::emergency Czer::

mengumpul kerajinan untuk berblog kembali..
i love my blog tapi kekangan masa dan idea buat rasa meleweh nak menaip..
i owe u my czer story so here we go!

it was 2 November 2015, masa tu im almost 35 weeks.. lagi sehari dua je kot..
balik dari keja as always, mandi-mandi and solat..
tetengah baca Al-Quran, aku rasa mcm ‘phisshh’ under there so i thot ‘alahaii, terkencing ke?’ sebab aku memang senang terkicit skit2 bila dah makin sarat since the baby dh makin tekan my pundi..  terbatuk skit pun boleh terkencing..

so aku pun mangkit aa nk bukak telekung.. then i realize rasa basah makin banyak lak so lelekaih aa aku gi toilet..
bukak je panties, terus rasa nak pengsan sebab tengok darah pekat penuh kt seluar..
PANIC ATTACK!! oh no.. oh no! God please protect my baby!
tak dan aku nk tarik spender, terkengkang-kengkang ke pintu panggil enche asben yg tengah vakum kt depan..
darah dh nitik-nitik merata.. i dont care anymore!!
aku smpai dah lupa yang enche asben mabuk darah.. but to my amazed, dia tak pengsan lak or mabuk like he used to..
sambil aku nages duduk atas toilet sambil lap darah..
enche asben try to call our friends untuk minta tolong anto ke spital..
nasib baik beg spital dah lama aku siapkan.. pheww!

thanks to Chemad who help us.. smpai dia lak panic lupa jalan ke spital!
sesampai Adventist Hospital, terus naik ke tingkat 5 wad bersalin..
cakap bleeding, terus nurse suh baring dan pasang monitor kt perot nak tengok jantung baby..
memula tu macam tak berbunyi, giler takut akuu! nurse tu penuh keyakinan dok cakap releks takde apa-apa nih..
last-last dengar denyut nadi baby.. and its normal!
adoilaa anakk.. panik mak ko ni wehh rasa nk tercabut jantung, yang dia dalam tu releks jerrr..

doktor bertugas mai attend tapi since ada skit-skit contraction on the monitor, depa alert my doctor, Dr. Ling..
so dia mai with a smile on her face as usual.. so dia cakap rupanye aku ada placenta previa.. which is odd kenapa awal-awal tak trace?
dah aa selama ni dia dok suh aku eksesais laa, banyakkan berjalan laa so that senang nk beranak..
the bleeding tu sebab ada eruption kt pintu rahim ke hapa tah xingat dah..
so now, dia cakap forget about normal laa.. memang kim salam banyak-banyak sebab memang sah-sah kena kerat je jawabnye ni..
img-20151104-wa0021
at the moment dia kata kena monitor aku and kena bed rest.. so no moving watsoever!
kena pasang tiub kencing, which is sooo uncomfortable..
dah aa pasang drip on both hand! satu ubat untuk stop the contraction, satu lagi drip air sebab aku kena pose for a while..
20151103_162301
lengkap hah aku kena tambat kat katil, 2 tiub kat lengan, 1 kat vajayjay! syabasss..
sepanjang kena ‘gari’ macam ni, aku kemain berdoa jangan laa aku rasa nk berak sebab i cant move apatah lagi ke toilet! nurse suruh berak atas katil guna mangkuk tu!! aaaaaa takmooo..
tapi nasib baik gak sebab aku kena pose kan so no taik terhasil… hahahah!

well, 3 hari kena warded, mlm tu aku takleh tido sakit giler pinggang belah kanan..
serba tak kena rasa.. dah aa heart burn pun menyerang but thanks to ubat spital yang lebih power dari Gaviscon, alhamdulillahh lega..
enche asben kesian meneman aku kat wad tido kt sofa tepi katil aku… which i know, keras tak selesa..

kasih seorang bakal dedi

kasih seorang bakal dedi

esok pagi tu, Dr.Ling mai jumpa aku and said, contraction aku malam tadi makin dedekat based on my monitor so she cant wait any longer sebab takut nanti ada eruption and bleeding lebih teruk if tunggu.. so she need to do the emergency czer like NOW! oo sakit pinggang malam tadi tu contraction la ek.. hahah baru mek tauu..

oook, aku macam dah redho dah and a bit blur tak dan nak rasa takut.. tapi dan aa aku dail telipon mama untuk inform and minta doakan segala..
ekceli mama tak tau aku kena warded at the first place sebab aku takmo dia risau..
tapi instinct seorang mak, dia dah lama terasa tak sedap ati sebab aku senyap lama..
heheh ate caner nk bermesej tangan dua-dua pasang drip.. hp memang enche asben pegang all the time..

aku sebenarnye excited to meet my baby.. macam tak caya she is coming at last! 7 years ive been waiting for u.. excitedddd!!
ilang rasa takut nak kena belah perot.. lagipun this is not my first op experience so im cool.. cewahh!

so at 8.30 a.m aku disiapkan untuk masuk OR..
owh.. enche asben awal-awal say sorry dia tak mampu nak teman aku masuk OR..
pucat dah aku tengok muka gabra dia..
aku dari mula peknen dah pasrah if kena beranak sorang-sorang..paham sangat dia takut darah..
its ok.. aku minta maaf siap-siap dengan enche asben and off to the OR.. bye bye!

lama gak persediaan sebab Dr. Ling nk pastikan bekalan darah tambahan jenis aku dah redi sekali dalam bilik OR sebab kebarangkalian aku hilang darah tu agak tinggi sebab aku ada anemia..
soft music berkumandang at the back..
2 doktor on by left and right tummy.. doktor kanak-kanak dah standby also kat belakang untuk sambut my baby..
pakar bius sorang, redi to inject my back..
aku tak pakai epi, just anesthetic kehapa tah nama just to numb half body..
aku sedar tapi lama-lama aku rasa tak tahan giler..
lepas inject bius, badan aku start to shake like crazy.. macam sejuk menggeletar2 tu..
doktor kata its normal ok..
seksa giler aku rasa macam kena henyak-henyak! omg apa depa buat ni??
rasa kena tekan-tekan dada, sesak napas aku.. depa kasi aku oksigen suh napas pepelan..
siap aku terbau macam daging terbako! is that me??
then aku rasa macam nak muntah! dok wek-wek kosong..
last-last aku cakap ke doktor aku tak tahan, please knock me out!
doktor inject ubat so that aku pengsan, legaa…

sedar tak sedar dalam mamai, ada orang sua baby kat tepi muka aku…
is that MINE? so blue purpleish gitu…soo tiny!
aku dan cium mana dan then i passed out totally…
sedar-sedar, dah atas katil wad..

enche asben cakap baby alhamdulillah ok tapi kena duk NICU sebab tak cukup bulan..
dia sempat qamat dan azan masa nurse tunjuk kat dia untuk cek cukup idak jari kaki tangan segala..
enche asben cakap lepas czer tu, depa tolak aku ke Recovery Room dulu untuk beberapa jam.. dia sempat tengok aku kuar dari OR siap katanye mulut aku berbuih-buih!
img-20151106-wa0005scary toi aku tengok balik muka lepas op.. im soo bloated! macam peknen 3 bulan..
hahahaha!
ramai kengkawan mai melawat non-stop.. siap wat party gulai udang galah pulakk dalam bilik aku.. biadap betei!! aku dah aa kena pantangg.. siut toi..

Dr.Ling ada jumpa aku petang tu and told me everything run smoothly.. baby pun ok just kena monitor lebih skit sebab dia premature..
she also told me, aku ada terima 2 pain of blood sebab aku kehilangan darah quite a lot.. orang biasa lost about 1liter, aku dekat 1.5liter ilang.. fuhh!
so nenanti kena went thru blood test la pulak, just to check for HIV ke hapa..
peh, aku ada darah Taiwan dalam badan now so that makes me half Taiwanese la kan?
heheheheh!

lepas je op, nurse cakap i need to cuba bangun and berjalan at least to the toilet baru dia cabut tiub kencing tu..
gigih aku cuba jalan secepat mungkin sebab nk cabut wayar tu.. tak selesa weh!
and aku nak cecepat berjalan so that i can visit my baby kat NICU..
thanks to bengkung they asked me to buy, mudah skit aku nak move around..
once dah bukak wayar kencing tu, aku dah boleh pi toilet sendiri.. mula-mula enche asben aa kena papah tapi lama-lama aku boleh dah turun naik katil sendiri..
bila gini, nampak la how he truly loves me..
sepanjang duk wad tu, he help me changed my bloody pad.. skit pun dia tak takut tengok darah tu..

aku duk wad seminggu je.. tiap hari nurse mai tekan bawah tempat czer just to make sure takde blood clot.. a bit nyilu i would say tapi nak buat apa kann, tahan je laa..
sepanjang duk wad, makanan memang vegetarian kat spital ni even spital cina and sedap laa pada aku..and if nasi, sure beras perang.. healthy sangat menu-menu dia..
paling aku suka susu soya dia and lauk tauhu.. ada gak sup kurma merah which is super yummy..

introducing NUR ARISSA QAISARA

introducing NUR ARISSA QAISARA

Nur Arissa Qaisara binti Mohd Azhar born on 5 November 2015, 2kg at 10.36 a.m.
pity my baby kena puasa and depended on drip only sebab her tummy still too small..
dah lama-lama skit baru dia boleh minum susu aku itu pun 2ml je at a time..
then a few days lepas tu ada kuning skit.. dah kena duk bawah lampu lak..
lepas tu kena tebuk dada la pulakk sebab ada bubble dalam paru-paru dia..
T__T  i is soo sad! tak daya aku nak tengok dia dalam box tu..
seperti nama dia, Arissa means kekuatan.. she is a fighter!
1446984242144
tepat 21 hari, she gain her weight 2.2kg entitled her to go back home!
hurrayy..

welcome home baby

welcome home baby

its been 10 months already tapi parut czer still ada kala nyilu-nyilu gak..
lelebih lagi bila dukung si manja gedek-gedek, my lil pokemon tu..
dukung side way ok lg.. kalo pakai carrier tu, haaa its a NO-NO so now dedi je yg akan pakai carrier whenever needed..

pheww… lega story beranak dah settle..
ok now boleh sambung kehidupan len ek..

hahahah..
kbai!

Advertisements

:: lil bun 32 weeks ::

ok dah lama tak update tentang lil bun so here we go..

tadi ada check up bulanan and as usual laa rutin cek urine n blood pressure sume.. thank god Dr.Ling kata minggu ni takyah cek gula aku! hehehhe.. tapi kena sound gak laa sebab berat nek more than 1kg khenn..

bongok aa scale umah aku tunjuk 58.5kg gitu je..bila timbang kt spital jadi 60kg!! jadah sangat aihhh.. tu pun nurse sukarelawan yg dok amik data aku tu silap tulih dlm buku aku..dia tulih berat aku 80kg kauu!! tau aa skang aku dh rupa kenderaan muatan berat, agak-agak laa macik oii..

so today i got to see lil bun.. she’s growing so well now and weight at 1886 gram.. dah dekat 2kg! lil bun height just nice..amniotic fluid sedang elok..hok ni doktor kena cek since aku ada GDM so usually sapa ada kencing manis ni air ketuban akan jadi banyak which is not good katanye.. kedudukan placenta aku pun dah ke atas so lega di situ..

aku tanya gak since aku GDM so nanti aku kena induce ke? YES kata Dr.Ling.. erkk!
dia kata kalo boleh dia nak aku beranak at 38 or 39 weeks gitu.. so now i only got hmm.. 6-7 weeks?! hamaigadd cuak nye rasaa..
Dr.Ling sangat-sangat nak aku normal delivery.. dia siap cakap spital ni peratusan orang branak czer dia sangat rendah.. depa kalo boleh nak normal jugak-jugak..fuhh! *lap peluh kat dahi sat*

i oso hope that i can do it normal way..xmo laa bebelah, lambat nak baik nanti.. dah aa perot skang pun dh sedia tak comei with dark marks sana sini! and i have history of scars turn to keloid! plizz aaa takmooo tambah dahh parut yg ada..

hmm apa lagi ek update.. owhh kekerapan gi toilet adalah tinggi skang ek.. its like ko bru je wiwi 5minit tadi and now ko rasa nk kencing lagi!
not to forget heartburn yang perittt.. kadang-kadang rasa panas dia tu smpai ke telinga bagai..
last time aku dok togok susu sejuk je sebab google kata milk can reduce heartburn a bit.. tapi lama-lama tak tahan aku.. gi cari Gaviscon jugak!

owhh arini aku kena vaksin shot for tetanus.. this is for the baby also kata doktot.. the baby will get it thru mommy so dengan heavy heart aku relakan je laa..
ive done my own research and most of them said SAKIT! cibai aii nyesai mak cari info okkk…

terus aku tak keruan tadi.. dah aa nurse aku assemble jarum and ubat tu depan aku! mata siap berair sebab cuak terus nurse aku tanya kenapa? aku cakap laa aku tau shot ni sakit and aku takut!
nurse aku siap cakap if aku dah tau so she wont lie laa.. but she said dia akan buat sepelan yang boleh la..
and she DID! i didnt feel a thing!! jarum cucuk pun tak rasa langsungg.. maigod! berterima kasih banyak aku kat dia..hehehe!!

shot ni memang akan buat lengan ko sengal or rasa lenguh a bit la.. but stil can manage la.. reli aa nyesei baca kat intenet.. buat aku cuak lebih jerr! siap orang cakap sakit teruk laa.. boleh demam-demam bagai laa.. hohh!! esejeret lelebih korang ni tauuu..
kekecut ovary mak tau noksss!!

so there u go.. my next appointment will be every 2 weeks now.. makin dekat makin kena monitor rapat-rapat..

before i end this.. meh tengok anak memi menjuih bibiq anjelina jolie dia ek..

image

kbai bebeh!

:: 29 weeks now ::

today im offically 29weeks…
macam tak caya je dah masuk 3rd trimester!
mixed feeling right now.. cuak more than excited i think..
cuak sebab tak beli kehapa barang lagi ni.. hahahahah!
not that i dont buy anything langsung-langsung.. ada aa enche asben beli dah breast pump, botol-botol segala bala tu.. baju-baju pun ada aa skit time dia balik Mesia aritu..
tapi aku yang tak beli apa-apa lagi!

dia jadi macam tak reti nak start from where!
masuk kedai baby tu dah banyak kali dahh..
last-last yang aku beli, maternity panties! kah kah kah!

aku rasa sebab aku tunggu expo baby this October kott..
so rasa nak membeli kat kedai-kedai biasa tu mula tersangkut-sangkut je sebab my inner-pak aji kedekut suh tunggu expo jugakk..

soo..apakah perubahan setakat 29weeks ni?
fuhh.. let me tell u..

  • kulit jadi gelap at some part of the body – ketiak gua dah macam kuda belang kauu! and dont get me started on the tummy! even aku hari-hari sapu bio oil diligently, bawah tang area ari-ari tu macam ada kesan gelap tompok-tompok kecik.. aaaa! aku rasa aku garu while i sleep tanpa sedar aa wehh.. *tepuk dahi*

  • all the assets are doubling the size – yeapp! gonna shake that milkshake of mine now like nobody bisnes! ahahahha..
  • makin hari jalan dah macam mak itik or a penguin.. u choose! – sakit weh nak jalan lelebih time tu laa lil bun pilih untuk menggeliat or ber’summer sault berpusing then dia keraskan badan kat situ!
  • there is no comfortable way of sitting or sleeping – yeapp NO! serba tak kena rasa nak duduk or nak baring.. orang kata baring on your side lebih selesa..pbbthhh~ sama jerr mebi kurang aa kot dari terlentang tapi for me, lil bun sama je berkuntau in watever position aku pilih..
  • HEARTBURN! – arrrrghh ini paling aku benci.. pedih okkk sampai ke tekak rasa panas dia..and im bleaching like a badak non-stop kengkadang tu.. last-last if aku rasa tak selesa sesangat, aku muntahkan jer isi perot..
  • insomnia – im having this now.. susah giler nak tido skang.. tido lambat tapi nasib baik aa pagi mangkit tiada masalah..takde lak rasa payah nak mangkit ke or ngantuk berat pala ke..lagipun pepagi, lil bun dulu yang mangkit menendang sana sini.. caner laa ko nak mengantuk kalo dia dah berkuntau sana sini dalam tu…
  • pregnancy brain – hahaha im becoming Dory!~ cepat sangat lupa.. kadang-kadang aku pandang blank kat hp aku sebab aku lupa apa yang aku nak cari sebenarnye time bukak hp.. and tolong aa jangan suh aku bawa apa-apa esok ke hapa ke without peringat aku again pagi tu..
  • kentut busuk! – dont u ever-ever la nak kentut sana sini macam dedulu.. oh god! i iz die dengan kentut sendrii.. what did i just ate??? nak cakap tak berak, berak je hari-hari.. tapi still aa bauu, kusss semangatttt.. enche asben aa menjadi mangsa selalunye! hahaha! bertabah laa kekanda.. adinda kenot help it~
  • kenot see my vajayjay now – officially, i dont know how the hell down there looks like anymore.. perot dah halang pandangan.. i need a mirror! hahahah.. tiap kali nak menebas, dah rupa orang buta je aa, raba-raba and hope ive cleared most of the part.. otherwise, need to ask enche asben’s assistance aa tapi no tengkiu at the moment!! hahahaha~
  • gatal everywhere – oh god itchy segala tempattt.. lelebih lagi kat perot! nak garu takut rosak kulit perot nanti.. dah jadi rutin lepas mandi aku selaput abih badan dengan minyak bio oil and losen everywhere! and if kat umah, exposing my tummy ke sana sini adalah kelegaan! yeaah not a pretty sight, i know.. tapi enche asben bertabah je aa sebab bini dia kegatalan kalo baju tutup perot..
  • mimpi bukan-bukan – aku penah mimpi aku selamat kan ibu kucing and her 3 kittens dari dasar kolah bilik air! merapik-rapik mimpi mandi tengah shampoo rambut laa.. most of them aku tak ingat lepas mangkit, nama pun otak Dory skang ni..

hmm takat ni je aa dulu..
kadang-kadang rasa kelaka pun ada dengan perubahan ni.. kadang-kadang macam tak sangka im gonna be a mom soon!
and im gonna push a melon sized human being thru my vajayjay!! okk itu not a fun thought ek..

aku rasa sure ada je new mom-to-be yang macam aku gak..
pepagi mangkit pegang perot dulu and said thank god im stil pregnant *LOL*
yeapp.. paranoid okk! sebab rasa macam mimpi je im carrying a child in me..
7 years of waiting memang akan rasa macam ni wehh…
riso mangkit pepagi and perot leper and all this is just a dreammm…

but all and all.. im enjoying my pregnancy..
biar laa payah tiap kali nak mangkit dari katil enche asben kena tolakkan badan..
biar laa seksa kena ke toilet every 1 hour sebab nak terwiwi..
biar laa jalan macam itik and sakit in every step i take..
memi rela je just for u lil bun…

and im praying for my TTcian frens that they can have all this moment someday..
tasabar to share segala usaha and experience diaorang akan lalui just to be a mom..
hope for the best to you gais… u know who u are!

:: GDM and anemia ::

just came back from the hospital.. hmm gini aa bila ko peknen tua..macam-macam sangat problem mai..
dah aa aku ada family history diabetes on both side.. then im always anemic since dari Algeria lagi..
so this two things sangat-sangat membimbangkan when u are pregnant!

tadi pi jumpa my doctor, Dr. Ling to talk about my last blood test result..dia kata my insulin lambat giler nak turunkan my sugar count.. it took about 3hours! so that makes me a GDM candidate laa..
means aku kena diabetes ketika hamil.. Dr.Ling seboleh-bolehnya nak aku kontrol gula with pemakanan and eksesais more..
and since im anemic, tambah garam lagi aa dalam episod ni..
dia kata takut baby tak dapat cukup bekalan oksigen if my anemia tak dikawal dengan betul.. that is SCARY!

i am on iron tablet tapi rasa macam tak cukup sebab my count is still low katanye.. normal count is 12 gitu.. and mine is 9.8 jer..
so Dr. Ling up my doses to twice a day.. tapi kena rancangan aa pengambilan dia..
sebab katanye kena gap kan with my vitamin pill.. dalam bitamin pill aku tu ada kalsium so iron and kalsium dont work well together.. the calcium if jumpa iron, dia akan hold on to the iron and badan tak dapat nak serap and it will end up in your poop jer.. so wasted la kan!

so now, i need to take it 30 minutes AFTER breakfast sekali.. then sekali lagi before sleep at night.. do not take your iron tablet with MILK or antacid!
as for my bitamin pill lak, need to take it after lunch..

aside from that, i need to increase my intake on lean meat! 3 times a week and a lotttt of green vege! ai ai aii…
aku rasa macam dah makan banyakkk sayuq tapi awat tak cukup-cukup lagi ni? hoihhh…

and now i need to see a Nutritionist to consult me on diabetes diet.. esok kena tadah diri lagi! then kena jumpa Dr.Ling again untuk blood test and tengok berjaya dok diet aku tu..huhuhu!!

banyak lagi dia bebelkan kat aku tadi on why kena kontrol my sugar bla bla bla takmo baby beso sangat laa.. dia kalo boleh nak aku normal delivery la.. aku ni kadang-kadang tak tertangkap apa dia cakap because she talks too fast! dah aa english amerikano sangat.. tapi aku paham aa apa yang dia nak sampai kan.. it just kadang-kadang tak lekat dalam otak aku untuk aku ceritakan kat orang len! hahahah!

the main point is.. im diabetic and anemic..
riso baby beso if gula tinggi and payah nak beranak normal segala.. takut baby beso kang tersangkut bahu laa bla bla bla.. Dr. Ling kata kalo boleh nak baby berat within 2.7kg tu dah ok..
and for anemia lak, riso baby tak cukup supply of oksigen..
ok pahamm..
need to eat more, and eksesais more!

hmm tadi siap dia cakap aku skang dah jalan macam itik!
kongajaq toii..hahahahh!

owhh on the happy side, today im scheduled for my 4D scan! cant wait to see my lil bun..
dah lama tak dapat tengok dia sebab tiap kali mai check up bulan ni, banyak bincang hal my GDM condition jer.. hanya dapat dengar dia nye heart beat jer tiap kali pun..

citer scan esok aa ek sebab scan tu lepas opis hour kui 6 petang karang..
nak heret enche asben sekali to see his lil princess!
ok..mami need to go for lunch now..
ada farewell untuk Manager MAS today..
perlukan kekuatan untuk menepis NASI sat gi..
hohooho…

kbai eberiwan~

:: blood test GTT vs changes ::

ok…dh lama tak tulis update hal peknen..
iols malas nak tulis selalu-selalu sangat buat orang rimas je nanti..
tapi ni kira untuk reminder aku sendri gak or untuk info orang-orang yang kena macam aku..
mebi kat Mesia len cara dia, so this is Taiwan way…

kelmarin at 25w5d aku kena buat blood test untuk cek gula dalam darah..
pepagi sampai spital kena kasi urine sample dulu as owez then kena minom air glukos segelas..
sementara nak tunggu 2 jam untuk amik sample darah, jumpa doktor dulu..
kena sound again sebab berat nek lagi! muahahaha…!
haiyoo caner nak kontrol ni??
ate last week baru berpesta laksa sakan kann.. hambikk kau!
hari ni i dont get to see lil bun sebab no scanning.. Dr. Ling hanya dengar jantung baby je which is beating fine and ukur perot aku je..
and she did mention about kulit aku akan jadi gelap on certain-certain part becoz of the hormonal changes in my body throughout the pregnancy.. so bertabah laa..

yeapp! aku kena part tuu.. perot jelas line menegak tu which is called linea nigra (black line)
kat ketiak kena.. and other parts len aa yang no need to mention laa..hehehe!
kadang-kadang nek segan kat enche asben nak berbolen-bolen depan dia…
iyer aa this is my first, all this changes is new to him..
for me, aku tau aa serba skit sebab aku membaca since forever..

dia siap tego bontot aku beso sangat siap gegor katanye time aku jalann! ewahhh..
siap soh aku eksesais bagai pulakk.. hahahah!
abe wehh iols nak jalan pegi balik keja punn dah seksa rasa jalan macam penguin..
cukup aa eksesais tu hahh.. at least im walking kann..kira eksesais aa tuu..
and sebab banyak jalan and duduk kat opis, aku kena edema on my feet..
yaaa syabass! tembam-tembam jadinye hahh kaki iols..
nasib baik aa ada 1 kasut aku tu macam terbeso beli aritu.. so boleh aa pakai pegi keja..
if not, memang aku sarung slipar jer gi keja! kasut len ketat T__T

oo melencong jauh lakk aku..
ok where was i? ooo test gula.. ok ok..

soo after amik darah lepas minom air gula tu, aku terus balik opis…
misi kata if the result is abnormal, she will call me and set for another intensive GTT (glucose tolerance test) di mana aku kena 4 kali amik darah!
hamaigadd…
so semalam memang aku berdoa sangat dia tak call laa kann… sekali petang dia call!!
cisss!!! turns out that my sugar is a bit high.. haihh, aku dah agak dah ekceli..
im not going to pass that test after all yang aku makan selama ni khenn..
sedau diri..huhuhuuu~

so today aku kena tadah lengan lagi laa.. uhuks!
before that, misi suh aku puasa starting malam tadi.. after midnight takleh makan minum dah..
aku kena mai spital at 8.00am.. terus ke lab amik darah setiub dulu then baru minom air glukos tu..

tu tukang amik darah iols

tu tukang amik darah iols

20150910_080632_resized 20150910_080812_resized

20150910_081229_resized

sachet untuk air glukos nanti..konon je perisa angguq..xrasa punnn!

kena abihkan air tu within 10 minits.. then start counting sejam lepas tu for 2nd blood test..
then another hour for the 3rd one then again another hour for the last 4th one..
so bayangkan betapa lebamnye lengan aku skang..
20150910_125947_resized20150910_125922_resizedharap-harap laa aku tak kena GDM (gestational diabetes mellitus).. dah aa aku ada sejarah insulin resistance and keturunan ada diabetes..
aku terasa-rasa je aku tak terlepas niii…haihhh~

semalam lepas dapat call dari misi kata kena wat GTT ni, aku dah a bit down aa gak..
peh tu buat lak research sendri thru google.. jumpa macam-macam risiko segala bala bagai..
luruh sat jantung memikirkan benda-benda tu..
balik umah rasa stress.. terus rasa takmo makan kehapa.. terus rasa marah kat keturunan sebab bringing this to me n lil bun..
yeapp i know, memang tah kehapa-hapa je aku ni pikir bukan-bukan.. tapi i need to feel mad at something!
kalo idak kang enche asben jadi mangsa kang..
masa mandi, terus teriak sorang-sorang.. felt like a bad mom for letting this to happen to lil bun..

puas nages, baru kuar shower and semayang sume kasi tenang skit..
then masuk dapoq, si baby tua kesayangan nak makan nasi tu..
caner aa aku nak kontrol makan bila seketui umat tu nak nasi hari-hari..
bertabah ok tengok orang makan without worry while u have to kontrol everything u eat..
if dia masak sendri len citer..dah aa ko yang masakkan tapi ko sendri takleh makan benda tu!

semalam aku makan salad jer kauu!
while enche asben makan nasi dengan ayam goreng bagai-bagai..
siap minta tolong gorengkan telo dadar and hotdog sambil sesengih kat aku..
bertabahnyeeeee jiwaa..
T__T