:: blood test GTT vs changes ::

ok…dh lama tak tulis update hal peknen..
iols malas nak tulis selalu-selalu sangat buat orang rimas je nanti..
tapi ni kira untuk reminder aku sendri gak or untuk info orang-orang yang kena macam aku..
mebi kat Mesia len cara dia, so this is Taiwan way…

kelmarin at 25w5d aku kena buat blood test untuk cek gula dalam darah..
pepagi sampai spital kena kasi urine sample dulu as owez then kena minom air glukos segelas..
sementara nak tunggu 2 jam untuk amik sample darah, jumpa doktor dulu..
kena sound again sebab berat nek lagi! muahahaha…!
haiyoo caner nak kontrol ni??
ate last week baru berpesta laksa sakan kann.. hambikk kau!
hari ni i dont get to see lil bun sebab no scanning.. Dr. Ling hanya dengar jantung baby je which is beating fine and ukur perot aku je..
and she did mention about kulit aku akan jadi gelap on certain-certain part becoz of the hormonal changes in my body throughout the pregnancy.. so bertabah laa..

yeapp! aku kena part tuu.. perot jelas line menegak tu which is called linea nigra (black line)
kat ketiak kena.. and other parts len aa yang no need to mention laa..hehehe!
kadang-kadang nek segan kat enche asben nak berbolen-bolen depan dia…
iyer aa this is my first, all this changes is new to him..
for me, aku tau aa serba skit sebab aku membaca since forever..

dia siap tego bontot aku beso sangat siap gegor katanye time aku jalann! ewahhh..
siap soh aku eksesais bagai pulakk.. hahahah!
abe wehh iols nak jalan pegi balik keja punn dah seksa rasa jalan macam penguin..
cukup aa eksesais tu hahh.. at least im walking kann..kira eksesais aa tuu..
and sebab banyak jalan and duduk kat opis, aku kena edema on my feet..
yaaa syabass! tembam-tembam jadinye hahh kaki iols..
nasib baik aa ada 1 kasut aku tu macam terbeso beli aritu.. so boleh aa pakai pegi keja..
if not, memang aku sarung slipar jer gi keja! kasut len ketat T__T

oo melencong jauh lakk aku..
ok where was i? ooo test gula.. ok ok..

soo after amik darah lepas minom air gula tu, aku terus balik opis…
misi kata if the result is abnormal, she will call me and set for another intensive GTT (glucose tolerance test) di mana aku kena 4 kali amik darah!
hamaigadd…
so semalam memang aku berdoa sangat dia tak call laa kann… sekali petang dia call!!
cisss!!! turns out that my sugar is a bit high.. haihh, aku dah agak dah ekceli..
im not going to pass that test after all yang aku makan selama ni khenn..
sedau diri..huhuhuuu~

so today aku kena tadah lengan lagi laa.. uhuks!
before that, misi suh aku puasa starting malam tadi.. after midnight takleh makan minum dah..
aku kena mai spital at 8.00am.. terus ke lab amik darah setiub dulu then baru minom air glukos tu..

tu tukang amik darah iols

tu tukang amik darah iols

20150910_080632_resized 20150910_080812_resized

20150910_081229_resized

sachet untuk air glukos nanti..konon je perisa angguq..xrasa punnn!

kena abihkan air tu within 10 minits.. then start counting sejam lepas tu for 2nd blood test..
then another hour for the 3rd one then again another hour for the last 4th one..
so bayangkan betapa lebamnye lengan aku skang..
20150910_125947_resized20150910_125922_resizedharap-harap laa aku tak kena GDM (gestational diabetes mellitus).. dah aa aku ada sejarah insulin resistance and keturunan ada diabetes..
aku terasa-rasa je aku tak terlepas niii…haihhh~

semalam lepas dapat call dari misi kata kena wat GTT ni, aku dah a bit down aa gak..
peh tu buat lak research sendri thru google.. jumpa macam-macam risiko segala bala bagai..
luruh sat jantung memikirkan benda-benda tu..
balik umah rasa stress.. terus rasa takmo makan kehapa.. terus rasa marah kat keturunan sebab bringing this to me n lil bun..
yeapp i know, memang tah kehapa-hapa je aku ni pikir bukan-bukan.. tapi i need to feel mad at something!
kalo idak kang enche asben jadi mangsa kang..
masa mandi, terus teriak sorang-sorang.. felt like a bad mom for letting this to happen to lil bun..

puas nages, baru kuar shower and semayang sume kasi tenang skit..
then masuk dapoq, si baby tua kesayangan nak makan nasi tu..
caner aa aku nak kontrol makan bila seketui umat tu nak nasi hari-hari..
bertabah ok tengok orang makan without worry while u have to kontrol everything u eat..
if dia masak sendri len citer..dah aa ko yang masakkan tapi ko sendri takleh makan benda tu!

semalam aku makan salad jer kauu!
while enche asben makan nasi dengan ayam goreng bagai-bagai..
siap minta tolong gorengkan telo dadar and hotdog sambil sesengih kat aku..
bertabahnyeeeee jiwaa..
T__T

:: merdeka outdoor shoot and Kaohsiung trip ::

holla everibodi..
cewah cakap macamkan ramai bebeno yang baca blog ko..
hahaha.. takpe takpe.. iols memang suka merapu sengsorang..

soo…how’s your wiken?
iols wiken aritu adalah penuh…
on 29 Ogos, opis kitaorang buat plan reramai pegi buat outdoor shoot untuk hari Merdeka..
semangat beb!!
one of my Director aa gigih pi riki tempat menarik untuk shoot kasi nampak building 101 Taipei tu..
so pepagi Sabtu kitaorang berkumpul reramai untuk outdoor shoot kat tempat yang sesama kitaorang setuju.. riso gak takut tak nampak menara 101 aritu sebab time tu asik laa ujan and awan asik kacau shoot..

jenuh gakk laa setting kamera, ate memasing ‘pro’ photograper khenn..
but it turns out ok laa..
haritu kitaorang pakai tema biru and merah sempena warna bendera konon nyer..
but since ari yang sama gak ada perhimpunan Bersih 4.0 kat CKS Memorial Hall, kitaorang pangkah laa kaler kuning ek..
kang tak memasai karang sume dapat PO suh balik Mesia for good on the dot!
heheheheh!
IMG_3489IMG_3442lepas abih sesi foto shoot, kitaorang pi makan beef noodle laa kat area Xinyi tu lagipun dah time lunch..
kenyang perot konon-konon nak balik aa.. tapi dah tersasar ke umah Kak Ira lak kitaorang..
peh tu kemain demand nak makan lagi!! hahahaha..dasarr sangat perangai memasing..
Kak Ira ni pulak memang suka melayan.. ingat nak minom-minom petang je aa kat umah dia..
tapi dia kemain lakk terus masak nasi segala bala!
rezekiiiiiii…. tetiba kuar ikan siakap 3-rasa, daging masak lemak kuning, kailan ikan masin and telo dadar kauuuu… hambikkk!
rezeki dinner kitaorang laa…

lepak sampai pkui 10 malam jer.. kena balik sebab nak packing untuk trip esok nye ke Kaohsiung..
aku, enche asben and Kak Ira laki bini jer pegi..
kitaorang pegi nek High Speed Train (HSR) sebab Kak Ira and Abang Zahri tak penah merasa lagi nek..
tiket adalah super mahai as usual.. pegi balik tiket adalah NT$2930 (RM372) untuk sorang ek..
Kaohsiung ni kira penghujung sekali nun belah selatan Taiwan..
ala-ala Johor laa..
kalo nak beli tiket HSR ni better beli online awal.. boleh dapat murah..
sila jangan beli on the day itsef, itu memang mahai laa..
aku minta staff aku tolong belikan guna kedit kad.. and if ko foreigner, kena guna no.pasport ek.. sila bawa pasport tu ke kaunter HSR kat Taipei Main Station time nak collect tiket..

Kaohsiung ni kalo ko drive adalah lebih kurang 6-7 jam gitu laa…
if amik HSR ni only take 1 jam setengah! and dia memang tepat ekk waktu bertolak and sampai..
speed dia aritu kitaorang nek ada aa mencecah 290kmj depends on the weather aa..
that is why tiket dia mahai and kitaorang amik yang ekspress non-stop..
ko boleh amik yang benti-benti nyer and its a bit cheap laa tapi kitaorang malas sebab Kaohsiung ni ujung sekali and if benti-benti akan stop kat 6-7 station which is tak best aa sebab by the time dia nk catch up the speed dah kena brek balik..hehehe!

kitaorang kat sana book hotel Chateau de Chine.. ni staff aku gak yang book kan guna nama opis since we have contract with them.. dapat aa rega kasih sayang skit..
which is sangatttt la berbaloi-baloi…
aku tengok website dia bilik paling murah adalah NT$6000! mak datuk sangatt…
kitaorang dapat rega haf price gitu..

sesampai kitaorang kat Kaohsiung, kitaorang terus pi E-DA world sebab still awal kalo nak gi hotel pun..
kat E-DA world ni kira macam theme park + outlet soping mall + hotel gitu…
matlamat kitaorang just nak pi outlet tu je laa kann.. dengan perot macam ni jadah nak masuk theme park bagai…lagi pun its pouring outside..ujan lebat so memang tak seswai pun kalo nak masuk theme park.. sume permainan tak jalan punn..

so first day ni, kitaorang cuci mata je dulu.. as for me, aku takde matlamat sangat punn…
mood soping memang takde.. niat ati tu nak berjalan jer sebab esok-esok aku dah tak larat nak kemana-mana dah.. rugi!
lepas dah puas tu, kitaorang amik bas and MRT ke hotel..

bilik hotel adalah super ohsem with katil sangat best!! luas gilerrrrr aku rasa macam boleh muat 3-4 orang!
lupa lak aku nak snap picture sebab penat giler rasa berjalan dalam fasa gini..
cilok gambo dari website dia je laa..

hotel

our room is exactly like this

sesampai memang projek berguling-guling laa akuu..tenggelam mak buyung nih layan ZZzz while enche asben, as usual suka bebeno berendam dalam bathtub!

malam tu kitaorang kuar gi Love River layan pemandangan sambil nek boat kat situ since the rain has stop..
sorang tambang dia NT$120 (RM15+) gitu..
sepanjang tour tu, ada aa orang dia dok bercerita sejarah ke hapa tah.. tapi its in Mandarin so kitaorang ni nganga je laa…
and again, aku tak kuasa nak snap gambo sebab hp adalah tak lawa gambo memalam!
aku amik dari wikipedia je laa ek..
1200px-Love_River_IMG_2952tetepi sungai tu banyak laa cafe-cafe untuk lepaking..
kitaorang mengopi aa sat kat situ sambil layan fries and bebola sotong..
biasa aa tu aku aa yang lebih nak makan! hahahaha..
lepas tu kitaorang cuba cari taxi yang boleh bawa kitaorang jalan keliling town Kaohsiung..
dapat aa tangkap sebijik ni.. kata nye sejam NT$400 (RM50+)
kira ok la tuu.. pusing-pusing tengok town sume lepas tu balik hotel..

esok tu kitaorang sambung ke E-DA world lagi since Kak Ira ada matlamat dah nak beli apa..
lagipun its raining heavily lak pagi tu.. ingatkan kalo cuaca cantik, aku nak pi Lotus Pond and a few interesting places…
takpe aa maybe next time aa kot..
lotus pondlepas settle kat E-DA world, kitaorang terus shot pegi HSR station untuk balik ke Taipei..
train amik pkui 5.54pm.. and we reach Taipei at 7.30pm just nice for dinner..
terus pi Restoran Thai cari nasi.. kenyang memasing, balik umah kekemas apa yang patut and terus terbongkang! esok kejaaa…sekiann percutian 2 ari 1 malam di Kaohsiung…

ok panjang hamat dah entry hah..
esok sambung citer len aa ek..
kbai..

:: besdei and dedi’s home! ::

there’s a lot to tell tapi dah macam rojak dalam pala aku citer-citer sume..
peh tu rasa tamak nk citer sume, tapi takde gambo nak bubuh so rasa macam tak best aahh nk buat entry..
and the circle goes on and on and on..
yee..itu laa dia namanye ALASAN!
dasar pemalas sebenarnye…

sooo… wat to story ni ek?
hmm it is stil August so mari aa citer hal besdei gua yang ke-36 ek..
pehh banyak nyer nomborr…
4 tahun lagi dh naik pangkat ke 4 series weh!!
ai ai aiii…

anyway..
besdei gua enche asben is not around.. which is kinda sad n not..
sad tu sebab hormon gua yang tengah berhati tisu.. sebenarnye takde beza punn..
enche asben pun bukan ada nak buat seprais ke hapa ke punnn on my besdei or any other special day punn…
he is not romantic like dat laa.. its ok aku dah biasa..
paling romantic pun dia akan cakap takyah masak arini jom makan kt Sofia!
hahahah..

but he did wish laa.. not the first one tho..
and i get a load of wishes on the FB and wassap too..
it made my day so much brighter.. senyum all the way!
then tetiba tengok akaun, gaji TERmasuk awal lak tuu..
hahaah.. not that i needed it urgently punn and i know ada masalah technical bank and ada kuar memo cakap duit tu di tahan until 25hb but it is still boost up my happy level laa..
sebab macam rasa everything is perfect and super lucky is going on here on my birthday!

then Pengarah MATRADE, Pn. JJ call and wanna belanja me for lunch.. she asked me to choose tempat.. and i said TGIF!
becoz it is near and walking distance je dari opis.. she invited my closest friends here to join and had a blast!
sangat fun bila ada someone celebrating u on your day…
and i got to cut my cake! Pn.JJ siap roger enche asben in Malaysia asking about what type of cake i like.. bla bla bla.. soo suwit her effort tauuu..

ok abih citer besdei..

oooww.. before i forget.. enche asben dah balik ke Taiwan ek last night!
flight was scheduled to arrive at 10.45pm something like that laa.. tapi enche asben smpai umah nearly 2.00am!! just becoz beg dia kuar lambat gilerrrr..
aku dah cuak bila dengar bila dia kata sume dah dapat beg except him.. ingat kena tahan dek kastam ke hapa sebab segala daun kesum, serai and petai dalam beg tu!
and ada gak riso kot beg kena cilok sebab beg penuh dengan barang-barang baby some more!
all i could do from home, hanya laa baca doa nabi yunus tu je aa..moga dipermudahkan segala and alhamdulilahhh, dapat gak akhirnyer beg…
tapi tu aa since nunggu beg lama sangat, bas pun dah terlepas bagai..

aku suh dia amik teksi terus ke umah dia takmo..
still being so stingy dengan diri sendri ini pakcik!
still wanna take the bus.. pegi Taipei Main dulu then baru amik teksi..
katanye cara ni much cheaper! haiyoo my haji bakhil ni laaaa….
its raining lightly, tu aku nak dia amik teksi straight from the airport..
dah aa dengan beg segala kann… i dont want him to kena hujan and demam satgi..
baru baik tu dari demam time kat Mesia..
dia ni demam kalu, memang jenuhh satgi..
tapi dia dah insisted dah beli tiket bas.. hmmmm

waited for him to come home..
cuak gak ekceli tunggu dia.. not becoz rindu dendam meronta jiwa kehapa bala ekkkk..
no no no! aku cuak sebab aku tau dia akan komplen hal umah!
hahahhahhah!

sampai je enche asben, firstly mai kissed his lil bun laa dulu kann..
a bit shock dia tengok perot aku dah beso.. last tinggai aritu perot aku tak menonjol sangat..
lepas je 22 weeks aritu, melonjak-lonjak dia membeso bagai johan..
last check up, lil bun dah menjangkau 430gram..
so skang ni aku rasa dah setengah kilo dah kot niii..

then as usual, aku aa pulak start upacara memunggah beg dia!
tengok what did he brought for me and lil bun..
takleh bawa banyak sangat barang kata enche asben sebab aku beli 20kg luggage je untuk dia..
if nek MAS takpe aa, boleh dapat 30kg+
dah aa baju-baju enche asben pun dah sebeban.. suar jeans dia berpasang-pasang tu je dah berat 5kg barangkali!
tak paham aku perangai suka bawa balik suar jeans berlambak-lambak ni..
aku kalo balik Mesia, 2 pasang pun dah cukup..
jeans je kottt..bukan ada beza and u are not going to pakai then basuh dan dan tu gakkk…
sure pakai berkali-kali baru basuh..
yeahh he is super cerewet like dat!

apa yang enche asben beli, next entry aa ek..
panjang laa pulak entry ni.. and im sleepy right now so nak pi take a power nap sat..
skang lunch hour..
semalam meneman enche asben mengemas until 3am punye penangan la ni!
tak dan dan ini budak kurus nk kemas..
dengan aku-aku sekali terlibat..
and nasib baik aa aku dah siap-siap gorengkan dia nasi goreng coz i know he might get hungry sampai umah nanti sebab aku tak beli meal untuk dia atas flight balik ni..
flight dia petang so aku soh dia makan siap-siap before departure..
tengah aku nak lelap terdengor dia ngorek kuali, makan nasi goreng aku…
heheehe…

ok peps.. babai for now..
esok-esok iols rajin, iols mengarut lagi dalam blog ekk..
take care!

:: hormonal rampage ::

semalam mama dah balik Mesia and enche asben temankan.. memacam mama bekalkan before she left..
stok kan inti sandwich sadin for bekpes nak gi keja laa…
buatkan rendang daging laa..
and enche asben oso doing the same..
before he left, he did all the house chores dulu..
basuh baju, keringkan and sidaikan.. vakum umah and mop so that i wont sneeze with the dust and all..
he also stocked up my coklat milk in the fridge.. beli buah2 (paksa makan) and all the necessary things laa..

i think i will be find coz this is NOT the first time ive been left alone..
dah banyak kali kena tinggai aiihh..
and mula-mula suggested to enche asben tolong hantarkan mama balik Mesia is ME!
for me, aku ingat boleh aa aku rest sepanjang enche asben takde..
takyah aku nak masak watsoever kannn..
konon releks aa bila duk sorang-sorang..

fuuhh! i was dead WRONG!
time salam enche asben depan pintu pun dah berat dada..
lif tutup jerr, air mata bergenang-genang..
aku lari masuk bilik tengok kot tingkap lak..
saw them walking with the bags towards the road down there..
perghhh.. terus berjujurann airmataaaaa!

it was total disaster i tell ya…
bukan nages skit-skit..
jenis sedu-sedu bagaiiii… oh god!
what is happening to me? i really cannot control masef…
giler rasa sayu sedih belaka-belaka laaaaa…

bila dah bertenang skit.. enche asben lak wassap dari dalam teksi..
saying dah smpai epot bla bla bla..
then pesan jaga diri and jaga baby.. waaaaaa! nages lagiii!
oh goddd, sejak bila aku jadi hati tisu ni???

malam lepas dinner on the bed, watching tv.. thinking of playing games on the laptop just to occupy my time and tunggu ngantuk..
tapi takde mood la pulak…
tunggu enche asben wassap nak tau dah smpai Mesia blom..
lepas dia dah mesej kata dah smpai semua, baru lega nak tido..
i dont want to talk long with him, takut melalak lagi kang!
so i ended it up saying i want to go to sleep..

tutup lampu, placing all the pillows around me.. shut my eyes while snuggling on HIS pillow facing HIS side..
anddd the drama continues…. huwarrgghh!!
nages smpai sumbat-sumbat idung hakuuu!
hadoi laa…

i think this is NOT me at all.. aku rasa lil bun yang sedih ni..
semalam memang kurang sangat dia bersilat..
usually, memalam nak tido she will move actively lelebih lagi bila enche asben is beside me..
enche asben rajin letak tangan dia kat perot aku, usap-usap dia.. galak dia bergerak!
risau lak aku sebab aku tak rasa dia menendang sana sini malam tadi..
aku just talk to her, saying we will be ok and dedi will be home soon..
then i force masef to sleep after i felt a tap from lil bun..

mangkit pagi siap-siap nak gi keja..
the house felt soo big and empty..
sunyi lakk rasa..
haihh… ini baru DAY ONE!
demmittt..

at the office, lil bun dah aktif balik.. alhamdulillahh..
dont scare mami like this dear…
we will be ok…
i guess…

:: my other haf ::

bertabah laa korang kena baca hal laki aku je..
ate takde anak kann.. nak cite hal keja, hmmm boring aaa~

soo yesterday, i was think of having sotong goreng tepung for dinner.. untuk si kurus kesayangan, aku plan buat ayam goreng or masak kicap ke hapa kann..dia tu simple je
janji ado sambal apa-apa on the side..
aritu ado sambal itam pahang, Pengarah Tourism kasik.. so jadik laaa tuu

balik umah from work, berkobar-kobar nii sebab pikir, ahh easy peasy jerr menu malam ni..
sekali si kurus kesayangan tengah mengemas-ngemas lemari stok..
peh tu ternampak lemang instant Nona kitaorang..
peh tu kata NAK! aku cakap laa gi aa rebus sendri.. benda senang je tuu..

ni nak makan dengan apa nanti ek?

haihhh.. laju-laju aku bukak laci ajaib cari ada idak rendang instant..
giler nak buat from scratch di waktu ni.. pukul brapa nak makan?
nasib aa ado 1 peket last!
terus suruh dia kuarkan daging and simpan ayam balik..
aihh dia kata dia nak ayam gak!!
sotong goreng tepung aku pun nak gak!

ni rerasa pukui brapa Sayang boleh kuar dari dapo ni?

eee..kecik beso kecik beso je aku tengok dia.. nasib laa kesayangan!
last-last dia simpan ayam tu.. hahahah!
jangan nak macam-macam ek.. pinggang iols dah nak patah rasa berdiri lelama kat dapo tu..

adoilaa…
maka nyer, semalam hadap aa kitaorang menu Hari Raya ek..
eh nasi putih ada gak ekk.. harap maklummm!
sotong aku pun dia cukai gak..

lepas dia settle makan sepinggan nasik…
dia berlegar-legar lagi depan lemari stok.. eeee ada aa tu satgi otak dia ligat mikir apa nak makan tuu..

Sayang, nanti buat laksa..

hah! kan aku dah cakappp!!
ni apa perot takde dasar nihhh? kurus macam lidi, selera beso macam naga!
nak kena picit ibu jari kaki barangkali!

hoihhh! lemang tu tak makan lagi dah order lainn…

alaa… bukan hari nii, bunga kantan kita ada lagi kann?

haah, bini ko ni memang sebuah restoran hahh… order! order!
eee… gigit nak?

tapi tu aa aku ni molot je cakap tak larat laa.. malas laaa tapi karang aku buat gak!
eeee.. aku macam perangai mak aku.. takleh orang cakap nak makan, lelebih lagi laki or family aku!
serba salah kalo tak buat okkk..
takut kot-kot itu permintaan terakhir ke hapa ke.. eee nauzubillahh!

malam ni aa kot kena start buat kuah laksa.. aku suka buat kuah awal sehari so that kuah dia lebih best esok tu!
buat sikit je aa kot kali ni.. macam tak de selera lak nak makan laksa..

owhh before i forget..
lepas makan tu kitaorang lepak hall tengok TV…

Sayang, Agong tengah garing ek skang?

hah?? garing?? GERING laa B..

hahahaha… sapa pulakk goreng Agong wehhhh…
adoi laaa dia nii.. cakap konpidenn jer..
laki sapa laa niii…
nasib laa kesayangan beta…