:: besdei and dedi’s home! ::

there’s a lot to tell tapi dah macam rojak dalam pala aku citer-citer sume..
peh tu rasa tamak nk citer sume, tapi takde gambo nak bubuh so rasa macam tak best aahh nk buat entry..
and the circle goes on and on and on..
yee..itu laa dia namanye ALASAN!
dasar pemalas sebenarnye…

sooo… wat to story ni ek?
hmm it is stil August so mari aa citer hal besdei gua yang ke-36 ek..
pehh banyak nyer nomborr…
4 tahun lagi dh naik pangkat ke 4 series weh!!
ai ai aiii…

anyway..
besdei gua enche asben is not around.. which is kinda sad n not..
sad tu sebab hormon gua yang tengah berhati tisu.. sebenarnye takde beza punn..
enche asben pun bukan ada nak buat seprais ke hapa ke punnn on my besdei or any other special day punn…
he is not romantic like dat laa.. its ok aku dah biasa..
paling romantic pun dia akan cakap takyah masak arini jom makan kt Sofia!
hahahah..

but he did wish laa.. not the first one tho..
and i get a load of wishes on the FB and wassap too..
it made my day so much brighter.. senyum all the way!
then tetiba tengok akaun, gaji TERmasuk awal lak tuu..
hahaah.. not that i needed it urgently punn and i know ada masalah technical bank and ada kuar memo cakap duit tu di tahan until 25hb but it is still boost up my happy level laa..
sebab macam rasa everything is perfect and super lucky is going on here on my birthday!

then Pengarah MATRADE, Pn. JJ call and wanna belanja me for lunch.. she asked me to choose tempat.. and i said TGIF!
becoz it is near and walking distance je dari opis.. she invited my closest friends here to join and had a blast!
sangat fun bila ada someone celebrating u on your day…
and i got to cut my cake! Pn.JJ siap roger enche asben in Malaysia asking about what type of cake i like.. bla bla bla.. soo suwit her effort tauuu..

ok abih citer besdei..

oooww.. before i forget.. enche asben dah balik ke Taiwan ek last night!
flight was scheduled to arrive at 10.45pm something like that laa.. tapi enche asben smpai umah nearly 2.00am!! just becoz beg dia kuar lambat gilerrrr..
aku dah cuak bila dengar bila dia kata sume dah dapat beg except him.. ingat kena tahan dek kastam ke hapa sebab segala daun kesum, serai and petai dalam beg tu!
and ada gak riso kot beg kena cilok sebab beg penuh dengan barang-barang baby some more!
all i could do from home, hanya laa baca doa nabi yunus tu je aa..moga dipermudahkan segala and alhamdulilahhh, dapat gak akhirnyer beg…
tapi tu aa since nunggu beg lama sangat, bas pun dah terlepas bagai..

aku suh dia amik teksi terus ke umah dia takmo..
still being so stingy dengan diri sendri ini pakcik!
still wanna take the bus.. pegi Taipei Main dulu then baru amik teksi..
katanye cara ni much cheaper! haiyoo my haji bakhil ni laaaa….
its raining lightly, tu aku nak dia amik teksi straight from the airport..
dah aa dengan beg segala kann… i dont want him to kena hujan and demam satgi..
baru baik tu dari demam time kat Mesia..
dia ni demam kalu, memang jenuhh satgi..
tapi dia dah insisted dah beli tiket bas.. hmmmm

waited for him to come home..
cuak gak ekceli tunggu dia.. not becoz rindu dendam meronta jiwa kehapa bala ekkkk..
no no no! aku cuak sebab aku tau dia akan komplen hal umah!
hahahhahhah!

sampai je enche asben, firstly mai kissed his lil bun laa dulu kann..
a bit shock dia tengok perot aku dah beso.. last tinggai aritu perot aku tak menonjol sangat..
lepas je 22 weeks aritu, melonjak-lonjak dia membeso bagai johan..
last check up, lil bun dah menjangkau 430gram..
so skang ni aku rasa dah setengah kilo dah kot niii..

then as usual, aku aa pulak start upacara memunggah beg dia!
tengok what did he brought for me and lil bun..
takleh bawa banyak sangat barang kata enche asben sebab aku beli 20kg luggage je untuk dia..
if nek MAS takpe aa, boleh dapat 30kg+
dah aa baju-baju enche asben pun dah sebeban.. suar jeans dia berpasang-pasang tu je dah berat 5kg barangkali!
tak paham aku perangai suka bawa balik suar jeans berlambak-lambak ni..
aku kalo balik Mesia, 2 pasang pun dah cukup..
jeans je kottt..bukan ada beza and u are not going to pakai then basuh dan dan tu gakkk…
sure pakai berkali-kali baru basuh..
yeahh he is super cerewet like dat!

apa yang enche asben beli, next entry aa ek..
panjang laa pulak entry ni.. and im sleepy right now so nak pi take a power nap sat..
skang lunch hour..
semalam meneman enche asben mengemas until 3am punye penangan la ni!
tak dan dan ini budak kurus nk kemas..
dengan aku-aku sekali terlibat..
and nasib baik aa aku dah siap-siap gorengkan dia nasi goreng coz i know he might get hungry sampai umah nanti sebab aku tak beli meal untuk dia atas flight balik ni..
flight dia petang so aku soh dia makan siap-siap before departure..
tengah aku nak lelap terdengor dia ngorek kuali, makan nasi goreng aku…
heheehe…

ok peps.. babai for now..
esok-esok iols rajin, iols mengarut lagi dalam blog ekk..
take care!

Advertisements

::datim wiken::

before i forget..last Sunday keluar dengan enche asben..
just d two of us..
since Sabtu kejadian nasi ayam masing-masing overdose and tak larat nak pick up our lazy bum to go out maka hari Ahad laa kita jengjalan ek..

sebelum keluar, aku buat charkueytiow dulu for brunch..
lewat gak kitaorang keluar..
lepas Asar baru keluar..nasib Asar pukui 3 lebih sekarang ni..

takde motip ekceli nak keluar ni..saja nak cuci mata..lagipun cuaca cantik and tak sejuk sangat..
enche asben ajak g Viewshow, dekat Taipei 101 nun..
cadangnye nak lepak sambil pekena french fries..
tengok entertainment free kat ruang legar between building kat situ..
ok la kan..

then we entered this one mall, baru rasanye..
enche asben nampak kedai eskrem, terus ajak try..
aku layankan je even tertelan-telan ayo liur tengok rega eskrem cenonet pun RM3!

image

image

tuu yg dalam cawan kekecik tu, each is NT30 (RM3+) ek..
eskrem enche asben pilih biasa laa dia, mango sokmo..itu dekat 25hinggit kot!
but since i dont wanna be a sourpuss and ruin d moment..
takpe laa sekali sekala datim dengan laki kan..takmo laa nak berkira sangat..

after that kitaorang sambung cuci mata and window shopping..
tapi dah terlajak masuk kedai NET ni, terbabas gak iols rembat 2 baju!
hehehe..nasib its on sales so ok la, a bargain la khen..

image

penat jalan, enche asben dah lapo..
mula nak gi makan benda ringan je, our feveret potato place tu..
tapi enche asben ajak gi Bellinis lak..
its a pasta western Restauran kat situ..
hmm ok laa..jom laa..

image

appertizer fruit salad

image

crispy calamari

image

vegetarian spagetti in tomato sauce

3 benda ni je kitaorang order..
ok laa just nice portion for us two..
licin!

image

mine – ice peach tea

image

him – lemonade cherry

total for our dinner dalam RM100+
hmm..
sekali sekala boleh laa..
it was fun datim with my halal boipren..
even tak jalan pepegang tangan, it is still the best wiken ever spend with him..

kbai..

:: so much to tell! ::

banyak nyerr aktiviti last few weeks..
tak dan nak cerita hok ni.. dahhh muncul aktiviti len lak..
since my mom is here, memang memacam tempat laa aku heret dia sekali..

some of the activities yang kitaorang dah buat selepas trip to Hong Kong aritu..

1.  Paintball and lasertag game
2.  Pegi kelas menjahit jubah/ maxi dress dan beg tangan
3.  Chinese Meridian massage (soo painful this one!!)
4.  Bring mom for her EKG, CT Scan and blood test
5.  Teman mama gi operet lump on her left ear at Linkou
6.  Me going to the gym! (shocking indeed!)
7.  Bring mom to Flower Market Continue reading

::Hong Kong trip – Ocean Park ::

baru mendapat kerajinan nak update trip aku last week..
hehehehe..

so for those who didnt know, aku last week pi Hong Kong!
saja bawak mak and adik aku jejalan sempena besdei adik aku aa kira..
mak and adik aku mai Taipei dulu, then esok tu shot terus ke HK..
cost from here to HK untuk 3 orang around NT$17k (RM1700++)
aku nek Hong Kong Airlines..
perjalanan 1jam 20minit..

percutian ni girls only sebab enche asben namo folo..
sebab dia baru balik dari Mesia..
save bajettt…heheheh!
pi sat jer, Jumaat Sabtu Ahad..

kat HK aku tumpang umah kawan aku yang keja kat Konsulat sana..
si Wanie..
mula-mula memang takmo kabo ke Wanie ni sebab aku takut dia offer soh duk umah dia..
tapi bila tengah survey hotel-hotel, aku jadi tak tau area mana should i pick..
so aku tanya gak aa ke Wanie for recommendation..
tup-tup dia kata takyah..duk je umah dia!
segan gak sebab rasa nyusahkan orang..
tapi seeing all the hotel price, shessh! giler mahai…
and she insisted and she’s very nice indeed..
siap kabo takyah bawak tuala, wat berat beg jer..

since she’s being very nice, takmo aa nyusahkan orang lelebih..
takyah jemput-jemput, kasi direction jer aku cari sendri umah dia..
turun jer airport, kuar ke depan cari bas..
umah Wanie kat area Wanchai..
Wanchai ni kira town laa.. macam area KLCC gitu.. tetengah..
so banyak je transport ke arah dia..sonang kojo aku..

nek bas tiket sorang HK$40..
turun Fleming Road, Hennessy Road..
then Wanie mai amik kitaorang kat bus stop tu bawak gi umah..
jalan kaki jer sebab memang dekat tet..
letak beg segala.. refresh and makan sebelom sambung ke destinasi seterusnye..OCEAN PARK!

si Wanie siap masak lunch untuk kitaorang dulu..
haihh.. segan gua..

tiket nak masuk theme park Wanie dah belikan thru online untuk aku dah..
aku minta dia belikan tiket ke Ocean Park and Disneyland..
tiket Ocean Park sorang HK$320 and Disneyland HK$450..

time nak gi Ocean Park, tup-tup laki si Wanie tolong anto kan ngan keta..
lahaii…sesusahh jer noks..

boleh tahan aa beso tempat nih..
Wanie kata akuarium dia tu terbeso di Asia Tenggara ke hapa?
tah aku lupa…yang aku dengo bla bla bla beso beso bla bla..
hahahahah!
sangat tak fokus aku nih..

::goreng sedap tuu::

::Mr. and Mrs Crab bapak besoo nih weh!::

::ikan dahi jendul tu statik setempat weh, macam tau je org nk snap gambo::

tapi yang nyampah masuk sini adalah sebab rombongan cina bukit mana tah masuk time tu..
ya tuhann, they are soo LOUD!
aku bajet ni cina mainland sebab perangai sangat kampung..
peh tu abih sume benda nak tangkap gambo..menempel kat depan akuarium tak kasi chance orang len..
peh tu so rude! men sondol jer orang..
aku ngan adik aku siku-sikukan jer yang mana nyondol macam ba alip ba ya nihh…
tak sesabo!

lepas kuar akuarium, harus
kena lalu souvenir shop..
sangat cantik marketing korang kannn..
maka tersasar gak gua membeli fridge magnet..
hoi mahai! beli untuk diri sendri jer laa..

kitaorang selamba jer posing-posing..
wat macam kedai sendrik ek…hahahah!

kemain jauh mai tengok panda..
walhal kat Taipei tu ada je panda siap dah ada baby..
hok HK ni still berdua…

::lama giler dia berteleku macam tu::

Ocean Park ni beso.. ada macam-macam part laa..
akuarium laa.. tempat-tempat binatang la.. and ada gak tempat games..
tapi hok ni ko kena nek cable car or train to go there…

since budak ‘kecik’ tu beria nak merasa nek cable car, aku ngan mama terpaksa bertabah laa folo..
memang sangat kuah tumpah ke nasi aku nih..
penggayat macam mama.. genetik!
tapi mak aku lagi over..dia statik peluk tiang dari mula sampai laa abih!

jangan tertipu laa tengok gini and say “oo dekat je atas tuu..”
ohhh tipah tertipu nyeee…
lepas je puncak bukit tu, panjang lagi wehh perjalanan!!
and its situated bebetui tepi tebing and you can see the sea and all the rocks down there bagai..!
demmm… gua tak tau aa betapa kecut kembang kecut kembang buntut aku time tu..
geliii je tapak kaki..
mak aku usah citer aa..
ko bergerak skit pun dia marah!
hahahahh!
dah aa ada sekali tu angin mai, gondola kitaorang tu swing kiri kanan!
mak aku siap nak muntah dahh..
hahahahh! aku ngan adik aku selamba menggelakkan mak sendri.. giler kejam anak-anak..

::acting brani, sebenornye dia gayat tu::

kat atas ni ada memacam games and roller coaster..
as usual.. adik aku aa nak terai tapi dia ni jenis nak mengheret orang sekali!
aaahh tidak laaa..
giler roller coaster tu depa letak bebetui tepi gaung!
rollercoaster tu sendri dah tinggi brapa tingkat dah..siap pusing 360 darjah ok!
tu blom kira kedudukan kita yang memang dah atas bukit tinggi nih..
sayuppp!
terus tingat citer Final Destination.. hoiihh!

abih atas tu, kitaorang carik train untuk turun bawah..
sebab obviously, dah tak brani nak turun guna cable car!
memasing dah kecut bontot..
haahahha!

owh, suhu time tu adalah super cold!
dabel aa sebab atas bukit and tepi laut lak tu..
time winter berjalan memang gini aa.. tapi thank god tak hujan kehapa..

bila berjalan ngan mama, biasa aa kena aa slow and steady..
kaki mak aku dah tak kuat sangat..
bila dah abih pusing sume aku ajak balik aa..
sebab mak aku pun dah penat.. straight berjalannye..

balik nek teksi depan Ocean Park tu..
and as expected, gua kena kapak ngan teksi HK..
cibai sangat..
tambang yang sepatutnye around HK$30, aku kena HK$80+
bahbiii sangat kauu apek..!
mohon eksiden aa ko lepas ni!
alasan dia jalan yang patut guna ke Wanchai jem time tu.. so dia guna jalan len..
giler pusing jauhh!

tapi apa-apa pun, all ends well..
balik memasing pengsan awal..
Wanie being a good host as she is, siap dah tunggu kitaorang ngan bihun goreng segala..
kenyang laaagi sedap tidoq..
esok nak mangkit awai, ada satu lagi destinasi impian..
heheheh!

itu aku citer next time…
kbai!

:: Seramic village ::

hari Sabtu aritu Haji Imigresen ajak kitaorang gi Yingge (pronounce: Ingke)..
sana tu tempat seramic..
memang heaven dia aa kat sana nun..
not that far from our home..
nek keta dalam half hour jer tak salah aku..

Haji ni dah nak balik this year..
tu yang nak gi carik souvenir aa nak kasi sedara mara katanyer..
so mari laa kita beramai-ramaii..
kebetulan ada keta ni, bagus skit..
sonang nak borong barang berat..

this is Yingge..
actually beso tempat nih..
memang satu town aa kiranyer..
sini ada gak tempat ko nak buat ceramic sendri..
nak experience buat pot or mug kecik sendri out of clay..
then dia kasi ko warna sendri ikut suka ko..
aku tak pegi tempat tu aritu..
ni memang totally misi mencari barang jer..
mebi next time..

memang rambang mata aa…
banyak sangat pilihan!
aku mula aa rasa sume aku perlu!
hahahah..dasar pompuan

dari semurah-murah rega.. hingga ke puluh ribu ringgit punye pun ada..
you just need to be smart aa dalam pencarian korang..
aku ada masuk satu kedai ni.. macam exclusive skit laa..
ada satu vase ni beso pemeluk aku je kot..
tapi rega NT$250,000 (RM25K+)!!
gilerr toii..
tu blom aku tengok rega satu vase ni tinggi aku!!
tah brapa pulak hok tuu..

aku ekceli dok aim pot ni..
macam seswai toi untuk wat claypot rice..
tapi tah bila aku nak buat nye??
satgi kena perli ngan enche asben sebab perap dalam lemari jawabnyer..
heheheh!

tapi since perangai tak puas ati if balik tangan kosong kann..
maka aku sambar gak satu periuk ni..

::credit to Mr. Google::

a bit like this tapi aku nyer tudung dia ada corak bunga-bunga..
murahhh jer dalam NT$380 (RM38+)..
even murah, kualiti adalah terbaik..
boleh tau dari berat dia tu..
memang padat rasa dia and tebal!
depa kata masak dalam periuk clay gini lebih sedap..
tah laa..
nanti aa aku terai dulu..

ada aa lagi aku beli bekas ceramic kekecik yang lain..
konon tempat nak letak sambal belacan katanyer!
hahahaha..

owh sini ko kena berhati-hati gak..
takut dapat yang campur ngan tulang babi..
dia ada tulis Fine/Bone of China tu, haa itu aa dianyer..
baca info kat sini pasai benda ni..

kat sini brand pinggan yang femes amos adalah Tatung..
its Taiwan made..
kualiti memang terbaik tapi since aku dah borong set pinggan mangkuk Luminarc kat Algeria dulu 3kotak..
and set Noritake still in a box, maka memang menempah maut if minta lagi!
hahahahh!

kbai..