::supersensitif poyoness::

kengkadang we cant help it to merempan kat wall FB tu..
dok pung-pang like there was no one to read it..
bla bla bla… then bila orang tego, ko kesentapan!
dah tak pasai bergaduh sesama sendri pulak…
over sensitif macam budak baru mai period!
we human are basically attention seeker..
jangan tipu aa kata kita takmo perhatian..
memang ko kata ko tak kisah bla bla bla..

wall aku, sukati aku aa nak letak apa kan..

tapi at the moment ko letak status merempan kat wall, deep DEEEEP deep down inside u want people to interact with your status and tell you WHAT you wanna hear ONLY~!
but deep DEEEEP deep inside other people’s mind, they think that they NEED to give u a good advice coz it looks like u needed one..
ahh rakyat Malaysia kan memang prihatin.. peh tu sume ado Degree in Psychology~!
*tangan didado, mata pandang ataih*
that is the problem..
kau letak status as u are in deep shit..
and when people tegor, ko takley terima..
terus bina tembok beso China keliling kau…
switch on protective mode!
walhal kau yang dok up status emosi terganggu macam perempuan menepos!
orang Mesia ni prihatin terlebih dowh..
you’ve asked for it la kan…
its like ko tabur gula kat situ, of coz aa semut akan mai hurung…
bila mai komen yang tak kena kat telinga ko..
terus rejek!
wehh not all nasihat tu adalah sedap di dengar..
but u have to take it with open heart laa..
jangan aa terus jump to conclusion and supersensitif sangat…
if u wanna merempan and tamo terima nasihat..
aku nasihatkan ko start aa berkawan-kawan ngan cik Twitter ni hah!
ko nak merempan tiap 5 saat pun, takpe..

unless ko nyer follower pun makcik-makcik kelab Kaunseling..
itu aku tak jamin laaa…
hhohohhoh!
Advertisements

::stop being annoying plzz::

dah lama tak berapi dalam blog kan?
feeling-feeling suci this lately *sambil betulkan selendang*
hehehhee…
NOT!
ive been eyeing this one particular used-to-be-fren of mine in FB..
when she started to rant..ow my gawd! SUPER ANNOYING ok!
every 5 minutes gap dia up status yang berbau RIAK..
semua about what expensive things she got aje..
im not saying anything here but me and my frens kenal sangat minah ni..
we used to hang out together di zaman kegemilangan hatrok suatu ketika dulu..
time young & denjeres!
and she is not that angel aa..
tup2 kedengaran nak kawen.. ngan mualaf kayo lak tu..
yeah, a goldmine for her!
and suddenly dok kuar hadis ‘copy-paste’ kat status..
penuh newsfeed gua ngan hadis2 dia jee..
kemain letak link islamiah belaka..
for a while, me n my frens felt a bit awkward and termalu alah jugak ngan diri sendiri bila tengok perubahan drastik dia tu..
iyer aa dia dari teruk perangai, suddenly insap jadi ostazah pilihan khennn..
and tambah drastik lagi, she started to wear hijab..
and thrown away (katanyer) baju2 tak cukup kain zaman clubbing dia..
ok till that moment, i felt a bit respect aa jugak..
tuhan bukak ati dia untuk berubah..
coz i know how she ‘rocks’ di zaman jahiliah kami dulu so its good tho if she wanna change for the better..
then after married.. and everything changed!
she started putting status2 hal kemewahan dia..

satgi nak gi tengok condo bla bla bla..hubby nak beli..

owh hubby nak tukar keta bla bla ke keta Passat bla bla..

esok nak pre-hanimon obersi..then lepas tu hanimon ke Europe! oo hotel i duduk tu view cantik u shud try, rega Rm2k sehari semalam..

hubby beli jeans rega seribu lebih *sambil upload gambo tag rega suar jeans*

hubby beli deco rumah sume cost 2.5k

and the list goes on and on..
omg! u are soo annoying biatch..!
if aku bising kang orang kata aku jeles la pulak kann..
hoh! if berlagak ngan duit laki, sila simpan tepi okey..
yes u may put whatever u want on your bloody-status..
its YOUR FB anyway..
tapi pliz aaa.. selaraskan keinsafan ko tu.. tau tak cara ko tu adalah berbau riak?
and people around you rasa status2 kau adalah menjengkelkan..
dari mula nak respek terus rasa nyampah..
its ok aa ko nk letak apa sekalipun.. iyer aa ko tak penah merasa mewah kan… tapi tak perlu aa ko letak HARGA sekali wehh…
kongsi kegembiraan dapat benda mahai is ok..but once u mentioned the price, jatuh hukum berlagak dah tu yong…
aku pun kadang2 letak gak apa barang aku beli kat FB but i didnt mention the price..
sendri2 tau dah aa..
owhh.. bercuti di obersi, tudung jadi David Copperfield ek..
and bila orang tego mana tudung.. jawapannye tak guna gak pakai sebab dia pakai lengan pendek kat sana..erk?
jeans rega ribu2, galas hengbeg Gucci.. baju lengan panjang laki tak mampu beli ek?
#epic
eh i juz realize laa..
aku rasa minah ni dah block aku dari FB!
hahaha.. sebab semalam aku ada up satu status sarcastic..
mebi terasa kot.. kekekek!
aih baru nak terasa ke? walhal this is not the first attempt aku boh status sarcastic untuk dia..
aku rasa sebab komen laki aku aa nih..
kemain detail pulak dia describe status aku tu tuju ke sapa..
its ok..
tak menjadi luak apa kat aku..
tapi kurang dah aa entertainment aku lepas nih.. kekekekek!
aku harap dia berubah je..
sebab aku tengok kemain ramai pulak dok melayan like2 status berlagak dia tu..
no one step forward untuk menegur..
aku nak tegor, macam awkward pulak sebab penah bergaduh once upon a time dulu..
FB ni pun dia yg add aku.. aku approve je but never say anything..
we keep on stalking each other’s life silently gitu..
klazz kau maria khenn! hahaha..
if nak berubah, berubah leklok..
tuhan tu kasi peluang sekali je..
sila perbetulkan niat and buat bebetui…
bersyukur laa ko tu dapat kawen akhirnyer ngan orang kaya lak tu kalo nak dibandingkan ngan kengkawan lain seangkatan yang not as lucky as u..
and if nak bersyukur tu, bersyukur la seikhlas ati.. sila jangan macam ni ek..

“ALHAMDULILLAH.. dapat jugak beli hengbeg Gucci rega 4ribu ni”

lempang ngan spanar, terus jadi Mail Lambung~!

:: Audi tu yop! ::

pemandangan ini adalah perkara normal di Algeria…

lumpur bergerak tu, my fren, adalah AUDI A3 ek..
and keta tu adalah BARU based on the year aku nampak kat plat dia..
tahun 2011 kuar tu..
ive tried so hard to snap the clearest picture untuk dijadikan bahan kat blog aku!
hahahaha!

gigih ok gua jadi paparazi.. kalo part nak mengata, memang aku semangat!
dah aa time tu jem.. keta sebelah lak dekat ngan aku tengah bukak tingkap lak tu.. segan aku nak meneruskan kerja paparazi gua..kang dia kata apa hal lak budak asian ni macam tak penah tengok keta!

Audi tu yop! giler toi berselaput debu dah buley jadi papan itam dah..
kaler asal dia adalah putih aku jangkakan..
pemandangan gini adalah normal kat sini..
itu baru Audi, blom BMW segala..

orang Algeria memang pemalas nak basuh keta!
diaorang hanya akan guna sebotol air size botol mineral 1 liter untuk basuh tingkap depan and blakang..
janji nampak depan and blakang, cukup aa pada depa..
sebab pada depa, satgi kena ribut pasir ke hapa, kotor balik..
so takyah basuh!
dengan harapan esok ujan, kira basuh aa tu.. free pulak tu!
syukurrrr… *tangan di dada, mata pandang ataih*

cermin sisi tepi tu pun kadang2 selaput gak..
itu tak penting sebab depa bukan guna!
penah aa aku nampak ada keta ni selamba je jalan dengan cermin sisi masih terkolap tak dibetuikan..!
adakala, cermin tu aku tengok kemain bengkok ke arah tuan keta instead of untuk tengok benda blakang..
ya..mereka amat bijak laksana!

ok settle umpatan untuk hari ini..
esok ada bahan lagi, gua up lagi citer!
hehehe…
chow!

:: gua patut senyap je ::

haih..bulan pose ni macam takde story gua nk blogging
kang aku blog pasai lauk je kang..
dah rupa macam aku bukak bazar ramadan lak kat Algeria nih!

tapi memang iyer pun..
keja hari-hari adalah men tagging lauk berbuka ngan geng2 kat ceruk Aprika n seketui kat Europe nun..
memasing dok sibuk singsing lengan tunjuk skill dapo..
even dah sah2 Kak Lang jugak champion di akhiranyer!
ahaks!

and aku elak je blogging sebab most of my idea came from berNaga selain hal masak..
hahahhaa..
pose-pose ni, elak2 ler jadi naga..
even ada je benda yang buat aku eeeeee geramm nak je aku gosipkan dalam entry..
perangai amat che kiah kan?
hahahhaa..

boring weh..
opis time bulan pose, bos aku kasi balik kui 3ptg..
apa sangat laa yang aku nak buat kan..
Algeria memang tak bergerak sangat time pose..memasing pemalas!

tapi kadang-kadang ngan bos pun gua bengang..
dah aa pose, dia sukaaa interkom panggil2 suh mai bilik dia doblas kali tawaf!
sehelai-sehelai dia kasi kertas draf suruh taip..
ciss! ingat aku taip macam ayam ke seketui2?
sila kasi sekali gus sume kertas2 untuk ditaip takley ke?! penat ok bangun duduk bangun duduk…
aku taip lajuu je.. tapi tu aa dia nyer…
gigih dia siap sehelai draf, dia panggil aku..
then siap sehelai lagi, panggil aku!
aihh enche bos, suka betui tengok muka aku kannnnn….
nak kena tengok banyak-banyak kali dalam sehari..
kesabarannn~!

tapi tu aa my ‘laser’ness still cant be contain even di bulan pose *sigh*
i hate it when i came across a simple statement..straight forward that is, then got feedback so stopid!

like:

statement: my cat is missing!
feedback: where he go?

~my fren, if we know where he gone to, we dont call it missing! (yap! that is MY counterstrike to that Q) hehehe cant help it..im so guilty!

if aku aa kena gini, memang ZINGGG~! terus summersault berpusing gua kasi laser (even aku dah buat pun!)
yeah u are being ever so concern and gedik to drop a comment even u dont have anything good to say..
and tercipta laa soklan bodo gitu..
dont make yourself sound stopid next time my dear friend and plan carefully for your next feedback…
otherwise, u might get lucky and receive MY answer for a change..

hehehhe!
ok enuf being devilish..
go and pray chesue!!

:: pliz pliz let it be true! ::

aku ni kalo bab nak berstory, memang ada je ekceli..
tapi alkisahnyer.. bila mai mood, gambo takde laa..
bos kaco dok panggil-panggil laa (yeah my idea came when im in d office..tipical!)

and bila kat umah buley je aku nk berblogging..
tapi ‘anak kucen’ aku tu kena kasi priority dulu..
nak masak itu ini dulu..
kasi dia kenyang tersandor baru bley nk berlega for masef..
tapi bila aku dah duduk depan tv.. blog ke mana, apa ke mana..

achik pogang remote je laa sampai ke sudah!

hohohoo..see amat banyak alasan ko kan chesue..
lempang nak?

owh ni nak story before i forget..
semalam sampai-sampai je umah, time nak naik lif tu, kitaorang perasan aa berlambak barang perabut kat hall depan tu..
outside our building pun dah pasan ada lori nak loading those things..

and before that, enche asben dok bising-bising kata jiran tingkat ataih ni giler2 memekak tah hapa-hapa dok tarik sana sini perabut sepanjang hari..
so we are guessing those perabut adalah theirs!
adakah diaorang akan berpindah or renovating??
oh god if depa nk pindah, pliz let it be true!!!

still remember citer jiran musibat aku ni? refer to this ENTRY
haa depa laa.. pakcik yang soh aku pindah blakang spital tu!
jibraun betui…!
pe dia ingat dia sorang je orang kaya duduk apartment ni?
konon dia ada kenai menteri bagai..
do i look like i care??

and next week adalah ramadhan..
jangan aa sejarah berulang kembali!
hancur pahala pose aku di hari pertama ramadhan..