:: bujeng senang ::

hello pipol!
hari ni baru masuk opis ek.. Senin iols ngulat EL
migrain gua sebab tido tak cukup..
dengan sejuk mencengkam otak..
tambah lak kena heater dari ekon..
kombo terbaik laa..

oo..this week iols adalah bujeng ek…
enche asben balik Malaya ari Senin aritu..
pepagi dah bertolak, flight pukui 7.55am..
so dia mangkit kui 4.00pagi nak bersiap..
sebab nk kejo bas loncat-loncat ke epot..
kitaorang biasa aa jaga bajet takmo nek teksi..

kira semalam secara rasmi aa menjalani life bujeng..
BOSAN giler!
and its my first time kena tinggai kat umah baru ni..
aaaaa cuak boleh tahan laa..
jenuh meracun BFF gua suh mai, ngadessss takmo..
sentap tauu..ihaitchiu wuhmen!

since aku EL, memang blank otak aa duk umah with no one around!
sat aku duk bilik, sat aku ke depan..
pikir nak keluar gi beli barang dapo, tapi suhu luar sejuk bedi laa pulak..
ahhh malas aa…
satgi kena mandi, bersiap bagai…
MALASSS!

switch tv bilik, connect to laptop pasang zumba..
tv depan bukak gak, biar dia bercakap sorang-sorang..
saja nak kasi umah riuh skit…
yang aku, terkinja-kinja dalam bilik..

ahh susah laa step zumba ko ni!
mampus aa kegendutan pun takpe laa..
tutup laptop, tutup tv.. masuk dapo!
tanak nasi, goreng ikan, tumis sayur..
potong cili api, curah kicap..
bismillah depan tv…

lepas makan, hadap tv sampai tido!

oh tuhann i have to endure all this until next Monday!

Advertisements

::i am so weak::

i have this problem whenever enche asben is not around..
i get very impulsive in buying things..
i dont have second thoughts at all!
sangat bahaya!!

like yesterday, after balik dari beef noodle, i was thinking of finding me a new pair of tracksuit..
selama ni aku duk sarung enche asben punye..
aku ada tapi not the kind yang loose tu..
mine adalah jenis melekat macam seluar yoga tu..
dah aa bontot kau sangat Niki Minaj skang..
menjeling je laki aku satgi kuar joging ngan suar macam tu..

Continue reading

:: terjebak sudah ::

its been a while..
aku minggu ni adalah bujengg..
enche asben balik Mesia for his brother’s wedding..
and nope! aku tak balik sebab keja banyak..
lagipun ini kenduri belah pompuan je dulu..
aku balik belah kitaorang je aa nanti, kenduri nyambut menantu..

ok..
bila dah sorang-sorang, as usual, aku akan panjang langkah!
hehehehe…
Sabtu aku memerap satu hari kat umah..
no mood to leave the bed..
so Ahad baru aku kuar.. itu pun dah abih rasa mendap dah duk hadap TV terbarinnggg jer..
tak ley jadi.. kena KELUAR!

so aku plan ke Taipei 101 jer aa..
take a bus and lepak kat sana jer…
memula ingat nak pegi International Travel Fair (ITF) kat sebelah tu..
tapi tengok ramai berunyut-runyut maknusia beratur situ..
ahh tak kuasa laa gua nak berimpit dalam tu..

then teringat yang Pjotchan mintak cek kan rega bedak Etude..
so mari la kita ke sana..

ow em ji..
banyak la pulok jejenis nyer..!
itu baru bedak punyer section..

and barang-barang dia adalah super comei!
ala alaa alaaaa…
tak tahinn!

::on promo NT$880, free 1 bottle of Makeup Essence::

ini namanyer ngada-ngada okkk..
bedak MAC aku tak abih lagi, dahhh beli bedak len..
hihihi..
tapi hok ni aku tengok macam all in 1 so mari la terai..
dia multi-function untuk brightening, wrinkle-reducing (ehem), kontrol minyak and flawless coverage..
memula aku tatau pun beli itu, ada free gift..
terbaik laaa.. mak suka toi konsep buy 1 free 1 nihh..

:: Milky Gloss NT$290 ::

then terjebak ke lipgloss pulakkk…
ko dah kenapa chesueee oiii!
dah dahh..jgn nak ngada-ngada tambah barang lagi..
terus menuju ke kaunter!
tup-tup katanyer lagi sikittt je total aku cukup untuk buat membership..
hah? hmm sok-sok aku kena mai sini lagi beli barang orang..
so why not..
itu yang lipgloss jadi sampai 3 tu!
then kira-kira lagi katanyer alang-alang nak cukupkan untuk dapat kupon pulok!
aku ni memang takley benda gini..
cepat beno terjebak..
ahhh tambah laa skit jer lagi..
rembat aa eye gel ni..
beli 3 pree 3 katanyer..
hambik..hambik!

:: Eye Gel NT$300 for 3 + free 3 ::

akhirnyerr…
hoh!
and the membership card adalah sooo kiut!
PINK!!
ahhh u do know me…

just im about to feel proud of my soping outcome..
there’s MORE..
more free sample!
wuhuuu..

:: trial pack of Wonder Pore and few sample of pencuci muka::
:: super soft pillow bentuk powder puff! ::

kemain budak tu sumbat beg aku..
tau lak aku orang luar.. memacam dia buh..
amik ati sangat nihh.. hahahhah!

so all in all, barang-barang Etude adalah under NT$100 laa..
affordable for me i might say..
tapi aku tak terai lagi so im not sure on that part laa..
this is my first ever to try Korean product..
lepas aku dah pakai nanti aku kasi review ek..

owh tu aku kasi price tu, korang sendri aa convert ek..
bulan ni rate dalam 100NT$ = RM10.9718..
kot-kot laa ada yang nak compare price hok mesia ngan sini..
itu rujukan untuk korang laa..

and YOU’RE WELCOME..

ok aa nak gi geledah dapoq..
lapaq laa pulok!
daa…

owh before that, saksikan kak ton beraksi ngan lipgloss bawu ek..

kbai..

:: hello there! *sambil sapu2 sawang*::

hehehe..
aku memang macam ni kan..
bila rajin, kemahin berderet entry..
bila malasss…
sampai kena sound dek pembaca baru tersedau, dah lama abaikan blog..

tapi tu aa, aku pun tak sangka ada je yang menunggu aku up entry baru..
ate blog picisan jer..
entry merepek kerepek pulak tu..
tapi apa-apa pun..
i appreciated you ols laa for coming here..
meh peluk keketat meh!
cewaahh!

ops before that.. mari aku sajikan gambo that i owed you before..
ada yang tanya aritu mananyer gambo mee daging tewan tu..
hah..
jangan salahkan aku if korang jilat screen lepas ni ek..
ahahahhaha!

Taiwan is famous of its beef noodle..
ini yang kitaorang makan kat Ximen..
actually ada 2 kedai halal sebelah menyebelah..
tapi kedai atuk tua (kitaorg yg kasi nama) ni yang paling marvelos pada kitaorang..

kawan kitaorang rekemen yang ini sebab kedai sebelah tu even nampak cantik skit, tapi if dah time dia nk tutup, dia bukan nk tunggu orang blah dulu!
kawan aku dah kena, depa tak habis makan lagi, dia dah tutup separuh lampu!
kemain nak menghalau..

semangkuk tak sampai RM10 gitu..
and u can refill your soup!
kemahin kann..

dulu mula-mula mai agak cuak tengok saiz mangkuk..
macam buleh kongsi berdua..
tapi skang tidak lagi!
si kering gua aritu siap buat seken round!
sangat Taiwanese sejati dah nihh…
hahahah!

kedai ni dah upgrade!
dulu malap sedih jer rupa..
skang dah terang benderang skit.. baru laa umph!!
ni masa aku nak fly balik Mesia esok pagi tu..
so malam tu kasi last call pekena beef nodel seround!
hohohoh..
ekceli gua malas nk kecah dapo dah…
lalalala~

as usual aku pekena dumpling aku aa..
mana bley tak order ini..
siap mentamak lagi!
order 1 set sorang-sorang hadap…
dasar budak gemuk!

::dumpling layan ngan cili kicap dia, TERBAEKK!::

cili depa ni memang PODEIH!
jangan laa memain..
dia macam cili kering yang dimasak dengan minyak kehapa tah..
berdesing!
cara makan, campur ngan soy sauce..
terbaekk…

ok citer beef nodel dah cover..
now nak citer musim summer di Taiwan..
skang tengah musim panas..
bahang i tell ya!!
berlecak ketiak gua..
peluh is everywhere!

tapi despite of that, now is mango n lychee season!
sana sini dok juai..
aku ni memang tak reti beli buah..
aku reti beli epal jer..
hahahah!
so bila enche asben takde ni (that, i will make another entry) memang aku memandang sepi jer aa pakcik2 juai buah tepi jalan..

tapi my luck aa ada tuan umah yang sangat baik, si Amy…
tuan umah aku duk depan umah aku jer..
how cool is that?
so aritu dia kasi aku mango 2 biji!
mango sini kaler merah..
kecik jer beso skit jer dari penumbuk jantan..
tapi manihh, fuh!

aku memang fail part kupas buah..
selalunyer enche asben yang buatkan 😦
tapi sebab enche asben lambat lagi nak balik sini, nak taknak, i have to do it by masef laa..
karang dia kering gitu jer dalam peti, memang mendapat aa aku bila enche asben balik nanti..
sure kena marah! heheheh!

then last week, enche bos pulak kasi laici..
nasib baik laici senang kupas..
itu pun dulu enche asben gak selalu jadi tukang kupas!
dia siap letak dlm peti es, puan bini tukang makan jerr..
itu pun asik kena peringat (paksa) dek enche asben..
hhahahaha!

B: Sayang, tu ada laici B dah kupas dalam peti es..makan!
Me: Iyer, satgi makan..

B: Sayang, makan laici tu..
Me: Haa.. karang..

B: Ni pesai tak makan laici B dah kupas ni?
Me: Nak makan laa nih (–“)

yes! diktator sangat enche asben..!
tapi baguih pun.. sebab if dia tak buat gitu, memang puan bini tak makan buah laa jawabnyer!
hehehe!

bos aku ni memang suka campak kat aku benda-benda dia dapat dari kengkawan dia..
katanyer kat umah anak-anak dia tak makan..
yes bos! PA mu adalah DBKL bergerak nih..
kasi aa.. gua rela..heheheh!

aku dapat banyak ekceli, tapi since aku tengah forever alone..
and since aku takmo benda tu kering gitu jer dalam peti es, maka aku kasi kat colleague aku setengah..
aku amik cukup semangkuk jer..
duk sorang-sorang ni bikin aku malas makan, which is good!
tapi idak gak kuruih2 pun kamu, chesue!
*sigh!*

haih..windu lak kat si kering gua..
dah aa ek..
gua nk gi layan ombak rindu sat ngan laki kat wassap..
isk! isk!