:: website TTC ::

hello ladies..
hari ni aku nak share satu website TTC ni..
pada aku website ni best aa..
kasi inspirasi and semangat.. Continue reading

Advertisements

::my Ephyra story::

ok aku jarang nak war-warkan benda aku amalkan unless ive tried it by masef and experienced it first hand..
so ni first time aku nak story hal Ephyra..
rasanyer ramai dah tau apa Ephyra ni.. dah femes kat Mesia tu..

aku tau pasai Ephyra start from blog Green Apple.. and by looking at her age yang dekat ngan aku dan bukti yang dia tunjukkan after taking it, terus mak percaya noks!
aku terus emel ke dia tanya detail lebih lanjut tapi aku rasa dia amat bizi so dia terlepas pandang kot emel aku..
its ok, aku paham minah tu amat bizi ngan bisnes dia segala.. so, move on..!
kebetulan lak si Peej pun ada jual jugak so laju2 aku roger dia pulak..
amat pantas reply so terus aku ceduk 3 kotak terus for my 3-month stock..sesapa yang berminat can go to her blog ek..

kebetulan time tu enche asben balik Mesia tempoh ari, so aku soh pos ke enche asben untuk bawak ke Algeria…
order cukup-cukup for 3-month je sebab after that, aku akan berada di Mesia so bley restock sendri afterwards…

Ephyra ni adalah minoman collagen so it is good for your skin la..
bagi kami-kami yang dah masuk 3-series ni memang patut aa start amik.. benda dah kurang keanjalan di sana sini kan..

Ni kelebihan-kelebihan Ephyra based on its website here:

  1. Menjadikan kulit anjal, halus dan lebih cerah berseri
  2. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah
  3. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus
  4. Formula anti penuaan yang berkesan
  5. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar
  6. Mengandungi khasiat prebiotik yang tinggi
  7. Melancarkan sistem pencernaan dalam badan
  8. Mengurangkan kadar kolestrol
  9. Meningkatkan sistem imunisasi badan
  10. Mengatasi masalah insomnia
  11. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan
  12. Mengawal berat badan dan meningkatkan metabolisme
  13. Menjaga kesihatan kardivaskular

takat ni aku dah amik Ephyra starting 10hb June.. so dah lebih 20 hari aku minom benda ni tiap pagi..
all im saying is, part kasi tenaga tu memang marvelos laa..
memang sepanjang hari rasa macam energizer buhny!

tapi bila dekat my period time, PMS punyer hormon still menjuarai laa..
kalah terus Ephyra aku!
terus tak lut aku rasa part tenaga tu.. it drains up all my energy! giler2 rasa lesu kat opis siap aku tertido2 depan PC bila masuk tengah hari je..petang balik umah lak sure terlelap sat before mangkit masak dinner..
time tu aku rasa a bit keciwa gak aa.. pesai tak cergas like before ni?
tapi ni bila dah period, baru cergas balik!
bengong punyer hormon laa..

at the moment aku tak pasan lagi bout my face.. since aku takde masalah jerawat n all so on that part aku tak nampak lagi perbezaan..
my dark circle oso is still there so aku rasa still awal to tell..
tunggu sebulan dua nanti kot-kot ada perubahan ketara..

tapi tadi time dok kat sofa, sambil-sambil belek betis sendri..
i realize that my legs not that kering like kulit biawak anymore.. no more bersisik!
duduk negara 4 seasons ni, memang part kulit kering ni yang aku nyampah sekali..
aku lak jenis pemalas nak sapu losen.. tara ingat je baru aku sapu..
selebihnyer, buat kumpul habuk je aa botol2 losen aku ataih meja tu..

so thats it for now aku rasa..
owh part pencernaan pun amat lancar.. aku ni ada penyakit susah nak berak..
kengkadang 2-3 hari baru nak membuang..
tapi skang, insyaallah, hari2 gua membuat pelaburan untuk masa depan.. heheheh!

part insomnia pun quite ok now..
tepat waktu, badan aku minta di shutdown tak bertangguh2..
and then mangkit pun awal and terus terbeliak bijik mata..
now i used to get up before the alarm goes off! how cool is that?!
selalu tu, gua snooze 3-4 kali baru reti nak mangkit n pegi mandi..

so all and all..
aku rasa i will stick to Ephyra laa..
dah aa rasa dia setap! tu yang buat aku rajin nak minom tu..
im trying to pursue enche asben to drink it tapi budak kering seko ni memang perangai susah nak kasi try benda baru!
jenuh dah aku kata rasa dia fruity and memang sedap.. still takmo rasa even a sip!
hmm good, more for me la kan kalo ko takmo.. heheheh!

ok laa..time to hit the sofa and enjoy my wiken
owh..
HAPPY WEEKEND YOU GUYS!
*lambai ratu as owez*

::melt down::

lama tahan dah and tonite suddenly berderai jugak..
*sigh*
blame on my imbalance hormone!
PMS sedang melambai-lambai juz around the corner tu..

tetiba je rasa sebak and i think i need to vent out oso..
so let the dam burst bebeh!
lega jugak bila dapat lepaskan sume..

and bila dapat borak ngan enche asben on the YM doesnt help much..
makin gua rasa sayu lelebih lagi bila dia tanya kabo hal bini eh..
asking how im doing.. am i ok here or not..
beras ada lagi ke…
stok air mineral cukup ke..
huk huk huk~!

and reli i dont wanna say to him that i miss him damn much!
takmo meleweh-leweh tunjuk that i want him come home quickly..
takmo dia susah ati pikir ke aku kat sini..
i want him to focus on his mom first..
i dont want to be selfish..
im a grown wuhmen.. i can handle masef quite ok.. err i guess?

its juz that everything felt so lonely..
nasib baik aa kerja.. ada something to make my mind busy a while from 9 to 5..
tapi once im home.. everything adalah pbbtth balik~!

owh my mom-in law is doing fine, alhamdulillah..
juz had her kornea operation petang semalam
the operation was a success and now she is in recovery…
tatau lagi bila akan kuar spital.. doktor nak monitor dulu to make sure takde infection kuman watsoever after the surgery..

ive asked enche asben to take ‘leave’ as long as he want to take care of his mom..
sacrifice a bit doesnt hurt rite..
i know i’ll be fine..
ya chesue bertabah laa untuk menghadapi another wiken without the other haf..
isk! isk!

:: emotionally disturb i tink ::

dont know why but i feel the urge to cry secara tiba-tiba..mambang mana dh sampuk gua nih?

yesterday kat Indonesian Embassy, after terawikh ada short tazkirah gitu oleh Pak Masron, Attache bahagian Agama diorang xsalah aku.. aku dah start ati rasa sebak je..

then suddenly ati aku rasa sayu and mata mula start berkaca..then terpandang anak2 kecik staff situ.. adoii bertambah sayu rasa ati tak pasai2..

aku tahan sampai balik umah.. cuba sibukkan diri..
and now the feeling comes back
but now aku dah takde topik, what to cry for?

nak kata aku sedih hal raya..ptthhbb!
nope..that was not it..
reli u guys, im fine here xsedih pun..
aku dh imun after 3 years tak cium tangan makpak di pagi raya..

pada aku raya is juz another long holiday je..
and when im still in malaysia pun, raya was nothing to me..
aku dah takde grandparents on both sides..
going back to kampung was not an option pun..
sedara mara pun xbanyak..

pagi raya lepas semayang raya, salam-salam…dah!
sambung terlentang depan tv layan sarkas or Sembilu..

we even amalkn closed door starting on seken hari raya.. im not that keen to layan orang sangat and my mom serender awal sebab dah start pose nam time tu..

for me, raya was ‘hmmph!’
aku suka lagi ramadan ekceli..
it is sad that it will ended few days lagi T__T
bulan yang penuh rahmat and double bonus for segala ibadah yg ko buat.. hate to see it go!

sometimes i feel so bitter inside when it comes to hari raya, same like how i felt for valentine’s day!
dont like it.. and i dont celebrate it either..
but i’l juz play along..

bila dah makin tua ni.. there’s nothing joyious bout raya.. its the same feeling when u turning 30 for the first time! juz blank and blur inside..

u dont get to receive duit raya anymore, that’s one there!
now.. its u who have to hulur duit raya.. its dabel hurayy if u dont have kids of your own to counterstrike the payment u have made to others who have 5 children!!

perasaan nk beli baju raya pun tak sama macam time ko kekecik..bila makpak cakap its time to go to the mall to get new Kikilala dress!!
superexcited!
now, its u who have to pay for your own new clothes (except to those yg ado bf/ laki/ sugardady).. tu blom masuk if ado anak-anak..

and dont get me started on the preparation hari raya.. langsir baru, carpet baru.. cadar tilam bantal sofa abih nak sume baru!
tu blom hal kuih raya..

fuh.. i think ive juz killed whats left of the spirit of hari raya in me..
enuf and stop ah.
this is depressing!

bye..

BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

:: kalo emo kali ke tujohblas ni bley tak salahkan PMS? ::

wiken ari tu takde citer pe2..aku d landa emo-gothic mcm gampang skit time tu…
kadang2 mmg gini…
sb kadang2 encik suami bley gak berperangai agak pundek skit!
hahahaa tegar ngumpat laki sendri dlm blog…
takpe takpe..
encik suami tidak mengamalkan prinsip membaca itu jambatan ilmu, so dia tak baca blog aku even ari2 duk hadap laptop PINK aku tu…tak penah nk sio singgah kat blog bini eh..

fenat tau bila di landa emo..
apsai time emo nk sedey2…peh tu tambah lak nk dengar lagu2 melankolia…mcm cibai tau! sajaa je menambah2 perisa kan…padan la mukaa balik!
peh tu feeling2 abandon laa..konon2 tidak d sayangi..hahahahahha!
yeaa aku tgh kutuk dri sendri..(sila abaikan budak giler nk citer ni)

che sue agak giler skit kadang2..biasa a takde anak nk d ajak bergaduh…ngan encik suami che sue malas nk gaduh dah, boring…kitaorg mengamalkan cara demokrasi terpimpin…! hahaha…best tak? bestttt sb balik2 hakuuu gak makan ati…
tapi part paling best bila emo ni adalah haku takyah masak! mogok…mogok!
selagi ko nk wat kering ngan aku, selagi tu aaa dapur takkan berasap…encik suami kadang2 wat bodo kering dia laa mcm tak paham2 aku tgh majuk…huh!

yeaa..sila akur yg kadang2 pompuan sukaaa men magik konon bley menyalurkan hasrat ati tu ngan kuasa telepati peh tu dengan harapan org lelaki akan paham sendri2 dan mendapat ilham apsai pompuan giler ni emo tiba2…

yeaa its good to be a woman..
peh tu bley menyalahkan hormon…balik2 salah PMS..balik2 salah PMS! indahh~
hik hik hik hik!

tapi kadang2 rasa gak nk jerit..tapi err huduh aa nk jerit2 ni..tak jelita tauuuu…ai sukaaa tulih diary jee…peh tu letak diary rata2..hahahaha tu adalah strategi gak tuu jika plan telepati ko tak menjadik…takkan nk tulih surat peh tu lipat mcm kapaltrobang, then lempar ke muka encik asben kannn..harusss dia lempar aku kuar tingkap peh tu!
hohohohoho!

ok sempena dah tak majuk ari tu…
terusss che sue capai periuk, masak kari ayam!
peh tu kurma lakk..wahh dasat penangan majuk ni….sure encik suami suka kan tiap kali che sue majuk peh dah ok, kemain aku masak!

mari aa wat che sue majuk lagi abe!