::borak sat::

ola everyone!
dah lama tak berceloteh kat sini.. rinduu nak merepek benda-benda tak penting tapi tu aa tiap kali ada je aku nk taip, tang tu aa keja mai..
or i got distracted by website Lazada !
hahahaha itu lagi satu musibat beso tuu.. terjebak ahkak dalam kancah yang tiada penghujung!
tau-tau kang enche asben wassap tanya ni beli apa lagi ni, posmen anto parcel kat umah ni?!
eh? terbeli la pulakkkk.. ihikss oppps!!

soo…
how’s work? so far so good.. thank goodness aku dapat roommate yg ohsem kat opis ni..
Cik Milin namanye..
otak best and tak lokek belanja makan! and most of all, dia KUAT GELAK! hahahah terhibur iols duk dengan dia ni..
hal bos lak, hmmm… what can i say, tak selamanye ko akan dapat bos baik..
so kiranye that time is now la!
stress kadang-kadang bila kena marah for something soo remeh tapi aku diamkan jer..
ko nak lawan pun tak guna, paling kuat pun aku luah ke Milin jer laa and she ended up buying me eskrem or something laa to cheer me up! heheheh..

now aku dh jadi warga Putrajaya.. how’s life here?  it is great! just stress sekali sekala je aa dengan cara pemanduan orang Putrajaya yang kadang-kadang terlalu romantik dan tak reti kasi signal kiri kanan!
opis dekat, soping mall dekat.. pasar malam 2 kali seminggu.. apa ada hal?
kehidupan yang tenang laa i would say..
nak melawat mama pun dekat jer..

how’s si kenitmon? hehehe she’s super lasak skang at the aged of 11-month, ya tuhannn.. takleh lepa langsung, kang tau-tau dah ada bawah meja or atas sofa!
dulu dia perlu ada bantal kt bawah sofa untuk dia jadikan tangga nk panjat sofa tu, but now, NO NEED ANYMORE! kemain kangkang dia panjat sofa tuu..
macam pagi tadi tengah aku iron tudung, terdengar suara dia kt hall, jenguk tengok rupanye dah ada atas sofa, dedi tido mati kat bawah tak sedau anak dah panjat merata! grrrrr~
peh tu tak reti turun lak tu, dia nk junamkan kepala dulu ke bawah! ya rabbiiii, tersedut perot mak ko tengok aksi stunt dia nih hahhh!
jenuh aku ajar, suh turun bontot dulu.. dia relekss je gegelak ingat mak dia wat sarkas ke hapa nihh..

kalo nak citer pasai my lil pokemon ni, memang menjela-jela satgi blog aku..
sebelom orang muntah darah baca hal anak akuu jer as if macam aku je ada anak, better stop laa..
heheheheh!
ive already crowded my insta with my lil pokemon so blog ni kita citer light-light sudeyy..

ok u gais.. next time borak lagi..
nak get redi gi zumba..
apa? haram? haramzadey laa sangat.. lantak aa korang.. yang penting mek berpeluh sebaldi, itu yang fenting..

kbai!

::emergency Czer::

mengumpul kerajinan untuk berblog kembali..
i love my blog tapi kekangan masa dan idea buat rasa meleweh nak menaip..
i owe u my czer story so here we go!

it was 2 November 2015, masa tu im almost 35 weeks.. lagi sehari dua je kot..
balik dari keja as always, mandi-mandi and solat..
tetengah baca Al-Quran, aku rasa mcm ‘phisshh’ under there so i thot ‘alahaii, terkencing ke?’ sebab aku memang senang terkicit skit2 bila dah makin sarat since the baby dh makin tekan my pundi..  terbatuk skit pun boleh terkencing..

so aku pun mangkit aa nk bukak telekung.. then i realize rasa basah makin banyak lak so lelekaih aa aku gi toilet..
bukak je panties, terus rasa nak pengsan sebab tengok darah pekat penuh kt seluar..
PANIC ATTACK!! oh no.. oh no! God please protect my baby!
tak dan aku nk tarik spender, terkengkang-kengkang ke pintu panggil enche asben yg tengah vakum kt depan..
darah dh nitik-nitik merata.. i dont care anymore!!
aku smpai dah lupa yang enche asben mabuk darah.. but to my amazed, dia tak pengsan lak or mabuk like he used to..
sambil aku nages duduk atas toilet sambil lap darah..
enche asben try to call our friends untuk minta tolong anto ke spital..
nasib baik beg spital dah lama aku siapkan.. pheww!

thanks to Chemad who help us.. smpai dia lak panic lupa jalan ke spital!
sesampai Adventist Hospital, terus naik ke tingkat 5 wad bersalin..
cakap bleeding, terus nurse suh baring dan pasang monitor kt perot nak tengok jantung baby..
memula tu macam tak berbunyi, giler takut akuu! nurse tu penuh keyakinan dok cakap releks takde apa-apa nih..
last-last dengar denyut nadi baby.. and its normal!
adoilaa anakk.. panik mak ko ni wehh rasa nk tercabut jantung, yang dia dalam tu releks jerrr..

doktor bertugas mai attend tapi since ada skit-skit contraction on the monitor, depa alert my doctor, Dr. Ling..
so dia mai with a smile on her face as usual.. so dia cakap rupanye aku ada placenta previa.. which is odd kenapa awal-awal tak trace?
dah aa selama ni dia dok suh aku eksesais laa, banyakkan berjalan laa so that senang nk beranak..
the bleeding tu sebab ada eruption kt pintu rahim ke hapa tah xingat dah..
so now, dia cakap forget about normal laa.. memang kim salam banyak-banyak sebab memang sah-sah kena kerat je jawabnye ni..
img-20151104-wa0021
at the moment dia kata kena monitor aku and kena bed rest.. so no moving watsoever!
kena pasang tiub kencing, which is sooo uncomfortable..
dah aa pasang drip on both hand! satu ubat untuk stop the contraction, satu lagi drip air sebab aku kena pose for a while..
20151103_162301
lengkap hah aku kena tambat kat katil, 2 tiub kat lengan, 1 kat vajayjay! syabasss..
sepanjang kena ‘gari’ macam ni, aku kemain berdoa jangan laa aku rasa nk berak sebab i cant move apatah lagi ke toilet! nurse suruh berak atas katil guna mangkuk tu!! aaaaaa takmooo..
tapi nasib baik gak sebab aku kena pose kan so no taik terhasil… hahahah!

well, 3 hari kena warded, mlm tu aku takleh tido sakit giler pinggang belah kanan..
serba tak kena rasa.. dah aa heart burn pun menyerang but thanks to ubat spital yang lebih power dari Gaviscon, alhamdulillahh lega..
enche asben kesian meneman aku kat wad tido kt sofa tepi katil aku… which i know, keras tak selesa..

kasih seorang bakal dedi

kasih seorang bakal dedi

esok pagi tu, Dr.Ling mai jumpa aku and said, contraction aku malam tadi makin dedekat based on my monitor so she cant wait any longer sebab takut nanti ada eruption and bleeding lebih teruk if tunggu.. so she need to do the emergency czer like NOW! oo sakit pinggang malam tadi tu contraction la ek.. hahah baru mek tauu..

oook, aku macam dah redho dah and a bit blur tak dan nak rasa takut.. tapi dan aa aku dail telipon mama untuk inform and minta doakan segala..
ekceli mama tak tau aku kena warded at the first place sebab aku takmo dia risau..
tapi instinct seorang mak, dia dah lama terasa tak sedap ati sebab aku senyap lama..
heheh ate caner nk bermesej tangan dua-dua pasang drip.. hp memang enche asben pegang all the time..

aku sebenarnye excited to meet my baby.. macam tak caya she is coming at last! 7 years ive been waiting for u.. excitedddd!!
ilang rasa takut nak kena belah perot.. lagipun this is not my first op experience so im cool.. cewahh!

so at 8.30 a.m aku disiapkan untuk masuk OR..
owh.. enche asben awal-awal say sorry dia tak mampu nak teman aku masuk OR..
pucat dah aku tengok muka gabra dia..
aku dari mula peknen dah pasrah if kena beranak sorang-sorang..paham sangat dia takut darah..
its ok.. aku minta maaf siap-siap dengan enche asben and off to the OR.. bye bye!

lama gak persediaan sebab Dr. Ling nk pastikan bekalan darah tambahan jenis aku dah redi sekali dalam bilik OR sebab kebarangkalian aku hilang darah tu agak tinggi sebab aku ada anemia..
soft music berkumandang at the back..
2 doktor on by left and right tummy.. doktor kanak-kanak dah standby also kat belakang untuk sambut my baby..
pakar bius sorang, redi to inject my back..
aku tak pakai epi, just anesthetic kehapa tah nama just to numb half body..
aku sedar tapi lama-lama aku rasa tak tahan giler..
lepas inject bius, badan aku start to shake like crazy.. macam sejuk menggeletar2 tu..
doktor kata its normal ok..
seksa giler aku rasa macam kena henyak-henyak! omg apa depa buat ni??
rasa kena tekan-tekan dada, sesak napas aku.. depa kasi aku oksigen suh napas pepelan..
siap aku terbau macam daging terbako! is that me??
then aku rasa macam nak muntah! dok wek-wek kosong..
last-last aku cakap ke doktor aku tak tahan, please knock me out!
doktor inject ubat so that aku pengsan, legaa…

sedar tak sedar dalam mamai, ada orang sua baby kat tepi muka aku…
is that MINE? so blue purpleish gitu…soo tiny!
aku dan cium mana dan then i passed out totally…
sedar-sedar, dah atas katil wad..

enche asben cakap baby alhamdulillah ok tapi kena duk NICU sebab tak cukup bulan..
dia sempat qamat dan azan masa nurse tunjuk kat dia untuk cek cukup idak jari kaki tangan segala..
enche asben cakap lepas czer tu, depa tolak aku ke Recovery Room dulu untuk beberapa jam.. dia sempat tengok aku kuar dari OR siap katanye mulut aku berbuih-buih!
img-20151106-wa0005scary toi aku tengok balik muka lepas op.. im soo bloated! macam peknen 3 bulan..
hahahaha!
ramai kengkawan mai melawat non-stop.. siap wat party gulai udang galah pulakk dalam bilik aku.. biadap betei!! aku dah aa kena pantangg.. siut toi..

Dr.Ling ada jumpa aku petang tu and told me everything run smoothly.. baby pun ok just kena monitor lebih skit sebab dia premature..
she also told me, aku ada terima 2 pain of blood sebab aku kehilangan darah quite a lot.. orang biasa lost about 1liter, aku dekat 1.5liter ilang.. fuhh!
so nenanti kena went thru blood test la pulak, just to check for HIV ke hapa..
peh, aku ada darah Taiwan dalam badan now so that makes me half Taiwanese la kan?
heheheheh!

lepas je op, nurse cakap i need to cuba bangun and berjalan at least to the toilet baru dia cabut tiub kencing tu..
gigih aku cuba jalan secepat mungkin sebab nk cabut wayar tu.. tak selesa weh!
and aku nak cecepat berjalan so that i can visit my baby kat NICU..
thanks to bengkung they asked me to buy, mudah skit aku nak move around..
once dah bukak wayar kencing tu, aku dah boleh pi toilet sendiri.. mula-mula enche asben aa kena papah tapi lama-lama aku boleh dah turun naik katil sendiri..
bila gini, nampak la how he truly loves me..
sepanjang duk wad tu, he help me changed my bloody pad.. skit pun dia tak takut tengok darah tu..

aku duk wad seminggu je.. tiap hari nurse mai tekan bawah tempat czer just to make sure takde blood clot.. a bit nyilu i would say tapi nak buat apa kann, tahan je laa..
sepanjang duk wad, makanan memang vegetarian kat spital ni even spital cina and sedap laa pada aku..and if nasi, sure beras perang.. healthy sangat menu-menu dia..
paling aku suka susu soya dia and lauk tauhu.. ada gak sup kurma merah which is super yummy..

introducing NUR ARISSA QAISARA

introducing NUR ARISSA QAISARA

Nur Arissa Qaisara binti Mohd Azhar born on 5 November 2015, 2kg at 10.36 a.m.
pity my baby kena puasa and depended on drip only sebab her tummy still too small..
dah lama-lama skit baru dia boleh minum susu aku itu pun 2ml je at a time..
then a few days lepas tu ada kuning skit.. dah kena duk bawah lampu lak..
lepas tu kena tebuk dada la pulakk sebab ada bubble dalam paru-paru dia..
T__T  i is soo sad! tak daya aku nak tengok dia dalam box tu..
seperti nama dia, Arissa means kekuatan.. she is a fighter!
1446984242144
tepat 21 hari, she gain her weight 2.2kg entitled her to go back home!
hurrayy..

welcome home baby

welcome home baby

its been 10 months already tapi parut czer still ada kala nyilu-nyilu gak..
lelebih lagi bila dukung si manja gedek-gedek, my lil pokemon tu..
dukung side way ok lg.. kalo pakai carrier tu, haaa its a NO-NO so now dedi je yg akan pakai carrier whenever needed..

pheww… lega story beranak dah settle..
ok now boleh sambung kehidupan len ek..

hahahah..
kbai!

:: no title ::

kadang-kadang sedih bila tengok enche asben time kat Mesia..
terkejar sana sini, melayan mak aku..
selalu dahulukan mak aku dari mak dia..

aku kadang geram nak je maki adik bradik aku..
for not doing a good job of taking care of my mom..
bukan ada lapanblas mak pun untuk dijaga..
tak perlu pun mencebuk dia berak kehapa..
all they need to do adalah menggembirakan dia..
itu punnn seko-seko tak reti nak buat..
kalo enche asben balik, laaagi aa memasing lepas tangan! Continue reading

:: so much to tell! ::

banyak nyerr aktiviti last few weeks..
tak dan nak cerita hok ni.. dahhh muncul aktiviti len lak..
since my mom is here, memang memacam tempat laa aku heret dia sekali..

some of the activities yang kitaorang dah buat selepas trip to Hong Kong aritu..

1.  Paintball and lasertag game
2.  Pegi kelas menjahit jubah/ maxi dress dan beg tangan
3.  Chinese Meridian massage (soo painful this one!!)
4.  Bring mom for her EKG, CT Scan and blood test
5.  Teman mama gi operet lump on her left ear at Linkou
6.  Me going to the gym! (shocking indeed!)
7.  Bring mom to Flower Market Continue reading