:: eid adha in Taipei::

pepagi raya dah plan ngan kak Noriah (visa) , Aji Zakariah and Enche Z untuk ke mesjid..
malam raya before that aku ngan enche asben pi umah kawan baru kami, si Iwan n Nisa..
saja melepak sambil men masak-masak..
Nisa tu ada anak kecik and tengah peknen 5-6bulan gitu..
so takpe aa aku ni takde umah, so mari aa aku masak rendang untuk diaorang..
lepak sampai kui 3 pagi..
tak larat dah nak balik so kami crash kat umah diaorang..
kui 5 pagi baru balik serbis hotel.. jalan kaki jer..
sampai bilik, mandi and terus siap-siap untuk ke masjid pulak

jumpa kat bus stand tunggu bas reramai..
memasing kemain segak ek..
yang pompuan sume berbaju kurung..
yang lelaki sume berbaju melayu siap sampin bagai..NEK BAS AWAM gi masjid!
hahahha..
sure orang ingat ni perarakan pakaian beragam apa pulak pepagi nih..
kekekkeke!

kami ke Grand Mosque kat area Ta’an tak salah aku..
turun je bas, ramai gak aa aku tengok orang muslim dari pelbagai negara menuju ke arah mesjid..
memasing pakai baju tradisi depa..
so, we walked proudly with ours…

owh.. mesjid ni terletak bersebelahan church ek..
tapi sini amat menghormati laa agama masing-masing i guess..

sejauh mata memandang..
sume yang aku nampak adalah indonesian…
kat sini indonesian mostly adalah maid..
sini maid bukan jaga budak ek.. sini depa jaga orang tua selalunyer..
kat tepi-tepi mesjid tu ada je seketui dua orang tua dok ataih wheel chair, tunggu maid depa semayang raya..

and itu laa keja diaorang.. bergambo jer kejanya..
budak sebelah aku pun selamba-selamba je mintak aku tangkap gambo dia..
ate dia ingat aku maid gak aa tu.. sama level ngan dia..

semayang raya kat sini a bit berbeza..
semayang raya dia takbir 3 kali jer..
then khutbah is in Chinese..
nganga jer aa mendengar….

after semayang, kitaorang menuju ke park depan mesjid tu..
piknik reramai..

::hamboi si Rayyan posing semayang raya nampak::

selamba guna sampin wat alas duduk..
nasib laa sampin murah..
tapi memang best aa reramai lepak gini..

lepas makan memasing mula aa mata berat..
balik umah si Iwan for sesi mengeteh sedas sambil melayan si Rayyan men..
then the boys went out for Friday prayer..
as for me, mak terbongkang tido kat umah depa…

enche asben balik je dari semayang, kitaorang balik hotel..
turn enche asben lak terbongkang tido..
malam Aji Zakaria lak ajak mai umah makan..
jangan tolak rezeki ek..
nasib aa umah dekat jer…
jalan kaki as usual.. fuh eksesais memanjang gua weh..
kaki supermodel laa gua lepas nih..

eh CSI dah setat..
see ya guys later..

Advertisements

:: Eid Mubarak, Eid Adha ::

amacam raya korang? kitaorang kat Algeria adalah raya awal dari Mesia.. kitaorang ikut belah Arab raya ari Selasa..
korang baru hegeh-hegeh nak makan rendang, gua dah terlentang sambil tepuk2 perot kat sini..ngeh *muka berlagak*

taun ni as usual, beraya kat Algeria je laa..takpe, aku dah tepu ngan pehrasaan dendang perantau nih.. rasa dah mampu jadi omputih dah nih.. beraya sambil layan pizza or burger depan tv..hahahah! tapi idak aa aku giler lagi nk layan pizza di hari raya lagik.. selagi kerisik, serai and daun kunyit masih utuh dalam freezer nun, rendang pasti wujud laa di hari raya!

taun ni kitaorang serang umah Duta dulu aa as usual… tak ramai pun rakyat mesia yang ada… aku ngan enche asben, Asmadi dari Petrol Vietnam and family Yong… even skit gini, tetap meriah sebab anak2 opiser aku yang 4 orang tu sume tengah ada.. baru sampai dari Mesia tempoh hari.. campur lak ngan anak-anak si Yong, haa hambik ko, sakan berlari-lari keliling umah Duta.. sib baik laaa Duta aku ni sempoi and tak berkira ngan budak-budak nak memekak.. tau je laa budak-budak kalo main, mana reti senyap..

Puan aku bikin nasi briyani berlapis, resepi dari bini Duta Pakistan.. and mee jawa..perghhh! aku menambah-nambah like there’s no tomorrow! aku buat rendang daging je as usual kasi Duta aku… stok makanan aku kan dah skit so takat apa yang ada je laa..

then raya ke-2, opiser aku lak bikin open house.. siap jemput Duta Indonesia, Madam Yuli and her PA.. Duta Indonesia ni memang rapat ngan kitaorang.. penggemar karoke ni.. dok asik ngajak aku karoke kat umah dia.. hehhe!

bini opiser aku, kak Wa buat mee rebus sama nasi tomato… ayam masak merah dia terrrrbaekkkk… omg! aku ratah-ratah je lepas tu ayam… heheheh! lepak dari tengah hari sampai ke malam.. bersambung-sambung makan.. ngehh! lagipun umah dekat tet.. dia kat tingkat 3, aku kat tingkat 5.. so takde nk terkejar2 balik pun..makannn dengan ikhlassss gitu.. ahhahah!

pehh.. and now aku dah tak larat nak bikin apa dah.. rasa nak terbaring tepuk perot je la nih…
hmmm raya ni aku tak tangkap gambo aa, sory!
aku fokus ke hidangan, tak kuasa nak pegang kamera…kekekekke…

ok laa.. got to go.. enche asben dah jeling-jeling nak guna laptop, nak tengok Buletin Utama..
ni cuti lama-lama ni, berebut-rebut laaa aku ngan dia nak guna laptop..
lambat nyerrr January!!

:: Eid Adha ::

salam sejahtera eberiwan.. ada baik? sudah pekena teh tarik ari ni? roti canai banjir or nasi lomak makcik limah kat simpang? sudah? ok bagusss.

ari ni mood adalah chantek! even ari mendung, gloomy, sejuk and ujan tak sudah2, mood gua stil chantek sebab ari ni mendapat perkabaran bahawasanya cuti dari hari Selasa, yakni besok..sehingga ari Sabtu! yeay!

top of that..ari ni enche bos kasi half day kerja.. tengah hari dah bley berambus balik umah..yeay!

TAPI…

skang ni im stranded at the office sebab rite now enche asben jadi teksi sapu, tolong anto member ke airport, nak balik raya… aku bley je tumpang opiser aku tapi alkisah KUNCI UMAH aku takde! hehehe ni kalo cakap kat enche asben sure kena laser balik..

“tu laa tak penah nk simpan kunci spare dalam purse”

hehehe..yeah aku memang take for granted bila enche asben ada.. everything aku tak bawak.. dalam handbag aku tu tah hapa je aku boh.. kalo kena rembat dek rempit, sure rempit maki aku balik sebab beg kosong! hahahah! duit takde, kunci takde! if aku berjalan ngan enche asben laaagi laa aku tak bawak apa-apa.. even my ID Algeria pun aku sumbat dalam wallet dia.. sekadar selit H/P dalam poket je..

apa aku melalut hal handbag ni?
senang toi distracted aku nihh…. daya fokus lemah, harap maaf!

ok ok..aku citer apa tadi?

oo now im stranded.. hurmmm nyampah kann.. bebudak staff sume dah blah.. depa ni fantang kasi chance balik awal je.. ZOOMM terus ilang!

tapi takpe sebab semalam dah download game baru…heheehh! if balik umah awal-awal pun aku bukan dapat pakai laptop tu.. tau je aa si kering aku tu bertapa depan laptop tak reti-reti nak kasi chance kat bini nak main game.. (note to self: really-REALLY need to buy another lappy)

esok korang raya mana?
kitaorang as usual, berkampung kat umah Duta laa esok..wajibulghunnah agenda makan-makan kat umah bos.. opiser aku pun bikin makan-makan tapi raya ke-2…alhamdulillah, rezeki! slamat aku takyah masak ler ni..heheheh! umah aku taun ni tarak laa nk open sesame.. ai stok dah mendap ke paksi alert dah! if otromen tu, dah blink-blink lampu merah kat dada tu, kekdahnyer..

macam depa ni, ok laa stok ada je sebab time orang mai meeting dok kirim-kirim barang and ada anak-anak mai lawat for VR (visitation right: tiket sponsor oleh kementerian) so bley aa bawakkan 20-30 kg bahan stok.. macam  kitaorang ni harap belas ihsan orang je laa kasi benda-benda.. its not that we cant ask for help tapi its more to malu, segan nak mintak orang bawakkan barang..tak suka nyusahkan orang sebab kitaorg pun tak suka disusahkan.. so might as well jangan buat benda yg ko sendri pun tak suka buat..

tapi thank god kami ada je rezeki terpijak.. ada je orang kasi barang bila mai ke sini.. tak banyak tapi its enuf for the two of us.. syukur!

esok semayang raya tumpang kat Embassy Indonesia..
thank god jugak diaorang jemput, otherwise, enche asben kena gi semayang kat masjid Algeria yang selalunyer timing selalu tak kena.. asik laa terlewat.. orang dah nk balik, laki aku baru nak masuk masjid! kekekek!

taun ni Embassy Indonesia jemput beraya jugak kat tempat depa… ada buat korban.. tapi tu laa timing sama la pulak ngan Duta aku..so takley aa nak pi.. kira anto wakil aa enche asben gi semayang raya tu, jadi laa..

eh dah panjang lak entry ni..
stop dulu, gua nk main game sementara tunggu enche asben pick up..

Eid Mubarak et bonne fete!

:: apo pengorbanan korang tahun ni? ::

islamiah tak tajuk blog kali ni?
sekali sekala…
jangan dok sibukkk tgk 2012 tapi skit pun tak berkesan di ati tu…

ni aku nk berkhutbah skit ni…

eh? sat…!
gua tarak permit aaa nk wat ceramah2 kat sini…
hohoho..takley aa kalo gituu…
kang tak pasai2 ai masuk paper lak kan..kan….
ai takmo glemer yu…

ngeh ngeh ngeh!

owh balik pada pengorbanan anda tahun ni…
apakah? brapa banyak lombu tumbang tahun ni???
che sue pun buat pengorbanan gak tahun ni….
hohohoh…tak agak2 wehhh…..!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

che sue korban DIET je tahun ni….!
hehehhee…..

wehhh KORBAN gak tuuu yop! ingat senang che sue nk berkorban apa saja ni??
seriyes wehh! terkorban tanpa disedari aaa…
kemain jiran tetangga dok hulur pinggan lauk kambing…camno ni?? camno nk jawab?

hah sila aa jawab ngan penimbang ni ek!!

sumpah ai tak berat yu…plis belif mi..!

:: pegi mati sama diet! ::

adeih..sakit pinggang berdiri kat dapur masak rendang utk open house kat umah Duta esok..
ingat nk buat esok pagi je…
tapi mcm tak dan lak nanti…aku punyer mata ni bukan bley caya sgt…
kang dia terlebih2 kira huruf ZzZz…terus rendang ke mana…aku ke mana!
nak kena p umah Duta awal lak tuu….! nyesal tak ckp nk goreng bihun je….tapi pekejadah hari raya makan bihun?? tak true aa yong!

kitaorg kat sini raya ari Jumaat & Sabtu…sini raya korban lebih meriah dari raya puasa…segelintir Algerian siang tadi sibuk menjual kibash tetepi jalan utk korban esok….n bila ko nk beli kibash, takyah lori2, selamba je dia sumbat dlm keta! peh tu mlm tu simpan kibash tu dlm umah…! kalo apartment…dlm apartment aa dia hangkut!

sungguh weh aku tak tipu! dah byk kali pun aku nampak….peh tu kalo kibash ko kencing kat tangga apartment, hah! semerbak aa satu bangunan!! sapo nk mop tu weh??
sib baik aa apartment aku ni takde lagi yg giler nk sumbat kibash dlm umah….kalo idak, ada yg sama terkorban ngan kibash tu skali kot….

owh…! memandangkan cuti raya jatuh hari minggu kitaorg, maka ditambah berganda2 aa cuti…hohoho! best kan? bulan ni aku rasa lebih ke cutiii je….sat2 cuti..sat2 cuti….

haih…lambat lagi nk siap rendang ni wehh~
.
.
.
.
.
.
sambil-sambil tunggu rendang kering….mari buat sesuatu utk perot sendri ek…..
hah ni hasil nyer…
supper ye kengkawan…

cheesy wedges siutt!

tengkiu for this blog HomeSweetHome yang kasi resepi yg sume simple2…dah aa gambo pun menerujakan jiwa kalo tgk…so harus aa napsu serakah makan menguasai minda…
tapi aku upgrade skit tang sos dia tu…kalo ikut Ummi punyer takde bubuh benda ni…
hehehhe…aku tambah cheese je….kengkonon cheesy wedges key ep ci aa tu…
perghhh! even kaler tak sama….tapi rasa dia bley bikin nages gak aa…

heehhe…time ni, bley aa ko ckp pegi mati sama ittew diet!
tapi esok time ko pandang bawah, dah tak nampak jari kaki sendri, baru hegeh2 nk wat sit up!!!

eh lupa lak nk wish…
EID MUBARAK TO ALL U people…
jangan terlebih makan daging korban tu…..
panas yop…kang pening pala udahh kena MC!!