::datim wiken::

before i forget..last Sunday keluar dengan enche asben..
just d two of us..
since Sabtu kejadian nasi ayam masing-masing overdose and tak larat nak pick up our lazy bum to go out maka hari Ahad laa kita jengjalan ek..

sebelum keluar, aku buat charkueytiow dulu for brunch..
lewat gak kitaorang keluar..
lepas Asar baru keluar..nasib Asar pukui 3 lebih sekarang ni..

takde motip ekceli nak keluar ni..saja nak cuci mata..lagipun cuaca cantik and tak sejuk sangat..
enche asben ajak g Viewshow, dekat Taipei 101 nun..
cadangnye nak lepak sambil pekena french fries..
tengok entertainment free kat ruang legar between building kat situ..
ok la kan..

then we entered this one mall, baru rasanye..
enche asben nampak kedai eskrem, terus ajak try..
aku layankan je even tertelan-telan ayo liur tengok rega eskrem cenonet pun RM3!

image

image

tuu yg dalam cawan kekecik tu, each is NT30 (RM3+) ek..
eskrem enche asben pilih biasa laa dia, mango sokmo..itu dekat 25hinggit kot!
but since i dont wanna be a sourpuss and ruin d moment..
takpe laa sekali sekala datim dengan laki kan..takmo laa nak berkira sangat..

after that kitaorang sambung cuci mata and window shopping..
tapi dah terlajak masuk kedai NET ni, terbabas gak iols rembat 2 baju!
hehehe..nasib its on sales so ok la, a bargain la khen..

image

penat jalan, enche asben dah lapo..
mula nak gi makan benda ringan je, our feveret potato place tu..
tapi enche asben ajak gi Bellinis lak..
its a pasta western Restauran kat situ..
hmm ok laa..jom laa..

image

appertizer fruit salad

image

crispy calamari

image

vegetarian spagetti in tomato sauce

3 benda ni je kitaorang order..
ok laa just nice portion for us two..
licin!

image

mine – ice peach tea

image

him – lemonade cherry

total for our dinner dalam RM100+
hmm..
sekali sekala boleh laa..
it was fun datim with my halal boipren..
even tak jalan pepegang tangan, it is still the best wiken ever spend with him..

kbai..

::cycling in Tamsui::

CNY is never been my favourite holidays even dia cuti lama..

to much pain in it..
thats the time when I lost my father..
because of it, no earlier flight was available..
sangat sedih…
so nothing special on this holiday except long ‘holiday’ at home..
dah aa aku demam time tu..
sangat taik rasanye bila cuti tapi demam and cant go anywhere!
baik ati sungguh demam aku nih pilih time cuti je nak rebah..
ekceli hari Rabu tu aku dah gave in and take EL sebab tak larat giler rasa nak mangkit..
just wassap informing my boss and opiser..
then continue pengsan..
demam aku jadi lama sebab i insist on not to take any panadol or med sebab aku tengah on Clomid..
tak mo mendadah campur-campur kononnye..
maka bertabah aa aku tahan and try tradisional remedy je instead..
nak tambah perisa, enche asben pun sama terjangkit ngan aku..
sesama laa kami bersin secara pass baton..
tapi nasib laa enche asben a bit stronger than i am..
so dia aa yang take over the kitchen..
and when he did, menu aku dah boleh jangka dah aa..
NASI GORENG je aa..
jadi aa dari kebuluran..
dari Rabu sampai Jumaat aku struggle to get better..
demam aku mai malam jer.. tapi nasib under control aa..not more than 38c jer..
gigih mensihatkan badan by drinking a lot of water..
sebabnye hari Sabtu tu ado aktiviti riadah berbeskal beramai-ramai..
rugi oi tak ikutt..
ni aktiviti wanita Perwakilan Taipei..
plannye nak beriadah dengan family aa kat Pulau Bali di Tamsui..
so pepagi aku dah mangkit buat cucur jagung for our potluck..
then take a bus to MRT Jiantan.. then take MRT straight to Tamsui..
enche asben folo sekali sebab most of our ahli laki ikut gak…
cukup je korum kat Tamsui, we have to take a boat to Bali..
if you have an Easy Card, so mudah aa just swipe jer..
if not, sila beli tiket kat kaunter dulu ek..
pegi balik will cost you around NT$43 (RM5+) tak salah aku..
sesampai jer, terus ke acara MAKAN dulu laa kan..dah lunch time weh..
sume kebulur dah (by all i mean me..)
memacam akak-akak ni bawak.. sangat mak-mak kann..
ada yang bawak nasi goreng, nasi lemak, mee goreng, kueytiow..
kuih-muih.. keropok2..fuhh!
::as usual, si dompok tu tak tunggu pelawa dahh..sapdek!::
besarkan bontot dulu sebelom kita berkayuh ek..
satgi stabil skit bontot atas seat bila dah cukup melebar menghentam nasi lemak!
hahahhaa…
kat sini ada macam-macam jenis beskal yang ko boleh sewa..
sangat menarik!
seswai untuk semua peringkat umor..
::beskal kanak-kanak dari kecik ke beso::

::untuk bawa baby pun ada::

::ini seswai untuk hangkut satu family of 4-5 people::

::ini kapel best la ::

nak naik berdua? bertiga? no problem!::

aku ngan enche asben amik beskal berdua nih..
mula ingat nak amik ala beca tu tapi enche asben kata satgi take a lot of space payah nak cilok-cilok..
sebab hari tu adalah packed with people!!
and jalan adalah muat-muat jer..

tu gambo atas tu, Kak Ani kat blakang Kak Asmah tu tengah berzikir tak sudah-sudah!
hahahaha..
Kak Ani tu tak pandai nek beskal so dia adalah super gayat..
Kak Asmah kata Kak Ani dekat 20 kali sebut bismillah!
kekekekek!

the kids are having wonderful time..
sekali sekala berkumpul selambak.. haa amik!
nasib aa ramai anty-anty jadi superbaby-sitter free kan..
tapi dalam dok perati-
perati tu..
terlepas gak sorang anak opiser Tourism aku nih..
kemain berani jalan sorang-sorang dah sampai ke tepi pantai dah!
dedau jantung mak dia sat..
nasib aa kat Taiwan, sapo je nak larikan budak..
kalo kat Mesia aku rasa dah sampai ke sempadan ke hapa..
nauzubillahhh…
::laki bini giler::

::nmpk seketui bju merah tepi tu..si Adib memang perengus skit bila takde mood::

::si Donut kesayangan::
::si Icad kehabisan bateri, tido penuh gaya!::
si Donut ngan Icad je tumpas time nek beskal ngan abah masing-masing..
klaka giler depa ni..
sesedap kot angin bayu atas beskal..
time nak balik..perghhhh!
dia punye barisannn…sayupp wehhh…
nasib aa boat every 10-15 minit satu..
so tak rasa aa lama sangat berdiri tu..
::sayupp blakang tu barisan ::

the boat trip only take a few minutes jer..
tak dan aa aku nak mabuk laut pun..
thank god!
tu blom abih suffer lagi tu..
ni nak kena nek MRT Tamsui lak ke Jiantan..
aku tak paham aa ngan orang Taiwan ni..
tah hapa dicari kat Tamsui ni..
tiap kali pun penuhhhh sume gerabak MRT..
gilerr..dah aa jauh station kitaorang nk turun..
berdiri dah goyang-goyang aku dah..
tambah perot rasa nak memberak pulak!
cipet aihhhh..
u have no idea how ive tried to compress those feeling ok!
segala ilmu kemutan aa gua praktik kan..
turun MRT kena amik bas pulak..
oh the suffering living in chinese country!!
sampai umah, laki bini berterabur chop toilet..
hahahhaha! enche asben pun has the same issue rupanye..
sehati sejiwa sungguh…
so itu je aa citer last week..
ok aku nak gi mikrowave bekal sat..
lapo melantun-lantun dah nih!
bubye!

:: Seramic village ::

hari Sabtu aritu Haji Imigresen ajak kitaorang gi Yingge (pronounce: Ingke)..
sana tu tempat seramic..
memang heaven dia aa kat sana nun..
not that far from our home..
nek keta dalam half hour jer tak salah aku..

Haji ni dah nak balik this year..
tu yang nak gi carik souvenir aa nak kasi sedara mara katanyer..
so mari laa kita beramai-ramaii..
kebetulan ada keta ni, bagus skit..
sonang nak borong barang berat..

this is Yingge..
actually beso tempat nih..
memang satu town aa kiranyer..
sini ada gak tempat ko nak buat ceramic sendri..
nak experience buat pot or mug kecik sendri out of clay..
then dia kasi ko warna sendri ikut suka ko..
aku tak pegi tempat tu aritu..
ni memang totally misi mencari barang jer..
mebi next time..

memang rambang mata aa…
banyak sangat pilihan!
aku mula aa rasa sume aku perlu!
hahahah..dasar pompuan

dari semurah-murah rega.. hingga ke puluh ribu ringgit punye pun ada..
you just need to be smart aa dalam pencarian korang..
aku ada masuk satu kedai ni.. macam exclusive skit laa..
ada satu vase ni beso pemeluk aku je kot..
tapi rega NT$250,000 (RM25K+)!!
gilerr toii..
tu blom aku tengok rega satu vase ni tinggi aku!!
tah brapa pulak hok tuu..

aku ekceli dok aim pot ni..
macam seswai toi untuk wat claypot rice..
tapi tah bila aku nak buat nye??
satgi kena perli ngan enche asben sebab perap dalam lemari jawabnyer..
heheheh!

tapi since perangai tak puas ati if balik tangan kosong kann..
maka aku sambar gak satu periuk ni..

::credit to Mr. Google::

a bit like this tapi aku nyer tudung dia ada corak bunga-bunga..
murahhh jer dalam NT$380 (RM38+)..
even murah, kualiti adalah terbaik..
boleh tau dari berat dia tu..
memang padat rasa dia and tebal!
depa kata masak dalam periuk clay gini lebih sedap..
tah laa..
nanti aa aku terai dulu..

ada aa lagi aku beli bekas ceramic kekecik yang lain..
konon tempat nak letak sambal belacan katanyer!
hahahaha..

owh sini ko kena berhati-hati gak..
takut dapat yang campur ngan tulang babi..
dia ada tulis Fine/Bone of China tu, haa itu aa dianyer..
baca info kat sini pasai benda ni..

kat sini brand pinggan yang femes amos adalah Tatung..
its Taiwan made..
kualiti memang terbaik tapi since aku dah borong set pinggan mangkuk Luminarc kat Algeria dulu 3kotak..
and set Noritake still in a box, maka memang menempah maut if minta lagi!
hahahahh!

kbai..

:: trip to Wulai ::

citer dah lama tapi al kisah laa aku kan malass..
hehehehe!
lagipun citer trip gi mana-mana ni aku suka boh detail ke hapa so it takes time nak sort out everything..
senang if ada orang nk rujuk if nak pegi sana..
cewahh! macam laa ada orang refer blog ko chesue woit!

trip ni ekceli opiser aku, En.Ali yang ajak..
dia kata ada kawan Indonesia ni willing to be our guide..
so its a good opportunity la kan..
if pegi membuta tuli sendri-sendri tak reti apa, jenuh gak kan..

aku soh enche asben ajak Haji dari Visa Division and wife dia, Kak Ani..
kot-kot depa tak penah pegi lagi and nak join..
lagipun depa duk bangunan sebelah je.. dekat sangat, berjiran nye..
turn out they never been there..so mari aa kita wat rombongan cik kiah..

kitaorang and Haji pegi by public transport je..
En. Ali and wife pegi by car..
tapi kitaorang berjanji jumpa terus kat Wulai la..
mula-mula ingat nak nek bas 262 to Taipei Main Station, tapi lambat bebenor la pulok..
so we end up taking the MRT brown line straight to Taipei Main..
then tukar nek MRT red line ke arah Xindian..
benti kat stop yang terakhir sekali..

from there, kuar je ke Exit 1 Xindian tu, belah kanan ada bus stop..
nek bas 849 to Wulai..
tak yah risau, memang Wulai adalah perhentian terakhir..
so relaks and enjoy the view..
owh, sila duk belah kanan bas.. that side has nicer view laa..
sebab Wulai ni dia mendaki bukit perjalanan dia..so only one side je aa ada pemandangan..
once side lagi, ko pandang dinding bukit jer aa..

for the tambang rate.. aku lupa aa nak tengok sebab aku pakai Easycard..
dok swipe jer..
tapi tak salah aku, MRT tambang dalam 20-30 NT$ je..
and tambang bas dalam 40-50 NT$..
apa-apa pun, sila topup Easycard banyak-banyak aa..sonang!
if korang malas nak nek bas, boleh gak amik teksi..
tepi bus stop tu ada je teksi berderet-deret..
terus ke Wulai dalam NT$600 (RM60+) satu teksi..

advise to bring your own food ek..
sebab tak banyak choice makanan halal kat situ..
ada aritu kitaorang jumpa this indian man.. dia juai ala-ala kebab ke hapa kat situ..
tapi to be on the safe side, bring food!
kebuluq karang..

from the bus stop, kitaorang berkumpul untuk start perjalanan..
kitaorang nak menuju ke waterfall and since sume tak kuasa nak trekking, maka mari laa nek tram..
tram ni macam ketapi kecik macam kat funfair apek2 tu!
hahahah…
kena jalan kaki thru the old street to get to the tram..
andddd kena panjat tangga!

:: i iz hate stairs! why no is eskelator??::
::ada kedai juai souvenir aborginal ppl..and yet again, the stairs!::

tram ni kecik je..
tambang dalam NT$50 sorang for adult, one-way..
for children aku tak tengok brapa rate sebab takde budak-budak arini..
boleh muat dalam a dozen of people..

and sangat-sangat oldskol aa tram ni..
reli rasa macam nek train kat funfair apek2 tu..
gedegek-gedegek bergegor sepanjang jalan..
hahahah!
siap jalan blakang rumah-rumah orang bagai..
which is fun laa..

can see the view of waterfall oso..
if korang adventurous, bleh je jalan kaki nek ke atas or kayuh beskal, whichever u prefer laa..
ada trek tepi tu.. siap ada toilet lagi tetengah jalan..

for people like me yang gemok berat bontot.. let me enjoy the ride plizz..

sampai atas tu, amik gambo sedas dua depan waterfall..
then kitaorang nak pegi ATAS waterfall nun…

::see the color? aku rs ada sulfur kot sebab sini ada hot spring gak::

kat atas waterfall tu siap ada resort if u wanna stay over for a night..
so untuk ke sana, boleh nek cable car kat situ..
tambang dewasa pegi balik adalah NT$220 (insurans included)
nak nek ke station cable car ni..
as expected..kena panjat TANGGA!!

::oh tuhan..WHY??::

sampai ataih waterfall, lepak makan bekalan kitaorang bawak dulu..
jauh lagi perjalanan nak explore atas ni..
bleh tahan laa beso area tu..

ada macam-macam atas tu..
tapi aku rasa macam dah tak terjaga ke hapa..
sebab banyak yang depa tengah renovate..
nampak dalam map ada kolam bley nek sampan..
baru ingat nak pi kayuh sampan and feeling ala-ala Azroy n Suzie..
tup-tup kolam kering, tengah dok buat apa tahh!
ceh!

owh before that, nak nek atas tu adalah kena daki tangga AGAIN ek!
Haji and Kak Ani terus serender takmo nek..depa lepak je kat station cable car tu..
as for me, tengok enche asben bersungguh-sungguh bebenor..
ikut jer aa paksarela kaki nih…uhukss!

::view from up above::

kat atas tu kitaorang berpeluang aa tengok show tarian orang asli depa..
nice laa..
dah macam tarian Sarawak je aku tengok..heheheh!

ada banyak gambo depa ni amik..
aku as usual, bila dah lencun separa baju and bra, mula aa tak kuasa nak cam whore segala dah..
lantak aa korang nak snap gambo aku ke hapa..
acik dah tak kuasa nak posing ratu cantek dah..
serabut dah rupa aku..
giler panass weh time tu..

settle pusing atas tu, turun balik ke station cable car sambung makan again ngan Haji and Kak Ani yang setia menanti..
before going back, meh main cop yang depa sediakan kat situ..

settle je turun dari atas waterfall tu..
cuci mata kat area old street situ..
sangat banyak kedai makan jenis steambot tu..
siap ada aritu aku nampak seketui babi panggang sedebuk cantikk posing ataih meja display!
tak dan nak snap gambo..heheheh!

so on the way back to the bus station, kitaorang lalu jambatan merentas sungai dia..
sungai ni rasanye hot spring depa..

kat ujung sana nun ramai orang piknik..
ni hot spring Wulai..
kat sini ada gak private hot spring, which u can pay to take a bath in a covered room..
tapi aku tak carik aa pulak benda tu kan..
panas-panas terik gini, gile apa nak cari hot spring!
dah cukup grill dah aku time tu wehh..

bebetui bawah jambatan ni..
ada Baywatch depa ek..
diaorang berjaga bawah skit dari tempat orang piknik tadi..
standby if ada yang terbawak dek arus tu kann…
sonang depa pi jala selamatkan…

owh…nak balik tak susah..
since this is the last station, so sentiasa je ada bas start from there..
still bas 849..
benti kat MRT Xindian then kitaorang continue balik nek MRT ke arah Taipei Main and then took a bus 262 untuk balik ke Dunhua Road..

sekian…
peh! panjang gilerrr..
lantak..settle utang citer Wulai!
wuhuuuu…lega!

p/s- then u know betapa cramp nye betis aku 3 hari straight! dem yu STAIRS!