:: haunted hotel::

sejak duk tewan ni and ada life, gini aa citernyer..
jadi malas nk berblog!
hahahah!

ok ok gua tengah mengumpul semangat untuk berkarya seperti dulu nih..
so here we go!
more interesting story about Taipei..

arini ada seminar.. so during the Q&A session, ado laa tersebut hal satu hotel ni..
bla bla bla.. haunted!
terus celik bijik mata aku bila dengar citer antu..
and after abih jer kusus, laju gua menjalankan tugas mengGoogle!

peh! aku suka weh lepak area tu…
its on Xinyi area where the 101 is built..
and the main place is the HYATT HOTEL to be exact!

way back during the war, the ground turned out to be a political prison used by the KMT party (wiki here).. lots of prisoners been executed there!
ada yang cakap bekas tempat dok pancung askar jepun..
tapi apa-apa pun..that ground was used to be a killing ground laa.. owh, and cemetery also!

even during the construction of the 101 skyscraper pun dah macam-macam kejadian.. crane jatuh laa.. lantai pecah laa..bla bla..

so back to hotel Hyatt.. hotel ni memang fames amos aa dengan citer antu dia..
just like our hotel-hotel in Genting laa..
hehehehe!

this thing is true ok..
even the hotel management cannot hide (deny) it..
if you go thru their main entrance, u will see their talisman hanging there at their middle columns..
it is written by a famous Master Feng-Shui ke hapa tah..
to outcast the ghosts aa..

memang depa panggil feng-shui expert untuk realigned the chi of the hotel..
sebab bisnes memang merundum..
orang duk situ asik aa nampak antu berlegaran at the top floor or in the room!
hearing noises when nothing is there…

orang keja hotel tu pun dah tak heran if tetiba customer tetiba nak check out awal dari sepatutnya..
dah tau sangat apa penyebabnya..
they wouldnt say anything..
only “ok, no problem!”

tapi ada orang citer..
ada sekali tu kawan dia bawak sami dari Tibet kot mai nak duk situ,
dia tertengok tangkal tu..
it was written in tibet language so he knew la how to read it..
he asked who wrote that and his fren said a very famous master did it..
the monk then said, it was WRONGLY written..
kah kah kah!
patut laaa ado lagi antu-antu depa..
salah jampi rupa eh..

ok, that is it for now..
till then..

mingtian jian~!

Advertisements

:: movie yg sengal ::

*this is suppose to be publish smlm, aku ilang idea sat, terus lupa nk sambung..hihih sori!*

semalam since tak ngantuk so aku layan youtube..
ada satu apps for android ni called Movietube..
dia ekceli kumpul setempat movie yang ada kat dalam youtube..
and if movie tu sume ada part by part.. dia compile kan..
so that bila korang tengok, dia straight jer laa sambungan dia..

so semalam dok browse aa citer apa nak tengok..
aku ni peel memang weird..
tetengah malam laa nak browse citer antu kan..
dah aa tengah laki takde..
tapi bila button ‘takut antu’ ko dah rosak..
memang gini laa perangai dia..

so semalam aku saja browse ikut negara..

iklan: BANGUNAN AKU BARU LEPAS GOYANG! ok tengah pucat lesi nih.. sat kasi aku berlega sat.. tangan ketau lagi ni..

ok where was i?
owh browse ikut negara..
ok..ok..fuhh~

so aku saja klik under Indonesia..
hmphh.. same ol, same ol..
reli aku nyampah tengok citer antu indon..
sebab everything is the same..
antu nyer tak seberapa..
tapi yang lebihnyer, asikkk nak tayang TETEK!
macam takde motif dah..
apsai nak kena expose teks? napa tak expose je barang lelaki pulak?
dem laa..

contoh laa citer aku tengok semalam..
tajuk Nenek Gayung..
jangan di tanya napa aku pilih citer ni..
bongok pulak rasa terpilih citer nih..
tapi bongok-bongok pun, sampai abih aku tengok..
haih~

so citer mengisahkan antu nenek gayung nih..mati penasaran sebab tak sempat dimandikan jenazah dia.
time dia idup, dia ni pemandi jenazah.. tup2 mati, tak dan nak dimandikan, laki dia Kakek Cangkul (which at the time, nk mandikan dia) mati heart attack pulok time tu.. so orang tanam dia tanpa dimandikan (see? It was soo lame dan weird yg tak masuk akal)

si Jupe tu dok kutuk kata filem kita macam sampah..
tolong laa sesapa soh dia tengok citer negara dia sendri ni weh!

first of all.. if dia keja pemandi jenazah, for sure aa orang kampung kenai kan..
takkan takde sapa kat area tu langsung time dia mati..
laki dia jer mandikan dia sorang-sorang, tetengah malam..
tup tup mati gak sebab heart attack..
tapi selamat pulak ditanam dua2 nih?
ate depa men angkat then terus campak masuk liang lahat ker pun nenek tu, tak cek bersih idak, mandi idak?

see? jalan citer macam sampah!
tak logik amat..

peh tu mula aa the curse of nenek gayung bermula..
sapa jumpa nenek gayung, akan mati dalam masa 7 hari..
or if ko layan sangat nenek gayung ni, dia akan mandikan ko pulak..
which means ko mati laa..
then ramai lak tu tau sejarah nenek ni jadi antu sebab tidak dimandikan!
eh? caner tau??
nenek gayung bisik ke sapa-sapa dia tak mandi lagi ni??

and for the love of god, if sume tau pi laa korek balik kubur dia awal dulu and mandikan dia..
tade aa dia jadi antu!!

peh tu nenek gayung mengganas aa konon..
cari someone untuk mandikan dia..
takut ke tu?
then, kena mandi pun bley berdarah molot…
haiyoooo…. pliz kill the director for me laaa weh!!

owh.. kesengalan tidak berhenti di situ aje ek..
nenek gayung time nak cari mangsa, jadi pompuan cantik bermikro skirt, baju xcukup kain untuk tonjolkan tetek selambak (ini kena ADA ek!?)
apakah jadah?
nenek gayung belajar ilmu transform dari kuntilanak ker?
peh tu sibukk cari jantan soh mandikan dia..
yang jantan pula di pamerkan seperti kemaruk teks jer rupa nyer..

haih..napa aku tengok sampai abih, u ask?
sebab aku nak tengok tahap kesengalan citer tu sampai mana…
full of ‘taik’ness i tell ya!
and saja nak beri pengajaran ke diri sendri..
DONT U EVER-EVER CLICK ON CITER ANTU INDON AGAIN, CHESUE! E.V.E.R!

reli u guys..
aku penah tengok citer Hantu Jeruk Purut, Hantu Jamu Gendong, Pocong, Suster Ngensot..
Ahh banyak lagi la aku dah tgk..
Tapi yang pastinyer, amat hampas dan cleavage bergentayangan lebih dari antu!
Apa-apa pun, citer antu depa skg memang korup n full of sex jer..
Harapkan citer sundel bolong si Suzanna blakon jer yang scary betui
Yang len, sila beratur n campak diri sendri dlm tong sampah pliz!!

::oh my snail!::

tadi kat FB gua ternampak kawan dok post gambo makan-makan..
then it hit me when i saw one of her dishes..
owh escargot!
hmm gitu rupanya if masak in its original form…

to tell you the truth, aku penah makan escargot nih..
aku tak penah tau escargot ni apa time tu..
tu pun kawan aku yang order time kitaorg makan kat satu restoran kat KLCC..
time dia order aku dengar je escargot aku terpikir “kemain perancis nama ko ek..sure best nih!”
aku still blur tatau pekejadah escargot nih.. nama je dok obersi, kengkadang masih bangang gak part-part urban gini..

bila sampai je benda tu.. it looked something like this..
very decent looking dish..
not scary at all..

::thanks Mr. Google::

my fren told me escargot is some kind of siput..
aku tak nampak rupa paras dia so i guess something like siput sedut ke hapa laa..
so gua makan dengan jayanyer..
the taste?
something in the middle of chicken and siput sedut aa rasa dia..
kenyal gitu.. but soft to the bite..
there’s a lot of garlic in it so aku takley nak trace exactly the taste like..

im not a picky eater and im not afraid to experiment new things..
that is why aku pikir..
“owhh wat the heck, something new, why not try…”
hmmm yeahh rite..
until i google it and showed me THIS!

::thanks Mr Google::

hamaigad!
is that wat i have eaten?
nasib aa dah bertahun berlalu..
kembang sat tekak aku..

can u imagine ko makan benda ni?

::thanks Mr. Google::

perghhh……..!
and korang jangan tak caya..
benda ni siap ada NATIONAL DAY dia tersendiri..
ko hado?

May 24, 2013 is

National Escargot Day

Today is National Escargot Day! Escargot is a tasty appetizer made with land snails cooked in butter or wine. While the dish most likely originated in Ancient Roman times, escargot is usually associated with French cuisine. In fact, the French consume around 40,000 metric tons of snails each year!
Although escargot usually involves a very rich sauce, the snails themselves are actually quite good for you. The edible varieties are high in protein and low in fat.
If you’ve never tasted escargot, National Escargot Day is a great reason to give them a try! Bon appétit!

haih… pepelik laa orang Perancis ni nak makan punnn..

siput ni time kekecik aku pijak-pijak jee time pi skolah agama rakyat dulu kat longkang tu…
then bila dah gini, terus aku concern about the halal haram part..
are we allowed to eat this?
its SIPUT BABI for crying out loud!
bila aku wat research on the web, ada yang cakap mazhab-mazhab lain kata tak haram..
tapi mazhab syafiee kata haram..
so kita kat Mesia ni ngikut mazhab syafiee, i guess its haram!
haiyooo…
then aku terjumpa website Ustaz Nor Amin and dia mention here:

Belangkas kalau tak silap saya adalah binatang yang beracun, ini saya tak pasti dan saya hanya dengar kata-kata orang sahaja, kalau dia beracun, maka haram memakan belangkas. Kalau dia tidak beracun, maka ia halal dimakan. Firman Allah yang bermaksud :
“Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke Dalam bahaya kebinasaan (dengan bersikap bakhil); dan baikilah (dengan sebaik-baiknya Segala usaha dan) perbuatan kamu; kerana Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang Yang berusaha memperbaiki amalannya.” (Al-Baqarah : 195)
Begitu juga dengan Escargot iaitu sejenis siput yang jelas tidak mendatangkan bahaya bagi orang yang memakannya, maka ia menjadi halal dimakan...

haih..
if laa haram ke hapa..
harap-harap diampunkan laa gua..
tobat dah gua nak makan lepas ni…!
banyak lagi benda elok paras rupa kat bumi ni untuk di makan..
::run Johny run!::

::Katsaridaphobia::

yes penyakit takut ‘benda tu’ ada nama ek..
it is called katsaridaphobia.. sila aa google kalo tak caya..
ini bukan memain takut.. or ngada-ngada mintak diselamatkan ek..

penyebab dia aku rumuskan adalah trauma di masa lampau involving this thing..
this is what ive got from a website Fear of Stuff..

“One of the primary causes for this phobia can often be traced by to a previous incident involving cockroaches. It could be a family member had previously suffered a traumatic experience involving cockroaches and instilled a fear simply by recounting negative thoughts about the roach. It might have also been reinforced at a time when the adult spotted a cockroach and expressed incredible fear. This scenario can take childish fear and amplify it many times over.”

as for me, aku rasa aku start jadi macam ni sebab aku trauma kena sakat time kekecik dek mak aku..
haah mak aku sendri..

aku dari kecik dah geli ngan benda nih.. start geli je but still can manage aa..
tapi there’s one time, mak aku sakat aku kata ada lipas blakang selimut aku..
time tu kemain aku berkelubung dalam selimut sambil jerit-jerit dah rupa histeria dah..
tapi seko pun tak selamatkan aku..
giler takut aku time tu..
mak aku ingat lawak kot!
depa (my mom n abang aku) gelakkan je aku time tu..
aku dah rasa nak separuh pengsan menjerit menggelupur-gelupur dalam slimut..

start from there aku jadi takut yang amat-amat..
aku bukan berlakon if aku cakap aku takut..!
aku bukan tahap geli dah ni.. aku TAKUT!

and phobia aku if orang tengok memang lawak aa..
haah lawak aa pada korang..
sengsara pada aku weh..
ingat best ke..

ada gak kata ngada-ngada ah ko nih, mende tu kecik tet je pijak dah lenyek..
yes its easy to say laa..
for you guys, benda tu kecik je..
but for people like me rasa macam kena hadap ngan monster yg besor nak kokak aku!!

for real beb, time enche asben nak tinggai aku sorang-sorang kat umah transit ni..
the first thing came up to my mind, pliz dont be any cockroach in the house!
aku tak pikir antu setan nak sakat aku ke..
or orang jahat nk masuk umah rogol aku ke..
aku pikir benda tu dulu!
aku dok pikir sapa nak selamatkan aku nih..?

aku cukup berdoa benda tu tak muncul depan aku..
but i guess my prayer tak sampai kot..
i tried not to think bout it sebab aku rasa the more i think, the more dia macam magnet memanggil-manggil supaya menda tu muncul..
tapi reli aku takley elak otak aku dari jadi paranoid!
and betui jangkaan aku, dia MUNCUL..

ketakutan dia adalah reli intense..
simptom-simptom katsaridaphobia yang aku dapat dari website tadi for info:

  • Heart palpitations
  • Feeling sick
  • Chest pains
  • Difficulty breathing
  • Dizziness
  • ‘jelly legs’
  • Feeling ‘unreal’
  • Intense sweating
  • Feeling faint
  • Dry throat
  • Restricted or ‘fuzzy’ vision or hearing

hmm pening ada..
part jelly legs tu amat laaa ada..
gegar rasa otot lutut time tu..
berpeluh toksah citer aa.. dah rupa macam baru lepas membajak sawah..

aku takmo rasa takut gini..
tapi reli aku takley elak..
jangan nak soh aku masuk Fear Factor aa to overcome my fear..
ko tabur berjuta duit depan aku n soh aku makan benda tu, mintak maap aa..
tak sanggup!
tak mampu!

nasib baik aa tuhan pertemukan jodoh aku ngan enche asben nan gagah perkasa tak takut benda tu..
itu laa superhero aku..
n jangan tak caya dulu ada je ex-bf aku yang sama je takut ngn aku..cane tu? dia pun lari blakang aku if benda tu mai.. ceh! fail big time!
nasib baik tak jadi laki aku..

and aku bersyukur sepanjang-panjang duk nyewa bujang dulu, my housemate adalah superwoman..
penyelamat tanpa mengira masa..
asai aku jerit je, dia dah sampai dengan penyapu sambil tanya “mana? mana”..
kengkadang tu mai sambil gonyoh2 mata sebab tengah tido..
hehehe tengs PjotChan! *hugs*

ada orang kata to overcome your fear, u must face your fear and tackle it..
show it who’s the boss!
hhahhaa..yeah rite..
kim salam aa..
aku tak hingin lagi nak berkenalan ngan benda tu..
selagi Ridsect ado di tangan, gua akan cuba berjuang sejauh yang mampu!
hehehe..

ok chiaoo~!

:: gigitan ::


lepas mandi tadi time lap2 badan, suddenly i saw this..

huh?
ni lebam apa lak ni.. obvious lak tu!
jelas nampak macam 2 tiny bite-hole lebam tu..
ni kalo mak aku tengok sure dia ckp antu ayo yang gigit ni..
time aku kekecik, mak aku selalu larang mandi time maghrib..
katanyer,

haa mandi aa time2 gini, malam kang antu ayo gigit kang!

and usually its true! esok tu sure je tang kaki ada je lebam setompok gitu..
being naive bebudak, harus aa takuit kan and percaya je.. walhal theres a scientific explanation for that thing to happen..
tapi now, antu ayo mana pulak kat Algeria ni?
ke Edward Cullen mai gigit aku time aku tido malam tadi?
kah kah kah!
hai enche Edward, toksah aa gigit kaki ai.. gigi je leher terus, mak relaaaaa yuuu!
*gediks!*
PANNG! dek enche asben baru tau..
hahahhaha!