:: berabuk dah ::

fuhh!~
berabuk sat blog guwe..
hehhee..
wiken mmg aku payah nk update blog sobab as usual la..enche asben konker laptop..
nk berblog dari ipod adalah malas.. sb penah sekali aku dah siap taip, bila nk publish tup2 ilang!
kamben betui! dah aa terkial-kial taip guna touch screen tu payah..
tup2 ilang! sia-sia toi rasa..

so skang malass gua nk blogging dari ipod!
since jumaat-sabtu adalah hari wiken Algeria.. maka aku mmg serender segala mak nenek komputer la..
melintang depan tv lagi best!
tapi last wik adalah full sb kitaorg kidnep maid Duta ajak tido umah..
kesian lak dia sorang2 kat Residen tu.. dah aa beso gedabok umah… even ada polis and security guard depan pintu, still dia tu pompuan..
Kak Tipah takmo ikut Duta aku balik cuti mesia sb perjanjian if dia ikut balik cuti, dia kena mai balik sini..
dia dah takmo duk sini dah tu.. nk balik terus!
so Duta aku ckp takpe aa.. next year aa bley balik terus dalam bulan 6 gitu.. genap 2 tahun dia duk sini..

before bos aku blah ari tu, dia dah pesan kat kitaorg suh tengok2kan maid dia tu.. teman-teman kan takut dia sunyi and bosan.. so aku ngan enche asben mmg ngam pun ngan kak tipah ni.. mmg tak kisah laa..
dah mcm keluarga pun kitaorg layan dia…

kitaorg kidnap dia ari kamis malam jumaat tu…
takde wat apa-apa lagi ari tu… juz borak2 sampai pagi.. and kasi dia telipon mesia guna skype kitaorg..
Jumaat baru aku masak makaroni bakar..

cemerlang kali ni makaroni bakar aku…
sebab enche asben licin makan portion yg aku tinggalkan utk dia..
selalu tu kemahin payah nk soh dia makan benda-benda baru..
aku penah dah wat dulu sekali, dia mmg tak usik!
geram toi aku… ngades!
so kali ni aku layan ngan kak tipah skit, then potongan beso aku wat balas pinggan jiran..
aku tinggal portion kecik je baki IF dia nk makan.. ekceli dlm ati if dia tak makan, aku nk mengulang lagi..
tup2 balik dari umah jiran, LICIN and dah berendam pun bekas makaroni tu!
hahahhaa…
peh tu alasan lapo so layan je laa benda apa yg ada..
elehh! ckp je laa BINI AWAK MASAK SEDAP!
sbb aku kenai sgt dia… if dia tak suka sesuatu benda tu, dia sanggup berlapo!
ego tinggi sangat nk puji-puji aku…
hahahah!

then hari Sabtu kitaorg bawak kak tipah g Suc-Dubai..
enche asben dah janji nk belikan aku baju.. hihihih..
ari tu dia dah bawak aku kat area Sidi Yahia tapi aku rasa tak berbaloi sb t-shirt bodo kosong stendet rega spoloh hinggit kalo kat jusco mesia je pun dah rega AD1400 (RM70).. tak kuasa aku aihh..! baik aku melayan perut dari buang duit gitu..
last-last enche asben yg rembat t-shirt polo yang HUMANG MAHAIIII! tapi aku biarkan je laa..
sumtimes i think he deserves to reward himself for a gud job he done around the house and with me…!
baju selai AD14,000 (RM700)! *geleng-geleng pala*
tapi aku kenai sangat laki aku… memang dia suka barang-barang mahai and branded…
masuk-masuk keta, berikrar terus takkan soping for another 3 months! ahhahha!

owh sambung citer kat Suc-Dubai…
dapat laa aku rembat 2 helai baju total baru AD3000+
sebabkan barang aku still murah dari dia, maka aku minta digital scale lak.
yeap! aku dah nearly setahun tak penah timbang berat weh… skeri ekceli tapi kalo nk monitor diri sure aa kena ada scale kan.. baru taru ko ada progress or not..
tengok2 baruu je AD2000 (RM100) je scale tu.. tu blom lepas diskaun sb kitaorg kenal ngan org kedai tu… even cakap mcm ayam itik.. tapi selambaaa…!
hehehe aku dah aim food prosessor dah! ingatkan nk rembat ari tu gak sb baru AD4000 (RM200).. stil range perbelanjaan aku rendah dari rega baju enche asben nan sehelai tu..
tapi as usual laaa…
“nanti laa” ayat pemati niat enche asben sudah kuar!
ceh!

kengkadang aku pun heran.. aku keja tapi aku yg takde duit sesen pun dlm poket!
i never carry a purse around algeria! ID aku pun aku boh dlm wallet enche asben..
sbb every month mmg dapat je EPSH, aku terus kasi enche asben simpan and manage our house expenses..
tapi bagus gak enche asben pegang sume duit aku..sebab dia lebih teliti jaga akaun..
otherwise, gua tabur abih kat tokey-tokey kedai…
best gak kadang-kadang ada org say NO to me.. sb aku jenis, gua nak, gua nak laa!
tapi tu aa if masuk kedai barangan letrik kat suc dubai tu..mmg giler aaa…
barang-barang yg aku tak penah tgk like pembuat popcorn laa.. itu ini.. hehehh!
aku naaaak je sume benda2 pelik tu.. buat tak buat, blakang kiraa…
ngeh ngeh ngeh!

aih..dah panjang jela2 aku membebel..
esok sambung laa.. gua lapo!
perot harus diutamakan..
peh tu sibuk g timbang! hahahahh!

Advertisements

:: Saturday outing – Theme Park ::

ari ni aku rajin nk blogging…
sobab ari ni START BOS TARAK DI OPIS SELAMA DOPLOHLAPAN HARI!
sooo untuk meraikan ketiadaan bos, kita tak bley rajin-rajin ek kengkawan..
harus menikmati waktu tuu…
hahahhaha!

sebelum aku malas dan terperam gambo-gambo outing hari Sabtu hari tu, baik aku citer lelekaih..
supaya bley aku delete lelaju gambo2 dlm hengpon aku tu.. wat penuh je memory!

ok..

hari Jumaat mlm ari tu, Encik Z call enche asben ajak outing ke taman katanyer hari Sabtu…
budak Security Guard kitaorg sorang ni, si Kader nk tunjukkan satu tmpt katanyer..
kitaorg orait je.. i follow jee..

kui 10.30pg kuar…
janji tunggu si Kader kat depan Suc-Dubai..
rupanye tempat tu kat blakang SAFEX je…
lerrrr..
dah dekat 2 thn duk sini, ari ni baru tau blakang tu ada tmpt ala2 fun fair apek!
kah kah kah!

reli aa weh..ala-ala fun fair apek laa… mcm Genting pun iyer tapi low class nyer laa..
takat ko nk wat geli-geli perot tu, bley laa…

masuk pree…
tapi kalo nk main permainan dalam tu, kena beli tiket rega AD200 (RM10) and 1 tiket tu bley guna 5x!
murah kan?
owh taman ni adalah untuk family-family sajok..
kapel-kapel tarak ek.. tak ley kata si Kader..
aku rasa kapel2 pun takmo mai tmpt gini.. boring dowh! hahahaha…
teenagers kat sini prefer gi Burj Kiffan… dia mcm waterpark gitu…
aku penah gi sekali je tmpt tu summer last year… terbuntang mato achik nengok segala memerang laut berbikini jenis 2-piece tu… baya-baya mak aku pun pakai gitu..! oh sakit mato!
sib baik laa tak pi ngan Duta.. sogan giler!

depan-depan pintu masuk tu mostly untuk kanak-kanak..

aku lupa bawak kamera.. so men snap gambo guna hengpon je laa…
Encik Z punn lupa bawak kamera, hah memang hampeh sama-sama laa kan..
aku ni men snap laju-laju je guna hp…
sambil pakai spek mata itam..!
hehehe..
tah hapa-hapa aku tangkap pun aku tatau…  main tekan je tak tgk subjek apa yg aku aim..
sb perasaan phobia nk tangkap gambo kat Algeria ni masih ada..
tu yg ala2 je aku tangkap mana dan…

kosong time kitaorg sampai..tak bayang orang lagi.. nice~

itu je rollercoaster yg ‘terhebat’ yg ada kat sini..kekekeke…
dia jenis terjunam dalam air tu… alaa mcm kat Genting tu laa.. tapi hok ni tak extreme laa..
ferris-wheel tu dari kitaorg sampai, until nk balik, tak bergerak-gerak! takde sapa nk naik gamaknyer…

hah yang ni mendapat sambutan.. ko juz duduk ataih kusi mcm nek motor..zroom zroom!
pegang je laa handle motor tu semata-mata..
then the thing will swing left-right and SPIN!
ok aku skeri sebab takde safety belt… giler dowh!
even tak tinggi dia melambung kiri kanan tapi aku lebih riso aku tercampak dari seat je…

hehehe..fun fair will not complete without its RUMAH HANTU!
hahaha…. amat laa funfair apek kan?

aku tak naik satu hapa pun permainan kat situ..
gua tak kuasa nk menakutkan diri sendri ek!
thats no fun at all!
lagipun aku dah start sakit kepala sebab time dah masuk tengah hari… aku takley kena panas sgt and silau2 mata, sure migrain…. kang aku muntah kan, jenuh!

enche asben je ada naik satu benda jet pusing-pusing tah hapa tah ngan Encik Z and anak-anak dia..
aku tak kuasa.. gua jadi photografer je laa kat tepi…
sambil melayan enche asben dok melambai-lambai dari ataih jet tu..
hahaha..sejibik mcm layan anak men game kat funfair kan?

kitaorg tak lama kat situ.. dalam kui 2.30 gitu kitaorg balik…
aku pun tak betah nk duk lama-lama kat situ…
lagipun dah dekat kui 3pm..
nak tengok game bola kat TV!
hahahaa..

balik je umah, kitaorg laki bini masing-masing sakit pala!
masing-masing berguling depan TV… even mata katup, TV tetap on tang bola tuu…
sib baik ari ni tak demam..
even ada niat nak monteng ari ni..tapi ahh rugi laa
bukan ada bos pun kann..? kan?
kui kui kui!

:: jom jadi itik ::

haishh enche asben ni ngades lak arini nk g swimming lak.. angin kemain kuat ari ni lagi nk ngajak gua jadi itik..

aku dah la mata dh berat stone terlebih nasi ayam! gua duk peringat berkali2 pasai angin kuat tuu, sure sejuk dengan harapan dia kensel nk heret aku pi swimming and let me be..
“alaa seround dua jadi laa”
“alaa nak blja berenang ni”
hahaha yg ni aku nk gelak sbb mostly berkuak2 dlm kiddy pool je punn.. air paras peha aku je weh!

soh pegi tmpt dalam xmo! suka ko laa bang weh.. aku mampu jadi baywatch kt tepi je.. pose je lebih, nk soh slamatkan xmampu laaa.. aku pun berenang mcm ayam kena campak dlm air je!

lepas tgk game South Africa ngn Mexico, terus kuar g opis.. aku xgamak laa nk terjun dalam kolam gini nyer sejuk! hoh! tobat laa xkuasa! sesia laa lahir thn kambing kann.. emmbeek~!

soo.. here i am, posing je tepi kolam tgk laki jadi itik sengsorang… omg sejuk nye gua tgk air kolam tu!! rasa lengkali aku nk bw slimut bley? then posing chantekkk tepi kolam mcm artis majalah Mangge! hihihi!

– Posted using BlogPress from my iPod Touch