::mango shaved ice::

kat Taiwan ni if korang tak pekena benda ni, memang tak sah aa..
this sweet desert is famous here!

last Saturday aku ngan enche asben made it our quest to find the most ohsem mango shaved ice parlor in Taipei..
ni bermula dengan iklan kat majalah tourism Taiwan yang kitaorang baca..
there are 2 ads in the magazine..

so kitaorang google and try cari..
kitaorang try Ximen Mango Shaved Ice dulu sebab yang ini ada durian as one of their perisa!
being me yang antu dokyan obviously, itu yang menarik sekali khenn..
jenuh gak kitaorang cari, siap on GPS ok…
gigih!
yang Smoothie House tu, minggu depan punya mission..

according to the address, its in the middle of Ximenting..
senang sebab banyak transport menuju sana..
u can choose MRT or you can take the bus..
for us, kitaorang pilih bas 262 dari Dunhua Street straight to MRT Ximen exit 6..
from there, berpandukan GPS, kitaorang jumpa aa ini..

bila dah makan, me and enche asben a bit shocked of its outcome..
its not that GOOD!
sedap lagi hok Shihlin night market..
agak keciwa di situ..
tapi still licin gak ler..

and the shop a bit different from the one ive googled..
heran di situ..
but when enche asben asked them for their name card, baruuu pasan no. kedai adalah lain!
WE TRIED THE WRONG SHOP!
hahhahahahha!

kitaorang jalan depan skit and there it wasss!!!

::nampak depa pakai plastik depan molot? that is to prevent air lior time cakap merecik msuk dlm makanan kita::

hahahahhah!
feeling silly, kitaorang still entered the shop and order even baruuu je 5 minit tadi melantak mango snow ice!
hihihi…
tapi kali ni kitaorang order Durian Snow Ice pulak..

IT WAS AMAZING!!

durian shaved ice dia adalah smooth and dia topup dengan ice cream mango tak salah aku..
and more potongan mango..
there are a lot of option to choose upon..
sebab otak dah setting dari awal so for us, it was easy..
if mai dengan perot kosong and seeing THIS menu, aku tatau laa macam mana rambang nyer mata korang..

this kedai adalah a bit pricey laa..
for Durian Snow Ice tu, its NT$200 semangkuk..
same as RM20 aa tu..
but durian adalah imported stuff here, so almaklum la ek..
if nak murah, kedai salah yang kitaorang pi tu murah..
semangkuk NT$150 paling mahal pun..
tapi NO dokyan ek..

and environment kedai adalah memuaskan sangat..
puas ati aa and if bawa orang mai sini, selesa aa dari kedai salah tu..
recommended sangat-sangat la..

kedai ni 2-tingkat..
being tipikal Malaysia, apa barang makan kat bawah khenn..
so up we go!
tengah makan tu, ternampak balkoni depa..
eh eh ada meja kat luar tu..
hehehehe.. enche asben dah tergedik-gedik nak keluar sebab nak smoking..
maka kami help oursef out laa..
it was nice..

::excuse budak sengal, suka merosakkan gambo::

pokok adalah betui, buah je plastik!
hehehehe.. depa put some info jugak kat tiap pasu tu regarding certain mangoes..

so overall, kitaorang adalah kekenyangan overload with sweetness!!
and when u are overload with desert, hati adalah banyaakkk happy..
bila hati hepi, mula aaa kitaorang feeling generous with oursef and done some damage to our pocket!!
HAHAHHA..
dah aa we are in the middle of Ximenting!
its a night market heaven..
enche asben sempat sambar 4 t-shirt..
ive ended up with 1 MAC lipstick, 2 blouses, 2 stokins and a tight..

owhh…and a shoes!
hehehhee…
dapat gakk besdei shoes..
lalalalaaa~

Advertisements

::besdei stori::

nothing spesel..
when u passed the 3.0 version, u lost interest to count your own birthday..

so how’s my birthday this year?
same as usual.. lots of wishes on the FB..
wishes pouring from wassap n sms oso..
and also 1 call from BFF trying to ‘juai MLM’ or anything scam she’s trying to do..
HAHAHHA!
lengkali guna line orang len ek..
terpampang gambo awak bila call hp ni wehhh..

as for enche asben..
kat pintu time aku salam nak gi keja baru wish!
yeay..so romantic la you nih *jeling*
2 nights ni a row enche asben also gave me a pardon from kitchen duty..
bawak gi dinner luar..

my boss pulak banje lunch at Honda Japanese Restaurant..
best gak..
dekat jer dengan opis..
mula-mula boss kata makan bawah opis jer aa sebab time tu ujan lebat..
typhoon TRAMI is coming ekceli..
tapi opiser aku yang len tak layan sangat makanan restoran bawah tu..
so i told boss, i want sushi ah..

the fish was marvelos!
miso sup dia setap gilerr..
haihh..so sad aku tak reti nak baca menu tu and they cant speak English..
if not aku dah repeat by masef..
hmmph!

my boss tak dan beli adiah katanyer so dia kasi je duit for my present..
hahhaha! its ok boss..
i will treat masef with a nice shoes!
ive been aiming for this shoes for century..
dok laa pandang je dari cermin display soping complex nih..
so this is THE day..
lepas opis aku plan nak pi aa rembat..
told enche asben i will be late bla bla bla..
tup-tup dia nak itut.. katanyer terus pi dinner luar aa lepas tu..
hmm.. sumting fishy here!

as i thot so..

yeahh..
dia yang lebih menerai..
and lastly, dia yang membeli that day!
as for me…

takde SAIZ!!
and yang mana ada saiz, tak selesa or ketat or kaki kembang!!

benciiii…

nasib baik laa something showed up earlier that cheered me up..

my very own first FASHIONVALET dah sampai!!!
i put my order on 16hb August, hari Jumaat..
and ive got my package today, on my BIRTHDAY, 20 Ogos..
4 days trip.. tolak Sabtu Ahad so total of 2 working-day la..
but still.. there is no better day for this baby to arrive than my DAY!
yippee!

so, not getting a new shoes is ok laa..
at least i got this..
pengubat hati gak nih…
even it came from my own pocket..
consider self-treat gak laa..

ok laa..enche asben dah bising soh mandi!
hahahaha..
aku tak mandi pagi lagii..!!
hari ni kerajaan Taiwan declare cuti sebab typhoon..
gini aa rupa bila cuti..

eh babai laa!

::akhirnya kontena sampai!::

ekceli bukan kontena aku yg sampai..

hehehe..
kontena aku dah berzaman langsai isi perotnyer..
ni kontena opiser baru aku tu..
aku tumpang barang makanan aku dalam kontena dia skit..
in fact, everyone tumpang barang dalam tu jugak..
kontena beso beb.. 20 kaki so mari aa mengambil peluang beramai-ramai ek..
kontena opiser aku ni dah lama sampai port Algeria ekceli tapi proses nak kuarkan tu agak lama..
dekat 3 bulan tu beb tersadai kat port!
mangkuk hayun prosedur kat sini memang lembab giler..
nak dapatkan kelulusan dari MFA laa.. then ke imigresen.. then nk appointed packers..
aku time tu risau kes kontena kena pecah macam aku kena dulu berulang kembali je..
and takut gak barang makanan rosak sebab lama sangat terkedup dalam kontena..
tapi alhamdulillah everything in good condition..
packers kali ni amat teliti wat keja..
tak macam packers aku dulu..baboon sungguh!
packers opiser aku ni even guna dabel boxes utk pack sume barang2 and wrap everything individually!
jenuh aku nk bukak satu2 bungkusan kertas untuk jumpa semua stok sardin and kicap aku!
barang-barang aku adalah dalam 8 kotak beso..
barang EO aku pun 8 kotak gak..
and barang bos aku 7 kotak je..
hamboii staff yg berlebih2 reload stok ek..macam nak duduk lamaa je kat sini..kekekek!
even 8 kotak je, jangan tak caya they all cost me nearly RM1200!
EO aku ari tu citer dia pass duit ke adik ipar dia untuk beli barang-barang nearly RM3k!
perghhh~!
aku yang seribu lebih tu pun terkemut-kemut tong-tong separuh sorang total bil ngan enche asben.. harus adil gitu..
and thank god time kitaorg nak tumpang barang-barang ni, aku ada kat mesia tengah cuti..
so all the stuff kitaorg beli sendri and had a list..
so senang aa nak cek apa yang terkurang terlebih..
macam EO aku and bos aku, memasing passing duit ke sedara mara untuk tolong belikan barang-barang je.. kena redha je laa apa yg ada ke takde..
nasib baik jugak aa ada resit barang2 aku beli tu.. aku sendri dah lupa apa kebenda aku sumbat dalam kontena opiser aku tu..
yang aku ingat aku beli beras, stok megi and sardin! itu essential stuff tu..
bila dapat je kotak-kotak kitaorang tu.. kemain best!
rasa macam baru dapat adiah dari santa klaus lak
since packers stop sat je drop off kotak-kotak kitaorang kat opis before continue ke umah opiser aku, maka harus aa angkut sendri ke umah masing-masing kan..
patah pinggang enche asben ngangkut 8 kotak tu sume…
bayangkan aa 70kg beras!
aku nk tolong pun tak daya.. dia tak kasi pun.. BERAT GILER!
terkuar peranakan aku kang kalo tolong angkat kang!
tu pun enche asben men tolak2 je time nak bawak ke depan lif..
then golek2 kuar sampai ke depan pintu umah..
even kering, gagah jugak laki gua rupanyer..ahaks~!
sampai dalam umah, unwrap everything..
sib baik dapo aku beso and luas senang nak punggah2 barang sume..
semak setempat.. mudah nk kemas balik kang..
ada aa certain stuff yg dah rosak and berbubuk sebab humidity tinggi dalam kontena mebi..
sepeket keropok kering aku selamat masuk tong sampah!
beras 10kg sume ada 7 pek, alhamdulillah selamat sume.
stok megi pun selamat! kemain banyak weh…
time susun2 tu dah rasa macam bley bukak kedai dah ni!
everything kitaorang beli in bulk..
megi asam laksa 2 kotak… megi kari sekotak and megi tomyam sekotak..
so total adalah 4 kotak x 12 bungkusan x 5 pek = 240 pek!
gilerrr… ini stok membotakkan kepala namanyer ni..
heheheh…
then sardin cap ayam pun beli sekotak dalam tu ada 48 tin saiz sederhana..
ini stok untuk aku berlaksa! harus ada nihhh…
laksa kering pun gua up dalam 4 peket lagi..
milo, nestum, rempah ratus mak nenek segala..
segala jenis tepung, baik tepung beras, tepung pulut, tepung ubi..sume aku borong laa.. siap tepung pau Blue Key pun aku beli.. tah aku nak buat apa aa ngan tepung2 ni sume..

aahh buat tak buat, blakang kira janji ADO!

hmm apa lagi aku beli ek?
owh ikan masin tenggiri dalam botol ado, petis udang ado, teh tarik instant, cordial sarsi!
kacang ijau, kacang merah, pulut itam.. ini sume stok utk bubur (or inti pau ke) ..
aku siap order sedozen botol kecik budu cap ketereh weh straight from KB!
thanks to my dad (^_^)
kalo dah nama separuh kelantanese tu, takley buat apa aa… ko campak aa aku ke eropah sekalipun, budu harus laa ado.. heheheh~!
and tak lupa jugak benda merepek2 enche asben seperti stok jeruk kedondong dia!
yap.. dia antu jeruk!
sibuk nak bawak jeruk dia tu tiap kali balik mesia… kalah perangai ibu-ibu mengandung!
aku penah citer kan time kontena kitaorang dulu dia angkut 3 balang jeruk..
yes..BALANG ok, bukan botol, bukan peket2.. and dia hadap sorang-sorang sebab aku bukan pemakan jeruk..
peh tu siap beli jugak sedozen air gas A&W root beer…
*geleng2 pala*
im stucked with one BIG baby, i tell ya..
tetengah punggah barang.. enche asben campak satu kotak kasut kat aku..
waahahah..MY GEOX!
lupa dah aku ada letak kasut aku dalam kontena opiser aku gak..
akhirnyerr…. hehehhee esok tu terus melaram tak dan-dan..
sini ada Geox jugak tapi bila aku suka kasut tu, sure takde saiz aku! benci betui..
so ari tu time balik mesia, tetengah jalan kat Pavilion ternampak kedai Geox..
try masuk and berkenan satu nih.. and thank god, ada saiz!
and yes Geox adalah pricey tapi berbaloi aa pada aku yg setahun sekali je beli kasut..
kasut ni tahan lasak and tahan lama and kurangkan bau coz of its technology ke hapa tah..
kira kasut breathable gitu.. kira dia takde buat kaki ko berpeluh ke hapa..
kalo nak diikutkan beli kat Algeria lagi save sebab convert USD ke matawang black market Algeria segala..
tapi dah saiz tak mandang sokmo.. pejam mata, swipe kedit kad!::1::
mati la aku ujung bulan tengok stetmen kad kedit aku….
hmm…kay la idea dah abih.. :6j2:
ekceli jiwa tatahan nak gi memasak!
malam ni dah setting otak mo buat sambal SARDIN nan kebabooo.. nak campak banyak2 cili api biar berapi bontotmolot sebab enche asben malam ni makan luar ngan kengkawan mesia dia so bley aa gua buat pedas2 skit ikut selera gua…
hehehhehe!
ok babai… :0x2: (konon2 comel la nih)
p/s- ceh! enche asben tak jadi kuar la pulak so nak makan kat umah.. *simpan balik cili api!*

::juz rambling like owez::

hola u guys!

wahh amat bersemangat je bunyik nyer kan?
kekekek..
IT’S THURSDAY today!
so u know wat it means kan? yap! esok dah wiken..wiken..glorious wiken!! *nyanyi2 ala Rebecca Black*
gigih siapkan segala bala filing.. siapkan fail float..forward segala emel.. print emel masuk.. jawab emel.. fuh!
rasa amat berusaha gua ari ni..
ekceli mood adalah cantik sebab enche bos takde since semalam ek..
takde sapa nk interkom and aku xkena mentawaf bilik dia 8blas kali sehari!
semalam enche bos pi lawat wilayah Bouerra and today mebi sudah sampai di Bourmedes pulak..
hmm kedengaran Bouerra adalah seperti Switzerland katanyer..
tempat main ski orang kata.. heavy snowing there i presumed
tahun ni adalah snow sana sini Algeria ek..
tapi malang Algiers ni neraka sgt panasnyer kot, tak dan nak jadi snow, dah cair tetengah jalan..
maka me-redha je la ngan ujan yang non-stop melecak sana sini!
enche asben dah komplen2 sebab kasut Geox dia lencun tiap kali ujan sampai hari-hari kena ganti stoking..
tu aa kudukut sangat nak beli boot!
hehehe..aku takde aa nk pakai Geox aku time gini..
hancurr karang!


nampak tak kedai Miss Glam tu? hehehe.. ni aku snap from my office window..

cemerlang sungguh laa orang Algeria nih bukak kedai kasut tepi opis gua.. haihh~!
stress pulak aku tengok ari-ari dari kejauhan.. dah doblas kali aku berzikir kat enche asben ajak dia membuat lawatan ke kedai tu, haram satu pun dia tak layan!
ciss!!
percubaan gua untuk mintak duit je sekiranyer dia takmo teman aku wat lawatan, pun tidak di endahkan jugak! sentap tali usus gua laa ngan ini budak..
kang ada yang menukar profession menjadi toyol profesional memalam kang..
gua tauu dimana dia simpan semua duit! hahaha..
nama je aku ni bekerja dapat gaji segala..
tapi sesen pun aku takde dalam purse weh..
sila laaa percaya!
nak beli pad pun kena mintak kat Akauntan Negara aku tu..
dah 3 tahun lebih macam ni..
tiap kali timbul keinginan aku for something here, sure kena slash and lastly.. it died slowly!
mintak Bread Maker sampai kesudah aku tak dapat2 weh (T__T)
if reason for u wanting that thing adalah tidak relevant and tidak kukuh, mintak maap laa..PROPOSAL REJECTED!
tu pasai tiap kali balik mesia aku menShopping macam orang giler..
bila setahun ko peram perasaan soping ko tu, crazy i tell u! bila ko akhirnya dapat pegang duit sendri and bertemu lak ngan soping mall idaman kalbu!
your ATM/Debit card and your Credit Card are your new BFF!
orang lain, SILA KETEPI!
bila aku soping kat mesia, i never look at the price tag more than 10 seconds! grab n pay–>giler toi..
reli rasa macam shopaholic yang mental!
lelebih lagi if kuar soping ngan enche asben yang sama mental ngan puan bini..
itu lagi dasyat dari aku!
dah la barang lelaki lagi mahai dari pompuan, i tell ya…
he used to spend nearly 8hundred for a pair of limited Levis!
hoh! even aku giler soping, for that kinda amount, i could have bought tons of clothes..
so not worthit laa if bayar that price, ko dpt SATU je benda..huhuhu..
but i dont argue la with him.. he earned his share..his money, so he can do watever he wanna do..
cant blame him..dia pun memendam perasaan giler soping dia gak, same with me selama kat Algeria nih..
haih…
baru je cakap, ni enche asben dah call, soh aku jalan kaki turun ke kedai Geox lepas abih keja..
cari boot la tu.. tak tahan kasut dia asik tembus air!
kekekekek…
ok u guys..
till next time…

:: my fav shoes ::

aku takde story so please bear with me..
apa aku tulis, baca je.. jgn banyak songeh!
kang aku tayang gambo lauk time2 pose ni kang baru tau…
lagi sengsara korang…

sebabkan tegar nk bercerita with gambo..
so aku korek hard disk aku cari gambo mana2 yang aku blom storykan..
jumpa laa gambo ni..

:: my Vincci ::

aku bukan penggemar kasut sangat..
dulu time memuda iyer aa sbb nk clubing bagai, harus aa nk heels 3 jengkal..
dah kata ko tu renik kan.. kasut kena tinggi menggalah supaya terserlah skit..

tapi skg dah tak goyang, maka tak de dah aa menggila kasut..
pada aku kalo beli tapi tak pakai, baik usah bazir!
ko bukan Carrie Bradshaw from the Sex & the City ok nk jadi diva kasut…
mana ko nk sumbat lagipun sume kasut2 tu..?

contoh kasut Vincci ni.. aku beli before aku mai Algeria..
sudah berdiri teguh untuk aku selama almost 2 tahun dah ni.. and it is still macam baru ok!

::see the heels.. still elok!::

aku tak ingat brapa rega kasut ni..rerasa mcm around RM60+ kot? ke lagi murah?
tah aku ni dulu kalo kasut tu rega more than RM40 memang aku tak beli aa.. MAHAL!
tapi sebab time tu aku desperet nk kasut sopan skit utk bawak ke Algeria for office occasion, maka aku tutup2 je mata time bayo..

kat Algeria aku tak de nk beli kasut sbb masalah saiz..
kat sini apa yang dia pamer, itu la yang ada.. takde derh nk ada stok2 byk kat blakang tabir..
kadang2 dah terserpih2 kulit dia, tapi dia still pamer.. huish! tah hapa2 aa kualiti..

aku penah beli kasut sport je kat sini time winter masa mula2 mai sini..
tu pun sbb terpaksa sbb kasut atas nun membunuh kaki aku.. time tu kitaorg takde keta, so aku memang menapak gi opis hari-hari and jalan adalah steep! giler membunuh! ko bayang laa nk mendaki jalan curam ngan kasut tumit gitu..
time tu aku rasa azab nauzubillah.. rasa mcm nk bukak kasut, jalan je ngan kaki ayam..  tapi kang kena tempuh tepi Universiti and polis2 bagai.. kang depa ingat ni malaun mana lakk perangai sakai jalan tak berkasut ni..?

::my ADIDAS::

kasut sport tu pun aku beli sbb jenama International yang dikenali ramai… Adidas..
so brani aa aku beli.. kalo keluaran Algeria tak hingin derr aku.. kang baru pakai sekali dah tercabut sana sini kang.. tapi menggigil jugak enche asben nak kuar beribu-ribu dinar membayo kasut tu..

bila dah lama2 tu baru aa aku paksa gak beli kasut Algeria…tu pun sbb nk jengjalan hal opis kalu, takkan aku nk berkasut sport tapi pakai blazer kat opis kan? aku beli boot je, sonang utk musim winter.. beli cikai je sb nk wat pelasah.. dalam AD1200 (RM60)

::boot Algeria::

then last year time aku pi Rome hal keja tu, PA kat sana kasi aku boot dia..!
huhuhu… kulit oh! heaven ok.. sb aku time tu memang nk carik boot baru kat Rome sbb boot aku dah buruk giler… Italy adalah terbaek kasut2 dia weh..! kebetulan dia kata dia dah tak muat kasut tu walhal baru beli and nk sedekah kat staff dia.. memang rezeki aku laa..!
so aku menaram kasut tu je for the next few months… memang selesa giler kasut tu…

:: 2nd boot, still black! yeah im a boring person ::

tapi bila masuk summer, apa jadah nk pakai boot lagi kann.. kepam kaki ko tu kang!
so aku sarung je kasut free-air ‘huduh’ aku yg mana ada.. contoh kasut nikah aku ni hah…Vincci jugak!

giler dah lama… nearly 3 tahun weh.. dah barai je rupa asik kena rogol ngan kaki aku.. dah penah tercabut dah pun tali ari tu… enche asben gigih glue it back.. kemain takmo aku berzikir tepi telinga dia supaya belikan kasut baru… heheheh!

eh? baru aku teringat.. aku ada beli 3rd boot.. sbb nk pi Barcelona ari tu.. ekceli time masuk kedai tu nk beli baju je.. tup-tup terpandang boot tu.. hik hik hik! terus kenen2 kat enche asben.. aku, kalo enche asben kata tak lawo, takde la aku beli.. tapi sbb dia kata orait je.. hah! laaaaju aku minta saiz nk try!

then ada satu ari tu, yang Duta soh aku join trip to Ain Defla, teman bini dia… aku terpaksa gak wat permohonan kelulusan utk sepasang flat shoes dari ‘Menteri Kewangan’ aku… siap kena sediakan reason2 yang munasabah ok sb kan baru beli boot ataih ni! alasan aku adalah sb aku jenis suka bukak kasut time dlm keta, and bersila! hehehe! bila pakai boot payah nk sarung-pakai-sarung-pakai.. renyah!

second, time aku ikut Duta gi Tiaret, aku pakai kasut heels aku lak.. jenuh ok depa bawak lawat tmpt siap panjat2 tah hapa piramid apa tah.. nk tersungkur aku ngn kasut tu.. tersangkut2 tumit aku cecelah batu.. hishh!

hehehehe…BERJAYA!!

so, disebabkan aku takmo jenama Algeria.. kitaorg test lawat kedai kasut Geox sbb dia dekat tett je ngan opis.. jalan kaki je dah sampai..
Geox a
dalah kedai kasut kulit dari France tak salah aku.. ke Italy? tah tak pasti.. jenama ni ada kat Mesia tak salah aku.. dia mahai sbb kualiti dia and teknologi kasut yang kasi kaki kita ‘bernapas’ so that means no stinky feet anymore!
aku tertawan kat satu loofers ni.. sbb blink-blink2 dia tu aa.. amat err.. diva kan?! heheheh!

:: my love::

dia a bit velvet-like dan amat soft… memang super comfortable!
tapi a bit pricey laa… all i cud say is that aku kena pose 3 bulan after that, takley request apa2 dah! hahahah!
yeah rite!

kasut ni aku dah wat pelasah juga… sb amat selesa dan sesuai je with any kind of clothes u are wearing..
versatile ok!
hari tu time jengjalan kat Ouda, aku dah try nk mintak 1 more from enche asben, loofers jenis haf kaler putih tapi THANK GOD takde saiz! if not, rabak lagi poket enche asben.. hahahahha! tapi takpe.. sinar cahaya masih ada..becozzz~

–> kedai Geox ada 2 outlet len selain kat Ouda tu… jeng jeng jeng!!