:: daging masak merah ::

aku rasa dah penah bubuh resepi lauk ni..
tapi takpe aa anggap je aa siaran ulangan ek..

semalam hari nasi so perot as usual, men order je laa apa dia teringin kann..
dari opis lagi dah terbayang daging masak merah..
terbayang telo asin.. aaa *droolingg*
so balik jer terus carrrgasss masuk dapoq rebuih daging..
as usual resepi iols bajet 2-3 orang makan jer ek..

DAGING MASAK MERAH

Daging (sukatan iols 1 mangkuk kecik je)
2 ulas Bawang putih (ketuk)
1.5 inci Halia (hiris)
Bawang beso (hirisan ikut banyak mana nk semakkan lauk)
2 sb Sos tomato
2 sb Sos cili
2 sb Cili kering/boh (blend)
2 sb Sos ikan
Air untuk rebus daging
Sedikit pewarna merah (optional)
Sayuq pilihan anda (iols buh carrot n baby corn jer)

Cara-cara:

1.   Rebus daging dengan hirisan halia sampai empuk.. dekat nak empuk, titik sikit pewarna merah.. saja nk kasi nampak cantik skit.. dah empuk, toskan and put aside.. Air rebusan jangan buang ek..
2.   Tumis bawang putih, bawang besar and cili blend sampai wangi.. masukkan daging then campak segala sos tomato cili and sos ikan.. 
3.   Nak sedikit kuah, buh skit air rebusan daging tadi.. campak sayuq and kacau-kacau sampai masak sume..
4.   Perasa garam skit.. jangan banyak sangat sebab sos ikan dah masin dah..

20150212_224450_resized

gambo kurang menarik sebab ini belen jer nih..heheh!

simple and mudah je nak buat…
just time consuming aa skit part nak merebus-rebus ni..
oo ada tips tah mana iols baca dulu..
untuk elak air membuak melimpah time merebus, letak melintang atas periuk tu spatula kayu ek..
not sure plastik bleh idak tapi aku ada kayu, so kayu it is laa..
hehehehe…

oo and lauk ni kalo tak abih, esok tu korang boleh goreng je nasi and buh lauk ni..
dahh jadi nasi goreng daging merah!
syabasss…

::pasar vs kuih keria::

salah satu kuih peberet gua, kuih keria!
biasa laa bila darah klate ni..kuih ala ‘potong kaki’ jugakk yang paling sedap..

pagi Ahad enche asben ajak gi pasar..
boleh je suruh dia pi sendri and gave him a list tapi satgi aku akan dapat sayuq saja!
benda len takde sebab dia tak reti..

aku nak cari ikan, udang or sotong..harap ke si kurus aku memang kim salam laa..
benda-benda berbau and berdarah jangan harap dia nak pegang selagi benda tu tak jadi lauk!

so pegi aa ikut enche asben gi pasar..
beli sayuq segala..nek atas cari seafood lak
dapat ikan je..sotong tak cantik and udang lak depa dh kupas!
aku tak suka, aku suka yg berkulit..

then nampak keledek.. terus teringin kuih keria..
enche asben macam takmo beli tapi cik bini nakk jugak!
jangan brani nak ingkar bini nak makan ni ek..

so petang iols singsing lengan baju and mulakan projek..

KUIH KERIA

1 biji keledek saiz beso
tepung gandum
garam
gula

Cara-cara:

1.  Rebus keledek dan lenyek.
2.  Tambah tepung gandum and sikit garam.
3.  Uli sampai jadi bola and tak melekat.
4.  Bentukkan macam kuih keria and goreng.
5.  Untuk sira, masak atas api air + gula smpai (bubbling) pekat.
6.  Tutup api and campak masuk kuih keria tadi and kaco smpai gula jadi kering and salut kat kuih keria..
7.  Siapp!

aku dulu tak pandai nak sira gula tu..
asik laa fail!
last-last mama tunjuk cara yang betui, baru laa tau silap aku kat mana..
hahaha! dulu aku tak TUTUP api time campak kuih dalam air gula tu..
jadah mana laa benda tu nak kering nak salut!
bongok di situ!!

mendapat sambutan gak dengan si kurus gua..
banyak dia makan..
hehehe iols sukaaa!

ok bye..
nak gi masak untuk dinner lak..
a wife’s work never finish..

::nasi ayam simple::

dah lama tingin nasi ayam since last week..
penangan tengok gambo orang la nih..
dasar budak gemok pantang tengok makanan sedap, harus laa nak!
and bila nak masak bombastik skit, aku perlukan time wiken je..
tup-tup last week opiser aku ajak enche asben and me pegi buffet dekat Alibaba Indian Restaurant..
so gagal di situ laa niat nasi ayam aku..

so wiken baru-baru ni tekad nak buat..
pepagi mangkit defroze ayam..
enche asben awal pagi dah keluar gi cycling dengan geng-geng beskal dia..
dah jadi rutin wiken lak dia skang dok cycling ni..

so bersilat laa iols sorang-sorang kat dapo..dengan tak mandi nye..sememeh!
lantak, biar sekali harung berlemoih kang mandi laa..

nasi ayam ni yg buat sedap dia adalah sup dia..sedap sup, sedap laa nasi ko..
ni aku buat bajet 2 orang makan lunch smpai dinner..
al malas memang gini aa ek..

NASI AYAM SIMPLE

Ayam potong kekecik
2 pot beras
1 Sup bunjut Adabi
Bawang beso*
Bawang putih*
Halia*
Butter skit + minyak masak skit
Serbuk/kiub pati ayam
Daun sup
Daun Pandan (simpul)

Kicap manis cap kipas udang
Garam gula secukup rasa
Bawang goreng (optional)

1. Blend bahan * and bahagi 2..satu utk masak sup, satu nasik..
2. Tumis bahan blend dalam piuk smpai wangi, campak sup bunjut buh air and campak ayam dalam tu and rebus smpai ayam masak.
3.  Kutip ayam keluar then tuang kicap n put aside sekejap kasi marinate.
4.  Now guna piuk rice cooker, tenggek atas dapo and buh butter skit dlm tu n some oil..nak buh myk sapi skit pun blh utk wangi..
5.  Tumis belen bahan blend tadi smpai wangi..Put some serbuk kunyit for color kalo suka and jangan lupa campak sekali daun pandan.
6.  Masukkan sup tadi and beras yg dah basuh..pandai-pandai bajet la sup korang banyak mana dengan beras ek..
7.  Transfer piuk masuk rice cooker and biar dia masak as usual..
8.  Sup tadi boleh la korang perasa garam and boleh gak buh serbuk pati ayam kalo suka and tabur bawang goreng and daun sup dalam tu..
9.  Ayam tadi pulak korang boleh goreng macam biasa or bako dalam oven pun buleh..up to u
9.  Hidang with salad and cili n kuah kicap dia..

CARA BUAT SOS CILI NASI AYAM

2 cili merah
1/2 biji tomato
Cuka
Gula

1.  Blend semua ni and masak atas dapo smpai pekat..

CARA BUAT KUAH KICAP NASI AYAM

1-2 ulas bawang putih (tumbuk)
Sup
Kicap manis cap kipas udang

1.  Campur sume and siap!

image

alhamdulillahh si kurus iols makan banyak bila buat menu ni..
sekali jalan 2 pinggan dia bantai..
suka betui bila masak orang makan bersungguh-sungguh macam gini..
baru aa semangat nak masak len kali..

ok next story lak ek..
kbai!

::gulai tempoyak udang::

since Khamis hari no-gym maka dengan gumbiranye perot mengorder nak makan gulai tempoyak..
ikan takdok so guna udang je la..
tengok dalam peti ado timun..hah cantik!

ni bajet untuk sorang makan ek..
sebab enche asben tak makan tempoyak..
image

GULAI TEMPOYAK UDANG

4 ekor udang
1 serai (ketuk)
2-3 biji bawang merah*
Cili api (bajet korang nk pedas mana)*
serbuk kunyit (guna idupnye lg terbaik)*
1.5 cawan santan (lebih kurang)
2sk tempoyak
1/2 daun kunyit (racik)
1 timun (potong memanjang)
Garam gula secukup rasa

Cara-cara:

1.  Blend/tumbuk bahan * and campur dalam santan..Campak tempoyak and serai sekali ek
2.  Masukkan udang and timun (if suka)
3.  Bubuh daun kunyit lepas tu..
4.  Perasa garam segala and tunggu masak!

aku buat ni memang cukup je untuk iols makan sorang..
podeh sedang-sedang je sebab guna 2 biji je cili api Taiwan ni..
takut nak buh banyak sebab selalu guna sebiji untuk masak sebungkus megi pun dah meletup perot aku!

untuk enche asben aku buatkan ayam goreng je..
siap aku goreng ayam dia dgn skit daun kari just to spice up bau dia..
and aku buat sawi celur and tuang minyak bawang putih on it, buh sos tiram skit..
wallah!

laju kitaorang hadap macam pirana!
kuah tempoyak iols stil ado tu..even isi dh abih, sayang oii nak buang..
esok buleh pecah telor je dlm tu or buh timun..
dapat aa seround lagi tu..
sayanggg tempoyak stok terhad so sila jangan membazir..

ok laa..nak gi tepuk perot depan tv lak..
kbai!

::bizi bee::

dah 8 hari masuk tahun baru and bru hari ni ada chance nak membebel kat blog..
ive been bz this week..
tak tau laa aku bz kehapa benda..
tau-tau je dah pkul 5pm..
tau-tau dah malam..
ZzzzZz..

n these couple of days tido pun tak best..
mebi otak aku penat..
mimpi menda sume mengarut-ngarut!
there’s one time aku mimpi memberak di dalam jamban berhantu!
kemain antu jamban marah sebab aku tak flush!
jadahh oii berak tak flush ni??
n thank god aku tak berak bebetui atas katil!
mangkit-mangkit je memang aku sakit perot..

and last week juga hari clumsy aku..
memacam laa kena..
mostly kat jari aku aa..
aku sagat my finger knucle kat door nobs..
twice..tempat yang sama!
aku sagat my lil finger kat penyagat time nak sagat timun untuk buat roti john ke enche asben..

image

tertinggal kulit aku kat penyagat tu..
yeay..OUCH!
memula tak sakit langsung tapi there’s a lot of blood la..
tak padan jari kelingking..
since kena kat tangan kanan, memang terkial-kial laa..
nasib enche asben tolong buh plaster..

image

and time nak tuko bandage, sekali dia kering and melekat kat isi!
aaaa..terus perot aku rasa berpusing-pusing and feels like throwing up!
memang nak muntah jadinye..terbelahak2 angin dah aku..
and the sensation of pedih denyut everything is coming altogether as a team!!

dah laa terkial-kial dengan tangan kiri time nak buat tu..
God!!
aku tak mo minta enche asben buat sebab im scared dia buat kasar kehapa..
kang tak pasai kena terajang pulak kang laki aku..refleks!
last-last aku guna cotton bud, dab it in minyak gamat dan pepelan sapu part yang melekat dengan plaster tu..
alhamdulillahh dia nak pisah..
legaa…

drama kan kisah jari aku?
hahaha..nampak sangat takde life..
tapi reli weh seksa juga kalo takde jari kelingking ni..
lumpuh sat fungsi tangan kanan aku..
nak suap nasik pun jadi tak best..

owh before i forget..
ini aa dia penyebab drama ek..

image

kbai!