:: pecah ::

Happy New Year guys!

ok aku memang lambat skit..
hehehe..sibuk skit last week..
ado visit from Istana Negeri Sabah..
sapo yang dah tgk kekayuan aku menari poco-poco kat fesbuk tu, shadap yu!

orait.. whats new?
nothing for me..
same ol same ol.. takde yang bertambah except the scale figure!
demyu scale!!

still not lost hope dalam percubaan diet..
im dieting in my own way laa..
meaning, bila gua rasa guilty tengok perot berlapis, then i cut eating!
hahahaha..

ok aku takde idea nk cerita apa dahhh…

owhh owhh..before i forget!
umah gua tengah renovate skang ni..
ewah bunyik macam extreme je walhal baiki tiles jerr..ahaks!
tiles kat dapoq tetiba pecah sendrik aritu..
sebab suhu aa ni.. sejuk winter kan, then dalam umah sat pasang heater..
so hasilnyer..

abih dia kopak sedinding!
buat len.. since that tiles tak jumpa dah hok sama maka tuan umah aku tukar abih sume laa..

yang best tu adalah statement enche asben ni..

hihihihi…
indahhh.. a good start for my 2014!

amy tu nama tuan umah aku..
pepagi dia dah mai umah nak balut dulu umah dia..

even the lantai they will cover..
buat like a path dari pintu depan ke dapoq..
untuk elak lantai calar balar..
usually Taiwan memang macam ni if renovate umah kehapa..
nak pindah randah pun sama depa akan wat gini, minus the balut umah laa…
if pindah randah siap lif pun depa cover dalam tu takut calar balar inside the lif..
nice kan cara depa ni?
teliti…

totally bungkuih dapoq aku weh!
memang alasan kukuh takyah masak 2 hari ni.. hehehehe!
syukeeeee…
menarik kan plastik ni? memang ada juai weh untuk ini..
dia dah siap ada selotep dia atas tu..
enche asben sibuk nak cari nanti..
nak kasi ke ayah dia katanye.. untuk balut umah time nak cat nanti..

enche asben aku dah serabut perot tengok umah gini..
kekekeke!
dia bukan tahan tengok gini..
Mr. Clean Freak la katakan..
semalam pun kemain pesan jangan nk berlegar kat luar..duk je bilik..
sebab dia dah siap mop sapu bagai bilik tu..
takmo aku bawak debu luar ke dalam bilik nanti..

nasib aa bilik aku ada bilik air and tv segala lengkap..
so no hal nak berkurung dalam bilik jer..

since semalam dapoq close maka makan luar aa kami laki bini..
mula ingat nak gi Thai restoran yg dekat ni.. jalan kaki je..
tapi si yenna  enche asben nak tandori aa pulakk..
haihh tak paham aku ngan ketaksuban dia with tandori..

aku dah muak ngan indian food weh..
4 tahun kat Algeria, balik-balik gi Taj Mahal restoran tu..
ate dah takde restoran len yang menarik..
asik-asik chawarma jerr, jemu gak kan..
tiap bulan at least sekali sure ada pegi situ..
if ada special occasion pun kat situ gak..
giler bau rempah aku dah duk Algeria..

tapi sebab si kering aku lebih berkuasa veto..
aku ngalah jer aa..
aku ni dah terlebih makan, so kasi chance aa kat budak tak cukup zat tu makan apa yang dia suka..
janji dia makan banyak..

ok itu jer aku nak alkisah untuk hari ni..
kbai!

Advertisements

::iftar chesue pulak::

ignore the previous entry..
mebi i woke up from the wrong side of the bed..
hormon haywire coming thru!~

so hari ni nak citer apa?
citer makan lagi?
hahahhha..

owhh… last Saturday enche asben bercita-cita nak buat iftar kat umah..
makanyer, aku aa tu yang kena masak kan..
dia dok sibuk menjemput, aku dok kecut perot kat tepi..
memikirkan, adoiiii ramai nii.. reti lagi ke aku nak masak portion banyak-banyak nih??
takpe, niat nak menjamu orang kan..
tuhan tolonggg…

tawakalillah jer aa..
harap cukup laa portion sume.. reli aku dah tak reti nak masak banyak..
terlalu biasa masak untuk berdua, cukup-cukup jerr until sahur..
ini nak masak untuk 9 orang dewasa and 2 kanak-kanak..
perghh..
and satu lagi, DAPO MAK KECEK!
sangat suffocated aa aku dapo nihh…
i missed my old kitchen in Algeria nih!

::lots of space to make semak n huru hara::
::ruang aku selalu guna untuk nguli tepung ke hapa or susun pinggan::

dapo Tewan amat jauh beza…
and berkonsep open air gitu..
terus nampak dining table..
only separated by a bar-like-table jer..
not like my old kitchen in Algeria, ada pintu and jauh dari ruang dining table and hall..
nak semak samun, bley sorok-sorok!

::please ignore model dapoq chesue naa::

ko tengok aa betapa sempit tu..
if enche asben masuk dapoq, memang berlaga bontot laa kami..
mat ni pun satu gak..kadang-kadang tengah aku masak laa dia nk cuci pinggan or nyusun itu ini dalam kabinet..
dia dah terbiasa dari Algeria buat macam tu..
rajin terlebih, takley kata apa…

so memang aku kena siap masak segala before tetamu mai..
satgi pepak lerak dapo, maleww laa kitewww..

::selepas kejadian iftar..see?kecik tet, dapo xley nk pepak lerak, maleww sb tetamu blh nampak!::

soo menu iftar adalah nasi tomato, ayam masak merah, sup daging and jelatah timun..
and ayor bancuh kordial sarsi mesia mari!
ikutkan enche asben, dia soh buat nasi lemak jer..
haihh.. sukati dia jerr nk hidang orang bekpes for iftar..
dah laa yang nak mai tu otai-otai nasi lemak..
malu aih akuuu nak hidang sambal akuuu…
heheheheh!

owh sori, mak bizi jadi chef, maka takde gambo apa pun hidangan..
hahhhaaha..
time first tetamu sampai, meja pun tunggang langgang lagi..
enche asben laa.. abih sume pinggan mangkuk dia nk kuarkan..
and sebab kecik sangat area dapo, nk susun pinggan segala pun jadi tak reti..
masak nasik pun aku siap pinjam rice cooker akak Malaysian dekat ngan umah kitaorang..
hadapkan rice cooker aku, memang tak muat laa…
nasib aa kuali aku nak masak ayam tu kira muat laa takat 15 ketui potongan ayam tu..

ok laa it turned out alright..
lepas buka, buat Maghrib jemaah..
then baru layan nasik..
nasib aa depa kata lulus! hahahhaa.. kembang ati mek!
iyer aa kan masak time pose nih..
nasib aa buat nasi ada perisa-perisa nih.. kira cepat aa korang kenyang skit..
aku dok risau je lauk tak cukup! hahahah!
kemain nasi tomato tu aku campak minyak sapi, marjerin segala..
memang pakat terlentang lepas tu…

::Director Visa and MIDA, staff imigresen and their families::

owh..aku buat pizza gak hari tu…
tak menahan tengok budak Ojin wat pizza
nampak mudah..
and yang penting, dia nyer resepi adalah dalam portion skit!
itu yang penting.. aku bukan nk bukak kedai pun kann..
sekadar nak merasa jer..
terai laaa..

::pizza daging katanyer::

ok aa menjadi aa rupa tu dh ada..
tapi rasanyer topping tak cukup meriah and sos kena up lagi..
extra cheeseee!
yang best tu anak guest aku sorang ni kemain laaa jujur…
tak sedap katanyer macam mak dia watt..hahahahhah!
kecek ati anty dikk…
kemon laa, give me some slack.. first time buat time pose lak tu dik.. 

hahahhha..takpe gua terima kritikan…
esok buley baiki lagi..
tapi yang aku suka adalah, dah reti men yis!!
yeayy!

teruss esok tu aku menDonut pul
ak..
ewahh verlagak betui…
sekali banyak la pulakk hasilnyer…
ni yang aku nyampah ikut resepi google..
sume jenis isi rumah ada 10 orang ke hapa…
terus aku agih-agih donut aku ke tuan umah and jiran Malaysia aku kat bangunan sebelah..
tapi sebelum tu, test dulu aa kot gebu idak..
if tak gebus, memang aku campak terus dalam tong sampah!!
maleww aih nak kasi ke orang..
heheeheheh!

eh ok aa..
menjela-jela aa pulak citer..
ok mo layan Candy Crush sat..
bubye!

::im home!::

holaa..!
this is broadcasted from the comfort of my home suwit home..
at last chesue dah jejak kaki kat umah sendri after 28-day duk umah transit..
i tell ya, the feeling is soo heavenly bila masuk je umah sendri..
baring atas katil sendri..
omaigod! best gilerrrr..

dan kegembiraan adalah di darab dua coz MY SUGAR BUHNY IS HOME!
dalam kui 6.30pagi enche asben col hp aku cakap dah touchdown Algiers, mintak call kan si Asrol mintak tolong jemputkan kat epot.. awal aa pulak patut ETA 7.15pagi..
mebi pilot kapal trobang kayuh laju2 sebab magnet chesue terlalu kuat menarik2 enche asben..
ahaks!

lepas inform ke Asrol, chesue sambung tido balik (hahhhaa)..
ngantuk toi malam tadi takley tido, over excited kot?
tambah dengan umah transit dah rupa sauna..
dah 2 hari aku tido kat hall sebab situ je ada ekon..
and sofa adalah leather.. amat tak seswai sungguh dalam cuaca bahang sebegini!
melekat lekit aku sepanjang malam..
and even pasang ekon, aku terpaksa bukak mode ‘Fan’ saja sebab if bukak mode ‘Cool’ akan menitik2 air kuar kot depan tu.. abih basah lantai.. haishhh~!
so berderu-deru angin je aa.. kemain panas umah reli-reli bahang!
dah aa takde tingkap.. so bayangkan aa betapa aku terkedap dalam umah tu..
rasa macam kena grill secara perlahan-lahan tau..

hmm..
lepas Asrol jemput enche asben segala..
dah sampai umah sume, laju enche asben mai jemput aku lak kat umah transit..
hihihih.. nampak je dia rasa nak terkam #cakor jee *aummm~!*
nasib aa umah panas, maka adegan- adegan senggama harus ditangguhkan ek..
hahahhaa *yeah rite*..

all in all, im soo relief my suffering being alone finally over..
ini adalah the longest time aku berjauhan ngan enche asben after 5-year kawen..
dah aa terpisah lama.. jauh beribu batu lak tu..
i cant imagine how my fren in Bucharest setahun sekali jumpa laki weh..
adoii.. aku tak sampai sebulan pun rasa nak loncat-loncat dah nih..

dah la time nak cari tiket balik enche asben pun berbagai dugaan..
aku prefer beli kat sini sebab murah dari beli kat Mesia..
i can save up to RM1000 if beli sini..

here if ko nak beli tiket direct from Qatar Airways nyer opis, dia ngada-ngada ok!
once dia tau ko foreigner, dia mula nak sembelih..
dia soh aku bayo in dolar currency.. dah aa tu nak surat aku convert from bank bagai..
which is bogus sebab exchange rate bank adalah waaaaay lower than black market nyer..

contoh ek.. dalam website dia tulis 78k DA which if you convert to dolar ikut exchange black market adalah 780 dolar je..
tapi dia nak ko bayor convert rate bank that will make it 1000+ dolar!!
giler tak giler?

last-last aku tawakalillah.. pikir tuhan akan permudahkan segala sebab enche asben pun balik niat adalah baik.. nak tengok mak dia, and mak aku gak..
bila kita ikhlas berkhidmat untuk parents kita, insyaallah tuhan akan permudahkan..
itu yang aku percaya..
so aku yakin there will be a way..
and i was right..!
aku gi satu travel agency yang memang opis selalu deal with..
dapat the same date, the same time segala and bonusnyer rega a bit cheaper than before..
aku dah penah tanya ekceli agency ni dulu tapi time tu takde time yang aku nak so aku tak book aa..
tu pasai aku try direct with Qatar Airways coz they have the time that i want..
and my staff adalah super helpful!
sanggup teman aku pegi segala even ari tu adalah ari cuti..

reli aa im gonna miss them all..
3 more months to go!

eh ok, nak gi masak untuk enche asben..
heeehehe windunyer nak masak untuk dia..

owh before that, look wat my Santa brought for me…!

hehehhee..
that’s why i laf you so much B..

:: i iz sad ::

not in a good rite now.. mandom je rasa..
esok acik dah nak kena tinggai ngan enche asben for 10-whole days!
uhuk! uhuks!

rite now enche asben tengah mengemas beg nak balik mesia esok..
huwarrgghh~!
since kawen until now, aku rasa tak pernah jauh-jauh ngan dia selama nih..
tetiba cuak..tetiba suspen!
dah aa kena tinggai kat negara orang..
by masef lak tu..!

for the next 10-day ni aku akan merempat kat umah opiser aku..
kebetulan opiser aku ni balik bersalin kat mesia so enche asben mintak nak tumpangkan aku kat umah tu sementara waktu sebab umah dia paling dekat ngan opis..
bebetui hadap opis so senang aku bley jalan kaki je gi keja..
aku kan bangang tak bani nak drive keta belah kiri..
so mendapat aa kan.. kena merempat-rempat gini.. isk! isk!

tadi dah pegi anto segala bahana baju keja and benda keperluan aku kat umah opiser aku..
siap bawak daging and ayam and cili blend lagi weh.. hahaha macam laa aku rajin sangat nak masak nih bila duk sengsorang..
aku harap aku akan kurus bila enche asben takde nak teman makan..
tinggi angan-angan kau chesue!

owh aku lupa nak cakap, enche asben balik mesia sengsorang bukan sebab merajuk gaduh ngan aku ek..
sila jangan jadi makcik speku ek..
mak mertua aku sakit laa beb.. mata ada infection so nak kena bedah ganti kornea..
aku takley ikut sebab bos balik mesia cuti, EO aku kena gi Tunisia ado menteri MOF nak mai melawat and KC aku lak dah lama balik mesia tunggu nak branak..
memang takde sapa nak jaga opis.. mak terpaksa y’ols!
demi tugas..
SAYA YANG MENURUT PERINTAH sangat..
isk! isk!

ekceli adik bradik enche asben kemain sorok takmo kabo ke kami..
takmo kitaorang susah ati and nanti kami terkinja-kinja nak balik pula (which is true)..
berkat aura bini anak inspektor pencen, enche asben berjaya trace mak dia..
tup-tup rupanyer dah lebih 10 hari duk wad!
huhuhu… terus cuak aa enche asben kan.. even dia tak tunjuk, aku tau dia susah ati..
mak tu beb!

terbalik sungguh laa family in-law aku ngan family aku..
family dia kemain sorok benda-benda gini sebab takmo kami yang jauh ni susah ati bagai-bagai..
family aku lak, kemain aa jujur.. segala benda nak citer even ati aku last-last nanti akan gelodak macam nak terjun bangunan dah rasa..
dah aa jujur.. jujur dikala pukul 3-4pagi kadang-kadang tu!
sangat tidak lawak hokey!
ko bayang aa baca SMS kata anak sedara ko masuk wad gitu gini demam tak kebah-kebah, nak kena amik darah la bla bla bla di kala kui 3pagi.. terus spotlight mata aku lepas tu.. dada dedau-dedau!
fuhh… feeling dia, i tell u amat mendebarkan hokey..

hmm..
ok laa aku nak pi perati enche asben packing beg laa..
sedih ni weh…sedihh!~

“chesue kembali bujeng”

::refreshed::

pehh lama chesue biar blog bersawang-sawang! sakan kemain bercuti ek..
hehehe.. biasa aa balik mesia setahun sekali.. abih sume benda tolak tepi..

ok..
skang tade mood lagi nk berceloteh since keja kemain banyak menanti..
memang takley harap kat org lain aa utk kaver keja PA ni.. hampeh!
nampak je remeh PA ni tapi bila tak de..menggagau jugak la satu opis kan..

selama 28 hari cuti ni, abih tonggang terbalik filing memang haram takde langsung..
emel kuar masuk pun takde sapa yang printkan…
so itu aa keja aku since ari senin ek kengkawan… men’print segala jadah emel2 lama untuk filing!
update segala benda yang berlubang sana sini..
haishh!

sib baik time aku landing tanah Algeria.. aku dpt tau enche bos pun dah selamat sampai di bumi Malaysia..
fuuhhh! lega disitu beb..
bley aa aku fokus update2 kerja selama aku takde kat opis ni dengan aman..
cuti aa lama2 skit enche bos ek..!

ok..takde apa sangat lagi aku nk update..
juz panaskan enjin je dulu..
esok2 aku up lagi entry ek..

since skang dah menyandang kembali status Dapur Opiser ni, acik agak bizi melayan perot enche asben ek..
biasa aa.. dekat sebulan cuti pegang senduk belanga…and now, amik kau!
takde dah nk malas-malas.. takde dah mak yang tolong masakkan ke hapa…
sendrian berhad aa balik…
huk huk huk!