:: merdeka outdoor shoot and Kaohsiung trip ::

holla everibodi..
cewah cakap macamkan ramai bebeno yang baca blog ko..
hahaha.. takpe takpe.. iols memang suka merapu sengsorang..

soo…how’s your wiken?
iols wiken aritu adalah penuh…
on 29 Ogos, opis kitaorang buat plan reramai pegi buat outdoor shoot untuk hari Merdeka..
semangat beb!!
one of my Director aa gigih pi riki tempat menarik untuk shoot kasi nampak building 101 Taipei tu..
so pepagi Sabtu kitaorang berkumpul reramai untuk outdoor shoot kat tempat yang sesama kitaorang setuju.. riso gak takut tak nampak menara 101 aritu sebab time tu asik laa ujan and awan asik kacau shoot..

jenuh gakk laa setting kamera, ate memasing ‘pro’ photograper khenn..
but it turns out ok laa..
haritu kitaorang pakai tema biru and merah sempena warna bendera konon nyer..
but since ari yang sama gak ada perhimpunan Bersih 4.0 kat CKS Memorial Hall, kitaorang pangkah laa kaler kuning ek..
kang tak memasai karang sume dapat PO suh balik Mesia for good on the dot!
heheheheh!
IMG_3489IMG_3442lepas abih sesi foto shoot, kitaorang pi makan beef noodle laa kat area Xinyi tu lagipun dah time lunch..
kenyang perot konon-konon nak balik aa.. tapi dah tersasar ke umah Kak Ira lak kitaorang..
peh tu kemain demand nak makan lagi!! hahahaha..dasarr sangat perangai memasing..
Kak Ira ni pulak memang suka melayan.. ingat nak minom-minom petang je aa kat umah dia..
tapi dia kemain lakk terus masak nasi segala bala!
rezekiiiiiii…. tetiba kuar ikan siakap 3-rasa, daging masak lemak kuning, kailan ikan masin and telo dadar kauuuu… hambikkk!
rezeki dinner kitaorang laa…

lepak sampai pkui 10 malam jer.. kena balik sebab nak packing untuk trip esok nye ke Kaohsiung..
aku, enche asben and Kak Ira laki bini jer pegi..
kitaorang pegi nek High Speed Train (HSR) sebab Kak Ira and Abang Zahri tak penah merasa lagi nek..
tiket adalah super mahai as usual.. pegi balik tiket adalah NT$2930 (RM372) untuk sorang ek..
Kaohsiung ni kira penghujung sekali nun belah selatan Taiwan..
ala-ala Johor laa..
kalo nak beli tiket HSR ni better beli online awal.. boleh dapat murah..
sila jangan beli on the day itsef, itu memang mahai laa..
aku minta staff aku tolong belikan guna kedit kad.. and if ko foreigner, kena guna no.pasport ek.. sila bawa pasport tu ke kaunter HSR kat Taipei Main Station time nak collect tiket..

Kaohsiung ni kalo ko drive adalah lebih kurang 6-7 jam gitu laa…
if amik HSR ni only take 1 jam setengah! and dia memang tepat ekk waktu bertolak and sampai..
speed dia aritu kitaorang nek ada aa mencecah 290kmj depends on the weather aa..
that is why tiket dia mahai and kitaorang amik yang ekspress non-stop..
ko boleh amik yang benti-benti nyer and its a bit cheap laa tapi kitaorang malas sebab Kaohsiung ni ujung sekali and if benti-benti akan stop kat 6-7 station which is tak best aa sebab by the time dia nk catch up the speed dah kena brek balik..hehehe!

kitaorang kat sana book hotel Chateau de Chine.. ni staff aku gak yang book kan guna nama opis since we have contract with them.. dapat aa rega kasih sayang skit..
which is sangatttt la berbaloi-baloi…
aku tengok website dia bilik paling murah adalah NT$6000! mak datuk sangatt…
kitaorang dapat rega haf price gitu..

sesampai kitaorang kat Kaohsiung, kitaorang terus pi E-DA world sebab still awal kalo nak gi hotel pun..
kat E-DA world ni kira macam theme park + outlet soping mall + hotel gitu…
matlamat kitaorang just nak pi outlet tu je laa kann.. dengan perot macam ni jadah nak masuk theme park bagai…lagi pun its pouring outside..ujan lebat so memang tak seswai pun kalo nak masuk theme park.. sume permainan tak jalan punn..

so first day ni, kitaorang cuci mata je dulu.. as for me, aku takde matlamat sangat punn…
mood soping memang takde.. niat ati tu nak berjalan jer sebab esok-esok aku dah tak larat nak kemana-mana dah.. rugi!
lepas dah puas tu, kitaorang amik bas and MRT ke hotel..

bilik hotel adalah super ohsem with katil sangat best!! luas gilerrrrr aku rasa macam boleh muat 3-4 orang!
lupa lak aku nak snap picture sebab penat giler rasa berjalan dalam fasa gini..
cilok gambo dari website dia je laa..

hotel

our room is exactly like this

sesampai memang projek berguling-guling laa akuu..tenggelam mak buyung nih layan ZZzz while enche asben, as usual suka bebeno berendam dalam bathtub!

malam tu kitaorang kuar gi Love River layan pemandangan sambil nek boat kat situ since the rain has stop..
sorang tambang dia NT$120 (RM15+) gitu..
sepanjang tour tu, ada aa orang dia dok bercerita sejarah ke hapa tah.. tapi its in Mandarin so kitaorang ni nganga je laa…
and again, aku tak kuasa nak snap gambo sebab hp adalah tak lawa gambo memalam!
aku amik dari wikipedia je laa ek..
1200px-Love_River_IMG_2952tetepi sungai tu banyak laa cafe-cafe untuk lepaking..
kitaorang mengopi aa sat kat situ sambil layan fries and bebola sotong..
biasa aa tu aku aa yang lebih nak makan! hahahaha..
lepas tu kitaorang cuba cari taxi yang boleh bawa kitaorang jalan keliling town Kaohsiung..
dapat aa tangkap sebijik ni.. kata nye sejam NT$400 (RM50+)
kira ok la tuu.. pusing-pusing tengok town sume lepas tu balik hotel..

esok tu kitaorang sambung ke E-DA world lagi since Kak Ira ada matlamat dah nak beli apa..
lagipun its raining heavily lak pagi tu.. ingatkan kalo cuaca cantik, aku nak pi Lotus Pond and a few interesting places…
takpe aa maybe next time aa kot..
lotus pondlepas settle kat E-DA world, kitaorang terus shot pegi HSR station untuk balik ke Taipei..
train amik pkui 5.54pm.. and we reach Taipei at 7.30pm just nice for dinner..
terus pi Restoran Thai cari nasi.. kenyang memasing, balik umah kekemas apa yang patut and terus terbongkang! esok kejaaa…sekiann percutian 2 ari 1 malam di Kaohsiung…

ok panjang hamat dah entry hah..
esok sambung citer len aa ek..
kbai..

Advertisements

:: outing with frens ::

hari Rabu malam ari tu aku kuar ngan Ibtisem, my Algerian fren..
ekceli dia baru balik dari France, bercuti for Ramadan..
dia tego aku kat FB and ajak aku join kengkawan dia kuar sebab dah lama kitaorang tak jumpa..
tah pegi mana tempat tah dia nak bawak im not sure..
sebab aku cakap aku tak kuar mana2 pun selama ni.. pegi keja, balik keja…jadi amah di dapo.. tgk tv..tido!
giler bosan life aku macam kera sumbang takde kawan..

dia kata tempat cool bley lepak2, and ada few games that we can play with there..
aku teruja aa bila dengar sebab bukan ada banyak tempat menarik pun kat Algiers ni yang aku tau..
so terus mintak permission dari enche asben..
hmm as expected.. banyak komplen nyer..
aku ajak join takmo lak.. terus je suka judge kengkawan aku tapi bukan kenai directly pun.. dont judge a book by its cover my dear!
but does that stop chesue from going out..? hahaha..

so Ibtisem jemput aku around 9.30 pm..
dia bawak her other frens along.. bertambah kawan gua malam tu..
the usual one that i know of, hanya si Asma and her lil-sister (Baby)..
these 3 people je boley speak English fluently, so its ok.. aku no hal pun..

::Bby, Ibtisem and Asma::

::Ibtisem, Iman and Samy::

rupanyer depa bawak aku nun ke Zeralda.. around 20 minutes drive gak laa dari umah aku.. dengan cara giler si Ibtisem yang bawak laju macam pelesit.. sat je laa sampai..
its a closed swimming pool actually.. complete with a stage, sound system and DJs..
and it also have Wii, ping-pong table, fuzzball table, billiard and PS3!

the pool was huge!
and it was heaven for Algerian teenagers laa memandangkan depa ni bukan ada banyak option pun aktivity menarik nak buat selain lepak tepi jalan sambil minom kopi..
nak masuk dalam tu, lelaki takley masuk without a girl!
thats the rule.. if lelaki nak masuk, kena ada bawak pompuan sekali..
pelik kan?
part harga nak masuk, aku tatau sebab aku nak hulur duit, Ibtisem takmo amik..minah ni suka takmo amik duit aku! aku lak segan aa asik kena sapot dek orang.. dah aa dia bukan keja..

kitaorang lepak meja bebetui hadap stage DJ tu..perfect view!
keja aku adalah teruja tangkap gambo jee.. nak borak menyampuk, depa borak in French..
tersengih2 kerang je aa gua.. depa gelak, aku gelak.. layan diri sendri gitu..
but its ok.. im enjoying the ‘once in a while i got to get out with frens’ moment..

lepak2 chill, then depa ajak main games called Yam..
aku tak penah main game ni so memang tongong bley tahan aa aku mula-mula tu..
game ni kena main guna 5 dadu, then kira-kira point ke hapa.. aku main baling je dadu, part kira2 depa laa kena buat..
hahaha..aku tatau pun aku menang ke kalah..
tapi it was fun!

then they decided to swim.. si Ibtisem banyak kali tanya aku nak mandi tak..
aku tak bawak swimming attire so aku cakap takpe aa aku duk jadi jaga barang2 kat meja je la..
lagipun aku tengok macam dalam jee pool tu.. tak pasai2 kang aku duk kat kiddy level je main ngan budak2..

tapi Ibtisem dok offer aku swimming attire dia if aku nak swim.. dia ada bawak extra..
ohhh tidakk.. hahhaha!
aku tauu depa ni pakaian swimming bukan macam kita kat mesia nun..
for them, its normal 2-piece tu..
if ko pakai lain dari itu, haa thats weird..!

aku penah dulu pakai suar tight with t-shirt mandi kat theme park depa, sume pandang aku as if aku lak paling sexy kat theme park tu..
hohoho! lagipun, nak mati kena sembelih ngan laki aku ke?

dah aa lutut aku cantik parut eksiden 18 jahitan melintang panjang and parut apendiks pun cantikk jee terletak kan..
tak kuasa aku aih nak pamer parut2 osem aku nih!
tu blom kira selulit! aarrghhhh…
even depa kata, no one cares to look bila aku kasi alasan itu.. but still if takde parut sekali pun..
adakah aku akan ber’2-piece’? hahahhah! omg.. terbayang2 gua dok tahan napas sedut perut sepanjang masa! kah kah kah!

tapi aku tengok, orang-orang depa ni really dont care aa if ko ada tummy tersentil2..
aku sepanjang masa kat situ, mata dah rupa macam lesbian lak, dok admire pompuan berbikini 2-piece sana sini rather than guys, yang mostly shirtless (eh? kata tak tengok!)
ekceli gua takjub ngan keyakinan diri mereka yang tinggi..
aku yang baru ada skit tummy pun, selagi daya gua nk sorok.. dok tarik2 baju kasi panjang tutup perut and sedut perut at some occasion #fact..

so aku lepak kat meja je laa.. enjoying masef with the music and the surroundings..
time tu lagu salsa berkumandang.. lots of people turun padang aa layan dance depan stage DJ..
tersengih-sengih aku tengok… syiok! seronok tengok orang nari-nari siap pusing2 segala…
and ada part ni, si DJ nari, and the audience ikut pergerakan dia.. dah rupa senamrobik lak aku tengok!
rasa macam nak join je..tapi SEGAN nak pi ke depan sorang2…

then after a while, came this couple lepak meja kitaorang.. aku rasa kawan pada kawan Ibtisem..
and thank god they could speak English..
rupanyer one of them kerja kat Berlitz.. hoh! patut aa berabuk bunyik English dia..
dan aa aku amik contact detail untuk tanya lebih lanjut untuk hal kelas French opis yang dah lama tertangguh nih..
katanyer the teacher can come to the office and buleh adjust time schedule based on us..

::packed::

by midnight, the place started to get pack..
ada siap group tepi aku ni bawak baby kecik tu… haishh korang ni ngajo budak2 kecik tak tido on time!
patut aa orang Algeria ni perangai macam kelawar.. dari kecik dah training!

nasib baik laa sepanjang time aku sengsorang, lagu-lagu DJ adalah ok laa.. so aku goyang je aa sengsorang kat kerusi tu sambil duduk.. nak mangkit segan noks!
hmm.. sronot je aku tengok orang-orang menari-nari and berenang.. jeles toi.. i wish i could swim like that too..

jenuh gak aku tunggu depa ni habis..
tiap 10 minit aku cek hengpon.. kot-kot enche asben maki aku tak reti balik ke..
hehehhee…
last-last, dekat kui 2 pagi baru aku sampai umah..
and i was all feeling like smoked salmon on the grill!
panas and busuk betui gua from head to toe.. dengan melekit peluhnyer..yucks!
kat sana everyone smokes… literally!
and aku lak pakai jeans and t-shirt hardrock yang made of cotton (yes, im the only one, so nerd looking in there) so amat laa penyerap segala bau-bauan..

sampai umah ingat nak mandi, tup2 AIR TAKDE!
bangkai toii… sib baik kitaorang ada je simpan air dalam botol for emergency..
hmm.. gosok gigi and cuci muka je laa..

then cek hp.. eh? ada sms masuk..
rupa-rupanyer dari enche asben..

“xreti2 nak balik ke?”

laaa baru masuk sms ni? giler sengal lambat..

haihh.. kasi chance laa puan bini nak outing sekali sekala ngan kawan.. bukan aku buat keja jahat pun..
dah aa aku TAKDE kawan pompuan kat sini.. itu je yang ada and rajin bawak aku beraktiviti..

at least laki aku ada je kawan budak lelaki malaysian kat sini..
buley ajak borak cakap melayu lagi..
aku?
takkan aku nak ajak budak lelaki malaysian tu lepak2 kot? sesuatu di situ ok..
aku pun nak gak kuar-kuar sekali sekala.. ingat tak jem ke kepala bila pegi keja balik keja and dunia aku kat umah hanya lah tv & dapo..

ada kala i need to get out once in a while..
to rejuvenate..
aku takmo men’tua’ kan diri aku selaras with my age!
at least being with my frens, mengingatkan aku how its like to be young again..

lagipun aku still ingat aku ni bini orang.. takdenyer aku nk terkinja-kinja macam budak2..
and selagi aku takde anak, i dont want to look old!! NEVER!
so sila jangan makcik-makcik kan aku ek…

iyer aa.. kena aa jaga kann..
esok-esok kang laki komen gambo pompuan lain SEXY lak kannnnn…..
ko jugak yang #sentaphatimaknak nanti!
hiks!

ok peps.. thats ol for today..
chesue nk gi sahur!
daaa..

:: Federer si chenta hatiku::

citer lama tapi aku tengah nk clear up gambo kat dalam blekberi ni so shadap n baca je ek…
takmo baca sudah, teks kamu sebelah..
nama kamu dolahhh!

ok ok..serius!

last week enche asben ngan bos dia sibuk nk soping kasut tenis..
konon prestasi memasing terjejas sebab kasut tak grip!
(cehh! as IF laa…sblm ni dok salahkan angin and court!)
depa ni if soping sure nk heret aku sbb nk dengor opinion pompuan..
yeahh im their fashion adviser!

so ke Adidas  Nike (cis nampak je si JD Jen nihhh!) aa kita…

::ni nk main tenis ke nk tenet ni?::

enche asben kalo suruh memilih sendri, memang laa ke laut.. dia a bit cerewet tapi suka lari tajuk!
dok aim satu kasut ni..memang cantik laa i admit, tapi matlamat nk carik kasut utk main tenis yop..bukan bertenet! kasut yg dia pilih more like utk berlibur2..

::see? cantik tapi tak seswai ok tapak tu::

dia dok ckp cantik-cantik.. sat2 pegang, sat2 letak, sat2 try…halohh halohhh abe wehh! picit teks kang..
make up your mind laa dey!

::bos enche asben pun pilih2 kasut..aku ckp cantik, ON terus::

last-last lemas perut aku dok tengok dia berdendang sayang lelama kat kasut ‘tak tercapai hasrat’ tu, maka aku pilih satu ni.. ok aa to be safe, aku pilih itam.. sb court tenis sini adalah berdebu! so lets forget ’bout colour white ek..jgn ngade2!

::even tak sefancy hok kuning, but stil stylo::

nk kasi enche asben yakin, harus di pupuk sekali ngan kata2 perangsang ek.. mcm pujuk budak2 jugak laa.. nasib baik skill memujuk customer time gua keja kedai hengpon dulu masih utuh di jiwa…

“haa ni ok ni cantik, itam merah kan kaler peveret b”

“tengok tapak yang ni seswai skit utk court tenis..tadi tu tak grip kang tergelincir lagi kang, camno nk jadi Federer..”

“ok what pakai ngan jeans..kena jee..nampak stylo la skit”

fuhh…berasap laa molot aku with white-lies time tu…kekekkeke!
tapi ok je im not telling ‘lies’ entirely… ada yang fakta gak gua ckp tuu… *rolling eyes*

hehehhe…
maka enche asben kuar kedai with satisfaction smile on his face and thousands of Dinar short!

::niceeeee~ i swear!::

tup2 sampai je umah with memasing bersemangat Nadal & Federer…ujann la pulakkk…!
makanyerr..

::tergolek bilik bos, eksesais jari!::
::gigih::
::feeling2 Federer::

hoh! malas aku nk masuk campur dahhhh lengkalii…

:: eksesais ::

hello pets and noks..
gua tengah releks sat ni so mari la berblogging..
baru je lepas siapkan satu report anto ke Mesia.. rasa nyer thats it aa for today kot..
gua tgk enche bos pun dah tersandar kat kosi, sat2 layan Al-Jazeera, sat2 layan FB..

semalam aku follow enche asben gi main tennis..
ni bos dia dah pulang dari cuti di Mesia ni, kemain aa demeh menyisihkan aku..
ahh gua tak kira, tak ajak, aku ajak diri sendri!

“takmo ajak Sayang ke?”
“sejuk kat luar tu..takyah kot”

ehwahh..sajak ko takmo ajak bini ko nan gojez ni? gua tetap teruskan sengihan agar dia bawak gak aku! hahahaha…
berjaya…!

tapi bila pegi tiba2 rasa nyesal lak ikut…sebab SEJUK!
hampeh toi…sib baik laa enche asben soh bawak jacket..
mula2 aku melenggang mak minah je kuar pintu ngan baju t-shirt lengan fendek sbb aku tengok matahari ada je cerah kat luar nun..


“aih..pakai camni je? sejuk tu kang…bawak jacket”
“B tu pakai suar pendek je..” (lagi nk melawan kann..dasar pompuan degil)
“B kang main tenis kang berlari2…lain.tak rasa sejuk dah nnt”
“oooo~k..”*leser2 kaki gi masuk umah amik jacket*

and it turned out, he’s TRUE…
kaw-kaw sejuk! hoh!
so, as usual, berlari2 laa aku menjadi balaci pengutip bola dengan jacket labuh aku tu..
tak atelit sungguh rupa hakuuu…try nk berjogging lite2 tapi sebab pakai jacket labuh ni mcm serba tak kena…
tak kuasa aku nk eksesais…
last-last gua eksesais jari jee…main SMS!

hey! at least i did my cardio ek..ON MY FINGER!
miahahahaha!

see ya later peps!
daaa!