:: merdeka outdoor shoot and Kaohsiung trip ::

holla everibodi..
cewah cakap macamkan ramai bebeno yang baca blog ko..
hahaha.. takpe takpe.. iols memang suka merapu sengsorang..

soo…how’s your wiken?
iols wiken aritu adalah penuh…
on 29 Ogos, opis kitaorang buat plan reramai pegi buat outdoor shoot untuk hari Merdeka..
semangat beb!!
one of my Director aa gigih pi riki tempat menarik untuk shoot kasi nampak building 101 Taipei tu..
so pepagi Sabtu kitaorang berkumpul reramai untuk outdoor shoot kat tempat yang sesama kitaorang setuju.. riso gak takut tak nampak menara 101 aritu sebab time tu asik laa ujan and awan asik kacau shoot..

jenuh gakk laa setting kamera, ate memasing ‘pro’ photograper khenn..
but it turns out ok laa..
haritu kitaorang pakai tema biru and merah sempena warna bendera konon nyer..
but since ari yang sama gak ada perhimpunan Bersih 4.0 kat CKS Memorial Hall, kitaorang pangkah laa kaler kuning ek..
kang tak memasai karang sume dapat PO suh balik Mesia for good on the dot!
heheheheh!
IMG_3489IMG_3442lepas abih sesi foto shoot, kitaorang pi makan beef noodle laa kat area Xinyi tu lagipun dah time lunch..
kenyang perot konon-konon nak balik aa.. tapi dah tersasar ke umah Kak Ira lak kitaorang..
peh tu kemain demand nak makan lagi!! hahahaha..dasarr sangat perangai memasing..
Kak Ira ni pulak memang suka melayan.. ingat nak minom-minom petang je aa kat umah dia..
tapi dia kemain lakk terus masak nasi segala bala!
rezekiiiiiii…. tetiba kuar ikan siakap 3-rasa, daging masak lemak kuning, kailan ikan masin and telo dadar kauuuu… hambikkk!
rezeki dinner kitaorang laa…

lepak sampai pkui 10 malam jer.. kena balik sebab nak packing untuk trip esok nye ke Kaohsiung..
aku, enche asben and Kak Ira laki bini jer pegi..
kitaorang pegi nek High Speed Train (HSR) sebab Kak Ira and Abang Zahri tak penah merasa lagi nek..
tiket adalah super mahai as usual.. pegi balik tiket adalah NT$2930 (RM372) untuk sorang ek..
Kaohsiung ni kira penghujung sekali nun belah selatan Taiwan..
ala-ala Johor laa..
kalo nak beli tiket HSR ni better beli online awal.. boleh dapat murah..
sila jangan beli on the day itsef, itu memang mahai laa..
aku minta staff aku tolong belikan guna kedit kad.. and if ko foreigner, kena guna no.pasport ek.. sila bawa pasport tu ke kaunter HSR kat Taipei Main Station time nak collect tiket..

Kaohsiung ni kalo ko drive adalah lebih kurang 6-7 jam gitu laa…
if amik HSR ni only take 1 jam setengah! and dia memang tepat ekk waktu bertolak and sampai..
speed dia aritu kitaorang nek ada aa mencecah 290kmj depends on the weather aa..
that is why tiket dia mahai and kitaorang amik yang ekspress non-stop..
ko boleh amik yang benti-benti nyer and its a bit cheap laa tapi kitaorang malas sebab Kaohsiung ni ujung sekali and if benti-benti akan stop kat 6-7 station which is tak best aa sebab by the time dia nk catch up the speed dah kena brek balik..hehehe!

kitaorang kat sana book hotel Chateau de Chine.. ni staff aku gak yang book kan guna nama opis since we have contract with them.. dapat aa rega kasih sayang skit..
which is sangatttt la berbaloi-baloi…
aku tengok website dia bilik paling murah adalah NT$6000! mak datuk sangatt…
kitaorang dapat rega haf price gitu..

sesampai kitaorang kat Kaohsiung, kitaorang terus pi E-DA world sebab still awal kalo nak gi hotel pun..
kat E-DA world ni kira macam theme park + outlet soping mall + hotel gitu…
matlamat kitaorang just nak pi outlet tu je laa kann.. dengan perot macam ni jadah nak masuk theme park bagai…lagi pun its pouring outside..ujan lebat so memang tak seswai pun kalo nak masuk theme park.. sume permainan tak jalan punn..

so first day ni, kitaorang cuci mata je dulu.. as for me, aku takde matlamat sangat punn…
mood soping memang takde.. niat ati tu nak berjalan jer sebab esok-esok aku dah tak larat nak kemana-mana dah.. rugi!
lepas dah puas tu, kitaorang amik bas and MRT ke hotel..

bilik hotel adalah super ohsem with katil sangat best!! luas gilerrrrr aku rasa macam boleh muat 3-4 orang!
lupa lak aku nak snap picture sebab penat giler rasa berjalan dalam fasa gini..
cilok gambo dari website dia je laa..

hotel

our room is exactly like this

sesampai memang projek berguling-guling laa akuu..tenggelam mak buyung nih layan ZZzz while enche asben, as usual suka bebeno berendam dalam bathtub!

malam tu kitaorang kuar gi Love River layan pemandangan sambil nek boat kat situ since the rain has stop..
sorang tambang dia NT$120 (RM15+) gitu..
sepanjang tour tu, ada aa orang dia dok bercerita sejarah ke hapa tah.. tapi its in Mandarin so kitaorang ni nganga je laa…
and again, aku tak kuasa nak snap gambo sebab hp adalah tak lawa gambo memalam!
aku amik dari wikipedia je laa ek..
1200px-Love_River_IMG_2952tetepi sungai tu banyak laa cafe-cafe untuk lepaking..
kitaorang mengopi aa sat kat situ sambil layan fries and bebola sotong..
biasa aa tu aku aa yang lebih nak makan! hahahaha..
lepas tu kitaorang cuba cari taxi yang boleh bawa kitaorang jalan keliling town Kaohsiung..
dapat aa tangkap sebijik ni.. kata nye sejam NT$400 (RM50+)
kira ok la tuu.. pusing-pusing tengok town sume lepas tu balik hotel..

esok tu kitaorang sambung ke E-DA world lagi since Kak Ira ada matlamat dah nak beli apa..
lagipun its raining heavily lak pagi tu.. ingatkan kalo cuaca cantik, aku nak pi Lotus Pond and a few interesting places…
takpe aa maybe next time aa kot..
lotus pondlepas settle kat E-DA world, kitaorang terus shot pegi HSR station untuk balik ke Taipei..
train amik pkui 5.54pm.. and we reach Taipei at 7.30pm just nice for dinner..
terus pi Restoran Thai cari nasi.. kenyang memasing, balik umah kekemas apa yang patut and terus terbongkang! esok kejaaa…sekiann percutian 2 ari 1 malam di Kaohsiung…

ok panjang hamat dah entry hah..
esok sambung citer len aa ek..
kbai..

:: cerita raya anak perantauan – 1st raya ::

fuhh lama giler nk cari mood untuk karang citer raya..
this year, mama and adik raya kat Taiwan so its a bit ohsem aa pada aku!
mama and adik sampai Taiwan petang sebelum hari raya..
malam tu terus bersilat aku and mama kat dapo masak rendang, rebus lemang instant segala sebab esok lepas solat raya kat masjid, kitaorang yang tak balik raya ni akan berkumpul kat umah Kak Non beraya reramai!

Taiwan raya same date with Malaysia.. itu pun jenuh tok imam masjid nak tentukan..
konpius dia sat nak ikut mana.. sat nak ikut Jepun, sat nak ikut China.. last-last dia ikut Mesia gak…
enche asben malam tu pi masjid laa yang jadi informer kat group wassap ‘Dendang Perantau’ kitaorang.. haah curlass kan nama grup kitaorang yang tak balik raya.. huhuhuu~

pagi sebelum pi masjid, kitaorang beraya dulu laa sesama kitaorang..
rasa happy skit taun ni sebab salam raya aku kali ni adalah proper..
iyer aa selama ni aku dengan enche asben men dannn je salam raya.. kadang-kadang dah balik beraya dari umah orang baru ingat tak beraya dengan enche asben..
men dann je salam tetengah jalan sambil berdiri je.. sangat tak semangat raya sungguh rasa dia..
kali ni merasa aa salam leklok sambil mama and enche asben duduk kat sofa..
salam bebetui.. minta maaf bebetui..
tapi being me, i still wat-wat klaka sebab aku takmo nages! even sebenarnye aku syahdu habis dah tuuu… hahahaha…!

:: just us::

:: just us::

::3 dara pingitan::

::3 dara pingitan::

kitaorang pi masjid around 7.15 pagi macam tu.. tapi kemain aa penuh masjidddd…
penuh dengan kaum indon! adoi laaa… depa ni tak balik kampung ke?
penuh sangat sampai aku kena nek atas bumbung masjid ok!

11755368_10153387359276827_4100866221683244818_n

::kena kuar kot tingkap kauuu.. ko hado?::

::happy faces::

::happy faces::

dah aa tengah summer kan.. bra adalah lencun okkk! peluh macam waterfall..
nasib aa tempat kitaorang duduk tu agak redup sebab ada pokok blakang tu..
syukurrr…
and agak best taun ni sebab takbir raya adalah super sedap! tak macam tahun-tahun sudah yang takde alun-alun dia.. kali ni ada aa bunyi macam Mesia gak.. baru aa feeling raya tu timbul kesyahduan dia!

abih semayang, balik sejuk-sejukkan badan sat.. packing apa-apa yang patut untuk bawa ke umah Kak Non then terus shot pi sana..
sebelum apa-apa, pinjam props umah Kak Non tangkap gambo raya family dulu.. miahahah!

::kelebaran gua takleh disorok betuiii::

::kelebaran gua takleh disorok betuiii::

::raya weh raya!::

::raya weh raya!::

it was fun having good friends around bila di perantauan macam ni..
mama and adik seronok sangat tahun ni depa dapat rasa meriah skit raya sebab usually tiap kali raya, diaorang berdua je beraya atas highway! sebab balik KB ziarah kubur abah..
abang aku memang sokmo raya belah bini jer tiap tahun..
mak aku pun takmo paksa abang aku raya dengan dia sebab dia pun tau, belah kitaorang ni tak semeriah belah bini abang aku yang ramai tu..

::raya anak perantauan::

kitaorang berkubang kat umah Kak Non sampai malam kauuu!
hahahhaa..perangaiii sangat!
siap para lelaki pi semayang Jumaat dulu, then balik sambung makan balik..
then pi stadium bagai sebab sapot Dato LCW ada game petang tu..
peh tu balik umah Kak Non, sambunggg lagi makan!
giler beraya sakan sangat namanye niii..

::semangat nak p stadium oii::

::semangat nak p stadium oii::

since umah Kak Non dekat je dengan stadium, kitaorang berarak jer pi reramai..
Cik Aimi siap dah bawa flag Mesia dah tu dalam hbag! semangat wehh!! hahhaha!

::Malaysia Boleh!::

::Malaysia Boleh!::

disebabkan keselambaan kitaorang pi stadium dengan baju raya, maka kena intebiu dengan media.. hahaah!
tah sokabar mana tapi tak kira aa janji glem di hari raya penuh semangat patriotik nihhh..
siap soh adik aku pegang jersey Dato LCW hah.. chaiyookk!!
11754500_10153387365211827_676866108743234007_oeven Dato LCW lost to Chen Long, tapi it was a good fight!
sangat best tengok.. he did a very good job laa despite kena ‘cuti’ lama giler..
this is my very first live badminton game dekat stadium..
ramai gak Malaysian mai sapot.. each time Dato LCW dapat point, they will clap cheering!

:supporters::

:supporters::

so i guess thats about it citer raya pertama kitaorang..
panjang lak rasa so stop sini dulu..
citer raya kedua sambung nanti..
kbai!

SELAMAT HARI RAYA PADA SEMUA…

::projek kawen::

ingat sonang nak dapat bersanding kali ke-2?
kat obersi pulak tu.. hotel lagik!
ewahh..
hahahhaha..

ini semua thanks to Datin aku aa..
club wanita dia jemput Malaysia to host a Malaysian Food tapi Datin aku takmo just serve them food..
dia nak tonjolkan Malaysia culture all together..
and thats how i ended up being a pengantin basi atas stage! Continue reading

::asia-pacific culture day::

last week Taiwan ada buat 2013 Asia-Pacific Culture Day..

Malaysia ada join event ni..
kitaorang panggil UiTM Melaka to come and perform some traditional dance..
nasib aa depa nak mai sebab kitaorang takde bajet nak panggil pro dancer ke hapa..
event buat kat Huashan Creative Park near Bade Road..
pepagi aku dah kena terpacak kat sana sebab nak tangkap gambo performance Mesia..
event ni 2 hari, dari 28-29 September.. and Mesia dapat slot pertama sekali on the first day!
the crowd was not that much la sebab pagi wiken derr..
sapo nak mangkit weh tengok show kui 9pagi on Saturday!
even aku punnn berat bontot nak tinggalkan katil pagi tu..
demi tugas, demi negara je nih.. cewahh…!
but the show must go on..
wat ever it is.. kita tetap perform terbaek laa..
that morning, kita perkenalkan tarian dari 13 states!
and also kita buat wedding olok-olok..
siap kompang, siap pantun & tol.. and also tepung tawar pengantin!

yang bestnye, kita jemput the audience to come n try to tepung tawar pengantin..
kemain pakcik ni cekup beras tu segenggam..bohh! ditaburnyer ke pengantin!
hahahah..mandi aa korang ngan beras ari ni..
apa dia ingat nak kasi ayam makan ke pun!
klaka je tengok muka pengantin terkulat2..kekekek!
all in all..it was entertaining laa..
esok tu, Mesia perform lagi tapi kali ni sesi petang..
kali ni, again with the usual dances tapi takde dah wedding..
kita buat tradisional games lak.. congkak and batu seremban!
and also we show how to anyam ketupat…
kita ajak audience to participate..
ingat nak 7-8 orang je..
sekali berambat SEMUA nak naik stage!

tang batu seremban tu ok laa depa senang nak catch up cara men..
tapi tang congkak..bebal boleh tahan laa..
sukati lubang mana jer depa nk bedal..
lantak laa kau labuu..
bebudak ni sume tahun akhir course International Business tak salah aku..
sume pala giler and sporting..
aritu depa pi 101, boleh depan tu depa berjoget2 pulakk kat situ..
dah sume orang berkumpul tangkap2 gambo..
dah macam show pulak..
hehehheeh!
owh besides Msia, ada more than 10 negara gak yang buat performance..
aku tak tangkap sume aa..
yang mana menarik je and negara yang tak penah diketahui wujud! heheheh!
and most of it aku buh kat insta aku..
yang mana follow tu, dapat aa tengok a bit show yang aku videokan..
like this one..
Solomon Island..
it was a small island area2 Oceania..
belah Fiji and PNG nun..

then there were Palau, Kiribati and a few negara yang kekecik..
show depa menarik!
dah rupa hawaiian.. and yang kagum tu..
pinggang depa! even the chubby one can shake it like a vibrator!
hahahhaha..
last sekali aritu Thailand and that one..
hehehhee..
see for yourself laa..
we were expecting all the gojez2 thailand chicks..
tapi yang kuar..
alahaiii..
aku rasa Thailand lupa bawa seterika arini..
abih sume kekedut!
kah kah kah!
then ada solo dance..
aku dari jauh je tengok.. sekali tengok je aku dah tau ketulinan dia..
lady boy kauuu!
hahahahha..
all the men macam tak tauu je lagi..
all the wives, sume tengok sekali je dah tau tu lelaki!
reli aa.. hanya jauhari mengenal manikam sangat…
sori aku tak snap gambo.. malas! 
hahahhah!
last day, kitaorang kat MFTC ada buat jamuan aa skit untuk budak-budak tu..
sekali aa kasi sijil penghargaan..

so that is it!
haaaa lega siap gak entry ni..
owhh..before ending, sila aa tengok aku feeling jadi puteri Korea!
aritu booth Korea sebelah je booth Mesia..
depa kasi try baju-baju tradisional and feeling aa puas-puas..
hahahhaha…
ok dah.. sila muntah skang!