang putih (hiris)
Bawang beso potong bulat
2 daun limau purut
1 sb sos tiram
2 sb sos ikan
2-3 sb cili blend
2-3 sb sos tomato / cili (campur)
Baby corn & tomato (sayur sukati korang)
Gula garam secukup rasa

Cara-Cara:

  1. Panaskan minyak and tumis bawang putih, serai, cili blend and campak sekali daun limau purut.
  2. Masukkan daging, kaco-kaco skit..ayor daging akan terbit time ni..
  3. Masukkan sos tiram, sos ikan then kaco lagi… peh tu sos tomato and sos cili (ini aku nak kasi kaler merah lebih skit)
  4. Bior dia menggelegak skit and air dari daging tu a bit kering..sos pun akan nampak pekat skit..
  5. Campak bawang beso, sayur pilihan..last baru campak tomato..
  6. Owh jangan lupa perasa gula garam dia ek..

adalah anda sudah menjilat monitor anda??
hahaha..
matlamat tercapaii…

lalalalaaa~