:: mimpi laut ::

aku ternampak post ni dalam draft lama, terus teringat balik my mimpi tu..
need to save it here so that esok-esok aku boleh ingat balik..

so i got this dream..
aku mimpi aku berada di tebing yang tinggi and bawah tu adalah laut yang luas..
kebiruan hijauan kaler air dia.. amat dalam i guess based on its colour..
on the surface i could see lots of fishes swimming around..
semua berenang kat permukaan.. macam ikan koi dalam kolam tu aa..dok pusing2 situ..

gerun and gayat hamat jantung aku time tu..
sebab bayang-bayang ikan tu memang jelas and besau!
scary!
and there were even TURTLES! ada 2-3 ekor gak swimming on the surface..

there was one fish ni siap meloncat tinggi, setinggi tempat aku berada tu..
i could see it was flat like ikan pari shape tapi bukan..with black spots ol over its body..
takut ok!
aku terasa mcm aku akan jatuh je ke bawah (biasa ni perahsaan org penggayat)..gayat nauzubillah rasa..
but still i want to look down and watched the fish..and the ninja turtles

aku takut bukan pe.. aku kan tak reti berenang..
and one more thing.. i dont know what in the world are down there..
dah aa tengok bayang-bayang pun mcm besauu je ikan-ikan tu..
tapi idak aa sebesau jaws… but still consider weirdly-big for an unknown fish.. (ok apa aku merepek ni?)
dok melilau-lilau on the surface like they are waiting for me to fall!
errrrkk!!!

but the view adalah super osem i tell u..
even aku gayat tapi still aku nk duduk tepi tebing tu n look down..aku rasa takjub by the fishes..

ekceli aku rajin mimpi benda-benda based on water..
bila aku google mostly kata berkaitan rezeki..
aku mimpi benda ni before i got pregnant..
maybe that’s it la kot..
rezeki sekali besau! alhamdulillahh..

bila baca balik, aku teringat balik mimpi tu..
i cant describe it secara detail tapi pada aku, amat-amat cantik pemandangan mimpi tu..
even ada rasa takut sebab ikan-ikan tu besar tapi still look wonderful..
tah aa tak reti nak describe..

ok the end!

hehehehe…

:: cerita kangkung ::

for those who followed my Twitter, tau aa kisah kangkung aku nih..
sorry guys.. ini bukan citer lawak kangkung turun harga..
ini just my kenangan pasai kangkung saja..

since all around dok sebut kangkung..
teringat lak kisah nih..

mebi aku dah penah citer kot in my entry 2-3 tahun sudah..
not sure..
tapi anggap jer aa siaran ulangan ek..

ok time aku kat Algeria, kitaorang tiap bulan akan rotate sapa kena gi amik duit opis and beg diplomatik di Rome..
bila dengar Rome, sure korang ingat kitaorang berlumba-lumba nak volunteer diri kan?
hahahah..NOPE!
sume tolak-tolak..
sebabnyer kat sana korang kena kuar duit dulu for everything!~
and its in Euro pulak tu.. kira banyak kerugian matawang asing aa..
kat sini elaun in USD.. tapi bila ko nak beli Euro guna USD, dia convert to Dinar Algeria dulu then baru ke Euro..
and bila claim, u will get in USD..
see the different?

and citer amik duit opis tu lagi aa banyak keja..
amik duit bukan sikit-sikit..
puluh-puluh ribu USD!
gegar jiwa bila ko pi sorang-sorang nak menjaga sume tu..

opss..
merapik citer len..
tapi pokok pangkal nyer.. sume malas aaa nak pegi..
tambahan lagi, sapa kena pegi tu, sila aa jadi mat despatch gak..
tukang beli barang!

since Algeria ni tak banyak barang pilihan hati untuk seorang melayu sejati..
kat Rome tu aa tempat kitaorang cari..
and mostly benda yang tak wujud di Algeria, berlambak kat sana!
sangat heaven untuk orang-orang seperti kami ni..

kemain kan soping barang dapo kat Italy kauuu!
orang beli sayur kat Pasar Borong Selangor jer..
aku beli sayur nun kat Rome!

so nak jadi cerita..
bulan tu aku kena duty..
maka nye amik order aa apa bos and opiser nak..
tapi takley lelebih sebab aku dapat 20kg jer beg..
tu kena angkut beg diplomatik yang bapak berat lagi tuu..
duit lagi..
tinggal 10kg jer kot untuk dikongsi bersama..

opiser aku mostly tak minta apa sangat..
selalu aku belikan je taugeh and kucai for them..
but bos aku, haaa banyak kehendak dia..
takkan ko nak cakap NO kat bos..
so kali tu, dia minta aku belikan kangkung and cili api..
ada aa lagi yang dia minta belikan tapi aku tak ingat..

so berangkat laa aku ke pasar basah di Rome tu..
nek bas je weh.. sorang-sorang berpandukan apa yang opiser Rome cakap jer..
muka kena wat yakin aa.. walaupun aku a bit cuak..

sampai je pasar, start my enjin and start looking..
jumpa petola.. jumpa peria.. jumpa kuchai..
perghhhh peghak giler time tu rasa bila jumpa sayur-sayuran nih weh!
and sila aa percaya, aku beli gak petola tu seketui even rega satu adalah 1.5Euro..
kalo kat Mesia, aku dah mandi petola ngan rega gitu..

then lastly, aku cari kangkung..
dem!
aku baru teringat aku tatau apa nama english for kangkung!
time tu hp memang tak canggih nak google kehapa..
takde intenet punn hp tuu..
dan untuk tambah lagi perisa, aku LUPA caner rupa kangkung!!
aaaaaa….!!
berpusing-pusing aku dalam pasar tu belek sayur.. kot-kot it will jolt up my memory rupa kangkung caner kan..

tengah-tengah pilih sayur kat satu gerai ni..
mat bangla yang jaga..
dia tegor aku.. tanya aku orang mana, biasa aa muka asian obvious sangat khennn..
aku cakap la aku orang Malaysia..
tup-tup dia terai cakap melayu kauu…
katanyer dulu keja kat Mesia..
hhahhahah!
and guess what..?
tetiba dia offer aku nak kangkung tak?
YES dia sebut kangkung…!
ow em ji sangat…
kau baca pikiran aku ke abang bangla??

tuhan nak tolong sangat barangkali..
takmo kasi bos aku kempunan tak dapat kangkung mebi..
heheheheh!

rupanya kangkung depa tak letak kat display..
aku kena ke belakang untuk amik kangkung dalam basket lagi..
siap offer aku bendi bagai!
wuhuuuu!

cuba kalo abang bangla tak ramah ngan aku..
memang sampai tercabut lutut aa aku pusing pasar takkan jumpa kangkung tu..

time kuar dari pasar, dengan dua-dua tangan penuh beg plastik..
and a heavy bagpack on my back..
gua kuar dengan senyuman penuh kepuasan…

sure orang Itali heran tengok budak kecik mana aa kena dera ngan mak soh gi borong barang macam nak buat kenduri nih…
dah aa jauh aku kena menapak jalan kaki untuk ke bus stop!
aahhh tak peduli!
gua jumpa KANGKUNG beb!!

:: duit terpijak::

korang selalu tak jumpa duit?
i mean tetengah jalan ke.. merata-rata tempat lain ke..
jangan aa kat umah sendri.. itu aku pun selalu jumpa gak..
jumpa dalam wallet enche asben! hahahaha (hokey not FUHNY)

aku since kecik mata memang alert sungguh bab jumpa benda-benda nih..
lelebih lagi duit laa..
wah amat mata duitan khenn…

takat jumpa tetengah jalan doploh sen, limaposen tu.. biasa sangat aku..
and mengikut petua tah sapa aku tak ingat sapa ajo aku time kekecik dulu, tiap kali ko jumpa duit tengah jalan, sila ganti with something kat tempat ko jumpa duit tu..

contoh aa ko jumpa doplohsen kat tengah jalan tu, sila amik batu kecik apa-apa yang ado situ, and letak/ ganti kat tempat det doplohsen tu (apsai aku rasa macam aku explain pusing2 ni?)
mitos ke urban legend ke, aku tatau aa.. kalo tukang ajo tipu aku, maka tipu aa aku kat korang gak~
heheheh…
kengkonon takmo duit kita ilang pulak lepas tu kekdahnyer..
sebab if ko amik duit jumpa tu contohnyer doplohsen, ko tak ganti with something, ko akan ilang dabel the amount after that..!

as a child time tu, for sure la ko takut ilang duit ko balik kan..
the temptation jumpa duit pree adalah menggoda..tapi to loss dabel the amout, adalah scary!
dah aa time aku kekecik, singgit tu adalah BESO rahmatnyer weh..
bley dapat ayo sirap, nasi lemak sepinggan with kopok lekor dah tuu…fuhhh!

tapi bila dah beso skit.. mak dah tak heran dah petua-petua nenek kebayan nih..
mebi dok pikir… ah rezeki dari Allah..
if ilang tu, bukan rezeki la kan.. redha je aa…
(wahh macam ostazah pilihan pulak aku)

amount paling beso aku penah jumpa adalah RM50!
aku jumpa kat Waterworld tak salah aku..
bebetui depan toilet.. tetengah jalan depan locker-locker tu…
aku tengah tercatuk tepi locker sambil pegang pelampung beso tu nunggu kawan berak..
then  mata aku tertangkap benda alah tetengah jalan tu..
everyone tak nampak weh..siap lalu lalang pandang ataih..
lagipun jalan tu basah, duit tu melepek macam kertas balut chewing gum kehapa and berlipat kecik..

serba salah lak aku nak kutip taknak ni?
tapi pepelan aku pi jugak ke duit tu, aku letak pelampung aku ataih duit tu..
konon takmo aa obvious kat orang.. mana tau ada yang menyedari and memerhati gua nak mencilok duit tu..
tau ko rasa guilty ek chesue! hehehehe…
peh tu bongkok buat-buat cek something, laju-laju amik masuk poket!
kemain sengih time tu rasa macam menang loteri..
ekceli aku risau gak ada kamera trick nak ‘wakenalubeb’ ke hapa kan..
tak pasai mak femes masuk tv kann..
haah nak buat salah memang your mind plays trick on u aa..

hmm then takat singgit, lima hinggit, spoloh hinggit..
biasa gak jumpa.. tempat-tempat yang pepelik jugak..
jumpa tepi toilet dalam club pun penah..
haa talk about club.. dalam club memang bersepah aa..
ko harus alert je.. PASTI ada siutt!
biasa aa orang mabuk kalo korek duit dari poket, bukan depa sedau ada yang tercicir…
and club adalah gelap kan..
so mata harus terang ek untuk scavenger hunt nih..

disebabkan mata aku tajam dalam club..
selalu aa aku kena jadi tukang carik barang untuk kawan aku yang mabuk..
ada sekali tu, cincin emas dia terpelanting mana tah..
ceh, mabuk kalah kap ya ling~! cincin kat jari pun bley terpelanting!
aku pikirkan kesian and pikirkan EMAS..
harus aa aku bukak mata luas-luas carikkan.. even mat tu dah ala redha ngan kehilangan tu… and i found it..
kemain berterima kasih..
yea yea rite..

and 2 hari lepas…
aku jumpa duit buruk berlipat-lipat atas karpet bilik bos..
bebetui tepi pintu masuk..
tercicir aa nih..
er err… halal bley tak bos?? ahahaha…

tapi aku tak rasa itu duit bos aku..
sebab buruk and berlipat-lipat.. bos aku takkan lipat duit dia.. dia boh duit dia straight dalam wallet..
aku syak budak-budak security guard yang mai tutup tingkap bilik bos aku nih..
tapi seko pun tak mai bertanya hapa kat aku kot terjumpa duit kat level ni..
so i keep it laa…
malas aku nak buat pengumuman..
kang SEMUA ngaku ilang duit..

seminggu takde sebarang tuntutan, jadi rezeki chesue aa kan? kan?
lalalalaaa~

::jari still muat::

:: engagement ring::

ni adalah cincin tunang aku ngan enche asben..
and yeap, i still wear it on my jari manis kanan aku..
cincin ni mak mertua aku sarung in the year 2007 bulan Mei..
so bayangkan dah brapa lama..
dah bengkang bengkok macam tu hah..
heheheh!

aku penah suarakan nak mintak tukar cincin len..
meriah skit on the stone tu.. and tebal skit sebab aku ni jenis tak reti nak bukak2 cincin walau apa pun so i need cincin yang tebal skit.. tahan lasak untuk kerja-kerja rumah!
tapi mak aku tak kasi aa pulak..
dia kata tak elok aih.. tu cincin tunang aku bla bla bla..
haihh bila orang tua dah kuar pantang larang, cant argue with them aa kan..
senyap!

nak beli len, aku lak jenis tak reti ada cincin banyak-banyak…
takat ni aku hanya ada 2 cincin je kat jari kanan aku..
satu cincin risik, cincin belah rotan tu..
and this one.. with one stone sebab mak aku cakap cincin tunang manis ada seketui batu je..
nak meriah2, tu cincin kawen..
tapi aku aritu kawen tak mintak cincin meriah2 atas reason yang di atas aa..
so aku mintak gelang tangan instead..

jari kiri memang takde cincin sebab aku rimas..
lagipun pikir nak mencebuk ehem ehem.. euuww la pulak pikir tersangkut sana sini kat cincin karang..
dah aa aku peminat tegar CSI..so otak pikir jauuuhhh~!

kecik kan saiz cincin aku..?
hehehe..
jenuh tu mencarik time nak tunang dulu..
if batu cincin beso sangat, amat tak seswai ngan jari aku sebab bila kecikkan, nampak batu tu je instead of tali cincin..
nasib baik hok ni oter kasi kecik skit dia jadi juz nice..

jari-jari aku memang kecik semuanye macam saiz bebudak..
and i think my pinky adalah cacat skit..
pendek dari biasa and a bit crocked..
aku suka ukor jari tengah aku ngan jari kelingking enche asben..
sama panjang weh! hahaha..

hmm ok aa abih idea dah..
end macam ni aci tak?
d(–“)b

::when i was 17::

tadi tengok MTV “When I Was 17” so tetiba teringat waktu aku umo 17..

i think that period of time was the bomb!
hmm when was it ek? 1996?
yeay thats about rite.. (tekan2 kalkulator)
it was the last moment you got to wear a uniform to school..
it was the major year to seal your place in any of IPTAs..
owh by the way, aku amik SPMV and SKM when i was 17 ek..
thats the price you have to pay when u studied in Vocational school..
2 extremely important exams instead of normal ONE!
but lucky me, i dont have to take Sejarah & Geograpi.. so yeay me!
i hate that subjects..
(sori ticher )
i used to be a hostel girl for 3 years since form 1 kat skolah Raja Chulan, Ipoh..
paham je laa kehidupan hostel.. with all the rules and independent stuff..
bila terlepas ke vokay and stayed at home, kemain aku berjimba ria..
every weekend, akan ada je aku terpacak kat tengah town with my frens (or boipren) mengukur jalan/bangunan!
hahahah~!
when to think bout it..apa je laa aku nk cari kat bandar Ipoh tu tiap minggu..
kecik tet, balik2 Ipoh Parade.. balik2 Super Kinta.. balik2 Kompleks Yik Foong..
when i was 17, Jusco tak wujud lagi kat Ipoh..
but at the time i was content..
dapat makan mekdi tu dah kira bertuah laa time tu…
when i was 17 oso, its the first time ever aku kuar malam gi tengok race motor haram!
kah kah kah…
i dont know why, but my mom lepas je aku kuar with my (ex)boipren even time tu seminggu lagi nak SPM!
but aku tak penah aa nak salahguna kepercayaan mak aku…
pegi, then balik in one piece.. sila jangan kena tangkap sudah laa..
hehehe..
but at that time, i wasnt scared much sebab bapak aku polis kat Ipoh tu and everyone knows him..
literally, EVERYONE!
tapi bapak polis pun, acik selamba jee bawak motor takde lesen merata2!
hahahha…
bukan takde langsung lesen, ado aa L tu..
tapi tak cukup syarat untuk bawak motor ekceli..
aku penah nak amik lesen motor full tu tapi alkisahnyer, mak darah gemuruh noks!
that one time, aku terkolap tang buat titi tu, aku dah start nervous giler at that point..
kaki tangan dah ketar macam parkinson dah..
then bila org JPJ tu soh aku dabel stand motor aku lepas abih test, terhiling-hiling aku nak balance motor yang jauh lebih beso dari badan semut aku (time tu laa)..
AND MOTOR TU TERGOLEK gedebek JATUH while i was trying to dabel stand it..
owh em ji…..!!
giler rasa luruh jantung aku.. rasa nak masuk dalam helmet je time tu..
at the time, exam buat kat JPJ and as usual, test motor adalah RAMAI jantans..
so bayangkan gadis feeling hot ini telah tergolekkan motornya dikhalayak ramai…!
and terus pegawai JPJ tu pangkah besooo kat kertas test akuu..
cilapet sungguh!
and sumpah gua phobia dah nak ulang test..
now i will stick to 4-wheel vehicle saje, thank you!
dah sah2 gua takkan terbalik dah while parking it..
hmm..when i was 17, at that time adalah tengah hot music RAP..
time tu pakai baju t-shirt beso2.. tuck-in depan, terkuar kat blakang!
topi, hooded sweater…suar beso2 gedobos..
oh tuhan, klaka pulak bila teringat..
as ashamed as i wanna admit it…
yeah this is me when i was 17..
coz u guys are awethome, so i dont mind sharing
::74::
yeah..gasp all u want..
aku pun tak caya i could wear like that!
owh gambo baju petak tu adalah time aku 15 ek..
see.. i started young ok in becoming a successful rapper..
(ptbhh~!)
that time, abih aa majalah hiburan yang ado je artis remaja kumpulan rap feveret aku gunting and aku tepek kat dinding bilik aku!
penuh dinding ok… mak aku dah tak terkata bila anak dara dia merosakkan dinding rumah sewa dia..
hohohoh…
lepas aku kenai my BFF, baru aku blajar kenai international group like That That, Oasis etc..
tapi still KRu tetap dihati! acik tetap setia ngan abe Yusri… ::31::
hahahah!
penah laa me and my BFF tercangak luar RTM sebab nak tunggu KRU kuar lepas intebiu radio..sanggup tu mangkit pepagi on wiken semata2 nak kejar abe KRU..
aku dapat tangkap gambo with all 3 of them..tapi tah mana aku campak gambo tu…
huh~!

owh when i was 17 oso aku pertama kali kaler my hair!

and got my ear pierced more than 1 on each lobs..

tapi lepas tu kantoi siap kena panggil ngan cikgu displin kat perhimpunan..

chesue dari kelas 5PPJ, sila tunggu selepas perhimpunan~!

hahahha..glemer acik ari tu..
umo 17 gak aku pertama kali kena libas tangan ngan penolong kanan sebab fonteng skolah tanpa surat..
lalalalaa~
aku rasa time umo 17 paling banyak aku memberontak aa..
degil ketegaq!
tapi heran tu, im doing ok in my study..
alhamdullilah laa tak melingkup SPM aku..
siap 2nd ranking in my class, how amazing is that?!
aku sendri tak pecaya weh..
ni pakai toyol ke hapa time exam ni?
dah aa jenis last minit study most of the time
and NEVER submit kerja skolah BM (karangan selalunyer) semedang buku latihan aku terlupa bawak laa..ilang laa..tetinggai umah la..
give up cikgu BM ngan aku..
takat diri atas kerusi tu, diri luar kelas.. hahahha.. merasa aa sume tu..
fonteng amali solat tu usah cakap aa.. asai ustazah bising, baru nak muncul minggu depan, tu pun cakap period!
neraka punyer budak..
eh panjang pulak mengimbas2..
stop dulu aah..
.
.
.
.
.
.
.
.
dah dah la tu gelakkan gambo aku tuu..
kecik ati aku kang..
esok-esok la pulak sambung gelak..