:: healthy life, eat salmon! ::

giler mahai salmon kat supermarket..

sekeping je dah RM13!
terberak kapur kalo selalu sangat beli weh..
ada je hok murah tapi kena gi pasar basah..
aaaa.. malassss!
tapi murah pun still sekeping spoloh hinggit..
hoh!

 

so since aku tengah duk sorang-sorang ni..
ini aa masanye untuk aku wat menu gini..
kalo ada enche asben, jangan harap laa..
dia tetap nak nasik!
karang bila tak makan sama, sentap..
aku dah lama ekceli beli salmon ni.. tapi takde peluang lagi nak buat..
last week aa terai wat..
nothing fancy..
aku grill jer ngan olive oil atas pemanggang ajaib..
before that aku just lumur dia ngan garam, black pepper and a bit of cayenne..
for sos, kebetulan ada beli mushroom maka meh wat sos cendawan jer..
wat simple jer..
tapi kena men tipu skit aa sebab pakai butter..
move over Mr. Diet!
heheheh!
SOS MUSHROOM SIMPLE
 
2sb butter
bawang besar (minced)
cendawan button (minced)
2sb tepung gandum
susu segar 
garam + black pepper 
a bit of minced coriander leaves (optional)
 
CARA-CARA
  1. Tumis bawang and cendawan dengan butter until soft.
  2. Then masukkan tepung, terus kacau kasi rata.
  3. Masukkkan susu and keep on stirring until sume dissolve nicely.
  4. Perasa with garam + black pepper dan bubuh coriander leaves.
  5. Kacau sampai dia jadi likat ikut kesukaan korang.. if pekat sangat, add more susu.
untuk susu tu, korang pepandai aa bajet..
aku beli susu kotak paling kecik tu jer..
sorang makan.. tu pun boleh wat 2-3 kali lagi sos nih..
korang boleh je wat sos apa-apa pun..
its up to you..
aku ni hentam guna apa yang ada dalam peti es jer..
if korang nak diet, then perah je lemon atas ikan tu without any sos..
simple right?
::my lovely salmon::
for side dishes, harus aa buh salad jer..
ate kuah dah heavy ada butter tuu…
if korang nak makan takat sorang or berdua..
better cari salad yang dah siap peket lengkap..
dari beli seketui tiap satu jenis sayur kann..
rugi pulak if esok-esok dah tak masak kann..
aku kat sini beli salad siap gini kat 7E jer..
dia siap tulih weh brapa kalori tiap peket!
kemain toi diet awek-awek Taiwan..
and its only cost me 2-3 hinggit je..
kat Mesia aku tatau ada idak juai jenis siap gini..
if takdo, pi je aa piza hut beli salad dia..
hehehehe!
ok thats all folks..
malam ni aku bakal repeat lagi salmon..
ado sekeping lagi dalam freezer..
wuhuuu!

::resepi berger mesia::

sebelum aku makin lupa..
mari aa aku bubuh dulu resepi ni..
resepi ni memang dapat seciput jer tau..
ada aa kot 10 ketui kot..
biasa aa aku cari resepi sume bajet-bajet jer..
sapo nak melantak karang kalo buat banyak-banyak..
chesuuuuuue jugak..

BURGER MESIA

11/2 cawan tepung gandum
2sb susu tepung (aku pakai susu pekat)
11/2sb gula kastor
11/2sb shortening (blh ganti marjerin)
1/4sk garam
*1/2 cawan air suam
*1sk yis kering (mauripan)
Air sejuk untuk menguli secukupnya
Inti sambal ikan bilis
Potongan timun

Cara-cara:

  1. Campurkan yg bertanda * and tambah skit gula untuk idupkan yis..biar sat and tengok if dia berbuih tu means yis ok aa tu..
  2. Satukan semua bahan-bahan lain tadi.. gaul then campur bancuhan yis.
  3. Uli guna air sejuk peti es sampai dah tak melekat kat tangan or bekas..
  4. Tutup bekas adunan doh dengan kain or plastik wrapper. Restkan doh dalam 30-45 minit kt tmpt yg agak panas hingga dia kembang dabel the size.
  5. Bila dah kembang, tumbuk2 doh untuk kuarkan angin dia.. Uli skit then bahagi-bahagi doh pada bahagian-bahagian kecik, ikut suka korang nk saiz brapa and bulat2 kan macam bun.
  6. Rest kan sat before goreng menggunakan api sederhana.

dah siap goreng, boleh aa proceed membelah dia and isi sambal ikan bilis and potongan timun ek..
untuk dapatkan berger yang lembut, uli tu biar lama skit ek and guna air sejuk…
kalo korang pemalas sangat and ada BM or Kitchen Aid, sila aa soh bendalah tu je yg buatkan..

heheheheh!

owh.. resepi ni pun bley gak guna for Donut!
beza nyer, korang lobangkan tetengah jer aa bun kekecik tu before menggoreng..
and salut ngan gula halus..
2 in 1 gituuu…

time menggoreng, make sure api jangan beso sangat ek..
otherwise, dalam doh ko tu tak masak pulak nanti.. luor jer garing rentung kang..

ok..
selamat memasak!!
ewahhh dah rasa macam rancangan memasak Chef Chesue lakk..
*tangan di dado, mata pandang siling*

::Resepi siaran ulangan :Laksa Sardin::

yap! semalam dah berjaya buat seme orang terliur menjejeh2..
hahahah!
haah wiken aritu chesue wat laksa..
my first laksa in Taiwan!!
wuhuuu!

seperiuk beso acik buat ek..
and jangan tak caya..HABIS OK!
berdua jer ngan enche asben dok hentam siang malam…
hehehehe…

so ni siaran ulangan untuk resepi Laksa Sardin gua..
tau sangat, ada jer yang MALAS nk search label gua tepi tu..
ni bajet untuk hmm…let me count first ek..
dalam 5 orang makan bley nih..
for us, hehehe..2 hari jer abih weh!
hahahah.. sangat laa hantu laksa laki bini…

LAKSA SARDIN CAP AYAM

1 tin kecik + 1 tin sederhana Sardin cap ayam (if nk pekat lagi, tambah 1 tin kecik)
*1 biji Bawang beso saiz penumbuk jantan tu..
*4 ulas Bawang putih
*10-15 Cili kering (blend halus – ikut tara mana pedas korang nak laa)
*1 inci Belacan (if tak suka/alergik, bley omit tapi ekceli ini penyedap nihh..hehe)
5 keping Asam keping (aku suka benda ni..if tak suka, boh aa skit)
2-3 batang Bunga Kantan
Daun kesum secukup rasa
Gula Garam

Cara-cara

  1. Rebus sat ikan sardin cap ayam dengan asam keping.  Sos tomato dia yang dalam tin tu jangan buang ek.. Sementara tu, kasi blend sume bahan-bahan * sampai halus.
  2. Ikan tadi tu, kasi blend jugak and campak balik dalam air rebusan ikan sardin tadi, sekali ngan bahan-bahan * yang telah diblend.
  3. Masukkan balik sos tomato yang dalam tin tadi dalam kuah tu sekali…kacau.
  4. Campak bunga kantan, daun kesum and perasa gula garam..
  5. Didih sampai masak..
Senang kan?
owh if korang pakai laksa kering macam aku, bajet brapa peket kitaorang guna untuk kuah banyak tu..
hmm.. dalam sepeket setengah gitu..
kitaorang guna cap EKA..
::credit to here::
and if korang nak guna laksa kering..
make sure korang rendam dia semalaman dulu ek..
contoh, nak makan siang esok, malam tu rendam siap-siap..
then esok tu bila nak makan, korang stim jer dalam 15 minit..
owh sapu minyak skit dalam stimmer korang tu supaya dia tak melekat..
cantik jer dia jadi lembuutt gitu..
tapi if pemalas tahap gaban!
bley jer korang rebus tapi tak cantik sangat aah texture dia nanti..
not recommended laa sangat..
tapi korang kat mesia, ado jer kan laksa yang dah siap?
sonannnngg kojo…

saksikan laa keindahan laksa betaaa..

ok sila lap ayor liur tu..
HHAHAHAHA…

::dandan mendandan::

minggu ni intenet opis adalah  mencipan amat..
sat-sat ilang! sat-sat ilang!
taik betui aaa..
dah aa tetengah banyak keja dia ilang..
kalo tengah aku dok goyang kaki takpe jugak..

ni hari ni, 2 kali intenet ilang..
then tup-tup letrik pun takde!
bangkai sungguh laaa…
tak pepasai acik TERpaksa menjadi rajin pi buat filing..
hoh!

sementara takde letrik and time lunch hour nih..
bos pun dah balik..
makanyer, mai la giler cermin aku ek..
hehehe.. mari mendandan rambut!

::ignore the white strips!::

hehehe..
last time aku buat dandan lipan..
dah lama aku blaja buat, asik aa tak menjadi..
mebi sebab rambut adalah tidak cukup panjang and potongan layer..
so asik terkuar sana sini and tak kemas..

aritu try-try, eh jadi pulak!

::dandan lipan::

teruja gilerr!
lenguh-lenguh aa tangan aku terpusing2 nak buat benda alah nih..
siap short-break in between the twist tu..
tu pun aku tak buat abih sampai bawah.. aku buat separuh je, terus ikat..janji atas kemas sudah..

hmm apa lagi ek nak story?
takde mood lagi nak buat entry wedding kat Algeria..
bahan tak jumpa lagi..(aku malas nk carik ekceli..hehehe)

ok aa nak sambung kekemas meja..
satgi nak balik awal..
malam ni ada Tahlil & Doa Selamat kat umah bos..
harap my menses tak muncul arini..
nak join baca yasin!

till then..
bubye!

:: potong rambut ::

yeap people.. ive cut my own hair..
as owez and as usual reason, aku tak reti nak pegi salon kat algeria nih..
tak reti nak ckp apa style yg aku nak..

so gigih blajo dari utube!
yap! aku blajo potong rambut dari utube saje..
hehehee..

masa balik cuti mesia, aku trim skit je rambut kasi nipis.. and i didnt do my yearly rebonding.. malas dah nk straighten my hair sebab aku nak kaler.. i dont have time in my hand to wait for 3 months before did the colouring.. so berlega dengan kaler je laa ek..

so here i am, 6 months after balik ke Algeria.. aku tak cuit langsung rambut aku..
hanya aku trim fringe je supaya tak tutup mato kan…
aku trim ni pun blajo dari utube! hhehehhe…

tapi mostly aku refer to my old fringe gak aa..
aku make sure fringe aku tak panjang melampau baru nak potong.. jenuh nak cari rupa lama dia..
so aku akan trim at least 2 weeks sekali..
time stylist aku potong dulu, aku usha gak camno cara dia potong..
so situ dah blajo skit2 laa..

and see.. 6 months je rambut aku panjang laju sungguh!
dah sampai paras dada..
aku dah rimas giler ekceli tapi bertahan sebab ingat nak pi salon time balik mesia..
but based on reading, rambut yang sihat adalah kena trim at least 3-6 months sekali..
untuk buang yang hujung2 yang rosak..

aku takde masalah split-end tapi ujung-ujung tu agak kering and merengkot..
aku tiap kali syampu akan bubuh serum sebab aku malas nk conditioner..hehehe aku nak cepat!
tapi tu aa..rambut tak sihat sebab tak trim ujung tu aa kot..

so yesterday mai mood aku nak trim rambut blakang ni..
rasanyer dah cukup ilmu didado aku kutip dari utube..
and keyakinan kena ado ek untuk potong rambut sendri ni..
penting tu!

so i start with putting my hair half up.. then bahagikan dua, tarik ke depan..
ini je cara aku potong.. lembabkan skit rambut ngan spray air…then snip-snip bit by bit..
layer by layer aku potong..
kesabaran wehh… aku budak baru blajoo..heheheh!

aku amik masa sehari dua gak nak dapat hasil yg puas di ati.. tiap kali aku tengok je cermin, ada je aku nak baiki..
last-last aku iron straight my hair untuk tengok ada lagi tak yang senget benget..
if aku tak iron dulu, rambut aku bengkang-bengkok, payah nak tengok mana yang tak seimbang..

and the result…quite nice, i might say..

agak pendek from my intention-length tapi takpe aa..janji dah potong and i felt my hair look a bit healthier..
ini la dia bila duduk tempat yang serba kekurangan..
memacam ko akan blajo by yourself bila rasa terdesak ke hapa..

and im proud of it!