:: murtad ::

dah lama nak borak hal ni.. bunyik macam heavy jer tajuk, macamkan teror nak kupas isu gini.. hehehehe!
well…
aku rasa sure ada di kalangan korang terserempak FB orang-orang melayu Islam yang dah converted to agama len and publicly announcing it..
aku ada aa terbaca mana-mana and being me, aku suka pegi tengok sendri FB orang tu, then baca komen-komen orang ramai..
from there, akan terjumpa lagi beberapa orang yang dah converted yang konon memberi kata-kata semangat sebab dah jumpa ‘jalan yang sebenar’ dan bertemu ‘tuhan yang sebenar’

im not gonna condemned them.. itu antara dia dengan tuhan la..
as all said, kubur len len.. harap-harap aku tak kubur sebelah dia, cukup aa..
i know, kita kena sedarkan dia as part of our duty being a Muslim.. tapi if ko ilmu pun tak cukup di dada, you will end up bashing them dengan kata-kata yang tak sepatutnye dan memandang hina kat dia yang dah murtad..  saying that dia akan terus ke neraka!
thats what i saw in this case..
ramai dok bashing depa sekeluarga..
tapi dia mengambil jalan releks dan tenang jerr..

from here, apa yang korang nampak?
aku malu ekceli bila baca all the comments dia and all the other non-muslims dalam comment FB dia dok pertikai cara orang Islam ‘menegur’ depa ni..

that fellow, dia laki bini dah convert.. then anak-anak turut serta..
diaorang convert sebab rasa Allah tak sayang depa, tak makbulkan doa depa..
tapi lepas depa convert, terus doa-doa termakbul kononnya..
maka bertambah yakin laa depa..

orang mesia ni biasa aa, cepat meloncat skit bila hal-hal berkaitan Islam..
kemain bersemangat macam pahlawan nak turun perang jihad kalo orang ‘sentuh’ skit hal agama.. walhal semayang 5 waktu punn tak cukup *ehem!*
so berduyun-duyun laa menjadi keyboard warrior carutkan depa sekeluarga..
yang mana rasa ilmu setebal buku Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka pulak, dok ajak berdebat!
tapi last-last end up bashing laa.. itu kann kehebatan orang melayu kita?! am i right?

dari sini apa hasil yang dapat?
adakah diaorang akan tersedar dari kesilapan dan kembali ke agama asal?
menyesali keputusan untuk menjadi murtad?
siap rela kena buang keluarga bagai..
hmmm I DONT THINK SO..
laaagi diaorang menjauh, lepas melihat sendri cara orang Islam kita ni kemain carutkan depa..
siap dia dan kawan-kawan church dia nganjing kan lagi agama kita.. saying ini ke ISLAM?
ada paksaan ke dalam Islam? Islam guna kekerasan ke?

part ni aku malu..

macam mana aa orang luar tak chop Islam ni terrorist laa apa laa..
bila segelintir manusia gini merosakkan nama baik agama..

for me, orang dah murtad ni ko usah laa cuba nak sedarkan depa if ko sendiri tak cukup ilmu di dada..
aku rasa orang-orang gini patut di tazkirah kan oleh Dr. Zakir Naik jerr..
jenis orang yang ko ajak berdebat, dia boleh cantas ko dengan segala surah and chapter apa bagai, sume dalam otak dia..
sume bukti dan fakta dalam tangan..
memang terkedu nak jawab dik non oii..

aku penah tengok ceramah Dr. Zakir Naik ni, ada sorang non-muslim girl ni kasi soklan ke dia pasai apa tah..
then Dr. Zakir balas bertubi-tubi dengan bukti-bukti kukuh yang ada dalam kitab dia and Al-Quran.. fact!
dumm.. terus budak tu ucap syahadah on that spot!

to tell you the truth..
bila aku baca FB budak tu, aku rasa takut sangat..
how can all this years, ko yakin pada tuhan yang satu..
then tetiba ko ilang keyakinan and move to another tuhan?
mana pegi segala kepercayaan pada Allah yang telah diterap dalam jiwa selama puluhan tahun tu ilang?
sejak di bangku skolah dah di ajar, that u called God, adalah salah seorang nabi Allah.. how come ko boleh percaya dia tuhan lak skang?
sejak skolah gak, dah di ajar Al-Quran selengkap-lengkap kitab..
camner ko boleh pertikaikan itu and trust another kitab? yang sah-sah ada je sebut pasai Nabi Muhammad SAW dalam tu before he came..

dalam pada tu, aku kadang-kadang mai rasa curious gak..
nak tau apa laa ada dalam otak diaorang yang murtad ni..
kadang-kadang rasa nak tanya je depa ni..
tapi orang gini usah dibuat main ek..
satgi depa try tarik kau lakk join the club!
nauzubillah laaa.. mintak dijauhkan dari diri kita dan keluarga kita semuaaa…

eh ok laa.. sambung citer len lak next time..
nak gi tapau nasik dah lunch hour weh!
kbai..

Advertisements

:: FMFA story ::

apa nak jadi laa ngan budak-budak melayu sekarang nih..
sedih aku baca citer ada budak melayu mati overdose dadah tu..
cetek sangat akal tu..
terlalu nak enjoy sampai lupa nak jaga diri..

aku pun penah muda..
penah gak pegi club.. pegi rave..
memang tau pun macam mana suasana dalam tu..
drugs and alkohol tu memang bersepah sana sini..
anak-anak melayu dah jadi amerikano dalam tu..
baju usah citer aa.. Continue reading

::berjanji::

get redi, ni naga aku dah nak terkuar nih…

aku memang dah rasa nak meletup ngan janji manis orang duk tabur kat aku..
reli aa weh..tolong aa orang melayu oiiii
jangan aaa wat perangai bangsat macam ni..
ko nak niaga, niaga laa tapi duit orang tu ko guna..
pikir dak keberkatan dalam perniagaan ko?
aku jamin aaa bisnes ko takkan kemana if u keep doing things like this..

kita kalo berjanji tu, sila aa blajar tepati skit..
tau dak perangai orang munafik macam mana?
sila aa google..
if aku cakap ko munafik lepas ni, ko jangan nk sentap lak..

aku since awal dah berat ati nak tolong..
tapi sebab pikirkan enche asben aa beria-ria nak bantu..
aku turutkan gak even tak ikhlas..

and look now?
kan aku dah cakapppppp…
skang ni sapa aku nak salahkan?
tak pepasai jadi gaduh lak kitaorang laki bini sebab malaun so’ot nih..
i kept pressuring enche asben to ask for the money..
he has tried his hard..
tapi malaun ni tiap kali laki aku minta, dan-dan call umah, renew janji manis yang lama..
and laki aku lembut ati.. cair…
konon sebab malaun ni tak lari kann..
memang la tak lari, tapi ni apa citer dah berbulan dah tak bayar balik ni??
bila tanya ada masalah ke pun? takde duit ke? cakap jer aa jangan aa berjanji dok esok-esok tapi habuk pun tarak..
ada je duit katanye.. tapi tah perangai hapa suka berhutang lama-lama nih!
walhal aritu ada je mai sini bawak duit, tapi still tak bayar-bayar gak!!
aku diam je selama ni sebab takmo laki aku malu sebab bini wat scene..
tapi aihhhh melampau betuii…
hah ni naga aku dah nak kuar nih…!!

sori aku dah tak reti nak bahasa diri dia elok-elok..
ati aku panas..
duit bukan seratus dua wehh…
ribu-ribu boleh buat bayo deposit umah dah tuu..
aku yang keja tertonggeng-tonggeng ni yang terasa sangat..
duit titik peluh aku tuuu…
memang patut pun aku nak mengamuk ke hapa..
aku berhak!

dulu ada gak kes gini..aku wat investment dalam satu butik nih..
masa nak minta aku invest tu.. kemain manisss berjanji..
dia nak urgent sebab nak rolling modal..
hari tu gak nak duit..
aku on the spot TT terus…
kata sebulan jer..
tup-tup naik 2 bulan tak bayar-bayar lagi..
dah aa tu, tak ingat lak tu tarikh patut bayar balik duit aku sekali dividen yang dijanjikan..
akuuu la pulak terhegeh-hegeh menagih duit aku balik..
memacam alasan kasi..
kata bank problem laa.. MBB block akaun dia aa..
hoh!
aku tak dulik, that is not my problem!
dah tau ada problem ke hapa, put an effort laa inform orang tu..
ini tidak..
bila orang tu diam, anggap safe aa takyah kasi penjelasan..
cibai amat!!
serik dah aku nak invest..
dia ada PM aku lagi lepas tu.. kim salam aa dik, akak dah takmo dah..
biar aa tak beranak duit akak nih..
dari jadi pengemis dok kejar duit sendiri..

aku memang sumpah aa orang-orang munafik gini takkan senang dunia akhirat!
esok ko carik aa aku kat Padang Masyar coz obviously, i wont halalkan and forgive u!
ini kali terakhir aa aku nak buat baik..
lepas ni, kim SALAM!!!

:: FB quarrel ::

kebelakangan ni aku amat bizi..
ekceli saja bizikan diri gak supaya tak rasa im not doing anything and makan gaji buta..
and im more at FB chat or wassap..

so bila kat FB, tau je aa..
stalk whoever yang suka publickan hal diri laa..
hehehe..

and ive noticed now, people suka toi perli one another kt FB..
ok itu aku tak heran sebab aku pun buat kengkadang..
hehehe..admit, guilty as charged!
tapi when it comes to your wife or husband yang ko perlikan tu..
thats deep!

didnt they know people know?
contoh aku aa..
of course aku tau ko perli bini kau, or laki kau..
sebab dua-dua aku kenal..
and aku tau pebenda yang memasing buat yang mendorong sesi perli..
dan if aku tau, of course yang len pun boleh teka gak kan?
bukan aku sorang je kawan depa dalam FB tu..

so nampak tak kat sini?

korang bubuh laa segala islamiah quote berkenaan ciri-ciri bini solehah or ciri-ciri laki beriman segala..
dengan status sharing is caring segala sekalipun..
deep down orang tau  ko nak hint ke ‘orang sebelah sana’ and people will talk, you know?
as if u are comparing your other half and show it to the public!

how could u show this to the world?
suami or isteri yang u used to love and cherish..
yang telah diikat perjanjian dengan Allah thru ijab dan kabul?
berkongsi bantal selimut together..
have children together..?

for the suami yang buat ni, ko bukan saja buka aib rumahtangga sendri tapi juga menunjukkan pada semua, kelemahan diri dalam mendidik isteri sendri..
and for the isteri, dari orang tak tau kekurangan suami awak, you have shown it to the world for people to judge him..

bukan dengan FB untuk mendidik isteri or suami..
sebab the other side didnt see what u want them to see..
for them, ko tengah memerli dia dan memalukan dia.. not menasihati..
sebab u did it publicly..
dan bila dah rasa diri telah di humiliated, for sure aa serang balas!
so now, dari orang tak tau kisah korang, EVERYONE knows..

memang banyak ilmu yang boleh diperolehi dari FB tu..
banyakkk sangat islamiah quote yang boleh di share kat situ..
tapi pada aku, its better to do it between you two..
tag je dia and private kan so that noone will see it..
of inbox jer terus..
lagi mudah, duduk satu meja and berbincang heart to heart..
Allah gives you mouth for a reason..
so use it!