::iftar chesue pulak::

ignore the previous entry..
mebi i woke up from the wrong side of the bed..
hormon haywire coming thru!~

so hari ni nak citer apa?
citer makan lagi?
hahahhha..

owhh… last Saturday enche asben bercita-cita nak buat iftar kat umah..
makanyer, aku aa tu yang kena masak kan..
dia dok sibuk menjemput, aku dok kecut perot kat tepi..
memikirkan, adoiiii ramai nii.. reti lagi ke aku nak masak portion banyak-banyak nih??
takpe, niat nak menjamu orang kan..
tuhan tolonggg…

tawakalillah jer aa..
harap cukup laa portion sume.. reli aku dah tak reti nak masak banyak..
terlalu biasa masak untuk berdua, cukup-cukup jerr until sahur..
ini nak masak untuk 9 orang dewasa and 2 kanak-kanak..
perghh..
and satu lagi, DAPO MAK KECEK!
sangat suffocated aa aku dapo nihh…
i missed my old kitchen in Algeria nih!

::lots of space to make semak n huru hara::
::ruang aku selalu guna untuk nguli tepung ke hapa or susun pinggan::

dapo Tewan amat jauh beza…
and berkonsep open air gitu..
terus nampak dining table..
only separated by a bar-like-table jer..
not like my old kitchen in Algeria, ada pintu and jauh dari ruang dining table and hall..
nak semak samun, bley sorok-sorok!

::please ignore model dapoq chesue naa::

ko tengok aa betapa sempit tu..
if enche asben masuk dapoq, memang berlaga bontot laa kami..
mat ni pun satu gak..kadang-kadang tengah aku masak laa dia nk cuci pinggan or nyusun itu ini dalam kabinet..
dia dah terbiasa dari Algeria buat macam tu..
rajin terlebih, takley kata apa…

so memang aku kena siap masak segala before tetamu mai..
satgi pepak lerak dapo, maleww laa kitewww..

::selepas kejadian iftar..see?kecik tet, dapo xley nk pepak lerak, maleww sb tetamu blh nampak!::

soo menu iftar adalah nasi tomato, ayam masak merah, sup daging and jelatah timun..
and ayor bancuh kordial sarsi mesia mari!
ikutkan enche asben, dia soh buat nasi lemak jer..
haihh.. sukati dia jerr nk hidang orang bekpes for iftar..
dah laa yang nak mai tu otai-otai nasi lemak..
malu aih akuuu nak hidang sambal akuuu…
heheheheh!

owh sori, mak bizi jadi chef, maka takde gambo apa pun hidangan..
hahhhaaha..
time first tetamu sampai, meja pun tunggang langgang lagi..
enche asben laa.. abih sume pinggan mangkuk dia nk kuarkan..
and sebab kecik sangat area dapo, nk susun pinggan segala pun jadi tak reti..
masak nasik pun aku siap pinjam rice cooker akak Malaysian dekat ngan umah kitaorang..
hadapkan rice cooker aku, memang tak muat laa…
nasib aa kuali aku nak masak ayam tu kira muat laa takat 15 ketui potongan ayam tu..

ok laa it turned out alright..
lepas buka, buat Maghrib jemaah..
then baru layan nasik..
nasib aa depa kata lulus! hahahhaa.. kembang ati mek!
iyer aa kan masak time pose nih..
nasib aa buat nasi ada perisa-perisa nih.. kira cepat aa korang kenyang skit..
aku dok risau je lauk tak cukup! hahahah!
kemain nasi tomato tu aku campak minyak sapi, marjerin segala..
memang pakat terlentang lepas tu…

::Director Visa and MIDA, staff imigresen and their families::

owh..aku buat pizza gak hari tu…
tak menahan tengok budak Ojin wat pizza
nampak mudah..
and yang penting, dia nyer resepi adalah dalam portion skit!
itu yang penting.. aku bukan nk bukak kedai pun kann..
sekadar nak merasa jer..
terai laaa..

::pizza daging katanyer::

ok aa menjadi aa rupa tu dh ada..
tapi rasanyer topping tak cukup meriah and sos kena up lagi..
extra cheeseee!
yang best tu anak guest aku sorang ni kemain laaa jujur…
tak sedap katanyer macam mak dia watt..hahahahhah!
kecek ati anty dikk…
kemon laa, give me some slack.. first time buat time pose lak tu dik.. 

hahahhha..takpe gua terima kritikan…
esok buley baiki lagi..
tapi yang aku suka adalah, dah reti men yis!!
yeayy!

teruss esok tu aku menDonut pul
ak..
ewahh verlagak betui…
sekali banyak la pulakk hasilnyer…
ni yang aku nyampah ikut resepi google..
sume jenis isi rumah ada 10 orang ke hapa…
terus aku agih-agih donut aku ke tuan umah and jiran Malaysia aku kat bangunan sebelah..
tapi sebelum tu, test dulu aa kot gebu idak..
if tak gebus, memang aku campak terus dalam tong sampah!!
maleww aih nak kasi ke orang..
heheeheheh!

eh ok aa..
menjela-jela aa pulak citer..
ok mo layan Candy Crush sat..
bubye!

:: pengkurusan badan ::

aku ni since duk Taiwan, kemain mendadak nek badan..
happy sangat kot?
aiih happy ko tembun..
sedih pun ko tembun..
ko dah kenapa chesue?

last time it was 54kg..
yes! sila aa buat-buat terkejut skit..
sb aku terkejut sangat-sangat nii..
aku penah merasa berat 38kg ek dulu..
how can i let masef go like this??

ada orang kata, becoz of age factor..
the more u aged, the lower your metabolisma will be..
and the easier for you to gain weight!
hmm… yada yada.. percaya jer aa untuk sedapkan ati sendri..
walhal sendri yang tak reti berhenti mengunyah jajan..
and malas eksesais!

so thats it!
have to put a stop to this…
no more chesue!

ive got my calling since im in the lingerie section lagik..
when u are no more fit to A cup sized..
errr? mebi this is a good side..yes? ok ignore that part!

err.. wat i meant is when u have to go for M or L sized dress..
oh tuhann…
bila masuk fitting room is like a torture, seeing your body like a guni nangka!
sebab dok amik size S.. sila sedar diri sikit chesue wehhh!
shit laaaa…

ada sekali tu aku nak beli panties renda-renda..
konon nak kinky laa matching ngan bra baru beli kan..
so aku tanya aa anty jaga bahagian lingerie tu saiz apa aku ni..
dia tengok aku, then soh amik L!
perghh sentap tetiba rasa..
is my butt that BIG??
sangat-sangat in denial gua time tu… tapi beli tetap beli aa..
but when i tried it at home, fit juz nice!
wuwuwuw..
apa maknanyer??
DONT ANSWER THAT!!

maka mari la berusaha..
ive started to cut down my rice for dinner..
cut my lunch to fruits only..
and make sure to take brekpes everyday..

usually i will start my day with a glass of Ephyra and my feveret sushi..
i iz not rajin to do my own bekpes! hahahah… beli sudeyyy~
if aku nyer stok ephyra abih, aku beli susu jer aa..
tak pun any juice will do..

thank god kt convenient store like 7E, Family Mart etc. sini mostly jual macam-macam juice ala-ala kesihatan..
bukan tu jer.. siap ada juai buah sebijik-sebijik and variety of salad oso..
pompuan-pompuan Tewan ni memang menjaga badan sangat..
tu kitaorang selalu panggil depa ni ‘kaki burung’..
sebab tirusss je kaki tu macam kaki bangau!
ate buah betis pun kekadang tak nampak!
hahahhaa…

for lunch…
if aku dah tabuh time bekpes kekenyang, usually aku skip lunch..
tapi if lapo gak nak makan..
amik buah jer…

fuhh bertabah kauuu nak kurus punyer pasai!!!

buah ni pun start dari aku tengok my pren si Puan Stoberi gigih ber’juicing’
sebab dia baru operet buang cyst so skg tengah jaga makan..
you can check her blog here.. ada banyak info on pemakanan cara sihat..
sebab dia tengah obses tu! hahahah!
aku ni malas nak blend-blend.. so kunyah jer aa…
and aku ni ada masalah perkumbahan!
sistem detoxing badan aku adalah serabut..
3-4 hari kekadang takde perlaburan!
serius tekanan weh..

bila ko tak membuang, tak detox, badan ko mengumpul bahan-bahan toksin and serap kembali ke dalam sistem..
that is bad!
tu pasai ada sesetengah orang ada masalah buncit!
errr termasuk aa akuuu..
tapi bila dah amalkan makan benda tinggi serat ni..
alhamdulillah, lancarrrr skit perkumbahan..
legaa!
*flush!*

hmm for dinner..
nak tak nak, aku terpaksa masak gak nasik…
sebab si kering kesayangan kat umah tu aku tau sangat dia bukan makan apa-apa seharian..
dok makan tah hapa junkfood and neskepe jer tu..
so kena aa masak nasik demi somi..
and kena makan sama-sama ngan dia gak..
karang dia takde selera pulak makan sorang-sorang..

in this case, gua try to cut down d rice..
2 senduk cukup!
lots of sayur jer..
AND try not to tambah ek..
itu yang paling sadis for budak gemok like me yang suka makan!
first month adalah horror gak.. becoz i ended up tengah malam mencari jajan!
which is not good..
tapi lama-lama jadi biasa tak tambah dah…
train your mind..

::if dapat petola, gua hentam seperiuk gitu jerr without nasik teruss::

a part of all these, aku ada gak amalkan Inchloss..
benda ni is like a losen..
tapi tu aa, ko kena sangat-sangat disiplin aa nak sapu tu..
nasib aa kegigihan aku nak ilangkan babat tu tinggi..
so memang tak penah skip la, twice a day after mandi gua sapu..
perghhh dia punyer panass!
ketabahaannn..
tapi it works!
for me laa… aku tak jamin if korang pakai tak lut pulak kan..

aku ni masalah nyer adalah babat perot, peha kenny rogers, bontot beyonce and my ciken-wings lengan..
so these parts, sudah kasi baju gua sume sendat mendat!
suar keja satu pun tak menyeksakan aku..
sume kasi aku mengah sebab sekak perot!
kemeja sume ala minta nyawa jerr button dia..
sekali aku dabik jer skit dada, aku rasa mau terpelanting button dia terus!

demi itu sume, gua sanggup laaa tahan..
takpe! takpe! skitt jer lagiii…
and wallah!
turun 2kg wehh..
hihihihi…

and now, seluar baju sume dah a bit loose dah..
takde aa terseksa sangat nak sarung suar tuu..
kalo idak, hari-hari aku sarung skirt or dress jer ke opis..
sebab perot tak ley bernapas bila pakai suar..

owh..selain jaga makan, and Inchloss…
aku try buat sit up tiap hari at least 20x..
and push up kat dinding for muscle kat lengan..

yang pentingnyer, aku bukan target untuk selim melim macam memuda dulu..
berat 38kg is not that menarik punnn..
bontot takde.. teteks usah citer laa..
nasik lemak Kg. Baru lagi beso kot..
all i want is to be able to fit into my clothes!
and look nice in it..
a women is nothing without her curves..

hmm 45kg sounds nice huh?
heheheh yeahh dream on chesue…

p/s- to order your Fellina Inchloss, pliz visit to my fren’s page at Beauty is You

::sila kurus plizzz! ::

skang ni bertabah jer aku tahan makan ok..
pepagi, harus amik breakfast..
coz ‘breakfast is the most important meal of the day!’
cewah!

so menu bekpes gua, mebi seketui sushi aku beli kat Family Mart tu..
or sekeping roti sapu kaya..
or sekotak susu epal beli kat Family Mart yang sangat ohsem itewww..
tapi Ephyra kena minom jugak ek..
ate stok berlambak lagi tu..
beli mahai, so sila aa perabihkan ek chesue!

lunch adalah skip d beat selalunyer..
nasib perot dah behave since kat Algeria..
tapi kadang-kadang aku TERkunyah gak kudap-kudap dalam secret drawer aku tuu..

ini yang bahayanyer bila ko ado secret drawer cenggini..
jahanam diet kau!
so untuk itu, aku dah tak top up dah drawer gua nih..
ko lapo time petang? sila togak ayo mineral jerr..

ini semua adalah disebabkan PAKAIAN ek..
abih sume baju keja gua dah sendat mendat weh..
stress gua pepagi nak mix n match nak pegi keja..

semua seluar keja aku dah sengkak perot dah..
tang peha and bontot to be exact!
and now i ended up asik pakai skirt jer pi keja..
not that i wanna be sexy ke hapa..
jadah nak sexy dengan lutut gua yang berparut dek bekas 18 jahitan tu..
tapi tu aa.. dilema ok!
tiap kali nak pakai skirt, kena aa sarung panty hose hitam untuk camouflage parut lipan bara kat lutut tu..

baju pun sama..
skang kena pakai baju ala stretchable jer..
baju kemeja mostly dah ketat tang ketiak..
and button tang tetek tu asik laa terkangkang macam nak merekah..
asik laa nampak bra gua kaler apa hari tu..auww!

malam pulak aku cubaaaaa makan skit jer..
ikutkan nak jer aku tak amik dinner..
correction, TAKMO MASAK DINNER..
tapi time dinner tu jer laa time enche asben nak request makan apa-apa pun..
seharian dia duk umah, believe me, aku tau dia tak bangkit dari kosi hadap laptop tu sampai aku balik..
sanggup kebulur layan roti kacang seketui n neskepe jer (which he put siap2 depan dia before dia duduk kat kosi tu) sementara tunggu bini balik masak nasik..

tapi tu aa..
aku ni if tak masak, enche asben tu bukan bley..
dia jadi takde mood nak makan sebab kena buat sendri..
satgi ikut suka dia nak makan bila and apa (junkfood).. and ended up dia tak makan!
ate dia tu dah aa macam kerepek..
kang dia skip makan tak ikut jadual, makin kering jadinyer..
satgi balik kampung orang ingat bini tak kasi makan pulakkk!

and adalah penting untuk menemani suami makan sama ek..
sila jangan biarkan suami makan sorang-sorang..
kata orang satgi setan teman laki ko makan sambil menabur memacam dalam kepala otak dia..
yakni benda-benda tak baik laa..
nauzubillah…
so if ko tak makan sekalipun, duduk sekali hadap dia, teman..
tapi buley ker pun duk hadap dia makan, ko tak makan?
sengsara i tell ya!
godaan tak tertahinnnn…

so kesimpulannyer, dinner gua takley skip aa skang..
tapi tu aa… memang gua TERpaksa menguatkan hati untuk menceduk hanya 2 senduk nasik jer!
tapi…tapiii… isk! napa gua masak sedap sangat nih????
niat ati nak masak sesedap supaya budak kering kat umah tu yang naik selera nak makan banyak..
tapi ended up akuuu gak tertewas!
demmit!!

iklann…
aritu aku buat keyepci!!
baru blajo dari bini opiser aku..

:: keyepci TERafrika skit::

see??
acaner nak kuruih nih???

::rezeki perot::

tiap kali aa aku bawak bekal dari umah, sure ado je rezeki mai melimpah-limpah..
termasuk aa arini.. aku dah siap-siap bawak bekal bun kari ayam aku 2 ketui..
satu untuk bekpes, satu untuk lunch aa perkiraannyer..

tup-tup Cleaner opis nak banje satu opis makan lunch..
dia bawak homemade dishes.. gigih si Naima nih..
katanyer sedekah.. iyer aa murah rezeki dia sejak jadi Cleaner opis..

aku kalo Naima ni masak, aku orait je sebab dia dah lama jadi maid kat umah bos aku dulu..
dah blajo banyak dah masakan Malaysia.. and apa je dia masak, memang setap je!
hehehe..
so mari laa reserve perot untuk tengah hari.. roti ku can wait ek..

dont ask me what it is..
aku sendri tak tanya nama lauk.. mak tau m.a.k.a.n sajok! heheeh..
tau-tau si Naima naik bilik bawak segala benda nih..
hamboii kemain bos kau chesueee…

oo yang carik-carik tu adalah roti Algeria sebijik macam roti canai..
texture sama je.. even Naima pun panggil dia roti canai! hehehe..
tengah tu macam Shorba sayur.. dia letak ayam seketui tak berpotong dalam periuk Shorba tu sampai segala ayam and sayur lembut to the touch..
then baru  kuarkan ayam tu, carik mcm tu je and served..

ujung tu adalah lauk ayam tatau apa nama gak..
tapi dah macam rendang je rupa dia..
setap!!

licin aku hentam sup tu.. tah sayur apa dia boh aku tak kenai..hehehh!
zuchini kot hok ijau macam timun tu..
kuah dia lak masam-masam tomato.. so memang layan lerr..

lega dapat full meal macam ni..
ketat terus perot, siap terpaksa bukak button suar lagik..
owh mebi rezeki depa bebudak opis aa arini sebab aku pun bawak something for them..
aku bawak agar-agar lebih open house semalam and kek aku buat..

kek ni ok aa senang nak buat..
aku kan kalo bab kek memang asik laa bantat tapi hok ni berjaya dengan cemerlangnyer..
resepi is from here ek…
ikut everything, surely akan jadik..

ok laa..
that is it i guess..
aku nak pi teman enche asben makan..
lalallaalaaa~

::daging masak merah::

hari ni cuaca mendung sejuk je.. terus rasa macam tak brapa lapar pulak aku..
pepagi hentam pisang sebijik and lunch minom air cekelat..
itu je.. kagum ngan perot aku arini..
so to award my perot for being such a good sport today, time dinner gigih aku nak try resepi daging masak merah yang aku dapat dari Puan bos.. Continue reading