:: pengkurusan badan ::

aku ni since duk Taiwan, kemain mendadak nek badan..
happy sangat kot?
aiih happy ko tembun..
sedih pun ko tembun..
ko dah kenapa chesue?

last time it was 54kg..
yes! sila aa buat-buat terkejut skit..
sb aku terkejut sangat-sangat nii..
aku penah merasa berat 38kg ek dulu..
how can i let masef go like this??

ada orang kata, becoz of age factor..
the more u aged, the lower your metabolisma will be..
and the easier for you to gain weight!
hmm… yada yada.. percaya jer aa untuk sedapkan ati sendri..
walhal sendri yang tak reti berhenti mengunyah jajan..
and malas eksesais!

so thats it!
have to put a stop to this…
no more chesue!

ive got my calling since im in the lingerie section lagik..
when u are no more fit to A cup sized..
errr? mebi this is a good side..yes? ok ignore that part!

err.. wat i meant is when u have to go for M or L sized dress..
oh tuhann…
bila masuk fitting room is like a torture, seeing your body like a guni nangka!
sebab dok amik size S.. sila sedar diri sikit chesue wehhh!
shit laaaa…

ada sekali tu aku nak beli panties renda-renda..
konon nak kinky laa matching ngan bra baru beli kan..
so aku tanya aa anty jaga bahagian lingerie tu saiz apa aku ni..
dia tengok aku, then soh amik L!
perghh sentap tetiba rasa..
is my butt that BIG??
sangat-sangat in denial gua time tu… tapi beli tetap beli aa..
but when i tried it at home, fit juz nice!
wuwuwuw..
apa maknanyer??
DONT ANSWER THAT!!

maka mari la berusaha..
ive started to cut down my rice for dinner..
cut my lunch to fruits only..
and make sure to take brekpes everyday..

usually i will start my day with a glass of Ephyra and my feveret sushi..
i iz not rajin to do my own bekpes! hahahah… beli sudeyyy~
if aku nyer stok ephyra abih, aku beli susu jer aa..
tak pun any juice will do..

thank god kt convenient store like 7E, Family Mart etc. sini mostly jual macam-macam juice ala-ala kesihatan..
bukan tu jer.. siap ada juai buah sebijik-sebijik and variety of salad oso..
pompuan-pompuan Tewan ni memang menjaga badan sangat..
tu kitaorang selalu panggil depa ni ‘kaki burung’..
sebab tirusss je kaki tu macam kaki bangau!
ate buah betis pun kekadang tak nampak!
hahahhaa…

for lunch…
if aku dah tabuh time bekpes kekenyang, usually aku skip lunch..
tapi if lapo gak nak makan..
amik buah jer…

fuhh bertabah kauuu nak kurus punyer pasai!!!

buah ni pun start dari aku tengok my pren si Puan Stoberi gigih ber’juicing’
sebab dia baru operet buang cyst so skg tengah jaga makan..
you can check her blog here.. ada banyak info on pemakanan cara sihat..
sebab dia tengah obses tu! hahahah!
aku ni malas nak blend-blend.. so kunyah jer aa…
and aku ni ada masalah perkumbahan!
sistem detoxing badan aku adalah serabut..
3-4 hari kekadang takde perlaburan!
serius tekanan weh..

bila ko tak membuang, tak detox, badan ko mengumpul bahan-bahan toksin and serap kembali ke dalam sistem..
that is bad!
tu pasai ada sesetengah orang ada masalah buncit!
errr termasuk aa akuuu..
tapi bila dah amalkan makan benda tinggi serat ni..
alhamdulillah, lancarrrr skit perkumbahan..
legaa!
*flush!*

hmm for dinner..
nak tak nak, aku terpaksa masak gak nasik…
sebab si kering kesayangan kat umah tu aku tau sangat dia bukan makan apa-apa seharian..
dok makan tah hapa junkfood and neskepe jer tu..
so kena aa masak nasik demi somi..
and kena makan sama-sama ngan dia gak..
karang dia takde selera pulak makan sorang-sorang..

in this case, gua try to cut down d rice..
2 senduk cukup!
lots of sayur jer..
AND try not to tambah ek..
itu yang paling sadis for budak gemok like me yang suka makan!
first month adalah horror gak.. becoz i ended up tengah malam mencari jajan!
which is not good..
tapi lama-lama jadi biasa tak tambah dah…
train your mind..

::if dapat petola, gua hentam seperiuk gitu jerr without nasik teruss::

a part of all these, aku ada gak amalkan Inchloss..
benda ni is like a losen..
tapi tu aa, ko kena sangat-sangat disiplin aa nak sapu tu..
nasib aa kegigihan aku nak ilangkan babat tu tinggi..
so memang tak penah skip la, twice a day after mandi gua sapu..
perghhh dia punyer panass!
ketabahaannn..
tapi it works!
for me laa… aku tak jamin if korang pakai tak lut pulak kan..

aku ni masalah nyer adalah babat perot, peha kenny rogers, bontot beyonce and my ciken-wings lengan..
so these parts, sudah kasi baju gua sume sendat mendat!
suar keja satu pun tak menyeksakan aku..
sume kasi aku mengah sebab sekak perot!
kemeja sume ala minta nyawa jerr button dia..
sekali aku dabik jer skit dada, aku rasa mau terpelanting button dia terus!

demi itu sume, gua sanggup laaa tahan..
takpe! takpe! skitt jer lagiii…
and wallah!
turun 2kg wehh..
hihihihi…

and now, seluar baju sume dah a bit loose dah..
takde aa terseksa sangat nak sarung suar tuu..
kalo idak, hari-hari aku sarung skirt or dress jer ke opis..
sebab perot tak ley bernapas bila pakai suar..

owh..selain jaga makan, and Inchloss…
aku try buat sit up tiap hari at least 20x..
and push up kat dinding for muscle kat lengan..

yang pentingnyer, aku bukan target untuk selim melim macam memuda dulu..
berat 38kg is not that menarik punnn..
bontot takde.. teteks usah citer laa..
nasik lemak Kg. Baru lagi beso kot..
all i want is to be able to fit into my clothes!
and look nice in it..
a women is nothing without her curves..

hmm 45kg sounds nice huh?
heheheh yeahh dream on chesue…

p/s- to order your Fellina Inchloss, pliz visit to my fren’s page at Beauty is You

Advertisements

::Ephyra promo::

before korang tanya lelebih, nope! bukan aku yang juai ek..
im sharing information je..
Peej Burhan is doing a promo on Ephyra..
klik here for more detail…

aku memang beli kat dia aritu..
serbis laju, dont worry..
before korang banjirkan emel dia itu ini, make sure baca dulu ek segala keterangan kat blog dia regarding Ephyra..
dah puas ati baruuu letak order ek..
jangan la pulak banjirkan emel dia ngan soklan-soklan yang sah-sah terpampang kat blog dia dah..
jangan malas sangat wat homework..
babat karang! *cekgu chesue libas2 rotan*

normal price for Ephyra ni adalah RM228..
so if korang terjumpa mana-mana ada wat promo, sila laa rembat..
ngan diri sendri sila lah jangan berkira sangat..
nak cantik ke idak? hehehee…
jangan jadi macam aku ni.. dah 3-series baru sibuk nak wat maintenance..
memang selow laa kan progress dia..

ni pun satu pelaburan untuk diri sendri..
kita pompuan ni kena laa rajin jaga keterampilan diri..
jangan pikir baju, kasut or hengbeg comei dah cukup..
rupa paras pun kena jaga…
dah aa para lelaki kat luar tu fantang je laa ado yang lebih bergetah…
adaa je alasan nak di reka untuk tambah quota or mencari lain..
lelaki ni motto depa ‘Life Starts at 40’
kita tara 40 ko rasa cane rupa kita ek kalo tak jaga?
hmm… tepuk dada tanyo aa diri sendri..

err tapi len aa kot korang nak pakai ayat kak nita..

‘saya tak pakai apa pun muka nih, saya pakai air wudhuk jee’

itu aku tak reti nak komen lerr..
hehhheehehe~!

::licin berkilau::

saja nak up gambo yang aku snap dari BB nih..

kemain sakan aku snap tapi last-last aku peram bikin jeruk dalam hengpon..
so mari tepek kat blog…
kasi korang mabuk tengok gambo-gambo merepek aku..
hehehee..

kepala lutut gua..
kemain bersinar cahaya keimanan dia weh..
hak hak hak!

ni saja aku nak tunjuk how my skin nowadays after consuming Ephyra 3minggu lebih nih..
this is without any losyen watsoever ek..

bising enche asben bila aku angkat kaki naik atas meja semata-mata nak snap gambo kaki!
“sume nak boh dalam blog aih” katanyer..
hahhahah..!
sorry ler laling, bini mu memang suka merepek dalam blog..

owhh ekskuis me oso for the un-waxed kaki..
yap thats my leg alrite… bukak kaki beruang ke hapa..
femalas nak wax sebab.. er? er? *buat-buat pitam*

haah tangan aku lagi legam dari kaki..
aih thats not the point!
see the pancaran nur kasih (cewah) kulit gua?
berkilau i tell ya!
haaaa itu laa dia efek Ephyra ek…
kagum gua tengok kulit sendri skang nih..
if ko gores-gores pun takde dah line-line putih kuar..
muka gua takley nak tayang lagi.. aku rasa still horror coz asik tido lewat men games..
lelebih lagi rupa mata gua tengah reli horror tidak elok dipamerkan ke khalayak ramai..
wat nightmare ke anak-anak kecik nanti..
ikutkan nak serkup je pala ngan beg kertas time pi kerja..
punyer aa tak layak nak ditayangkan kekdahnyer…
percayalah torak gua nih..
hahahhaa..
ekceli aku rasa part muka ni slow sebab umo aku pun dah 32 so dia a bit lambat nak nampak hasil
kulit muka kan lagi sensitif terutama tang area mata tu..
maka bertabah laa menanti something magical will happen after 2-3 months of Ephyra ek..
*urut-urut dada*
ok aa gua nk pi makan..
malam ni grill langostine sajer…
enche asben mo ratah..
::langostin – sepupu belah makcik udang galah::

::my Ephyra story::

ok aku jarang nak war-warkan benda aku amalkan unless ive tried it by masef and experienced it first hand..
so ni first time aku nak story hal Ephyra..
rasanyer ramai dah tau apa Ephyra ni.. dah femes kat Mesia tu..

aku tau pasai Ephyra start from blog Green Apple.. and by looking at her age yang dekat ngan aku dan bukti yang dia tunjukkan after taking it, terus mak percaya noks!
aku terus emel ke dia tanya detail lebih lanjut tapi aku rasa dia amat bizi so dia terlepas pandang kot emel aku..
its ok, aku paham minah tu amat bizi ngan bisnes dia segala.. so, move on..!
kebetulan lak si Peej pun ada jual jugak so laju2 aku roger dia pulak..
amat pantas reply so terus aku ceduk 3 kotak terus for my 3-month stock..sesapa yang berminat can go to her blog ek..

kebetulan time tu enche asben balik Mesia tempoh ari, so aku soh pos ke enche asben untuk bawak ke Algeria…
order cukup-cukup for 3-month je sebab after that, aku akan berada di Mesia so bley restock sendri afterwards…

Ephyra ni adalah minoman collagen so it is good for your skin la..
bagi kami-kami yang dah masuk 3-series ni memang patut aa start amik.. benda dah kurang keanjalan di sana sini kan..

Ni kelebihan-kelebihan Ephyra based on its website here:

  1. Menjadikan kulit anjal, halus dan lebih cerah berseri
  2. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah
  3. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus
  4. Formula anti penuaan yang berkesan
  5. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar
  6. Mengandungi khasiat prebiotik yang tinggi
  7. Melancarkan sistem pencernaan dalam badan
  8. Mengurangkan kadar kolestrol
  9. Meningkatkan sistem imunisasi badan
  10. Mengatasi masalah insomnia
  11. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan
  12. Mengawal berat badan dan meningkatkan metabolisme
  13. Menjaga kesihatan kardivaskular

takat ni aku dah amik Ephyra starting 10hb June.. so dah lebih 20 hari aku minom benda ni tiap pagi..
all im saying is, part kasi tenaga tu memang marvelos laa..
memang sepanjang hari rasa macam energizer buhny!

tapi bila dekat my period time, PMS punyer hormon still menjuarai laa..
kalah terus Ephyra aku!
terus tak lut aku rasa part tenaga tu.. it drains up all my energy! giler2 rasa lesu kat opis siap aku tertido2 depan PC bila masuk tengah hari je..petang balik umah lak sure terlelap sat before mangkit masak dinner..
time tu aku rasa a bit keciwa gak aa.. pesai tak cergas like before ni?
tapi ni bila dah period, baru cergas balik!
bengong punyer hormon laa..

at the moment aku tak pasan lagi bout my face.. since aku takde masalah jerawat n all so on that part aku tak nampak lagi perbezaan..
my dark circle oso is still there so aku rasa still awal to tell..
tunggu sebulan dua nanti kot-kot ada perubahan ketara..

tapi tadi time dok kat sofa, sambil-sambil belek betis sendri..
i realize that my legs not that kering like kulit biawak anymore.. no more bersisik!
duduk negara 4 seasons ni, memang part kulit kering ni yang aku nyampah sekali..
aku lak jenis pemalas nak sapu losen.. tara ingat je baru aku sapu..
selebihnyer, buat kumpul habuk je aa botol2 losen aku ataih meja tu..

so thats it for now aku rasa..
owh part pencernaan pun amat lancar.. aku ni ada penyakit susah nak berak..
kengkadang 2-3 hari baru nak membuang..
tapi skang, insyaallah, hari2 gua membuat pelaburan untuk masa depan.. heheheh!

part insomnia pun quite ok now..
tepat waktu, badan aku minta di shutdown tak bertangguh2..
and then mangkit pun awal and terus terbeliak bijik mata..
now i used to get up before the alarm goes off! how cool is that?!
selalu tu, gua snooze 3-4 kali baru reti nak mangkit n pegi mandi..

so all and all..
aku rasa i will stick to Ephyra laa..
dah aa rasa dia setap! tu yang buat aku rajin nak minom tu..
im trying to pursue enche asben to drink it tapi budak kering seko ni memang perangai susah nak kasi try benda baru!
jenuh dah aku kata rasa dia fruity and memang sedap.. still takmo rasa even a sip!
hmm good, more for me la kan kalo ko takmo.. heheheh!

ok laa..time to hit the sofa and enjoy my wiken
owh..
HAPPY WEEKEND YOU GUYS!
*lambai ratu as owez*