:: cerita raya anak perantauan – 1st raya ::

fuhh lama giler nk cari mood untuk karang citer raya..
this year, mama and adik raya kat Taiwan so its a bit ohsem aa pada aku!
mama and adik sampai Taiwan petang sebelum hari raya..
malam tu terus bersilat aku and mama kat dapo masak rendang, rebus lemang instant segala sebab esok lepas solat raya kat masjid, kitaorang yang tak balik raya ni akan berkumpul kat umah Kak Non beraya reramai!

Taiwan raya same date with Malaysia.. itu pun jenuh tok imam masjid nak tentukan..
konpius dia sat nak ikut mana.. sat nak ikut Jepun, sat nak ikut China.. last-last dia ikut Mesia gak…
enche asben malam tu pi masjid laa yang jadi informer kat group wassap ‘Dendang Perantau’ kitaorang.. haah curlass kan nama grup kitaorang yang tak balik raya.. huhuhuu~

pagi sebelum pi masjid, kitaorang beraya dulu laa sesama kitaorang..
rasa happy skit taun ni sebab salam raya aku kali ni adalah proper..
iyer aa selama ni aku dengan enche asben men dannn je salam raya.. kadang-kadang dah balik beraya dari umah orang baru ingat tak beraya dengan enche asben..
men dann je salam tetengah jalan sambil berdiri je.. sangat tak semangat raya sungguh rasa dia..
kali ni merasa aa salam leklok sambil mama and enche asben duduk kat sofa..
salam bebetui.. minta maaf bebetui..
tapi being me, i still wat-wat klaka sebab aku takmo nages! even sebenarnye aku syahdu habis dah tuuu… hahahaha…!

:: just us::

:: just us::

::3 dara pingitan::

::3 dara pingitan::

kitaorang pi masjid around 7.15 pagi macam tu.. tapi kemain aa penuh masjidddd…
penuh dengan kaum indon! adoi laaa… depa ni tak balik kampung ke?
penuh sangat sampai aku kena nek atas bumbung masjid ok!

11755368_10153387359276827_4100866221683244818_n

::kena kuar kot tingkap kauuu.. ko hado?::

::happy faces::

::happy faces::

dah aa tengah summer kan.. bra adalah lencun okkk! peluh macam waterfall..
nasib aa tempat kitaorang duduk tu agak redup sebab ada pokok blakang tu..
syukurrr…
and agak best taun ni sebab takbir raya adalah super sedap! tak macam tahun-tahun sudah yang takde alun-alun dia.. kali ni ada aa bunyi macam Mesia gak.. baru aa feeling raya tu timbul kesyahduan dia!

abih semayang, balik sejuk-sejukkan badan sat.. packing apa-apa yang patut untuk bawa ke umah Kak Non then terus shot pi sana..
sebelum apa-apa, pinjam props umah Kak Non tangkap gambo raya family dulu.. miahahah!

::kelebaran gua takleh disorok betuiii::

::kelebaran gua takleh disorok betuiii::

::raya weh raya!::

::raya weh raya!::

it was fun having good friends around bila di perantauan macam ni..
mama and adik seronok sangat tahun ni depa dapat rasa meriah skit raya sebab usually tiap kali raya, diaorang berdua je beraya atas highway! sebab balik KB ziarah kubur abah..
abang aku memang sokmo raya belah bini jer tiap tahun..
mak aku pun takmo paksa abang aku raya dengan dia sebab dia pun tau, belah kitaorang ni tak semeriah belah bini abang aku yang ramai tu..

::raya anak perantauan::

kitaorang berkubang kat umah Kak Non sampai malam kauuu!
hahahhaa..perangaiii sangat!
siap para lelaki pi semayang Jumaat dulu, then balik sambung makan balik..
then pi stadium bagai sebab sapot Dato LCW ada game petang tu..
peh tu balik umah Kak Non, sambunggg lagi makan!
giler beraya sakan sangat namanye niii..

::semangat nak p stadium oii::

::semangat nak p stadium oii::

since umah Kak Non dekat je dengan stadium, kitaorang berarak jer pi reramai..
Cik Aimi siap dah bawa flag Mesia dah tu dalam hbag! semangat wehh!! hahhaha!

::Malaysia Boleh!::

::Malaysia Boleh!::

disebabkan keselambaan kitaorang pi stadium dengan baju raya, maka kena intebiu dengan media.. hahaah!
tah sokabar mana tapi tak kira aa janji glem di hari raya penuh semangat patriotik nihhh..
siap soh adik aku pegang jersey Dato LCW hah.. chaiyookk!!
11754500_10153387365211827_676866108743234007_oeven Dato LCW lost to Chen Long, tapi it was a good fight!
sangat best tengok.. he did a very good job laa despite kena ‘cuti’ lama giler..
this is my very first live badminton game dekat stadium..
ramai gak Malaysian mai sapot.. each time Dato LCW dapat point, they will clap cheering!

:supporters::

:supporters::

so i guess thats about it citer raya pertama kitaorang..
panjang lak rasa so stop sini dulu..
citer raya kedua sambung nanti..
kbai!

SELAMAT HARI RAYA PADA SEMUA…

:: daging masak merah ::

aku rasa dah penah bubuh resepi lauk ni..
tapi takpe aa anggap je aa siaran ulangan ek..

semalam hari nasi so perot as usual, men order je laa apa dia teringin kann..
dari opis lagi dah terbayang daging masak merah..
terbayang telo asin.. aaa *droolingg*
so balik jer terus carrrgasss masuk dapoq rebuih daging..
as usual resepi iols bajet 2-3 orang makan jer ek..

DAGING MASAK MERAH

Daging (sukatan iols 1 mangkuk kecik je)
2 ulas Bawang putih (ketuk)
1.5 inci Halia (hiris)
Bawang beso (hirisan ikut banyak mana nk semakkan lauk)
2 sb Sos tomato
2 sb Sos cili
2 sb Cili kering/boh (blend)
2 sb Sos ikan
Air untuk rebus daging
Sedikit pewarna merah (optional)
Sayuq pilihan anda (iols buh carrot n baby corn jer)

Cara-cara:

1.   Rebus daging dengan hirisan halia sampai empuk.. dekat nak empuk, titik sikit pewarna merah.. saja nk kasi nampak cantik skit.. dah empuk, toskan and put aside.. Air rebusan jangan buang ek..
2.   Tumis bawang putih, bawang besar and cili blend sampai wangi.. masukkan daging then campak segala sos tomato cili and sos ikan.. 
3.   Nak sedikit kuah, buh skit air rebusan daging tadi.. campak sayuq and kacau-kacau sampai masak sume..
4.   Perasa garam skit.. jangan banyak sangat sebab sos ikan dah masin dah..

20150212_224450_resized

gambo kurang menarik sebab ini belen jer nih..heheh!

simple and mudah je nak buat…
just time consuming aa skit part nak merebus-rebus ni..
oo ada tips tah mana iols baca dulu..
untuk elak air membuak melimpah time merebus, letak melintang atas periuk tu spatula kayu ek..
not sure plastik bleh idak tapi aku ada kayu, so kayu it is laa..
hehehehe…

oo and lauk ni kalo tak abih, esok tu korang boleh goreng je nasi and buh lauk ni..
dahh jadi nasi goreng daging merah!
syabasss…

::pasar vs kuih keria::

salah satu kuih peberet gua, kuih keria!
biasa laa bila darah klate ni..kuih ala ‘potong kaki’ jugakk yang paling sedap..

pagi Ahad enche asben ajak gi pasar..
boleh je suruh dia pi sendri and gave him a list tapi satgi aku akan dapat sayuq saja!
benda len takde sebab dia tak reti..

aku nak cari ikan, udang or sotong..harap ke si kurus aku memang kim salam laa..
benda-benda berbau and berdarah jangan harap dia nak pegang selagi benda tu tak jadi lauk!

so pegi aa ikut enche asben gi pasar..
beli sayuq segala..nek atas cari seafood lak
dapat ikan je..sotong tak cantik and udang lak depa dh kupas!
aku tak suka, aku suka yg berkulit..

then nampak keledek.. terus teringin kuih keria..
enche asben macam takmo beli tapi cik bini nakk jugak!
jangan brani nak ingkar bini nak makan ni ek..

so petang iols singsing lengan baju and mulakan projek..

KUIH KERIA

1 biji keledek saiz beso
tepung gandum
garam
gula

Cara-cara:

1.  Rebus keledek dan lenyek.
2.  Tambah tepung gandum and sikit garam.
3.  Uli sampai jadi bola and tak melekat.
4.  Bentukkan macam kuih keria and goreng.
5.  Untuk sira, masak atas api air + gula smpai (bubbling) pekat.
6.  Tutup api and campak masuk kuih keria tadi and kaco smpai gula jadi kering and salut kat kuih keria..
7.  Siapp!

aku dulu tak pandai nak sira gula tu..
asik laa fail!
last-last mama tunjuk cara yang betui, baru laa tau silap aku kat mana..
hahaha! dulu aku tak TUTUP api time campak kuih dalam air gula tu..
jadah mana laa benda tu nak kering nak salut!
bongok di situ!!

mendapat sambutan gak dengan si kurus gua..
banyak dia makan..
hehehe iols sukaaa!

ok bye..
nak gi masak untuk dinner lak..
a wife’s work never finish..

::datim wiken::

before i forget..last Sunday keluar dengan enche asben..
just d two of us..
since Sabtu kejadian nasi ayam masing-masing overdose and tak larat nak pick up our lazy bum to go out maka hari Ahad laa kita jengjalan ek..

sebelum keluar, aku buat charkueytiow dulu for brunch..
lewat gak kitaorang keluar..
lepas Asar baru keluar..nasib Asar pukui 3 lebih sekarang ni..

takde motip ekceli nak keluar ni..saja nak cuci mata..lagipun cuaca cantik and tak sejuk sangat..
enche asben ajak g Viewshow, dekat Taipei 101 nun..
cadangnye nak lepak sambil pekena french fries..
tengok entertainment free kat ruang legar between building kat situ..
ok la kan..

then we entered this one mall, baru rasanye..
enche asben nampak kedai eskrem, terus ajak try..
aku layankan je even tertelan-telan ayo liur tengok rega eskrem cenonet pun RM3!

image

image

tuu yg dalam cawan kekecik tu, each is NT30 (RM3+) ek..
eskrem enche asben pilih biasa laa dia, mango sokmo..itu dekat 25hinggit kot!
but since i dont wanna be a sourpuss and ruin d moment..
takpe laa sekali sekala datim dengan laki kan..takmo laa nak berkira sangat..

after that kitaorang sambung cuci mata and window shopping..
tapi dah terlajak masuk kedai NET ni, terbabas gak iols rembat 2 baju!
hehehe..nasib its on sales so ok la, a bargain la khen..

image

penat jalan, enche asben dah lapo..
mula nak gi makan benda ringan je, our feveret potato place tu..
tapi enche asben ajak gi Bellinis lak..
its a pasta western Restauran kat situ..
hmm ok laa..jom laa..

image

appertizer fruit salad

image

crispy calamari

image

vegetarian spagetti in tomato sauce

3 benda ni je kitaorang order..
ok laa just nice portion for us two..
licin!

image

mine – ice peach tea

image

him – lemonade cherry

total for our dinner dalam RM100+
hmm..
sekali sekala boleh laa..
it was fun datim with my halal boipren..
even tak jalan pepegang tangan, it is still the best wiken ever spend with him..

kbai..

::nasi ayam simple::

dah lama tingin nasi ayam since last week..
penangan tengok gambo orang la nih..
dasar budak gemok pantang tengok makanan sedap, harus laa nak!
and bila nak masak bombastik skit, aku perlukan time wiken je..
tup-tup last week opiser aku ajak enche asben and me pegi buffet dekat Alibaba Indian Restaurant..
so gagal di situ laa niat nasi ayam aku..

so wiken baru-baru ni tekad nak buat..
pepagi mangkit defroze ayam..
enche asben awal pagi dah keluar gi cycling dengan geng-geng beskal dia..
dah jadi rutin wiken lak dia skang dok cycling ni..

so bersilat laa iols sorang-sorang kat dapo..dengan tak mandi nye..sememeh!
lantak, biar sekali harung berlemoih kang mandi laa..

nasi ayam ni yg buat sedap dia adalah sup dia..sedap sup, sedap laa nasi ko..
ni aku buat bajet 2 orang makan lunch smpai dinner..
al malas memang gini aa ek..

NASI AYAM SIMPLE

Ayam potong kekecik
2 pot beras
1 Sup bunjut Adabi
Bawang beso*
Bawang putih*
Halia*
Butter skit + minyak masak skit
Serbuk/kiub pati ayam
Daun sup
Daun Pandan (simpul)

Kicap manis cap kipas udang
Garam gula secukup rasa
Bawang goreng (optional)

1. Blend bahan * and bahagi 2..satu utk masak sup, satu nasik..
2. Tumis bahan blend dalam piuk smpai wangi, campak sup bunjut buh air and campak ayam dalam tu and rebus smpai ayam masak.
3.  Kutip ayam keluar then tuang kicap n put aside sekejap kasi marinate.
4.  Now guna piuk rice cooker, tenggek atas dapo and buh butter skit dlm tu n some oil..nak buh myk sapi skit pun blh utk wangi..
5.  Tumis belen bahan blend tadi smpai wangi..Put some serbuk kunyit for color kalo suka and jangan lupa campak sekali daun pandan.
6.  Masukkan sup tadi and beras yg dah basuh..pandai-pandai bajet la sup korang banyak mana dengan beras ek..
7.  Transfer piuk masuk rice cooker and biar dia masak as usual..
8.  Sup tadi boleh la korang perasa garam and boleh gak buh serbuk pati ayam kalo suka and tabur bawang goreng and daun sup dalam tu..
9.  Ayam tadi pulak korang boleh goreng macam biasa or bako dalam oven pun buleh..up to u
9.  Hidang with salad and cili n kuah kicap dia..

CARA BUAT SOS CILI NASI AYAM

2 cili merah
1/2 biji tomato
Cuka
Gula

1.  Blend semua ni and masak atas dapo smpai pekat..

CARA BUAT KUAH KICAP NASI AYAM

1-2 ulas bawang putih (tumbuk)
Sup
Kicap manis cap kipas udang

1.  Campur sume and siap!

image

alhamdulillahh si kurus iols makan banyak bila buat menu ni..
sekali jalan 2 pinggan dia bantai..
suka betui bila masak orang makan bersungguh-sungguh macam gini..
baru aa semangat nak masak len kali..

ok next story lak ek..
kbai!