::cycling in Tamsui::

CNY is never been my favourite holidays even dia cuti lama..

to much pain in it..
thats the time when I lost my father..
because of it, no earlier flight was available..
sangat sedih…
so nothing special on this holiday except long ‘holiday’ at home..
dah aa aku demam time tu..
sangat taik rasanye bila cuti tapi demam and cant go anywhere!
baik ati sungguh demam aku nih pilih time cuti je nak rebah..
ekceli hari Rabu tu aku dah gave in and take EL sebab tak larat giler rasa nak mangkit..
just wassap informing my boss and opiser..
then continue pengsan..
demam aku jadi lama sebab i insist on not to take any panadol or med sebab aku tengah on Clomid..
tak mo mendadah campur-campur kononnye..
maka bertabah aa aku tahan and try tradisional remedy je instead..
nak tambah perisa, enche asben pun sama terjangkit ngan aku..
sesama laa kami bersin secara pass baton..
tapi nasib laa enche asben a bit stronger than i am..
so dia aa yang take over the kitchen..
and when he did, menu aku dah boleh jangka dah aa..
NASI GORENG je aa..
jadi aa dari kebuluran..
dari Rabu sampai Jumaat aku struggle to get better..
demam aku mai malam jer.. tapi nasib under control aa..not more than 38c jer..
gigih mensihatkan badan by drinking a lot of water..
sebabnye hari Sabtu tu ado aktiviti riadah berbeskal beramai-ramai..
rugi oi tak ikutt..
ni aktiviti wanita Perwakilan Taipei..
plannye nak beriadah dengan family aa kat Pulau Bali di Tamsui..
so pepagi aku dah mangkit buat cucur jagung for our potluck..
then take a bus to MRT Jiantan.. then take MRT straight to Tamsui..
enche asben folo sekali sebab most of our ahli laki ikut gak…
cukup je korum kat Tamsui, we have to take a boat to Bali..
if you have an Easy Card, so mudah aa just swipe jer..
if not, sila beli tiket kat kaunter dulu ek..
pegi balik will cost you around NT$43 (RM5+) tak salah aku..
sesampai jer, terus ke acara MAKAN dulu laa kan..dah lunch time weh..
sume kebulur dah (by all i mean me..)
memacam akak-akak ni bawak.. sangat mak-mak kann..
ada yang bawak nasi goreng, nasi lemak, mee goreng, kueytiow..
kuih-muih.. keropok2..fuhh!
::as usual, si dompok tu tak tunggu pelawa dahh..sapdek!::
besarkan bontot dulu sebelom kita berkayuh ek..
satgi stabil skit bontot atas seat bila dah cukup melebar menghentam nasi lemak!
hahahhaa…
kat sini ada macam-macam jenis beskal yang ko boleh sewa..
sangat menarik!
seswai untuk semua peringkat umor..
::beskal kanak-kanak dari kecik ke beso::

::untuk bawa baby pun ada::

::ini seswai untuk hangkut satu family of 4-5 people::

::ini kapel best la ::

nak naik berdua? bertiga? no problem!::

aku ngan enche asben amik beskal berdua nih..
mula ingat nak amik ala beca tu tapi enche asben kata satgi take a lot of space payah nak cilok-cilok..
sebab hari tu adalah packed with people!!
and jalan adalah muat-muat jer..

tu gambo atas tu, Kak Ani kat blakang Kak Asmah tu tengah berzikir tak sudah-sudah!
hahahaha..
Kak Ani tu tak pandai nek beskal so dia adalah super gayat..
Kak Asmah kata Kak Ani dekat 20 kali sebut bismillah!
kekekekek!

the kids are having wonderful time..
sekali sekala berkumpul selambak.. haa amik!
nasib aa ramai anty-anty jadi superbaby-sitter free kan..
tapi dalam dok perati-
perati tu..
terlepas gak sorang anak opiser Tourism aku nih..
kemain berani jalan sorang-sorang dah sampai ke tepi pantai dah!
dedau jantung mak dia sat..
nasib aa kat Taiwan, sapo je nak larikan budak..
kalo kat Mesia aku rasa dah sampai ke sempadan ke hapa..
nauzubillahhh…
::laki bini giler::

::nmpk seketui bju merah tepi tu..si Adib memang perengus skit bila takde mood::

::si Donut kesayangan::
::si Icad kehabisan bateri, tido penuh gaya!::
si Donut ngan Icad je tumpas time nek beskal ngan abah masing-masing..
klaka giler depa ni..
sesedap kot angin bayu atas beskal..
time nak balik..perghhhh!
dia punye barisannn…sayupp wehhh…
nasib aa boat every 10-15 minit satu..
so tak rasa aa lama sangat berdiri tu..
::sayupp blakang tu barisan ::

the boat trip only take a few minutes jer..
tak dan aa aku nak mabuk laut pun..
thank god!
tu blom abih suffer lagi tu..
ni nak kena nek MRT Tamsui lak ke Jiantan..
aku tak paham aa ngan orang Taiwan ni..
tah hapa dicari kat Tamsui ni..
tiap kali pun penuhhhh sume gerabak MRT..
gilerr..dah aa jauh station kitaorang nk turun..
berdiri dah goyang-goyang aku dah..
tambah perot rasa nak memberak pulak!
cipet aihhhh..
u have no idea how ive tried to compress those feeling ok!
segala ilmu kemutan aa gua praktik kan..
turun MRT kena amik bas pulak..
oh the suffering living in chinese country!!
sampai umah, laki bini berterabur chop toilet..
hahahhaha! enche asben pun has the same issue rupanye..
sehati sejiwa sungguh…
so itu je aa citer last week..
ok aku nak gi mikrowave bekal sat..
lapo melantun-lantun dah nih!
bubye!

:: iftar means NO-cooking ::

last week adalah minggu iftar sedunia..
hahahha..
macam laa banyak sangat undangan..
dua jer punnn..

first adalah iftar kat opis anjuran PERWAKILAN Taipei (mcm ahli kelab wanita gituu..)

kira jemput semua laa staff Malaysian yang ado kat Taipei nih..
orang Imigresen, MATRADE, MIDA, MAS sume laa..
meriahh… sebab batch kali ni adalah RAMAI bebudak kenit..
sana sini berlari, tumpah ayor, tumpah nasik..
peh tu ado yang melalak kena tolak jatuh la..
peh tu ada yang kena perambat ngan kasut keliling bilik meeting laa..
heheheheh!

untuk iftar hok ni, aku sumbang sayur campur jer..
itu pun kelam kabut laa time lunch hour berlari ke kedai beli sayur..
then balik umah, tup-tup lif under maintenance!!
kejadahannnn…
menapak aku nek tingkat 6 weh dengan berat-berat angkut bawang, kobis segala nih..
penat kesangat, sampai umah nak marah ke enche asben sebab tak jemput amik barang dapo kat opis pun tak larat!
terlelap sat aku…
kui 5.45 baru nak kelam kabut kat dapo! hehee..
owh sini buka pose kui 6.46 petang ek..
so memang kelam aa akuuu..

tambah minyak ataih pala bila aku yang penat giler segala ni yang siap dulu tunggu depan pintu umah!
enche asben tah kehapa di kelebetnyer tak siap-siap..
sat pakai t-shirt, peh tu tukar ke baju melayu pulakk..hoh!!
ya tuhannn…saboo chesuee weehh, spoloh minit jer lagi nak buka..

ok tutup citer tu..
Sabtu baru ni lak, dapat undangan dari opiser MATRADE pulak..
dia buat kekecik jer katanyer kat umah dia..
nasib laa petang tu tergerak ati aku nak menggulung sardin roll..
takde laa kosong sangat tangan nak pi umah orang..

pegi nek bas..
ini first time pi umah dia, perghh jauh bley tahann laa..
sampai jer dah berbuka tetepat..

ingatkan kekita jer aa yang dia jemput..
sekali tu dia…
imam masjid beso Taipei pun ado!
aku yang mula tu berselepang cincai nampak remos nih terus kelam kabut lerrr melilit sesopan shawl..
hahahh!

::terserlah kejendulan dahi..bersinar NUR, hahha!::

so overall, it was great..
dapat laa sekali lagi merasa terawikh..
siap di imamkan oleh imam masjid beso bagai…

dia siap kasi short tazkirah lagi selepas solat jemaah and terawikh tu.
moga bertambah keberkatan Ramadhan kali ini, aminn…
tapi terawikh depa ni laju toi…
lepas je kasi salam, terus mangkit for next one..
takde aa nak pause kehapa..
and yang ujung pakcik tua baju biru tu..
that is his father.. 85 tahun dah wehh..
stedi jerrr lagi takde ketar ke hapa dok mangkit duduk mangkit duduk kan..

::makan bawah ler, kasi para lelaki duk kt meja::

lepas jer pak imam and family balik, kitaorang sambung round ke-2 laa…
hahhahha! tadi tak pueh melantak…terkudut-kudut jerr nyuap kann..
now mari mencekik!

seronot bila makan reramai nih..
mula laa buat-buat lupa brapa senduk nasik ko dah tibai chesue..

sebelum diakhiri, mari tengok budak donut ni seround!
pipi anty chesue dah bley celen kau laa Rania…
budak berat sekampit beras nih..
timbul masel anty kau dik..
ahahhahaa…

::si tembam sebelah aku tu, kemainn 2-3 pinggan makan! hahaha::

hah kauu..
tup-tup nyelit anak-anak dara ni nk interprem jugakkk…
dah macam makcik beranak 3 pulak dah aku!
dah laa sume sedondong kaler merah..
ceh! fail aku nak feeling-feling KAKAK khennnn…

::Bazaar Food Fair::

today gua kena turun padang..
tup tup pulak time aku sampai nih, the bazaar is juz around the corner..
but luckily i dont have a house yet!
and barang kontena tak sampai lagi..
maka mak selamat dari kena masak in high voltage!

perghh aku dengar time meeting akak-akak Perwakilan kena masak, sumpah kecut sat jantung..
adoi laa.. esok2 harus aa aku kena masak macam tu punyer banyak..
fuh fuh!

arini nyer Food Fair is for school charity tak salah aku..
buat kat Taipei American School..
so kami dari Malaysian missionn juai makanan Mesia laa..
juai satay, nasik lemak, karipap, popia and cucur udang..
siap juai teh tarik tuu…

tarikan adalah on the satay la, of coz..
tengok laa sapo yang ngipas nyer..

::sambil dikepit maid-maid Datin..hhehhe::

nasib laa enche asben nak turun padang tolong ngipas satay..
ekceli sebab nak tolong Haji Zakaria, opiser Visa yg kena bakar satay aritu jer..
kesian.. nasib gak enche asben turun tolong.. sebab patutnyer sorang lagi budak jantan tolong bakar satay..
tapi anak dia meragam pulak.. bini eh pulak sibuk menjuai kat gerai..
terpaksa dia bawak anak dia balik sebab nak tido..

aku lak sebab tak kena duty masak, maka gua kena handle bahagian logistik..
kena cari transport nak kutip satu-satu dari umah memasing..
then kena arrange pengangkutan balik jugak..

it was a struggle a bit aa sebab aku kan baru kat sini..
dah aa jalan segala kat sini, setengah driver tak reti baca in English ek..
u have to ask someone to write it in Chinese dulu..

tapi pusing-pusing, berjaya gak laa kutip 6 akak-akak tu sume..
sampai je, terus pegi ke station masing-masing..
aku on packaging nasi lemak..

::ayam goreng station::

yang mencekak pinggang ni bini bos aku, Datin Dona

the school was soo big!
banyak mission yang participated..
time aku gi merayau carik toilet kat mana, dan aa cuci mata skit…
ada macam-macam makanan weh..
leleh ayo liur jer aa kami nengok kannnn…
time gini aa wa rindu Algeria!

siap ada tempat budak-budak have fun..
seronot toi tengok kolam tu..
time ni dah la panas giler..
rasa macam nak terjun tiruk je dalam kolam depa nih..
 

overall, this is super new to me..
it was fun tho!

bila reramai macam ni, even penat melampau still it was fun..
seronot aa melayan akak-akak ni sume..
memacam ragam…

balik dari bazaar, terus mai mood nak blogging benda nih..
kang aku tangguh-tangguh, memang takde aaa jawabnyer sampai bila2..
enche asben terus je terbongkang ataih katil tak nguit2..
kesiann.. dari pagi sampai santak petang kena ngipas satay..

ok aa itu je citer takat nih..
gua nak layan nasik lomak dulu ek..
see ya soon!