:: Jualan lelong murah ::

first of all, entry merapu chesue postpone sat..
ni ado wat kojo kebajikan nih hah..
heheheh!

actually, im just helping a friend..
she’s been thru a rough moment and in need of some money..
so there are few of her things she wants to let go..

so firstly, here is her L-sofa..
still in good condition..
dia kata nak juai sebab dah sempit rumah katanyer..
RM140/=

yang ni still baru sangat-sangat..
kabinet rak pinggan mangkuk..
dia tak pakai lagi, sekadar buh pinggan skit jer tu hah..
bahagian len dia tak sentuh pun lagi, biar kosong..
takut sok mereput je situ, so dia nak let go..
RM230 (nego)

ni menarik!
nasib aa aku takde anak..
ni keta menan anak dara dia..
function ada self-drive and remote control..
aux can play ipod, ado lampu and lagu lagi..
ni nak let go sebab laki dia dulu dah beli macam ni tapi motor version so dia kata watpe nak simpan banyak-banyak..mana nak parking?
semak and sempit! umah kecik..
so price is RM230/=

preloved original Authentic Guess bag..
still in good condition..
let go at RM100 jer..
no nego ek.. dah abih murah tu..
 

Lastly, rak tv..
panjang 4 kaki.. still in ok condition except cermin pecah sebelah tu..
biasa aa, anak dua orang kekdah nyer..
nak let go at RM200/=

ok sume barang-barang ni if korang berminat, boleh aa contact direct tuan tanah ek..
aku ni medium perantaraan jer..
korang bley roger dia kat 018-9679018 (zana)..
if nak nego ke hapa, up to budi bicara dia la ek..
tu yang aku letak sume tu rega yang dia mintak..
if korang pandai bodek, kot bley dapat murah lagi, itu korang nyer deal aa..
aku tak dapat apa punn..
komisen tuan penasihat 25% pun takderrr..
isk! isk!

owh.. ni sume adalah cash and carry ek..
area of pick up, AMPANG..

so selamat bersoping!
hehehhee…

Advertisements

:: pengkurusan badan ::

aku ni since duk Taiwan, kemain mendadak nek badan..
happy sangat kot?
aiih happy ko tembun..
sedih pun ko tembun..
ko dah kenapa chesue?

last time it was 54kg..
yes! sila aa buat-buat terkejut skit..
sb aku terkejut sangat-sangat nii..
aku penah merasa berat 38kg ek dulu..
how can i let masef go like this??

ada orang kata, becoz of age factor..
the more u aged, the lower your metabolisma will be..
and the easier for you to gain weight!
hmm… yada yada.. percaya jer aa untuk sedapkan ati sendri..
walhal sendri yang tak reti berhenti mengunyah jajan..
and malas eksesais!

so thats it!
have to put a stop to this…
no more chesue!

ive got my calling since im in the lingerie section lagik..
when u are no more fit to A cup sized..
errr? mebi this is a good side..yes? ok ignore that part!

err.. wat i meant is when u have to go for M or L sized dress..
oh tuhann…
bila masuk fitting room is like a torture, seeing your body like a guni nangka!
sebab dok amik size S.. sila sedar diri sikit chesue wehhh!
shit laaaa…

ada sekali tu aku nak beli panties renda-renda..
konon nak kinky laa matching ngan bra baru beli kan..
so aku tanya aa anty jaga bahagian lingerie tu saiz apa aku ni..
dia tengok aku, then soh amik L!
perghh sentap tetiba rasa..
is my butt that BIG??
sangat-sangat in denial gua time tu… tapi beli tetap beli aa..
but when i tried it at home, fit juz nice!
wuwuwuw..
apa maknanyer??
DONT ANSWER THAT!!

maka mari la berusaha..
ive started to cut down my rice for dinner..
cut my lunch to fruits only..
and make sure to take brekpes everyday..

usually i will start my day with a glass of Ephyra and my feveret sushi..
i iz not rajin to do my own bekpes! hahahah… beli sudeyyy~
if aku nyer stok ephyra abih, aku beli susu jer aa..
tak pun any juice will do..

thank god kt convenient store like 7E, Family Mart etc. sini mostly jual macam-macam juice ala-ala kesihatan..
bukan tu jer.. siap ada juai buah sebijik-sebijik and variety of salad oso..
pompuan-pompuan Tewan ni memang menjaga badan sangat..
tu kitaorang selalu panggil depa ni ‘kaki burung’..
sebab tirusss je kaki tu macam kaki bangau!
ate buah betis pun kekadang tak nampak!
hahahhaa…

for lunch…
if aku dah tabuh time bekpes kekenyang, usually aku skip lunch..
tapi if lapo gak nak makan..
amik buah jer…

fuhh bertabah kauuu nak kurus punyer pasai!!!

buah ni pun start dari aku tengok my pren si Puan Stoberi gigih ber’juicing’
sebab dia baru operet buang cyst so skg tengah jaga makan..
you can check her blog here.. ada banyak info on pemakanan cara sihat..
sebab dia tengah obses tu! hahahah!
aku ni malas nak blend-blend.. so kunyah jer aa…
and aku ni ada masalah perkumbahan!
sistem detoxing badan aku adalah serabut..
3-4 hari kekadang takde perlaburan!
serius tekanan weh..

bila ko tak membuang, tak detox, badan ko mengumpul bahan-bahan toksin and serap kembali ke dalam sistem..
that is bad!
tu pasai ada sesetengah orang ada masalah buncit!
errr termasuk aa akuuu..
tapi bila dah amalkan makan benda tinggi serat ni..
alhamdulillah, lancarrrr skit perkumbahan..
legaa!
*flush!*

hmm for dinner..
nak tak nak, aku terpaksa masak gak nasik…
sebab si kering kesayangan kat umah tu aku tau sangat dia bukan makan apa-apa seharian..
dok makan tah hapa junkfood and neskepe jer tu..
so kena aa masak nasik demi somi..
and kena makan sama-sama ngan dia gak..
karang dia takde selera pulak makan sorang-sorang..

in this case, gua try to cut down d rice..
2 senduk cukup!
lots of sayur jer..
AND try not to tambah ek..
itu yang paling sadis for budak gemok like me yang suka makan!
first month adalah horror gak.. becoz i ended up tengah malam mencari jajan!
which is not good..
tapi lama-lama jadi biasa tak tambah dah…
train your mind..

::if dapat petola, gua hentam seperiuk gitu jerr without nasik teruss::

a part of all these, aku ada gak amalkan Inchloss..
benda ni is like a losen..
tapi tu aa, ko kena sangat-sangat disiplin aa nak sapu tu..
nasib aa kegigihan aku nak ilangkan babat tu tinggi..
so memang tak penah skip la, twice a day after mandi gua sapu..
perghhh dia punyer panass!
ketabahaannn..
tapi it works!
for me laa… aku tak jamin if korang pakai tak lut pulak kan..

aku ni masalah nyer adalah babat perot, peha kenny rogers, bontot beyonce and my ciken-wings lengan..
so these parts, sudah kasi baju gua sume sendat mendat!
suar keja satu pun tak menyeksakan aku..
sume kasi aku mengah sebab sekak perot!
kemeja sume ala minta nyawa jerr button dia..
sekali aku dabik jer skit dada, aku rasa mau terpelanting button dia terus!

demi itu sume, gua sanggup laaa tahan..
takpe! takpe! skitt jer lagiii…
and wallah!
turun 2kg wehh..
hihihihi…

and now, seluar baju sume dah a bit loose dah..
takde aa terseksa sangat nak sarung suar tuu..
kalo idak, hari-hari aku sarung skirt or dress jer ke opis..
sebab perot tak ley bernapas bila pakai suar..

owh..selain jaga makan, and Inchloss…
aku try buat sit up tiap hari at least 20x..
and push up kat dinding for muscle kat lengan..

yang pentingnyer, aku bukan target untuk selim melim macam memuda dulu..
berat 38kg is not that menarik punnn..
bontot takde.. teteks usah citer laa..
nasik lemak Kg. Baru lagi beso kot..
all i want is to be able to fit into my clothes!
and look nice in it..
a women is nothing without her curves..

hmm 45kg sounds nice huh?
heheheh yeahh dream on chesue…

p/s- to order your Fellina Inchloss, pliz visit to my fren’s page at Beauty is You

::lend a hand – adopt a kitty::

im juz helping out my ohsem fren, Izy, dalam usaha murni untuk mencari memi & dedi baru for a stray cat..
aku tak reti nak citer lebih lanjut tapi you can read it from her blog here..
ekceli ada 2 ekor but one of it dah selamat di adopt by this good-hearted couple..
now we are looking for a family this one..

the kitty dah siap spay and deworm bagai oleh the vet..

all she needs now is juz a loving owner and a place that she can call home..
she’s not persian or any other exotic species, but still, cat is a cat..
and all cats are born cute!

dont judge her now..
with love and penjagaan rapi, she will be beautiful, trust me!
tak caya, korang tengok aa kucen-kucen si Izy tu..
cuba tengok Himey cukup laa..
she was once a stray cat yang orang buang je and jumpa dalam longkang!
kotor kurus keding kurap..

::udah mandi::

but look at her now!

even aku dulu pun bela stray cat je..
buruk je rupa time amik berkurap bagai…
tapi dengan kasih sayang kita.. belai dia, jaga dia, kasi makan benda berkhasiat..
kemain cantik jadi dia, siap kena kidnap dek orang laa kucen aku tu!
uhuk! my precious Cetot!
until now aku phobia nak bela kucen takut kena rembat dek orang lagi..

so people out there, sebar-sebarkan laa ek if ado sesapa nak adopt that cat..
tapi kena willingly to fetch her in Kuantan laa coz she’s under the care of the vet in Kuantan..
more detail, bley direct to Izy ek..
dia ni kira kakak angkat to all cats in Kuantan!
kekekeke..

tapi jangan pulak korang tanya kucen-kucen dia for sale ke hapa..
haaa amukan karang minah tu…!
hehehhe…

~SELAMATKAN STRAY CAT~

Note:  All gambo gua ‘pinjam’ dari blog ko Izy..hehheheh~

::Ephyra promo::

before korang tanya lelebih, nope! bukan aku yang juai ek..
im sharing information je..
Peej Burhan is doing a promo on Ephyra..
klik here for more detail…

aku memang beli kat dia aritu..
serbis laju, dont worry..
before korang banjirkan emel dia itu ini, make sure baca dulu ek segala keterangan kat blog dia regarding Ephyra..
dah puas ati baruuu letak order ek..
jangan la pulak banjirkan emel dia ngan soklan-soklan yang sah-sah terpampang kat blog dia dah..
jangan malas sangat wat homework..
babat karang! *cekgu chesue libas2 rotan*

normal price for Ephyra ni adalah RM228..
so if korang terjumpa mana-mana ada wat promo, sila laa rembat..
ngan diri sendri sila lah jangan berkira sangat..
nak cantik ke idak? hehehee…
jangan jadi macam aku ni.. dah 3-series baru sibuk nak wat maintenance..
memang selow laa kan progress dia..

ni pun satu pelaburan untuk diri sendri..
kita pompuan ni kena laa rajin jaga keterampilan diri..
jangan pikir baju, kasut or hengbeg comei dah cukup..
rupa paras pun kena jaga…
dah aa para lelaki kat luar tu fantang je laa ado yang lebih bergetah…
adaa je alasan nak di reka untuk tambah quota or mencari lain..
lelaki ni motto depa ‘Life Starts at 40’
kita tara 40 ko rasa cane rupa kita ek kalo tak jaga?
hmm… tepuk dada tanyo aa diri sendri..

err tapi len aa kot korang nak pakai ayat kak nita..

‘saya tak pakai apa pun muka nih, saya pakai air wudhuk jee’

itu aku tak reti nak komen lerr..
hehhheehehe~!

::derma and be grateful::

since last two days bebudak staff aku dok kecoh hal one of our security guard yang sakit..

im not sure what he had.. but according to them there’s something wrong with his pankreas or watever in the tummy..
kanser ke tumor tah tak pasti..
teruk kata depa condition dia skang..
ekceli aku dah dengar dia sakit since last month..
ingat sakit demam biasa-biasa je..
tak sangka sampai la ni tak baik-baik..
im quite proud to see how my staff memang amik berat with each other..
hari-hari bertanya kabo.. takyah hal orang sakit aa.. hal aku yang sihat sejahtera kena duk sorang-sorang ni pun kemain depa prihatin.. tak abih-abih offer any help if i want to go to the shop or something..
since im the boss for that week, so aku buat tabung derma kilat..
i even called Ambassador to inform bout this and ask how much he would want to donate..
Puan KC aku kat mesia yg tengah tunggu nak beranak tu pun aku inform and asked to join in..
ding-dong-ding-dong..
nearly 30k dinar dikumpul, tu pun tak sume derma lagi tu sebab other staff tak dapat nak mai sebab umah jauh.. and kebetulan pulak security guard aku ni, (Brahim nama dia) nak kena buat analisis again to determine further of his condition ari Sabtu nih so kena aa kasi hari ni gak..
dapat aa derma ni tolong-tolong skit sebab bini dia tak keja.. ado anak kecik lak tu umo 3 tahun and i guess his wife is expecting the second one tu..
kebetulan EO aku baru balik dari Tunisia semalam, so me and him plan nak pi lawat and give the donation to him..
lepas opis hour kami pegi ngan driver and sorang local staff..
sampai je kawasan umah dia.. i cant be more grateful of what i have now..
reli!
umah kecik tet weh! sedih aku tengok.. bangunan umah kemain sedih aku rasa..
by the look of it, rasa macam bangunan peninggalan French je..
betapa untung nyer kita kat mesia tu..

this is the best angle i can get.. tengok aa duduk berimpit macam tu and ini bukan sebab mesra ke hapa ek.. takde ruang beb! aku rasa bilik tido aku lagi beso dari hall dia.. time masuk-masuk umah je, peti ais dah tepi pintu masuk..
then hallway adalah sempit giler.. kena jalan sorang sorang.. memang berlaga bontot aa kalo nk jalan berdua2an..

yang baju t-shirt itam tu Brahim.. kering macam rangka dah dia since sakit ni.. katanyer takley nak makan sebab asik muntah balik.. ujung tu his wife and his mom (duduk bawah), anak dia Nasim and botak separuh tu Rafik, our driver..

heran aku doktor sini tak tahan dia kat wad coz he clearly perlukan drip ke hapa sebab dia tak dapat nutrition sempurna sebab asik muntah balik apa yang dia makan.. camne aa nak sihat cepat..
aritu staff aku kata muka dah ijau ke hapa tah sakit sangat and takley makan seminggu..
diaorang bawak dia pi klinik private untuk cucuk ubat and masuk drip baru ok..

kata depa, spital gomen memang macam tu.. macam soh balik tunggu mati je kekdahnyer..
if ko tak kenai somebody kat dalam tu.. gitu aa depa layan ko..
macam bola pingpong..
and still we complaint with our hospital service in Malaysia ek?
ehem ehem~!

 time ni dah nak balik.. and again payoh aku nak snap, ruang takde..

see the stairs? alang tangga ikat ngan wayar je to secure it! and the stairs are soo steep and kekecik tapak dia.. kalo budak kekecik ni sure ado yang tergolek cecelah tu… huh! ngeri pulak aku membayangkan..
owh can u spot the fridge? hahaaha.. i told u so..

::gigih EO aku pun nk snap::

pelik structure umah zaman colonial nih.. umah dia kira bawah tanah aa tu.. algeria ni banyak lereng-lereng so depa buat umah tetepi bukit ke hapa.. that is why kengkadang kita tengok dedepan macam bangunan tu ado 3 tingkat.. tapi bila masuk dalam, ado je 1 tingkat lagi kat bawah.. dari blakang baru nampak…

aku tak dan nak snap gambo bangunan umah si Brahim.. but u can imagine a bit aa by looking at his neighbourhood.. SEMPIT!!!

ni aku dan snap bangunan-bangunan berdekatan.. see the design.. ni contoh peninggalan zaman French.. bercorak awan larat belaka tu.. luar cantik aa.. tengok dalam aa kalo brani..
tapi most of it aku tengok tak berjaga sangat pun.. sayang betui..

owh ni saja je aku nak snap tugu Emer Abdelkader ataih kuda tu ekceli tapi tak dan.. keta dah jalan time ni..
aku nak tunjuk betapa orang algeria tade keja.. tak wujud kedai kopi, kedai mamak untuk melepak men dam bila dah tua2..
lepak kat tugu peringatan ni pun jaadi laa..
baik tua, baik muda.. memakcik ramai tu belah sana duk melepak reramai..
club ahli tingkap tugu mebi.. yang kekanak pulak dok men lari-lari atau cuba guna tepi tangga tu as gelongsor..
sedih kan? takde padang mainan yang proper…
so have you guys feel grateful yet to live in Malaysia?